10 Κόμικ που έχουν πολλά να πουν / Μέρος Α’

Το Α’ μέρος μιας επιλογής από 10 κόμικ που έχουν να πουν και να προσφέρουν πολλά, ακόμα και μετά το τέλος της ανάγνωσής τους.

Συντάκτης: Μάκης Κ.   

Πριν αρκετά χρόνια είχα πάει σε μια παρουσίαση ενός μεταφρασμένου κόμικ μιας μικρής εκδοτικής και είχε αναφέρει ο υπεύθυνος πως εκδίδουν τα κόμικ που πιστεύουν πως έχουν κάτι να πουν. Η δική μου άποψη είναι πως όλα τα κόμικ έχουν κάτι να πουν και υπάρχει κοινό για όλες τις “υποκατηγορίες”. Παρόλα αυτά είναι γεγονός πως ορισμένα κόμικ έχουν να πουν και πολλά πράγματα, αλλά και με μοναδικό τρόπο, εκμεταλλευόμενα τις δυνατότητες που το ίδιο το μέσο προσδίδει. Έτσι λοιπόν σκέφτηκα να κάνω μια λίστα με τα 10 μεταφρασμένα κόμικ που έχουν να πουν πολλά σε όλους τους αναγνώστες και να δώσουν και ένα μικρό χαστούκι σε αυτούς που σνομπάρουν τα κόμικς

Συνήθως, οι διάφορες λίστες με ταινίες, σειρές, κόμικ κτλ, έχουν μεγάλο βαθμό υποκειμενικότητας που αντικατοπτρίζει κάθε φορά το συντάκτη της λίστας. Έτσι, και αυτή η λίστα είναι σε μεγάλο βαθμό υποκειμενική, αλλά το ίδιο υποκειμενικά είναι και τα γούστα του κάθε αναγνώστη. Έτσι κι αλλιώς όμως αυτή δεν είναι μια λίστα με καλύτερα ή χειρότερα κόμικ. Σε εντελώς τυχαία σειρά, σας δίνω τα 5 πρώτα της λίστας. 

1.
Μπαλάντα της Αλμυρής Θάλασσας

Εκδόσεις Ars Longa 
Σχέδιο & Σενάριο Hugo Pratt 

Το απρόσμενο ξεκίνημα της ιστορίας του Corto Maltese. Η ιστορία ενός ελεύθερου ανθρώπου που είναι τόσο ελεύθερος ώστε να είναι ναυτικός, αλλά και τόσο δέσμιος σε αυτά που πιστεύει ώστε να μην έχει καράβι. Υπέροχα δοσμένη περιπέτεια με γερές δόσεις έρωτα και τρέλας αλλά και μοναδικό σχέδιο. Αγαπημένη ιστορία του Umberto Eco και ένα από τα 100 καλύτερα γαλλικά βιβλία του αιώνα που πέρασε. 

Εικόνα
10 Κόμικ που έχουν πολλά να πουν / Μέρος Α’


 

Εικόνα
10 Κόμικ που έχουν πολλά να πουν / Μέρος Α’

 
Που μπορώ να το βρω; Κυκλοφορεί σε χαμηλή τιμή στα διάφορα παζάρια βιβλίων αλλά είναι εύκολο να το βρείτε και στα κομικσοβιβλιοπωλεία. 



2.
Eternauta

Εκδόσεις Jemma Press
Σενάριο/Σχέδιο: Héctor Germán Oesterheld/Francisco Solano López.
 
Ένα παράξενο χιόνι είναι η αρχή μιας παγκόσμιας εισβολής που επιβάλλει μια 
εξωγήινη δικτατορία, ενώ μια ομάδα ανθρώπων με όπλα το μυαλό και την εφευρετικότητα προβάλει αντίσταση. Δεν χρειάζεται κάποιος να είναι λάτρης της επιστημονικής φαντασίας για να διαπιστώσει την διαχρονική αξία του κόμικ από την πρώτη ανάγνωση ενώ δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψουν την ατμόσφαιρα που δημιουργεί παρόλο το, αντικειμενικά, ξεπερασμένο σχέδιο. Βαθιά εμπνευσμένο από την δικτατορία που έζησαν οι συγγραφείς του στην Αργεντινή. Ίσως η σημαντικότερη έκδοση μεταφρασμένου κόμικ στα ελληνικά χρονικά.
 

Εικόνα
10 Κόμικ που έχουν πολλά να πουν / Μέρος Α’

 

Εικόνα
10 Κόμικ που έχουν πολλά να πουν / Μέρος Α’

 
Που μπορώ να το βρω; Το κόμικ αποτελείται από 2 τόμους που κυκλοφορήσαν το 2008. Ο πρώτος είναι εξαντλημένος στον εκδότη, ο δεύτερος είναι διαθέσιμος. Δοκιμάστε να το βρείτε στα κομικσοβιβλιοπωλεια μήπως υπάρχει στοκ, ψάξτε την Αγγλική έκδοση της Fantagraphics ή πιέστε τον εκδότη για επανέκδοση! 


3.
Πυρετός της Ουρμπικάνδης

Εκδόσεις Ars Longa
Σενάριο / Σχέδιο: Benoît Peeters / François Schuiten
 
Στο ουτοπικό σύμπαν των σκοτεινών πόλεων που δημιούργησαν οι Schuiten και 
Peeters, η πόλη της Ουρμπικάνδης, αποτελεί ένα αρχιτεκτονικό καύχημα, ώσπου μια μέρα ένας παράξενος κύβος θα ενώσει τις περιοχές της πόλης και τα μικρά παράλληλα σύμπαντα των πρωταγωνιστών. Εκτός από την πρότυπη ιστορία, το σχέδιο και η προσοχή στη λεπτομέρεια είναι καθηλωτικά και μπροστά από την εποχή του.

Εικόνα
10 Κόμικ που έχουν πολλά να πουν / Μέρος Α’



 

Εικόνα
10 Κόμικ που έχουν πολλά να πουν / Μέρος Α’


Που μπορώ να το βρω; Η πρώτη έκδοση του 1988 έχει εξαντληθεί από καιρό. Τα τελευταία χρόνια έχει επανεκδοθεί από τις εκδόσεις Παρά Πέντε με διαφορετικό εξώφυλλο.


4.
Maus

Εκδόσεις Zoobus
Σχέδιο & Σενάριο: Art Spiegelman
 
Το αριστούργημα του Art Spiegelman διηγείται την ιστορία του πατέρα του και τον 
αγώνα για επιβίωση μέσα στο στρατόπεδο συγκέντρωσης, δημιουργώντας ένα από τα καλύτερα κόμικ όλων των εποχών που ξαναόρισαν το μέσο και την τέχνη των κόμικς. Βαρύ κόμικ, γεμάτο πόνο και τρόμο αλλά διαβάζεται νερό. 

Εικόνα
10 Κόμικ που έχουν πολλά να πουν / Μέρος Α’

 

Εικόνα
10 Κόμικ που έχουν πολλά να πουν / Μέρος Α’

 
Που μπορώ να το βρω; Έχει εκδοθεί σε δύο τόμους αλλά και οι δύο είναι εξαντλημένοι εδώ και καιρό. Εάν δεν είστε από αυτούς που ψάχνουν σε παλαιοβιβλιοπωλεία, η αγγλική έκδοση είναι εύκολο να βρεθεί και σε καλή τιμή. 

 
5.
Περσέπολις

Εκδόσεις Ηλίβατον
Σχέδιο & Σενάριο: Marjane Satrapi
 
Η ταραγμένη σύγχρονη ιστορία του Ιράν, μέσα από τα ανοιχτά μάτια μιας μικρής 
κοπέλας που μεγαλώνει ανάμεσα (και ταυτόχρονα) σε επαναστάσεις, σκληρές παραδόσεις και εξορία. Πόσο διαφορετικός είναι ο κόσμος από χώρα σε χώρα, πόσο διαφορετικοί είναι οι άνθρωποι και τελικά πόσο ίδιοι. Το αυτοβιογραφικό κόμικ της Σατράπη είναι στα δικά μου μάτια η μοναδική πύλη εισόδου του Ιράν στον υπόλοιπο κόσμο. 

Εικόνα
10 Κόμικ που έχουν πολλά να πουν / Μέρος Α’



Εικόνα
10 Κόμικ που έχουν πολλά να πουν / Μέρος Α’

 
Που μπορώ να το βρω; Κυκλοφόρησε σε δύο τόμους το 2006. Ο πρώτος τόμος έχει επανεκδοθεί πρόσφατα, με αφορμή την επίσκεψη της δημιουργού στην Αθήνα. Ο δεύτερος τόμος θεωρείται εξαντλημένος. Ακόμα και έτσι, ο πρώτος τόμος διαβάζεται αυτόνομα.

 
Σύντομα η συνέχεια..

 

Εικόνα
Beatniks Road Bar στα Εξάρχεια: Αυθεντικό, ορθάδικο και ροκενρολ.

Συντάκτης: Μάκης Κ.
Ακολουθήστε το inExarchia στο facebookinstagramtwitteryoutube


Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

124 ταινίες από 42 χώρες, 40 περφόρμανς και 2 εργαστήρια μας περιμένουν για δύο ημέρες του Απριλίου, στο φεστιβάλ που διοργανώνει το Ινστιτούτο Πειραματικών Τεχνών, στο Θέατρο Εμπρός στου Ψυρρή.

think

«Όταν έχεις κουραστεί να κάνεις έρωτα με την ασχήμια, το να πέσεις σ’ έναν πελάτη με φιλντισένιο χαμόγελο που σου λέει πόσο όμορφη είσαι μες στη βροχή και κάτω απ’ το μπαλκόνι σου, κι έχει την πρόνοια να μη...

think

Το εξειδικευμένο κατάστημα ξυλείας, ειδών κιγκαλερίας και χρωματοπωλείο του Σωτήρη και της Νίκης για ό,τι χρειαζόμαστε για το σπίτι, το μπαλκόνι, την αυλή και όλα τα μαστορέματα του σπιτιού μας. Ξυλεία, χρώματα...

think

Newsletter