Ρούχα από δεύτερο χέρι στο Vintage Love, το μικρό thrift παζάρι και ρουχάδικο στην Ιπποκράτους!

Ρούχα από δεύτερο χέρι και σε καλές τιμές για το δικό σου στυλ στο ντύσιμo. Στο Vintage Love στην Ιπποκράτους, το μικρό thrift second hand shop για ψαξίματα και ανακαλύψεις! Second hand, vintage ή thrifting: το κυνήγι του θησαυρού στο ντύσιμό μας.

Συντάκτης: Κλέλια Αρμπηλιά / Eπιμέλεια δημοσίευσης & φωτογραφίες: George Fiorakis - advart

 

Ρούχα από δεύτερο χέρι, vintage shops και μπουτίκ, μεγάλα μαγαζιά στο κέντρο με μεταχειρισμένα και στοκ. Η αγορά του second hand στην Αθήνα ανθίζει. Η ευκαιρία για προσωπικό αυθεντικό στυλ χωρίς να ξοδέψουμε πολλά έχουν μπει για τα καλά στη ζώη μας. Μπορεί στην Αθήνα, να είναι μία σχετικά φρέσκια τάση αλλά το thrifting βρίσκει τις ρίζες του δεκαετίες πριν στα charity shops του Λονδίνου και στα παζάρια του Βερολίνου. To ντύσιμο και οι μόδες είναι εφημέρα, η κουλτούρα όμως που ξαναδίνει ζωή σε ρούχα που απλά έχουν φορεθεί και από άλλους έχει έρθει για να μείνει. 

To ντύσιμο με ρούχα από δεύτερο χέρι δεν είναι κάτι νέο για την δυτική κουλτούρα ή αποδοχή όμως και η ένταξή του στα τωρινά δεδομένα πέρασε από κάποια ιστορικά στάδια. Στην Βικτωριανή εποχή τα ρούχα αποτελούσαν ανταλλάξιμα αντικείμενα, μάλιστα ήταν κομμάτι της “προίκας” κάθε ανθρώπου μαζί με τα έπιπλα και τα ασημικά του. Με την ανακάλυψη του Παστέρ και την ανάγκη που προέκυψε για αποστείρωση, τα ρούχα από δεύτερο χέρι περιθωριοποιήθηκαν. Η Τζένιφερ Λε Zότε στο βιβλίο “A History of Secondhand Styles and Alternative Economies” υποστηρίζει ότι τα ρούχα από δεύτερο χέρι πρώτα αποστειρώθηκαν για τις ανάγκες του βρετανικού Στρατού της Σωτηρίας και στην πορεία αρχίσαν να στολίζουν τα παζάρια της μεταπολεμικής Γαλλίας. Όταν οι μποέμ άρχισαν να τα φορούν τότε σιγά-σιγά άρχισαν να επανέρχονται στην μόδα. Αντιπρόσωποι της αντικουλτούρας και μαχητές της μπουρζουά μόδας της δεκαετίας του 1950, οι μποέμιανς της εποχής αναζητούσαν ακριβά παλτό που να είναι εμφανώς φθαρμένα από άποψη και κάπως έτσι τα καλά ρούχα από δεύτερο χέρι άρχισαν να γίνονται γνωστά ως “vintage”.

 

Εικόνα
Vintage Love thrift παζάρι Ιπποκράτους second hand

 

Εικόνα
Vintage Love thrift παζάρι Ιπποκράτους second hand

 

Εικόνα
Vintage Love thrift παζάρι Ιπποκράτους second hand

Vintage Love | Facebook - Instagram

 

Πέραν όμως από το ρομαντικό του πράγματος, τα ρούχα από δεύτερο χέρι όπως και τα βιβλία ή τα αντικείμενα πρωταρχικό σκοπό είχαν να ντύσουν και να ανακουφίσουν τις ασθενέστερα οικονομικά τάξεις. Τα αγγλικά “charity shops”, τα οποία στην ουσία είναι καταστήματα που ανήκουν σε κάποιο κοινωνικό ή φιλανθρωπικό οργανισμό, μεταπουλούν εδώ και σχεδόν ένα αιώνα σε τιμές ευκαιρίες ρούχα και αντικείμενα από δεύτερο χέρι. Το “κραχ”, οι οικονομικές κρίσεις, η μετακίνηση των ανθρώπων δημιουργεί, όπως και σήμερα την ανάγκη για την ύπαρξη thrift και second hand shops. Στις μέρες μας η υπερβολική παραγωγή και κατανάλωση ρούχων πλέον θέτει το ζήτημα της βιωσιμότητας σε σχέση με την μόλυνση του περιβάλλοντος αλλά και τις εργασιακές συνθήκες στη μαζική παραγωγή. Συμπερασματικά το “thrifting”, η αναζήτηση δηλαδή ρούχων και αντικειμένων από δεύτερο χέρι τη δεδομένη ιστορική στιγμή αποτελεί ένα τρόπο για οικονομικό ντύσιμο και συγχρόνως μία από τους πιο ηθικά αποδεκτούς τρόπους να κατανάλωσης. 

 

Εικόνα
Vintage Love

 

Εικόνα
Vintage Love

 

Εικόνα
Vintage Love

 

Τα Εξάρχεια, τη γειτονιά που πάντα στήριζε τη κριτική στην κατανάλωση, την κουλτούρα του δρόμου και τις τέχνε, από την δεκαετία του 1990 μπορούσαν οι Αθηναίοι να βρουν ρούχα από δεύτερο χέρι.  Σήμερα που η μαζική παραγωγή ρούχων ομογενοποίει την εμφανισή μας, εδώ βρίκει κανείς καταστήματα για κάθε είδος βίντατζ και second hand για κάθε γούστο και κάθε πορτοφόλι. Στις τελευταίες μας ανακαλύψεις, πιστό στην αρχική ιδέα του thrifting με τεράστια ποικιλία και καλές τιμές, προστέθηκε το Vintage love της Άννας, της μηχανικού που μέσα από τα ταξίδια του καπετάνιου πατέρα της, ακόνισε τις ικανότητες του συλλέκτη. Γεννημένη και μεγαλωμένη στην Ιπποκράτους, άνθρωπος του κέντρου άνοιξε λίγο πριν την Βαλτετσίου ένα κατάστημα που απευθύνεται στους λάτρεις του ψαξίματος. Ρούχα, κοσμήματα, μικροαντικείμενα, τσάντες, ζώνες, παπούτσια, αντρικά και γυναικεία, πίνακες από παζάρια, διακοσμητικά και ό,τι άλλο χωράει ο νους “στριμώχνονται” στις κρεμάστρες και σε προκαλούν να τα ανακαλύψεις με την αφή και την όραση. Αν έχεις τσιμπήθει και εσύ από το μικρόβιο της ενδυματολογικής ανακάλυψης το Vintage Love είναι ένας μικρός -νέος- κόσμος έτοιμος να σε ρουφάει καθε φορά που περνάς απέξω και δε μπορείς να αντισταθείς στην ιδέα πως καπού εκεί θα βρεις το επόμενο σακάκι ή φόρεμα η πουκάμισο που θα σε ρωτήσουν φίλοι και γνωστοί που το βρήκες. Η οικοδέσποινα είναι πολύ χαρούμενη για αυτό που κάνει και σου μεταδίδει απευθείας την αγάπη της για το αντικείμενο με πολύ ζεστασιά. Μπορείς να την ρωτήσεις για τιμές και για κομμάτια που μπορεί να ψάχνεις για να στα βρει στη συλλογή. Τα αντικείμενα και τα ρούχα εδώ, έρχονται από Γερμανία, Ολλανδία και Ελλάδα και παράλληλα διατίθενται και ως βεστιάριο για παραστάσεις και παραγωγές. Το Vintage Love μοιάζει μ’ ένα όμορφο παζάρι ρούχων, ίσως τα νεανικά ταξίδια της Άννας στην Αίγυπτο, τον Λιβανο και την Καζαμπλάνκα να έχουν όλα εκφραστεί εδώ.  

 

Εικόνα
Vintage Love thrift παζάρι Ιπποκράτους second hand

 

Εικόνα
Vintage Love thrift παζάρι Ιπποκράτους second hand

 

Εικόνα
Vintage Love thrift παζάρι Ιπποκράτους second hand

 

Ζώντας σε μία εποχή που οι δυνατότητες για να ζουμε καλά περιορίζονται από τις κοινωνικές εξελίξεις, η έννοια του καινούργιου απέκτησε μία διαφορετική ανάγνωση μέσα από τα αντικείμενα που φορέθηκαν ή στολίσαν άλλες ζωές. Στο Vintage Love βρήκαμε ένα αυθενικό thrift shop, όπως αυτά που μας έκαναν εντύπωση στα ταξίδια μας σε άλλες χώρες και έτσι ακριβώς μας αρέσει. Και όπως πολύ ωραία το έθεσε η συλλέκτης που το τρέχει η αισθητική ενός αντικείμενου ή ενός ρούχου είναι που μετράει και όχι το κόστος.

 

Συντάκτης: Κλέλια Αρμπηλιά / Eπιμέλεια δημοσίευσης & φωτογραφίες: George Fiorakis - advart

 

 

Information

Vintage Love 
Κατάστημα thrift & vintage ρούχων 

Ιπποκράτους 57, Αθήνα - Εξάρχεια
6989943876

Facebook - Instagram

 

Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

Το φιλοζωικό μπαζάρ που διοργανώνει η ομάδα "Αδέσποτα Εξάρχεια" στην πλατεία Εξαρχείων, με βίγκαν φαγητά και γλυκά, αλλά και λαμπάδες, ρούχα, τσάντες, χειροποίητα αντικείμενα, κοσμήματα, βιβλία και είδη δώρων...

local

Με συνέπεια και αφοσίωση στο D.I.Y. ήθος και την ελευθεριακή κουλτούρα, θέτοντας ως βασικό άξονα τις αξίες της συμμετοχικότητας, της αλληλεγγύης και της αλληλοβοήθειας, η μουσική ομάδα του Punk Against...

local

Η ζωή και το έργο της θρυλικής Frida Kahlo ξαναζωντανεύει μέσα από την παράσταση του Ανδρέα Ζαφείρη και την Θεατρική Ομάδα 2510.

local

Πρόσφατα Άρθρα

Newsletter