Ο MCD και ο DJ Marble, μιλούν για τα 50 χρόνια hip-hop και το κοινό dj set που ετοιμάζουν

Πενήντα χρόνια hip-hop και οι εορταστικές εκδηλώσεις της χρυσής επετείου εξαπλώνονται σε όλο τον κόσμο. DJs, MCs, breakdancers, beatboxers, καλλιτέχνες γραφίτι αποθεώνουν όλες τις πτυχές της hip-hop κουλτούρας.

Στην Αθήνα, και συγκεκριμένα στο The Coal Mine στο Περιστέρι, οι MCD και DJ Marble στήνουν ένα κοινό dj set-αφιέρωμα για τα 50 χρόνια του hip-hop, τόσο για τους λάτρεις του είδους αλλά και για όσους επιθυμούν να μυηθούν.

Ο MCD (κατά κόσμον Δημήτρης Κρητικός), το 1992 στα 19 του χρόνια και μετά από σχολικές μπάντες και πολυάριθμα πάρτυ σε ρόλο dj συναντά και γνωρίζει στη συναυλία των Public Enemy στο Κατράκειο τον BD Foxmoor (Μιχάλη Μιτακίδη) και μαζί δημιουργούν τους Active Member. Μετά από αρκετούς δίσκους και πολλές μεγάλες και σημαντικές συναυλίες σε χώρους όπως το θρυλικό ΡΟΔΟΝ, αποχωρεί το 1995 για να ασχοληθεί με τη δική του μουσική, παραμένοντας ως συνεργάτης του BD Foxmoor και των Active Member.

Έχει κάνει παραγωγές, και έχει συνεργαστεί με συγκροτήματα όπωςοι Goin'Through, F.F.C, Αρτέμη-Ευθύμη, White Dragon, Βέβηλο, The Moka Band κ.ά. ενώ είναι δημιουργός - συνδημιουργός των project Neverland, Funkytears, Almeida, Inluence και A Dog Named Rodriguez.

Έχει ανοίξει και έχει συμμετάσχει σε συναυλίες των Δήμητρα Γαλάνη (Θέατρο Λυκαβηττού), Snoop Dogg (Music Hall "ΘΕΑ"), ONYX (Fuzz Club), Manu Chao (Λιμάνι - Θεσσαλονίκη), DJ Shadow (Stage vol.1), Wax Tailor (Fuzz Club) κ.ά.. Προσωπικές του δουλειές αλλά και παραγωγές του, βρίσκονται σε πολυάριθμες συλλογές σε Ελλάδα αλλά και εξωτερικό.
 

Ο DJ Marble (κατά κόσμον Γιώργου Στεργίου) ξεκίνησε ανάμεσα σε κούτες με βινύλια, που το 1993 τού έδωσαν υλικό για τις πρώτες του μίξεις. Δύο χρόνια αργότερα ξεκίνησε την επίσημη ενασχόλησή του με τη μουσική παραγωγή και, επηρεασμένος από την επιτυχία που γνώριζε τότε η ραπ, δημιούργησε το δικό του πειραματικό group, τους Quark Breakers. Στα τέλη της δεκαετίας του ’90 συνεργάστηκε με τους Βαβυλώνα ως συν-ιδρυτής, τους Active Member ως DJ και τις ΑΝΞΛΚΤΣ ΕΠΙΠΕΔΕΣ ΔΙΝΕΣ ως παραγωγός και turntablist. Την ίδια περίοδο ξεκίνησε και τα πρώτα Open Turntablism Events. Τη δεκαετία του 2000 εντάχθηκε στους Happy Dog Project και στους Αντώνης Λιβιεράτος and the Bl.ob, ενώ συν-ίδρυσε το πειραματικό σχήμα Musicaholiks.

Το 2014, μετά από 17 χρόνια παύσης, επέστρεψε στους Βαβυλώνα ως dj Κύρος. Δισκογραφικά μετρά πάνω από 35 συμμετοχές, ενώ παράγει ασταμάτητα μουσική από το 1995 μέχρι και σήμερα. Το 2017 συνεργάστηκε με την Sugahspank! και τους Happy Dog Project. Τα τελευταία χρόνια κάνει προσεγμένα dj sets και ως support act σε καλλιτέχνες όπως ο dj Shadow και ο Grandmaster Flash. Από το 2019 συνεργάζεται με την Daphne BlueBird, τον BNC, τον Blend Mishkin και τον MCD, ενώ ετοιμάζει τον προσωπικό του δίσκο. Διδάσκει ιστορία του hip-hop στο El Sistema Greece και τεχνικές scratching και μουσικής παραγωγής σε παιδιά στο School of Hip-Hop, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών.

Εικόνα
5O years Hip-hop Dj Marble MCD

 

O MCD και o dj Marble λίγες μέρες πριν το σετ στο Περιστέρι, μιλούν στο inExarchia και τη Νάνσυ Αγγελοπούλου. 

 

INTERVIEW 

Ν.Α.: Τι θυμάστε από την πρώτη σας επαφή με το χιπ χοπ;
 
MCD: Μεγάλη η έκπληξή μου θυμάμαι στο πρώτο άκουσμα, και πρέπει να ήταν στο πρώτο "I said a Hip Hop". Νομίζω το πρώτο κομμάτι που άκουσα ήταν το Rapper's Delight των Sugarhill Gang εννοείται από κασέτα που ήταν μαζί με άλλα διάφορα όπως το Push it των Salt-N-Pepa, κασέτα που είχε ταξιδέψει απο την Αμερική στην Ελλάδα και πρέπει να έγινε πολλές κόπιες εκείνη την ημέρα! Δεν θα συνεχίσω με την γραφική ατάκα "τα υπόλοιπα είναι απλά ιστορία" γιατί εμείς τότε δεν είχαμε ιδέα τι θα σήμαινε αυτός ο ήχος δεν υπήρχε προηγούμενη αναφορά που σημαίνει ότι απλά αισθανόμαστε με την μουσική χωρίς να την ερμηνεύουμε! Και ίσως αυτό να ήταν το μυστικό για το πως έφτασε να γίνει αυτό που είναι σήμερα.

Marble: Ενθουσιασμό! Η πρώτη επαφή με το hip-hop ήταν στα τέλη της δεκαετίας του '80 με την έλευση της δορυφορικής τηλεόρασης και της εκπομπής YO! MTV RAPS στο MTV UK. Έκτοτε άκουγα και έψαχνα οτιδήποτε είχε να κάνει με την μουσική αυτή αλλά και τις ρίζες της, jazz, soul, funk, blues.

 

Ν.Α.: Πως θα σχολιάζατε την εξέλιξη του χιπ χοπ εντός και εκτός συνόρων;

MCD: Αναμενόμενη. Όταν ένα μουσικό είδος αποκτά τόσο μεγάλη αναγνώριση σε παγκόσμιο επίπεδο είναι αναμενόμενο να υπάρξουν όλων των ειδών οι κουλτούρες και επιρροές. Τώρα αν νομίζουμε ή όχι, αν αυτό αλλοιώνεται προς το καλυτερο η προς το χειρότερο, θα έλεγα ότι είναι σαν την γεύση. Δεν έχουμε όλοι την ίδια! Και το Hip Hop είναι αυτό! Ελευθερία! 

Marble: Τα τελευταία χρόνια ακολουθώ την εξέλιξη του χιπ χοπ εκτός συνόρων περισσότερο απ' ότι εντός. Όπως σε κάθε τέχνη, κάθε εξέλιξη είναι σίγουρα θετική. Παρόλα αυτά και στο εξωτερικό αλλά και στην Ελλάδα έχει πάρει μια στροφή περισσότερο προς την pop κουλτούρα με αποτέλεσμα κάποια σημαντικά στοιχεία της να πηγαίνουν στο περιθώριο. Κυρίως στιχουργικά. Μουσικά εντός-εκτός έχει εξελιχθεί πολύ ευχάριστα ο ήχος.

 

Remote video URL

 

Remote video URL

 

Ν.Α.: Ποια άλμπουμ θεωρείτε σταθμούς για το είδος; Θα μας πείτε ένα από κάθε δεκαετία;

MCD: Με τα παρακάτω έγινα Hip Hop.

Run D.M.C - "Run D.M.C" (1984)
Eric B. and Rakim, "Paid in Full" (1987)
Public Enemy, "It Takes a Nation of Millions to Hold Us Back" (1988)
N.W.A, "Straight Outta Compton" (1988)
EPMD, "Strictly Business" (1988)
Beastie Boys, "Paul’s Boutique" (1989)
De La Soul, "3 Feet High and Rising" (1989)

80's Public Enemy – "It Takes a Nation of Millions to Hold Us Back" (1988)
90's Dr. Dre – "The Chronic" (1992)
00's Eminem – "The Marshall Mathers" LP (2000)
10's Prodigy & The Alchemist – "Albert Einstein" (2013)
20's Run The Jewels - "RTJ4" (2020)
 
Marble:
Απο την 1η δεκαετία (1973-1983) ξεχωρίζω το Soundtrack της ταινίας/ντοκιμαντέρ "Wild Style" (1983) του Charlie Ahearn, με μουσικές και ραπ απο τους DJ Grandwizard Theodore, Cold Crush Brothers, Grandmaster Caz, Rammellzee, Fab 5 Freddy και άλλους. Απο την δεκαετία 1983-1993, Gang Starr - "Hard To Earn" (1993), Guru & DJ Premier (χωρίς σχόλια) και από τη δεκαετία 1993-2003, το "Illadelph Halflife" (1996) των The Roots. Πολλά τα συναισθήματα γι’ αυτο το άλμπουμ, Scott Storch, QuestLove, Rahzel, υπερ-τεράστιοι "παίκτες" με τον Black Thought και αρκετούς guest στο μικρόφωνο. Τον θεωρώ jazz δίσκο περισσότερο απο hip-hop. Απο την 4η δεκαετία (2003-2013) ξεχωρίζω το project του MF DOOM (King Geedorah) - "Take Me To Your Leader" (2003). Το άλμπουμ είναι ένα μωσαϊκό απο κινηματογραφικούς ήχους και εφέ, διαλόγους και samples από το σύμπαν του King Ghidorah (εχθρού του Godzilla)...τρέχα γύρευε. Για την δεκαετία 2013-2023, κάτι που άκουσα τις τελευταίες μέρες και μου τράβηξε το ενδιαφέρον κυρίως λόγο του ήχου του είναι το "B4.Da.$$" (2015) του Joey Bada$$. Κάποια κομμάτια με πάνε πίσω στην αγαπημένη μου δεκαετία αυτη του '90.

 

Remote video URL

 

Remote video URL

 

Remote video URL

 

Ν.Α.: Τι μπορείτε να μας αποκαλύψετε για τη βραδιά που διοργανώνετε; Θα ακούσουμε και ελληνικό χιπ χοπ;)

MCD: Θα ακούσετε hip-hop απο την γέννηση του μέχρι το σήμερα. Κομμάτια που επιλέξαμε με βασικό γνώμονα να μην μπορείς να κρατήσεις το κεφάλι σου ακίνητο! Με τον Γίώργο (DJ Marble) μας ενώνει μια βαθιά πολύχρονη φιλία και αλληλοεκτίμηση, και κάθε φορά που παίζουμε παρέα το διασκεδάζουμε τόσο πολύ! Eλληνικό Hip Hop δεν θα ακούσετε, για να έρθετε στο επόμενο που ετοιμάζουμε!

Marble: Όσες και όσοι καταφέρετε να έρθετε θα ακούσετε μουσικές απο την επίσημη έναρξη της hip-hop δισκογραφίας μέχρι και τις μέρες μας. Θα μας απολαύσετε ότι μουσική και αν ακούτε. Έχουμε μια ιδιαίτερη χημεία με τον MCD στα κοινά μας DJ Set και Project. Τα υπόλοιπο απο κοντά. Σας περιμένω εκεί! 

 

Εικόνα
hip hop 50 years dj set MCD DJ Marble

 

Βρείτε τους:
MCD's Fb Page | Instagram | Spotify | YouTube | BandCamp
Marble's Instagram | MixCloud | YouTube | BandCamp

Κεντρική φώτο: Moving Train από τον Ανδρέα Μανολακάκη

 

 

Information

Που
The Coal Mine

Αγίου Κηρύκου 2, Περιστέρι

Πότε
Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου, 2023

Είσοδος ελεύθερη

Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

124 ταινίες από 42 χώρες, 40 περφόρμανς και 2 εργαστήρια μας περιμένουν για δύο ημέρες του Απριλίου, στο φεστιβάλ που διοργανώνει το Ινστιτούτο Πειραματικών Τεχνών, στο Θέατρο Εμπρός στου Ψυρρή.

think

«Όταν έχεις κουραστεί να κάνεις έρωτα με την ασχήμια, το να πέσεις σ’ έναν πελάτη με φιλντισένιο χαμόγελο που σου λέει πόσο όμορφη είσαι μες στη βροχή και κάτω απ’ το μπαλκόνι σου, κι έχει την πρόνοια να μη...

think

Το εξειδικευμένο κατάστημα ξυλείας, ειδών κιγκαλερίας και χρωματοπωλείο του Σωτήρη και της Νίκης για ό,τι χρειαζόμαστε για το σπίτι, το μπαλκόνι, την αυλή και όλα τα μαστορέματα του σπιτιού μας. Ξυλεία, χρώματα...

think

Πρόσφατα Άρθρα

Newsletter