Main Nav

Sofia Stavrianopoulou

Εικόνα Sofia Stavrianopoulou

Άρθρα του Sofia Stavrianopoulou

To κτίριο στην Ηπείρου και Μιχαήλ Βόδα. Γνωρίζουμε κτίρια της παλιάς Αθήνας.
Τρίτη, Μάρτιος 27, 2018 - 13:47

Στις δύο πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα πολυτελείς κατοικίες, χαμηλά σπίτια και καταστήματα εμπόρων συνυπάρχουν στην οδό Ηπείρου, στο δρόμο που συνδέει το αρχαιολογικό μουσείο με το σιδηροδρομικό σταθμό της πρωτεύουσας. Μία από τις εντυπωσιακές κατοικίες της περιοχής είναι η τριώροφη πολυκατοικία του Αθανάσιου Δεμίρη, στη συμβολή της Ηπείρου με τη Μιχαήλ Βόδα, η οποία ακόμα και σήμερα κατοικείται και στέκει επιβλητική ανάμεσα στα κτίρια της νεότερης ιστορίας του δρόμου. Kτίριο πλησίον της Λιοσίων, στο νέο αφιέρωμα της αρχιτεκτονικής στήλης Urban Arch Tales.

Μέγαρο Prokesch: Ιστορικό κτίριο 180 χρόνων, στην Φειδίου στο κέντρο της Αθήνας
Τρίτη, Δεκέμβριος 26, 2017 - 20:45

Ένα κτίριο μια εποχής της Αθήνας, από την οποία ελάχιστα έχουν διασωθεί. Κατασκευασμένο το 1836, στην Φειδίου 3 στην Αθήνα, κτίριο που στα νεότερα χρόνια φιλοξενήθηκε το Ελληνικό Ωδείο. Ερειπωμένο και διατηρητέο, το Μέγαρο Πρόκες – Όστεν, το νέο αφιέρωμα της στήλης Urban Arch Tales.                  

Η προαστιακή έπαυλη Κλωναρίδη: Η εγκαταλειμμένη βίλα στην Πατησίων στο πάρκο Φιξ
Δευτέρα, Οκτώβριος 16, 2017 - 19:43

Μια εγκαταλειμμένη εξοχική βίλα στην Πατησίων εξάπτει τη φαντασία μας για ένα ταξίδι στο παρελθόν, όταν η βίλα έστεκε επιβλητική μέσα σε ένα φυσικό περιβάλλον γεμάτο από λιόδεντρα και εσπεριδοειδή. Την επισκεφτήκαμε, χαιρετήσαμε τους ανθρώπους που έπαιζαν σκάκι στο κατά τα άλλα παραμελημένο παρκάκι στα Πατήσια και εξερευνήσαμε το άλλοτε κόκκινο κτίριο. Το τρίτο αφιέρωμα της στήλης Urban Arch Tales.                   

Ατμοηλεκτρικός Σταθμός ΑΗΣ (1903): Η ιστορία & αρχιτεκτονική του εγκαταλελειμμέν
Πέμπτη, Ιούλιος 27, 2017 - 05:20

Το δεύτερο αφιέρωμα της νέας στήλης Urban Arch Tales. Η ιστορία και η αρχιτεκτονική ενός εγκαταλελειμμένου εργοστασίου. Τα κτίρια και οι εγκαταστάσεις, μάρτυρες των κοινωνικών και οικονομικών δομών της εποχής τους, είναι και μάρτυρες του μόχθου των ανθρώπων που δούλεψαν σε αυτά στηρίζοντας με βαρύ τίμημα την εκβιομηχάνιση της χώρας μας.                   

Το εμβληματικό κτίριο των αδερφών Μιχαηλίδη, Ζαΐμη 1 και Στουρνάρη
Κυριακή, Φεβρουάριος 19, 2017 - 04:55

Ένα κτίριο-σύμβολο για την αθηναϊκή αρχιτεκτονική, πρωτοποριακό σε σχεδιασμό για την εποχή, που αποτελεί σημείο αναφοράς του ριζοσπαστικού μοντερνισμού στην Αθήνα. Επισκεφτήκαμε την εμβληματική πολυκατοικία των αδερφών Μιχαηλίδη στα Εξάρχεια και μοιραζόμαστε μαζί σας το πρώτο αφιέρωμα για την νέα στήλη Urban Arch Tales του inExarchiagr                   

Μια εικαστική έκθεση από έναν streetartist - ‘Curving the world’ από τον N_Grams
Δευτέρα, Δεκέμβριος 5, 2016 - 22:26

Η έκθεση, ένα σύνολο έργων, εμπνευσμένα από την διαδικασία της δημιουργίας της streetart, στα οποία ο χρόνος εγκλωβίζεται όπως σε φωτογραφικό καρέ.

Πρώτος Τόμος: H ιστορία του graffiti στην Ελλάδα  1984-1994
Τετάρτη, Νοέμβριος 2, 2016 - 19:36

Ένα βιβλίο 160 σελίδων μας συστήνει στους πρώτους writers της δεκαετίας '84-'94, με σπάνιο ξεθαμμένο φωτογραφικό υλικό μιας εποχής που δεν υπήρχε διαδίκτυο, κάνοντας παράλληλα μια αναδρομή στο κοινωνικό και πολιτικό πλαίσιο στο οποίο γεννήθηκε το γκραφίτι στην Αμερική τις προηγούμενες δεκαετίες.

Έκθεση Τέχνης “O Χ é ν ο ς”. 19 καλλιτέχνες καλούνται να προσεγγίσουν την έννοια
Τρίτη, Οκτώβριος 25, 2016 - 16:17

Μια συζήτηση με την Ευτυχία Καλοχαιρέτη, επιμελήτρια της έκθεσης "Ο Χéνος".  Μια έκθεση τέχνης όπου 19 καλλιτέχνες καλούνται να προσεγγίσουν την έννοια «ξένος» και να καταγράψουν κοινωνικές ετερότητες που αμφισβητούνται, κατακρίνονται ή περιθωριοποιούνται. Θέμα εμπνευσμένο από το ομώνυμο βιβλίο του Άλμπερτ Καμύ.

Ένα Νεογοτθικό Κτίριο στο κέντρο της Αθήνας: Πύργος Τυπάλδου
Παρασκευή, Οκτώβριος 14, 2016 - 15:26

Επισκεφτήκαμε ένα από τα πιο ιδιαίτερα κτίρια της Αθήνας, τον Πύργο Τυπάλδου στην οδό Θήρας, λίγα τετράγωνα κάτω από την Πατησίων. 

Έκθεση στην Σαρρή 12: METROPOLITANI INDIANI από τον Woozy
Πέμπτη, Ιούνιος 2, 2016 - 14:56

Μια ακόμη solo έκθεση από streetartist στην Sarri 12, μια γκαλερί στα μέτρα μας, καλλιτεχνικό καζάνι λόκαλ γκραφιτάδων. Βρεθήκαμε λοιπόν στο άνοιγμα και μιλήσαμε με τον Βαγγέλη Χούρσογλου aka Woozy.