Comic Review: Σπαζοραχούλα (ή το μάτι της Μέδουσας) / Το βουκολικό επικό ρομάντζο από τον Steve και την Έλενα Γώγου.

Η Σπαζοραχούλα είναι ένα από τα κόμικ που ξεχώρισαν στο Comicdom του 2021 και ως συνέπεια βραβεύτηκαν στο τελευταίο Comicdom τον Απρίλιο του 2022 για το κόμικ με το καλύτερο σενάριο. Με μια κάποια καθυστέρηση, σας το παρουσιάζουμε με ενθουσιασμό!

 

Συντάκτης: Μάκης Κ.   

*υποστηρικτής της στήλης Κόμικς του inExarchiagr, το βιβλιοπωλείο comicstrip
 

 

 

Έχω τη χαρά αλλά και την ικανοποίηση να παρακολουθώ την καλλιτεχνική πορεία των δημιουργών του κόμικ σχεδόν από την αρχή τους αφού έχουν γράψει πολλές σελίδες σε αυτοεκδόσεις και πολλές ώρες σε παγκους φεστιβαλ, αυτο-εκδίδοντας κόμικ, συμμετέχοντας σε ανθολογίες και πουλώντας πρωτότυπα prints, κονκάρδες, αυτοκόλλητα κ.α.
 

Πρώτη μεγάλη επιτυχία του Steve ήταν η αυτοέκδοση Εσμέ η οποία κυκλοφόρησε το 2017 και ευτυχώς για όσους δεν το έχετε έχω την εντύπωση πως, κάθε τόσο, ο Steve κάνει επανατύπωση έτσι ώστε να μπορεί να βρεθεί στον πάγκο του στα διάφορα φεστιβαλ που συμμετέχει. Εάν το βρείτε, απλά το αγοράζετε χωρίς δεύτερη σκέψη καθώς αποτελεί μια υπέροχη και πρωτότυπη ιστορία. Στο Εσμέ ο Steve κάνει και το σχέδιο και το σενάριο.

 

Εικόνα

Η Έλενα Γώγου, έγινε γνωστή με την σειρά από τις αυτοεκδόσεις της με τίτλο Undead. Από τότε είχε κάνει αίσθηση με το χαρακτηριστικό σκίτσο της το οποίο δούλεψε και εξέλιξε σημαντικά. Ακόμα είχε συμμετάσχει και στις περίφημες ανθολογίες Τσοντοκόμικ και Τσοντοκόμικ 2. Πλέον  έχει ξεκινήσει τη συνεργασία της με εκδοτικές του εξωτερικού και συγκεκριμένα με την Vault όπου σχεδιάζει το Comic Quests Aside σε σενάριο του (άγνωστου σε εμένα) Brian Schirmer. Το πρώτο τεύχος κυκλοφόρησε τον Μάιο του 2022. Η Έλενα κάνει το σχέδιο σε όλο το κόμικ, αλλά το εξώφυλλο είναι του Steve. Παρεμπίπτοντος δυο καρέ είναι σε σχέδιο guest δημιουργών.

 

Εικόνα

Τι είναι λοιπόν η Σπαζοραχούλα; Η απλή αλλά και σωστή απάντηση είναι πως είναι ένα βουκολικό παραμύθι σε κόμικ το οποίο μετατρέπεται σε μια επική ιστορία και καταλήγει σε ένα ρομάντζο. 
 

Η ιστορία ξεκινάει με τον Κωνσταντή τον τσοπάνη από την Φρικτόρια σε μια εναλλακτική Ελλάδα (από τις πολλές που υπάρχουν κυριολεκτικά παράλληλα), να διαμαρτύρεται στην καλή του φίλη για τη ζωή του και τις ερωτικές του ατυχίες. Βλέπετε, το χωρίο του Κωνσταντή είναι σ' ένα σταυροδρόμι όπου λεβέντες και ήρωες περνάνε κάθε τόσο κάνοντας μια στάση ακολουθώντας το δρόμο της περιπέτειας, της δόξας και μπορεί και της αρετής. Πάνω στην κουβέντα ξεκινάει απρόσμενα και η μεγάλη περιπέτεια του Κωνσταντή, γλιστρώντας σε ένα ρήγμα και πέφτοντας σε έναν παράλληλο κόσμο, πράγμα συνηθισμένο για τους ήρωες αλλά νέο για τον Κωνσταντή. Το τι γίνεται μέσα στο ρήγμα, θα είναι spoiler αν σας πω, αν και σημασία στο παραμύθι έχει και ο τρόπος της αφήγησης και εδώ γίνεται με έναν χαρακτηριστικό τρόπο. Αυτό που μπορείτε να περιμένετε είναι όλα τα στοιχεία μιας μεγάλης, επικής περιπέτειας! Μπορώ όμως να σας ιντριγκάρω λίγο παραπάνω λέγοντάς σας πως ο υπότιτλος Ή ΤΟ ΜΑΤΙ ΤΗΣ ΜΕΔΟΥΣΑΣ λύνει ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια του μεσογειακού πολιτισμού. Ένα ακόμα hint είναι πως στο συγκεκριμένο κόμικ, εμφανίζονται και χαρακτήρες από το κόμικ Εσμέ (crossover όπως λένε στα υπερηρωικά κόμικ). Προσωπικά θα το ήθελα μεγαλύτερο καθώς υπάρχει αρκετός χώρος στην ιστορία για αφήγηση!

 

Εικόνα

Παρόλο τον χαβαλεντζίδικο χαρακτήρα του κόμικ και το fantasy σκηνικό, θα περίμενε κανείς λογικά κενά, ευκολίες στο σενάριο και κάθε είδους ασυναρτησίες. Λάθος. Το κόμικ αυτό έχει αρχή, μέση και τέλος σφιχτή δομή και πραγματικά βγάζει νόημα κάνοντας την ανάγνωση μια ευχάριστη και απολαυστική διαδικασία. Το queer στοιχείο υπάρχει παντού αλλά σε καμία περίπτωση δεν επικρατεί σε σχέση με τα άλλα χαρακτηριστικά του κόμικ, όπως μπορεί να συμβαίνει σε άλλα queer έργα. Λεπτομέρεια αλλά αξίζει να το πω, καθώς προσωπικά μου δίνει θετική εντύπωση είναι και η γλώσσα που ενώ είναι εντελώς καθημερινή, δίνει παράλληλα και μια λόγια νότα ενώ προσαρμόζεται και σε κάθε συγκεκριμένο χαρακτήρα με μικρές αλλά ουσιαστικές διαφορές. Εκτός από την γλώσσα προσαρμόζεται και ο χρωματισμός στις διάφορες σκηνές πράγμα που συμβάλει στην ατμόσφαιρα της ιστορίας. 
 

Διαβάζοντας το κόμικ αυτό έρχονται στο μυαλό μου σκηνές από ταινίες όπως ο Βαρόνος Μινχάουζεν του Terry Gilliam αλλά και το Monty Python And The Holy Grail αν και φαντάζομαι ο καθένας αναγνώστης μπορεί να βρει τις δικές του συνδέσεις με μια ταινία ή ένα κόμικ αναζήτησης ειτε παιδικών είτε επικών διαστάσεων με το κόμικ της Σπαζοραχούλας.

 

Εικόνα

Απ’ όσο ξέρω ήταν η πρώτη κανονική έκδοση (από εκδοτική εταιρία δηλαδή) και για τους δύο συντελεστές. Η Jemma Press, όχι μόνο δίνει ευκαιρίες σε νέους δημιουργούς, αλλά έχει τα σωστά αντανακλαστικά να επιλέγει τα κόμικ που έχουν πραγματικό ενδιαφέρον και πάνε και καλά εμπορικά. Η έκδοση είναι τυπικά πολύ καλή. 
 

Θα έλεγα πως αυτή η νέα γενιά δημιουργών έχει να δώσει αυτό που που έλειπε στα Ελληνικά κόμικ και το κοινό, δηλαδή ποιοτικά σενάρια, με ενδιαφέρον και σφιχτή υπόθεση, με δυνατό και καυστικό χιούμορ που μπορεί να κρατήσει για ένα ολόκληρο κόμικ. Επιπλέον το καλοδουλεμένο σχέδιο που υπάρχει κατά πλειοψηφία τα τελευταία 10-15 χρόνια στα ελληνικα κόμικ ωριμάζει και αποκτά τεχνοτροπίες μακριά από τα συνηθισμένα.
 

Εκτός από το υπέροχο κόμικ, αυτό όμως που μένει στο τέλος, για εμάς τους αναγνώστες είναι η ωραία παρέα των δημιουργών, όπως τους βλέπουμε στα διάφορα φεστιβαλ, που ο ένας εμπνέει τον άλλον και συνεισφέρει στα δικά του έργα και αυτή είναι που γεμίζει αισιοδοξία για το μέλλον.

*το κόμικ Σπαζοραχούλα θα το βρείτε στα ράφια και στην ηλεκτρονική σελίδα του υποστηρικτή της στήλης Κόμικς του inExarchiagr / ComicStrip - βιβλιοπωλείο comics και όχι μόνο
 

 

 

 

 

 

Εικόνα
Beatniks Road Bar στα Εξάρχεια: Αυθεντικό, ορθάδικο και ροκενρολ.

 

 

Συντάκτης: Μάκης Κ.
Ακολουθήστε το inExarchia στο facebookinstagramtwitteryoutube

 

 

 

Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

124 ταινίες από 42 χώρες, 40 περφόρμανς και 2 εργαστήρια μας περιμένουν για δύο ημέρες του Απριλίου, στο φεστιβάλ που διοργανώνει το Ινστιτούτο Πειραματικών Τεχνών, στο Θέατρο Εμπρός στου Ψυρρή.

think

«Όταν έχεις κουραστεί να κάνεις έρωτα με την ασχήμια, το να πέσεις σ’ έναν πελάτη με φιλντισένιο χαμόγελο που σου λέει πόσο όμορφη είσαι μες στη βροχή και κάτω απ’ το μπαλκόνι σου, κι έχει την πρόνοια να μη...

think

Το εξειδικευμένο κατάστημα ξυλείας, ειδών κιγκαλερίας και χρωματοπωλείο του Σωτήρη και της Νίκης για ό,τι χρειαζόμαστε για το σπίτι, το μπαλκόνι, την αυλή και όλα τα μαστορέματα του σπιτιού μας. Ξυλεία, χρώματα...

think

Πρόσφατα Άρθρα

Newsletter