Ο Εξορκιστής σε επετειακή προβολή από την κινηματογραφική λέσχη Midnight Express στη Ριβιέρα

Η κινηματογραφική λέσχη Midnight Express παρουσιάζει το αριστούργημα του Γουίλιαμ Φρίντκιν, "Ο Εξορκιστής", με αφορμή την επέτειο των 50 χρόνων της ταινίας.

Το θρίλερ, Ο Εξορκιστής, η πιο επιτυχήμενη ταινία τρόμου για περισσότερα από 40 χρόνια (εκθρονίστηκε από "Το Αυτό" του Άντι Μουσιέτι το 2017) απέσπασε τα Όσκαρ διασκευασμένου σεναρίου και ήχου αλλά και τις Χρυσές Σφαίρες καλύτερης ταινίας (δράμα), σκηνοθεσίας, δεύτερου γυναικείου ρόλου (Linda Blair) και σεναρίου, το 1974.

Το ομώνυμο μυθιστόρημα του Γουίλιαμ Πίτερ Μπλάτυ, με θέμα την κατάληψη ενός κοριτσιού από δαιμονικό πνεύμα και τις απεγνωσμένες προσπάθειες της μητέρας της για να τη σώσει μέσω εξορκισμών, αποτελεί τη βάση για τη συγγραφή του σεναρίου της ταινίας ενώ είναι επηρεασμένο από μία πραγματική υπόθεση εξορκισμού του 1949, σε παιδί με ψυχικό νόσημα.

"Ο Εξορκιστής είναι μια τέλεια ταινία, με τον τρομακτικότερο ηχητικό σχεδιασμό που φτιάχτηκε ποτέ για ταινία κι ένα πολυσύνθετο πλέγμα συμβολισμών, μεταφορών και συνειρμών εντός του που το καθιστούν αριστοτέχνημα". - Ηλίας Δημόπουλος, The Final Cut

 

Το τρέιλερ:

Remote video URL

 

Σύνοψη:
Η μικρή Ρέιγκαν ζει με την μητέρα της και διάσημη ηθοποιό Κρις, σε ένα προάστιο της Ουάσιγκτον. Τελευταία, η Ρέιγκαν παρουσιάζει περίεργα κι ανεξήγητα συμπτώματα. Το σώμα της σηκώνεται από το έδαφος και έχει υπερφυσικές δυνάμεις. Οι γιατροί στους οποίους απευθύνεται για βοήθεια η απελπισμένη μητέρα της, αδυνατούν να εξηγήσουν το φαινόμενο. Η Κρις παίρνει την απόφαση να ζητήσει τη βοήθεια της εκκλησίας και συγκεκριμένα συναντά τον πατέρα Κάρας, που είναι παράλληλα και ψυχίατρος. Όταν ο τελευταίος αντικρίζει τη Ρέιγκαν, συνειδητοποιεί ότι η νεαρή κοπέλα είναι δαιμονισμένη και αποφασίζει να ζητήσει τη βοήθεια του πατέρα Μέριν, ειδικού σε ζητήματα εξορκισμού, προκειμένου να απαλλάξουν το άτυχο κορίτσι από τον δαίμονα. Ο πατήρ Μέριν δέχεται και ο εξορκισμός αρχίζει.
 

Συντελεστές:
Σκηνοθεσία: Γουίλιαμ Φρίντκιν
Σενάριο: Γουίλιαμ Πίτερ Μπλάτυ
Μουσική: Μάικ Όλντφιλντ
Πρωταγωνιστούν: Έλεν Μπέρστιν, Τζέισον Μίλερ, Μαξ φον Σίντοφ, Λίντα Μπλερ

Εικόνα
Ο Εξορκιστής Midnight Express

 

Τι είναι το "Midnight Express";
Από τη σύντομη και νοσταλγική περιγραφή τους: "Μεταμεσονύχτιες προβολές. Μας λείπουν. Επίσης μας λείπει η φθορα του φιλμ και οι υπότιτλοι σε πολυτονικό (παίζουμε και HD, αν κόπια δεν υπάρχει). Κουβέντα στη κουβέντα, ταινία στη ταινία. Και κάθε μήνα, μία προβολή - έστω, ας ειναι αυτό το αρχικό πλάνο. Εδώ κάνουμε κουβέντα. Αν ξέρετε κόσμο που νοσταλγεί τη φάση, ασχέτως με το αν την έχει ζήσει ή όχι, κάντε τον invite. Άντε, να μαζευόμαστε." 

 

Για να μάθετε ακόμη περισσότερα ακολουθήστε το γκρουπ στο fb.

 

 

Photos
Information

Μεταμεσονύκτιες προβολές της κινηματογραφικής λέσχης "Midnight Express"

Που
Κινηματογράφος Ριβιέρα

Βαλτετσίου 46, Εξάρχεια
Τηλέφωνο: 21 0384 4827

Πότε 
Παρασκευή 30 Ιουνίου, 2023
Στις 23.00

Ταινία
Ο Εξορκιστής (1973) / The Exorcist

Εισιτήρια
6 ευρώ
Ηλεκτρονική προπώληση, εδώ.

Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

Το φιλοζωικό μπαζάρ που διοργανώνει η ομάδα "Αδέσποτα Εξάρχεια" στην πλατεία Εξαρχείων, με βίγκαν φαγητά και γλυκά, αλλά και λαμπάδες, ρούχα, τσάντες, χειροποίητα αντικείμενα, κοσμήματα, βιβλία και είδη δώρων...

local

Με συνέπεια και αφοσίωση στο D.I.Y. ήθος και την ελευθεριακή κουλτούρα, θέτοντας ως βασικό άξονα τις αξίες της συμμετοχικότητας, της αλληλεγγύης και της αλληλοβοήθειας, η μουσική ομάδα του Punk Against...

local

Η ζωή και το έργο της θρυλικής Frida Kahlo ξαναζωντανεύει μέσα από την παράσταση του Ανδρέα Ζαφείρη και την Θεατρική Ομάδα 2510.

local

Πρόσφατα Άρθρα

Newsletter