Comic Review: Έχε γεια γα**μένε κόσμε / Εναλλαγή κεφαλαίων γεμάτων αγάπη και αμφιβολία

Διαβάζουμε την ελληνική έκδοση του TEOFTW και μάλλον δεν είναι η εφηβεία δύσκολη, ο κόσμος είναι γα**μένος.

Συντάκτης: Μάκης Κ.

Το “Έχε γεια γα**μένε κόσμε” είναι ένα κόμικ που μάλλον δεν θα το είχαμε δει μεταφρασμένο στην Ελλάδα, εάν δεν είχε γίνει μεγάλη τηλεοπτική επιτυχία από το Netflix. Η σειρά έχει άμεση σχέση με το κόμικ, αλλά δεν την έχω δει (ακόμα). Άρα, αυτό το review δεν θα έχει μια σύγκριση ανάμεσα σε ένα κόμικ και σε μια σειρά βασισμένη σε κόμικ.

Ακόμα και πριν την τηλεοπτική του μεταφορά-προσαρμογή, το κόμικ είχε κάνει μεγάλη αίσθηση στο εξωτερικό και είχε γίνει γνωστό και στη χώρα μας. Αρχικά εκδόθηκε από τον ίδιο τον δημιουργό Charles Forsman σε συνέχειες από το 2011 έως το 2013 και στη συνέχεια το πήρε η αγαπημένη Fantagraphics που έχει μεγάλη παράδοση στα ανεξάρτητα κόμικ και μπορούμε να πούμε πως από κει και πέρα έγινε ευρύτερα γνωστό.


Εικόνα
Έχε γειά γα**μενε κόσμε



 

Παρακολουθούμε λοιπόν την ιστορία του αυτοκαταστροφικού wanna be skater Τζέημς και της φίλης του Αλίσσα, προς το τέλος της εφηβείας τους, σε κάποια μίζερη κωμόπολη των ΗΠΑ, να παλεύουν με τους εαυτούς τους, με τους άλλους και ενίοτε μεταξύ τους. Αυτό το σκηνικό είναι αγαπημένο για τον κινηματογράφο αλλά και για τα κόμικ. Οικογένειες κατ’ όνομα και άνθρωποι κατ’ εικόνα έρχονται σε επαφή με τους πρωταγωνιστές του κόμικ σε μια βίαιη και σκοτεινή περιπλάνηση που ξεκινάνε δραπετεύοντας από την πόλη τους, η οποία άλλοτε έχει σκοπό και άλλοτε όχι, αλλά κάπου οδηγεί.

Η ιστορία αναπτύσσεται σε 16 οκτασέλιδα κεφάλαια, σε μικρές ιστορίες από την κοινή τους πορεία αφού γίνονται ζευγάρι, χωρίς να το ξέρουν αλλά όχι χωρίς να το θέλουν, με το οικογενειακό παρελθόν να καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τις επόμενες κινήσεις τους. Εναλλαγή ήρεμων και βίαιων κεφαλαίων γεμάτες αγάπη και αμφιβολία (πάνε αυτές οι λέξεις μαζί). Από τις πρώτες σελίδες του κόμικ καταλαβαίνεις πως αυτή η ιστορία έχει κάτι το διαφορετικό, που καταφέρνει και βάζει στην άκρη ακόμα και τον ιντριγκαδόρικο τίτλο. Διαφορετικό από τα συνηθισμένα σε επίπεδο χαρακτήρων και σε επίπεδο αφήγησης με τους ήρωες να ξεδιπλώνουν διαδοχικά την σκέψη, την αγάπη και την οργή τους στον αναγνώστη με μαύρα και άσπρα καρέ.

 

Εικόνα
Έχε γεια γα**μένε κόσμε


 

Παρόλα αυτά, στην αρχή της ανάγνωσης το κόμικ μου φάνηκε λίγο υπερβολικό, στη συνέχεια πιο στρωτό και μετά ξανά υπερβολικό και τραβηγμένο. Μάλλον γιατί προσπάθησα να το δω ως ενήλικας. Στο τέλος της εφηβείας, όταν η ζωή “υποτίθεται” πως είναι μπροστά, τι εμπειρία έχει ο καθένας μας για να κρίνει τι είναι υπερβολικό και τι όχι; Όλα μοιάζουν δυνατά. Εξίσου πιθανό είναι να είναι ο μπάτσος καλός και ο μπάτσος κακός, όσο κλισέ είναι και τα δύο ενδεχόμενα σε μια ιστορία σαν και αυτή - και έχει και από τους δύο. Και εάν οι εμπειρίες ενός νέου είναι όλες άγριες, τότε το υπερβολικό είναι το καθημερινό. Κλισέ και αυτό στην ιστορία μας αλλά με τον δικό της τρόπο που δεν σε αφήνει, έτσι όπως είναι δοσμένη, να μην αγαπήσεις και τους 2 χαρακτήρες.

Το σχέδιο θα το έλεγε κανείς διεκπερεωτικό, αλλά μέσα στην απλότητά του η ιστορία γίνεται περισσότερο έντονη και ξεκάθαρη, τονίζοντας κάθε φορά αυτό που πρέπει, χωρίς να παγιδεύεται στο ρεαλισμό της απεικόνισης.


//Διαβάστε ακόμη: Comic Review: Η Μητρόπολη του Χρυσού / Ένα κόμικ επικής φαντασίας και αναζήτησης

Η έκδοση, αν και είναι μικρού σχήματος (τσέπης), δεν καταπίνει το σχέδιο και ταιριάζει στο όλο ύφος. Η μετάφραση είναι αρκετά καλή, αν και έχει κάποιες κακές στιγμές. Ο τίτλος του κόμικ ξεκίνησε στις πρώτες εκδόσεις ως “TEOTFW” από το ακρώνυμο του “The End Of The Fxxxing World” που ήταν και ο τίτλος της τελευταίας αγγλικής έκδοσης (μάλλον για να συμβαδίζει με την σειρά). Δεν θα λέγαμε κακό τον ελληνικό τίτλο, αν και νομίζω πως αλλάζει λίγο την οπτική από αυτή του αγγλικού.

Το “Εχε γεια γα**μένε κόσμε” είναι ένα κόμικ που έχει να πει πολλά και είναι από αυτά τα κόμικ που κάθε φορά που το διαβάζεις, σου λέει και κάτι περισσότερο. Το πρόβλημα είναι πως έχει να πει πολλά σε αυτούς που δεν ακούνε και σε αυτούς που κάνουν ότι ακούνε. 

*Το κόμικ κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γράμματα

Υ.Γ.
Η Χριστίνα, που την γνώρισα διαβάζοντας κόμικς και έγινα φίλος της, την προηγούμενη Πέμπτη αποχαιρέτησε τον γαμημένο κόσμο μας στα 33 της χρόνια. Αφιερώνω λοιπόν το αρθράκι αυτό και όλα τα επόμενα, στη Χριστίνα.



 

Εικόνα
Beatniks Road Bar στα Εξάρχεια: Αυθεντικό, ορθάδικο και ροκενρολ.

Συντάκτης: Μάκης Κ.
Ακολουθήστε το inExarchia στο facebookinstagramtwitteryoutube 

Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

124 ταινίες από 42 χώρες, 40 περφόρμανς και 2 εργαστήρια μας περιμένουν για δύο ημέρες του Απριλίου, στο φεστιβάλ που διοργανώνει το Ινστιτούτο Πειραματικών Τεχνών, στο Θέατρο Εμπρός στου Ψυρρή.

think

«Όταν έχεις κουραστεί να κάνεις έρωτα με την ασχήμια, το να πέσεις σ’ έναν πελάτη με φιλντισένιο χαμόγελο που σου λέει πόσο όμορφη είσαι μες στη βροχή και κάτω απ’ το μπαλκόνι σου, κι έχει την πρόνοια να μη...

think

Το εξειδικευμένο κατάστημα ξυλείας, ειδών κιγκαλερίας και χρωματοπωλείο του Σωτήρη και της Νίκης για ό,τι χρειαζόμαστε για το σπίτι, το μπαλκόνι, την αυλή και όλα τα μαστορέματα του σπιτιού μας. Ξυλεία, χρώματα...

think

Newsletter