Solaris. Μία ακόμη επίσκεψη, για μία βουτιά στον κόσμο των Manga, στο αγαπημένο μας βιβλιοπωλείο κόμικς και φαντασίας στα Εξάρχεια και το κέντρο της Αθήνας.

O Αλέξανδρος Μινωτάκης, από την ομάδα του Solaris, μας βοηθάει να βουτήξουμε βαθύτερα στα νερά των κόμικς μάνγκα, για καρέ που διαβάζονται ανάποδα! Μας μιλά για τη διαχρονική αξία των μάνγκα και κάνει τις δικές του προτάσεις για εαρινά αναγνώσματα.

Συντάκτες Αλέξανδρος Μινωτάκης & Κλέλια Α. / φωτογραφίες - επιμέλεια Γιώργης Φιοράκης

 

“Υπάρχει ένα μάνγκα για όλους”, μας είπε πέρσι η Κατερίνα Σουφατζόγλου από τη φοβερή ομάδα του πιο ενημερωμένου βιβλιοπωλείου κόμικς και φαντασίας Solaris,  που βρίσκεται -που αλλού- στα Εξάρχεια! Έχουν περάσει τριαντατέσσερα ολόκληρα χρόνια από όταν η Δέσποινα Παπαδοπούλου άνοιξε το Solaris. Ήταν αρχές φθινοπώρου του 1989 όταν νιώθοντας την ανάγκη να καλύψει το κενό της εγχώριας αγοράς για το ξενόγλωσσο κόμικς, κολλήθηκαν οι πρώτες αφίσες στους δρόμους τους Αθήνας που ανακοίνωναν την άφιξή του. Τρεις και πλέον δεκαετίες μετά, το Solaris, παραμένει σταθερή αξία και πυλώνας για τη 9η τέχνη στη χώρα μας, μην έχοντας χάσει λεπτό από την εξέλιξή της παγκοσμίως. 

Οι νέες γενιές αναγνωστών και οι μερακλήδες, παλιοί κομιξοφάγοι, κολυμπούν εδώ και πολύ καιρό στον ωκεανό των manga και, από ότι φαίνεται, η ιαπωνική κουλτούρα τους έχει καθιερωθεί για τα καλά διεθνώς. Τα manga, υπεθυμίζουμε, διαβάζονται σαν αραβική γραφή, ανάποδα, και έχουν μια τεράστια ποικιλία σε ό,τι αφορά τις θεματικές και τις ιστορίες τους. 

 

Εικόνα
Solaris Manga κόμικς Εξάρχεια comics

 

Εικόνα
Solaris Manga κόμικς Εξάρχεια comics

 

Εικόνα
Solaris Manga κόμικς Εξάρχεια comics

Βιβλιοπωλείο Solaris /
Μπόταση 6, Εξάρχεια
Site / Facebook Page / Instagram

 

H σταθερή παρέα επαγγελματιών των κόμικς που πλαισιώνει τη Δέσποινα, η Κατερίνα, ο Άκης και ο Αλέξανδρος, είναι οι κατάλληλοι άνθρωποι για να σε πλοηγήσουν στις θάλασσες των κόμικ, των βιβλίων φαντασίας αλλά και φυσικά των manga! O Αλέξανδρος Μινωτάκης μας δίνει σε ένα ευκολοδιάβαστο και επί της ουσίας κείμενο όλα αυτά τα βασικά στοιχεία που ορίζουν τα manga που βρίσκουμε στο Solariς, φυτεύοντας μας σποράκια με απορίες, που θα λύσουμε από κοντά στην οδό Μπόταση, και μια τρομερή λιγούρα για να μυρίσουμε το χαρτί από το φρεσκοαγορασμένο μας τευχάκι! Απ’ ότι φαίνεται φέτος στα καταστρώματα των πλοίων του καλοκαιριού και κάτω από τα αλμυρίκια θα βυθιστούμε σε μαγικούς κόσμους, διαβάζοντάς τους, από το τέλος προς την αρχή. Παίρνουμε λοιπόν μια πρώτη γεύση παρακάτω: 

 

Ο Αλέξανδρος Μινωτάκης μας συστήνει τα manga comics του Solaris: 

“Τα manga έχουν γίνει γνωστά για κάποιες από τις πιο επικές και μακρόχρονες περιπέτειες. Σειρές όπως τα One Piece, Bleach, Naruto, Dragon Ball, Attack On Titan και πολλές ακόμα, κράτησαν και κρατούν για δεκαετίες αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού τους. Σε αυτές τις ιστορίες, οι πρωταγωνιστές επιζητούν έναν στόχο που φαντάζει ακατόρθωτος και, μέσα από αυτή τη διαδικασία, ωριμάζουν και ενηλικιώνονται, βρίσκοντας τον εαυτό τους. Τα αντίστοιχα manga (γνωστά στα ιαπωνικά ως shonen) έχουν μεταφερθεί στην τηλεόραση σε πασίγνωστα και πολύ δημοφιλή anime, τόσο δημοφιλή που πολύ συχνά αυτή η επιμέρους κατηγορία καταλήγει να ταυτιστεί με το σύνολο των manga. Πάρα πολλοί ακούν τη λέξη manga και σκέφτονται τον Son Goku, τον Naruto ή τον Luffy και το χαρακτηριστικό ψάθινο καπέλο του. Οι περιπέτειες τους έχουν, δικαίως, «αιχμαλωτίσει» τη φαντασία μας και δίνουν πλέον τη θέση τους σε μία νέα φουρνιά shonen όπως τα Demon Slayer, Jujutsu Kaisen που έχουν ήδη εκατομμύρια φαν σε όλο τον κόσμο – ειδικά ανάμεσα στην επονομαζόμενη Γενιά Ζ, όσους δηλαδή γεννήθηκαν από το 1996 και μετά.

Όμως, στο Solaris ξέρουμε εδώ και δεκαετίες ότι τα manga δεν είναι μόνο τα shonen και οι μακροχρόνιες περιπέτειες. Στην πραγματικότητα, τα manga είναι ένα από τα πιο πλουραλιστικά είδη κόμικς, με τεράστια ποικιλία ιστοριών και χαρακτήρων, ικανών να καλύψουν κάθε ενδιαφέρον και ανησυχία. Όχι τυχαία, σε έρευνες στην τεράστια αγορά των κόμικς στην Αμερική, αποδείχθηκε ότι τα manga έχουν το πιο διαφοροποιημένο κοινό. Μέσα στους καταναλωτές των manga, θα βρει κανείς μία πολύ μεγαλύτερη πληθώρα φύλου, φυλής και σεξουαλικού προσανατολισμού, που δεν υπάρχει (σε τέτοιο βαθμό) σε άλλα είδη κόμικς.

 

Εικόνα
Solaris Manga κόμικς Εξάρχεια comics

 

 

Ήδη από τη δεκαετία του ’80 και τις αρχές του ’90, τα manga έφεραν μία νέα αισθητική τόσο στην επιστημονική φαντασία όσο και στα θρίλερ. Σειρές όπως το Akira, το Ghost in the Shell και το Battle Angel Alita καθόρισαν την αισθητική του steampunk και της δυστοπικής επιστημονικής φαντασίας από τα 90’s μέχρι σήμερα. Θέματα επίκαιρα, όπως οι προβληματισμοί για την τεχνητή νοημοσύνη, την αυτοματοποίηση και την κλιματική αλλαγή, είχαν ήδη βρει τη θέση τους σε εμβληματικά manga των προηγούμενων δεκαετιών. Νεότερα manga συνδύασαν θέματα επιστημονικής φαντασίας με το μυστήριο.  Έτσι, στο Solaris μπορείτε να βρείτε τίτλους όπως το Pluto, το Steins Gate και το Summertime Rendering – τα τελευταία δύο έχουν εμπνεύσει πολύ επιτυχημένα anime.

Γενικότερα, οι δημιουργοί manga (mangaka στα Ιαπωνικά) έχουν μία ιδιαίτερη αγάπη για ιστορίες μυστηρίου που «σπαζοκεφαλιάζουν» ευχάριστα το κοινό τους και δημιουργούν αγωνία για το φινάλε. Το πιο γνωστό όλων σε αυτό το είδος, το Death Note συνεχίζει να τραβάει εκατομμύρια νέους αναγνώστες κάθε χρόνο και αποτελεί διαχρονικά ένα από τα καλύτερα σημεία αφετηρίας για τα manga – όχι τυχαία και εμείς στο Solaris συνεχίζουμε να το προτείνουμε. Στο είδος του μυστηρίου, θα βρει κανείς πολύ ενδιαφέροντα manga όπως τα Phantom Tales of the Night, Go With the Clouds North by Northwest, Usotoki Rhetoric και βέβαια τα κορυφαία manga από τον Naoki Urasawa, 20th Century Boys, Master Keaton και Monster – η anime μεταφορά του Monster βγήκε πρόσφατα και στο Netflix και ήδη κάνει θραύση.

Όμως, τα manga δεν κινούνται μόνο στον χώρο του υπερφυσικού και του φανταστικού. Στο Solaris έχουμε μία ευρεία συλλογή από τα λεγόμενα slice of life manga που επικεντρώνονται σε ιστορίες της καθημερινότητας που με κωμικό και γλυκό τρόπο μιλάνε για τις ανθρώπινες σχέσεις, την οικογένεια, την εργασία και πολλά ακόμα. Σε αυτή την κατηγορία ξεχωρίζουν manga όπως τα Wotakoi, A Man and his cat, Perfect World, Rent a Girlfriend, Blue Period και φυσικά το Maison Ikkoku της Rumiko Takahashi.  Ως υποκατηγορία αυτού του είδους έχουν ξεχωρίσει τα αθλητικά manga, όπως τα Haikyu και Blue Lock που διηγούνται ιστορίες νεανικής ομαδικότητας αλλά και ανταγωνισμού.

Οι πελάτες στο Solaris ξέρουν ότι μπορούνε να βρούνε σχεδόν τα πάντα από Manga καθώς εισάγουμε κάθε μήνα από δύο διαφορετικά σημεία του πλανήτη! Άλλωστε το Solaris είναι γνωστό ότι ήταν το πρώτο κατάστημα στην Αθήνα που γνώρισε στο κοινό τα MANGA! 34 χρόνια είναι αυτά!” 

 

Εικόνα
Solaris Manga κόμικς Εξάρχεια comics

 

Εικόνα
Solaris Manga κόμικς Εξάρχεια comics

 

Εικόνα
Solaris Manga κόμικς Εξάρχεια comics

 

Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το Solaris εκτός από τη μεγάλη βεντάλια τίτλων που αφορούν τα manga είναι ένα εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο για κόμικς και φαντασία. Κόμικς, βιβλία ξενόγλωσσα μετεφρασμένα και ελληνικά, φανζίν και αυτοεκδόσεις θεματικές από τρόμο, από φαντασία και επιστημονική φυσικά φαντασία, φανταστικά graphic novels, ελληνικές εκδόσεις, Έλληνες δημιουργοί και πολλά άλλα, όλα εδώ. Συγχρόνως, τον έντυπο πολιτισμό πλαισιώνει mechandise από σούπερ ήρωες, φιγούρες και διάφορα αξεσουάρ. 

Την ώρα λοιπόν που αρχίζουμε να σκεφτόμαστε τι εκδόσεις θα βάλουμε στην τσάντα των διακοπών μας ή θα μας χαλαρώνουν στις κατά-δικές μας στιγμές στα μπαλκόνια μας, ξέρουμε πολύ καλά ότι επιβάλλεται  ένα πέρασμα από το Solaris για να ανακαλύψουμε κόσμους manga και φαντασίας, παρέα με την ομάδά του!

Συντάκτες Αλέξανδρος Μινωτάκης & Κλέλια Α. / φωτογραφίες - επιμέλεια Γιώργης Φιοράκης

 

Information

Βιβλιοπωλείο Solaris
κόμικς & επιστημονική φαντασία

Μπόταση 6, Εξάρχεια Αθήνα
210 3841065  

Site / Facebook Page / Instagram

Ωράριο Λειτουργίας
Δευτέρα/Τετάρτη: 09.00 π.μ - 15.30 μ.μ
Τρίτη/Πέμπτη/Παρασκευή: 09.00 π.μ.- 14:00 μ.μ , 17.00 μ.μ - 21.00 μ.μ
Σάββατο: 10.00 π.μ - 16.30 μ.μ

 

Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

Newsletter