Εγκώμιο εισόδου

Είναι κάτι είσοδοι πολυκατοικιών που σε αρπάζουν απ' το μανίκι με τη μυσταγωγία τους και δεν σε αφήνουν να κάνεις βήμα, να βγεις στον έξω κόσμο, τον -όπως λέγεται- αληθινό.

συντάκτης/φωτογραφία: Kostis Margiolis   
 

Είναι κάτι είσοδοι πολυκατοικιών που μοιάζουν με τις παλιές στοές του εμπορικού κέντρου αυτής της πόλης. Είσοδοι σαν πρόναοι ερημικών εκκλησιών, κάπου στα ημιορεινά της Θεσσαλίας. Σ’ αρπάζουν απ΄το μανίκι με τη μυσταγωγία τους και δεν σ’αφήνουν να κάνεις βήμα, να βγεις στον έξω κόσμο, τον -όπως λέγεται- αληθινό.

Είναι η πατίνα των αρχαϊκών υλικών που τα΄χει ντύσει ο κατασκευαστής; Είναι οι μυρωδιές της καμφοράς από τα σεντούκια των ενοίκων που φτάνει ως εδώ; Είναι απλώς οι χαλασμένες λάμπες και τα κιτρινισμένα τους φωτιστικά; Ή μήπως αυτή η καταχνιά που έχει σκεπάσει την αθηναϊκή μητρόπολη εν μέσω «υγειονομικής κρίσης»;

Όπως και να΄χει, υπάρχουν ακόμα μέρη ν΄ανακαλύψεις μέσα στον αστικό ιστό. Κυρίως εκεί που δεν το περιμένεις: στην πολυκατοικία του παρακάτω τετραγώνου, για παράδειγμα, που δεν έχεις πατήσει ποτέ, αφού δεν έχεις τα κλειδιά. Ή σε μια άσημη οδό, όπως η Μπόταση, ανάμεσα στην Κάνιγγος και το Πολυτεχνείο.

Είναι κάτι μέρη μαγεμένα*. Σημεία ανώνυμα πάνω στο χάρτη των καθημερινών, μανιακά επαναλαμβανόμενων, διαδρομών. Οι είσοδοι των πολυκατοικιών είναι γκρίζες ζώνες. Είναι μια Νo man’s land της πολεοδομίας. Ένα ατομικό κρησφύγετο κι ένα κοινόχρηστο θεωρείο ταυτόχρονα. Μια χαραμάδα για να κρυφτείς απ΄όλους αλλά κι η πρώτη θέση στον εξώστη για να χαζεύεις. Τα εντός σου, τα εκτός και τα αυτά.

*παράφραση στίχου από το τραγούδι «Νύχτωσε νύχτα» των Χ&Π Κατσιμίχα




// Διαβάστε ακόμη: 

- Περικλής Κοροβέσης / “Γι' αυτό σου λέω, ξέρω πως θα είναι ο θάνατος. Μια απλή βραδιά, όπως οι άλλες”

Μέσα στις αθηναϊκές στοές 

- Η πόλη τις νύχτες


 


Συντάκτης/φωτογραφίες: Kostis Margiolis
Ακολουθήστε το inExarchia στο facebookinstagramtwitteryoutube
 

 

Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

124 ταινίες από 42 χώρες, 40 περφόρμανς και 2 εργαστήρια μας περιμένουν για δύο ημέρες του Απριλίου, στο φεστιβάλ που διοργανώνει το Ινστιτούτο Πειραματικών Τεχνών, στο Θέατρο Εμπρός στου Ψυρρή.

think

«Όταν έχεις κουραστεί να κάνεις έρωτα με την ασχήμια, το να πέσεις σ’ έναν πελάτη με φιλντισένιο χαμόγελο που σου λέει πόσο όμορφη είσαι μες στη βροχή και κάτω απ’ το μπαλκόνι σου, κι έχει την πρόνοια να μη...

think

Το εξειδικευμένο κατάστημα ξυλείας, ειδών κιγκαλερίας και χρωματοπωλείο του Σωτήρη και της Νίκης για ό,τι χρειαζόμαστε για το σπίτι, το μπαλκόνι, την αυλή και όλα τα μαστορέματα του σπιτιού μας. Ξυλεία, χρώματα...

think

Πρόσφατα Άρθρα

Newsletter