Σε ηλικία 88 ετών έφυγε ένας σπουδαίος άνθρωπος, ο Quino.

Την περασμένη Τετάρτη 30/9 σε ηλικία 88 ετών έφυγε ένας σπουδαίος άνθρωπος, ο Quino, όπως ήταν το καλλιτεχνικό του όνομα. Το πραγματικό όνομα μπορείτε να το βρείτε στο ίντερνετ, αν σας ενδιαφέρει.

Συντάκτης: Μάκης Κ.
 
 
Αριστοτεχνικό σχέδιο, μάστορας του λόγου και της ατάκας, κατάφερε να δημιουργήσει εξίσου επιδραστικά στριπ με λόγια, ή χωρίς, ενώ η διαχρονικότητα τους είναι μοναδική. Αυτές είναι οι γραμμές αντικειμενικότητας του άρθρου και ναι είναι αρκετές. 

 

Εικόνα




 
 
Δεν θα είμαι το ίδιο αντικειμενικός στη συνέχεια, αν και δεν ξέρω εάν θα μπορέσω να σας μεταφέρω σωστά ακόμα και τη υποκειμενική μου άποψη γι’ αυτόν, για το έργο του ή την ζωή του. Μπορώ να πω στα σίγουρα πως εάν δεν ήταν αυτός, οι ζωές οι δικές μας (ή έστω η δική μου) δεν θα ήταν ίδιες. Δεν ήταν ο σπουδαίος καλλιτέχνης, ήταν από αυτούς που με το έργο τους καθόρισε την πορεία του μέσου τους σε βαθμό που ελάχιστοι έχουν καταφέρει στα πεδία της επιστήμης ή της τέχνης. Η επιτυχία του είναι ότι έβαλε με το έργο του, τα κόμικ στις ζωές και τα σπίτια πολλών ανθρώπων που διαφορετικά δεν θα είχε μπει, και αυτό το κατάφερε με ένα φαινομενικά παιδικό κόμικ, την Μαφάλντα
 

Η Μαφάλντα, ξεκίνησε την ζωή της Αργεντινή της δεκαετίας του 60, ως μια περσόνα για διαφήμιση νομίζω κάποιου πλυντηρίου. Η διαφήμιση δεν βγήκε, όμως η Μαφάλντα έμεινε ως χαρακτήρας σε στριπάκια σε εφημερίδες της χώρας και ευτυχώς θα μείνει στις βιβλιοθήκες μας και τώρα που αυτός έφυγε. Η Μαφάλντα δεν ήταν μια περσόνα, ήταν η σκέψη του Quino, η μάλλον μια πτυχή της σκέψης του που αυτός την ονόμασε Μαφάλντα. Μια άλλη πτυχή της σκέψης του την ονόμασε Μανολίτο, μια άλλη την ονόμασε Σουζανίτα και μια άλλη την ονόμασε Φελίπε. Στην πορεία, εμφανίστηκαν και άλλες σκέψεις, περισσότερο ριζοσπαστικές, δεύτερες ή τρίτες σκέψεις κτλ. Ο διάλογος στο μυαλό του Quino μας ανοίγεται ανοιχτό βιβλίο κυριολεκτικά, εμπλουτισμένο από την δύσκολη αλλά μάλλον αισιόδοξη πλευρά της καθημερινότητας της Αργεντινής του 60 και του 70 που όπως έχουμε ξαναπεί μοιάζει με την Ελλάδα του σήμερα. Στην συνέχεια της ζωής του ο Quino, μάλλον εβλεπε λιγότερο αισιόδοξα τον κόσμο. Οι χαρακτήρες, διαφορετικοί μεταξύ τους αλλά και τόσο ίδιοι με όλους εμάς, όπου κάποιες φορές οι περισσότεροι από εμάς ταυτιζόμαστε με όλους, εκτός αν σε κάποιον αρέσει.. η σούπα όποτε δεν ξέρω αν μπορεί να ταυτιστεί με την Μαφάλντα! 

Δεν έχει κάποιο ιδιαίτερο νόημα να συζητήσουμε για τις πολιτικές προεκτάσεις της Μαφάλντα ή άλλων έργων του Quino. Μια απλή ανάγνωση μπορεί να το επαληθεύσει, αλλά δεν διαβάζει κανείς την Μαφάλντα για να προβληματιστεί πολιτικά. Θα διαβάσει γιατί τα στριπάκια είναι έξυπνα και γιατί είναι αστεία! Μέσα απ’ αυτά έρχεται και ο προβληματισμός.
 

Θα είναι πραγματικά άδικο να ταυτίσουμε τον Quino με την Μαφάλντα καθώς τα υπόλοιπα έργα του έχουν και αυτά τον δικό τους χαρακτήρα. Ρεαλιστικά και ποιητικά μαζί, παρουσιάζουν όλες τις πλευρές των ανθρώπων, της κοινωνίας αλλά και τα απλά καθημερινά πάθη. 

 

Εικόνα


 

//Διαβάστε ακόμη:

Comic Review: Η Μητρόπολη του Χρυσού
Ο Αλμπέρ Ουντερζό έφυγε, αλλά η γαλατική γιορτή δεν τελείωσε

 

Είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε το έργο του στην Ελλάδα μέσα από πλήθος έργων του. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 80 κυκλοφόρησαν αρκετά έργα του Quino, συλλογές γελοιογραφιών όπως ο Κόσμος του Quino (εκδόσεις Φόρμα), το Καλή Όρεξη και ο Κόσμος Ανάποδα από τη Βαβέλ, και το Κινολογίες και το Σκληρός που είναι ο Έρωτας. Φυσικά, στριπάκια του δημοσιεύονταν σε όλα τα σχετικά περιοδικά της εποχής.

Χαρακτηριστικό της διαχρονικότητάς του ήταν πως ακόμα και στο Εννέα της Eλευθεροτυπίας, η τελευταία σελίδα σε πολλά τεύχη είχε στριπάκια του με λόγια ή χωρίς λόγια. Νωρίτερα, στο τέλος της δεκαετίας του 70 κυκλοφόρησαν τα πρώτα τομάκια με στριπ της Μαφάλντα ενώ τα συνολικά 12 τευχάκια, αλλά και το συγκεντρωτικό επίτομο με τις ιστορίες της Μαφάλντα κυκλοφορούν κανονικά από τις Εκδόσεις Μέδουσα. Τα παλαιότερα είναι εξαντλημένα χρόνια αλλά γενικά είναι εύκολο να βρεθούν στα παλαιοβιβλιοπωλεία.


Εικόνα



 
//Διαβάστε ακόμη:
10 Κόμικ που έχουν πολλά να πουν / Μέρος Α'
10 Κόμικ που έχουν πολλά να πουν / Μέρος Β'

 

Τι καλύτερο λοιπόν να κλείσουμε αυτή την μικρή αναφορά μας στο έργο του Quino με τα 10+1 πράγματα που η Μαφάλντα και οι ιστορίες της μας έδειξαν, ή τουλάχιστον όπως τα πήρα εγώ... Ιδανικά θα σας έβαζα όλο το βιβλίο, αλλά να πάτε να το πάρετε!

 

Εάν μπορείς να κάνεις κάτι αύριο… τότε μάλλον θα μπορείς να το κάνεις και μεθαύριο

Εικόνα

Να δίνεις βάση στα πραγματικά σημαντικά πράγματα

Εικόνα

Να μην προσέχεις εν γνώσει σου

Εικόνα

Να μην ακούς τις αυθεντίες

Εικόνα

   

Να ακούς Beatles

Εικόνα

Όταν αρχίσει και σ’ αρέσει η τζαζ τότε ναι μεγάλωσες

Εικόνα

Να είσαι αυτός που είσαι και ας μην ξέρεις ποιος είσαι

Εικόνα

Ενίοτε να πετάς την ουσία αλλά να κρατάς το περιτύλιγμα αν σ’ αρέσει

Εικόνα

Να ορίζεις τον εαυτό σου και να κάνεις τα δικά σου λάθη

Εικόνα

Να χαίρεσαι όλες τις εποχές και να μη σε νοιάζει τι θα πουν οι άλλοι

Εικόνα

και φυσικά…

Να διαβάζεις κόμικς πάνω απ όλα

Εικόνα

 


 


Εικόνα
Beatniks Road Bar στα Εξάρχεια: Αυθεντικό, ορθάδικο και ροκενρολ.

Συντάκτης: Μάκης Κ.
Ακολουθήστε το inExarchia στο facebookinstagramtwitteryoutube


Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

124 ταινίες από 42 χώρες, 40 περφόρμανς και 2 εργαστήρια μας περιμένουν για δύο ημέρες του Απριλίου, στο φεστιβάλ που διοργανώνει το Ινστιτούτο Πειραματικών Τεχνών, στο Θέατρο Εμπρός στου Ψυρρή.

think

«Όταν έχεις κουραστεί να κάνεις έρωτα με την ασχήμια, το να πέσεις σ’ έναν πελάτη με φιλντισένιο χαμόγελο που σου λέει πόσο όμορφη είσαι μες στη βροχή και κάτω απ’ το μπαλκόνι σου, κι έχει την πρόνοια να μη...

think

Το εξειδικευμένο κατάστημα ξυλείας, ειδών κιγκαλερίας και χρωματοπωλείο του Σωτήρη και της Νίκης για ό,τι χρειαζόμαστε για το σπίτι, το μπαλκόνι, την αυλή και όλα τα μαστορέματα του σπιτιού μας. Ξυλεία, χρώματα...

think

Newsletter