Το Μπαρ. Η κρυμμένη αυλή. Απόδραση στην αγαπημένη μας Μαυρομιχάλη.

Στη γειτονιά της οδού Μαυρομιχάλη, την αστική διέξοδο με θέα τα νεοκλασικά στην καρδιά της Αθήνας, στήθηκε “Το Μπαρ”. Γνωρίσαμε τον πολυμήχανο Αντώνη Μπούκα που στεγάζοντας τη νομαδική Three Dots And a Dash σε έναν χαλαρό και παράλληλα καλοστημένο χώρο, μας συστήνει με τη ρομαντική πλευρά της τέχνης του bartending.

Συντάκτης: Κλέλια Αρμπηλιά / Eπιμέλεια δημοσίευσης: Γιώργης Φιοράκης 

 

Κάθε αποκαλόκαιρο αναζητάμε να βρούμε ή να επιστρέψουμε στα μέρη αυτά που θα μας κάνουν να ξεχάσουμε τον εφήμερο καλοκαιρινό μας έρωτα με τις θάλασσες και την ανεμελιά. Το στοίχημα μοιάζει δύσκολο να κερδηθεί αλλά σε αυτά τα απόνερα του καλοκαιρινού διαλείμματος είναι που ανακαλύπτουμε ξανά την πόλη, τις γειτονιές και τα σημεία που θα μας συνοδεύσουν στις μέρες και νύχτες του χειμώνα. Περπατώντας ξανά στους δρόμους της Αθήνας και των Εξαρχείων, ξαναπιάνουμε από την αρχή το νήμα της κοινωνικής μας φούσκας πλέκοντας νέα δεσίματα. Σε ένα τέτοιο λοιπόν απογευματινό περίπατο στην οδό Μαυρομιχάλη, κάναμε μια στάση σε ένα σχετικά νέο αλλά και πια γνώριμο στέκι που μας συστήνει με μία πιο ήπια και διακριτική πλευρά της “μπάρας”. Ο Αντώνης Μπούκας τον Αύγουστο του 2022 στη Μαυρομιχάλη 111 έστησε με διακριτικότητα και επιμονή το σπίτι του, γνωστού από την πολύχρονη πορεία του, εγχειρήματος Three Dots and a Dash. Ένα πρότζεκτ που έβγαλε τα κοκτέιλ και τα καλοφτιαγμένα ποτά από το στενό πλαίσιο του μπαρ και τα ταξίδεψε σε δρόμους, εκδηλώσεις και συναπαντήματα. 

Logo Trivia: Το Three Dots and a Dash είναι ένα κλασικό τίκι κοκτέιλ με τρία διαφορετικά ρούμια και τρία κερασάκια στη σειρά ως γαρνιτούρα, το σέικερ με τις τρεις τελίτσες, που είναι η μετάφραση του κώδικα Μορς για τη λέξη νίκη (V for Victory). Μας παραπέμπει πίσω στις ρίζες του ομώνυμου κοκτέιλ που φτιάχτηκε κατά τη διάρκεια του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου από τον Donn Beach, γνωστό ως the Beachcomber που θεωρείται ο πατέρας του της Tikki κουλτούρας και του Tiki bar. 

 

Εικόνα
Το Μπαρ Μαυρομιχάλη Εξάρχεια Cocktails Κοκτέιλς

 

Εικόνα
Το Μπαρ Μαυρομιχάλη Εξάρχεια Cocktails Κοκτέιλς

 

Εικόνα
Το Μπαρ Μαυρομιχάλη Εξάρχεια Cocktails Κοκτέιλς

Το Μπαρ / Μαυρομιχάλη 111, Εξάρχεια  
Facebook - Instagram 

 

Όσο μαθαίνουμε την ιστορία πίσω από το νέο σημείο συνάντησης της Μαυρομιχάλη, ο Αντώνης ετοιμάζει ένα κοκτέιλ προσθέτοντας την τελευταία πινελιά με μία φέτα αποξηραμένο λεμόνι, οι μουσικές στα ηχεία αναπαράγουν κλασικά χαλαρά κομμάτια από τα 1980ς και η μυρωδιά από το φρεσκοστυμμένο λάιμ στο μπουκάλι μας καλεί, ενώ παρατηρούμε τις κινήσεις του. To εγχείρημά Three Dots and a Dash δημιουργήθηκε πριν δέκα χρόνια με σκοπό να βγάλει την εμπειρία του μπαρ σε διαφορετικά περιβάλλοντα και να συμβουλέψει στο στήσιμο ενός μπαρ από το μηδέν, ενώ παράλληλα ενεργοποίησε ένα δίκτυο συνεργασίας από έμπειρους bartenders. Με λίγα λόγια το Three Dots and a Dash έστησε μπαρ σε παραλίες, σε ταράτσες και σε δρόμους που δεν είχαν τίποτα να ζηλέψουν από τα καθιερωμένα. Ίσα-ίσα βασικά. Όλα τα μαγικά και επιμέρους χειροποίητα συστατικά από τα signature και tailormade κοκτέιλ του φτιάχνονται στην οδό Αριανίτου στα Εξάρχεια και σε συνδυασμό με την εμπειρία του -μετράει 16 χρόνια στο αντικείμενο ως bartender, bar consulting και f & b manager-  προσφέρουν υψηλές υπηρεσίες μπαρτέντινγκ σε πολλές και διαφορετικές στιγμές έχοντας τελικά αποκτήσει το δικό τους κοινό. Στη διάρκεια της καραντίνας τα Urban Cocktail, τα κιτ των κοκτέιλ που έρχονται στον χώρο μας έγιναν τo υλικό μικρών αποδράσεων στα μπαλκόνια της πόλης. Η παρακίνηση φίλων και γνωστών που αναζητούσαν ένα σταθερό σημείο για να απολαμβάνουν τα αγαπημένα τους ποτά δεν άργησε να φυτέψει τον σπόρο για “Το Μπαρ”, άλλωστε τελικά “στο πίσω μέρος του μυαλού κάθε bartender υπάρχει πάντα η επιθυμία για τη δημιουργία ενός δικού του χώρου”, μας λέει χαρακτηριστικά. 

Το περιβάλλον και η ατμόσφαιρα είναι χαλαρή και εναρμονισμένη με σεβασμό με την πολύ ιδιαίτερη, ειδικά για τους κατοίκους, ήρεμη οδό Μαυρομιχάλη. Η επιλογή του να στηθεί εδώ “Το Μπαρ” δεν ήταν καθόλου τυχαία, ο Αντώνης ήταν κάτοικος της περιοχής, το εργαστήριο του Three dots and a Dash είναι δίπλα και πολλά από τα στοιχεία του κάτι μας θυμίζουν. Η Ιωάννα Μητροπούλου είναι η αρχιτέκτονας που έβαλε τη φρέσκια αρχιτεκτονική της ματιά στις κλασικές και οικείες γραμμές του Μπαρ. Οι τρεις χώροι του: τα ήσυχα τραπεζάκια στο πεζοδρόμιο που όλο και κάποιο γνωστό θα χαιρετήσεις, το εσωτερικό μπαρ που η έμφαση δίνεται στην μεγάλη μπάρα και η αστική αυλή που αποκαλύφθηκε πριν λίγο καιρό με τις ψηλές αβοκαντιές και τη φέτα ουρανού από τον ακάλυπτο συνδυάζουν αρμονικά μια χαλαρωτική εμπειρία όποια ώρα της ημέρας και αν αποφασίσεις να περάσεις. Το βαθύ κόκκινο, το πράσινο και το μεταλλικό στοιχείο μοιάζουν να δίνουν πάσα στα έντονα χρώματα των κοκτέιλ να κλέψουν την παράσταση. Τα αποξηραμένα μπουκέτα από τη Mrs Dalloways μας πήραν για λίγο το βλέμμα από τα εργαλεία, τα φρέσκα υλικά και τα σέικερ. “Το επάγγελμά του μπαρτέντερ είναι εθιστικό”, μας αποκαλύπτει ο Αντώνης. ‘Είναι όμορφη δουλειά, φροντίζεις τους ανθρώπους και τους ακούς. Ο κόσμος σε ένα μπαρ αποζητά την ψυχική ηρεμία, αποφορτίζει, αυτή η συναναστροφή εμπεριέχει συγχρόνως μια εσωτερική ευθύνη και έναν ρομαντισμό”, προσθέτει. Αυτός ο ρομαντισμός ενός ανθρώπου που επιδιώκει να φτιάξει στις γρήγορες εποχές μας ένα στέκι που θα κρατήσει στο χρόνο φαντάζει πρόκληση στις μέρες μας. 

 

Εικόνα
Το Μπαρ Μαυρομιχάλη Αθήνα Cocktails Ποτά

 

Εικόνα
Το Μπαρ Μαυρομιχάλη Αθήνα Cocktails Ποτά

 

Εικόνα
Το Μπαρ Μαυρομιχάλη Αθήνα Cocktails Ποτά

 

Ήξερες ότι: Η τέχνη του bartending (ή  αλλιώς mixology) έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα. Αρχαίοι Αιγύπτιοι, Έλληνες και Ρωμαίοι ανέπτυξαν πρώτοι τις τεχνικές για να απολαμβάνουν ανάμεικτα ποτά (τα πρώτα κοκτέιλ σαν να λέμε). Ήταν όμως τον 19ο αιώνα που η κουλτούρα αυτών που έως και σήμερα λέμε κοκτέιλ γεννήθηκε και κυριάρχησε αρχικά στις ΗΠΑ. Τότε οι μπάρμαν άρχισαν να πειραματίζονται και να δημιουργούν τα πρώτα ανάμεικτα ποτά. Το BarTender's Guide του Jerry Thomas, που δημοσιεύτηκε το 1862 ήταν πρώτο βιβλίο κοκτέιλ και στις σελίδες του καταγράφηκαν για πρώτη φορά κλασικά κοκτέιλ όπως το Mint Julep, το χριστουγεννιάτικο Egg Nog, το και το Old Fashioned.

Το μενού του Μπαρ φυσικά και είναι εστιασμένο στα κλασικά και τα signature cocktails. Ρούμι, passion fruit, καρύδα, λάιμ βανίλια και μπίτερς αναμειγνύονται αρμονικά στη Maimoυ, ο ανανάς συναντά το τζίντζερ, μέλι και αγκοστούρα σε ένα Funky Dean και τα φρούτα του καλοκαιριού, το σύκο και το σταφύλι μπλέκονται με λάιμ και λικέρ πορτοκάλι στο Fig Tai, όλα τα κλασικά από ένα Cosmopolitan έως τη δαγκωματιά της ελιτσας σ’ ένα δροσερο dry martini φτιάχνονται μπροστά μας. Φτιάχνονται μπροστά μας και σερβίρονται στον κρυφό κήπό που “το χουμε σκάσει” δραπετεύοντας από τα καθημερινά. Όλα τα επιμέρους υλικά παράγονται στο εργαστήριο του πρότζεκτ, με μεγαλή σημασία στη φρεσκάδα και στη λεπτομέρεια, από τις φέτες από λεμόνι και τα φρέσκα εποχιακά φρούτα που αποξηραίνονται φυσικά έως τα προσεγμένα λικέρ και όλα τα σιρόπια, όλα παράγονται από τη ομάδα της Αριανίτου. Τα γύρω-γύρω έρχονται από τους γείτονες, μπαχάρια από το “Πιπέρι στο στόμα” της Ιπποκράτους, αλλαντικά και τυριά από τους”Συμπέθερους” για τσίμπημα, και ξύλινες πιατέλες από το “Dimas Furniture”. Στα πολύ πρόσφατα νέα ανακαλύψαμε ότι μπορείς να τσιμπήσεις μαζί με το κοκτέιλ σου ή ένα καλό κρασί,  τα σουσί του Hatchi and Co που φτάνουν στην Μαυρομιχάλη μέσα από την νέα συνεργασία με Το Μπαρ. Μια επιμελημένη wine list με ελληνικές επιλογές και ωραία spritz και aperitivos συμπληρώνουν το προσεγμένο μενού. Όλα τα κοκτέιλ προσφέρονται και χωρίς αλκοόλ και η σπιτική λεμονάδα με δυόσμο και τζίντζερ αγαπιέται πολύ από τους ημερήσιους επισκέπτες. Για τον καφέ και την πρωινή συγκέντρωση και εργασία στην αυλή (θα βρεις πρίζες, Wi-Fi και έναν άνετο χτιστό πάγκο) το Μπαρ έχει το δικό του χαρμάνι 100% arabica, μοναδικής προέλευσης από το Περού. Στο πλάι, με τον καφέ θα βρεις σε καθημερινή βάση γλυκές επιλογές, σε συνεργασία με το ζαχαροπλαστείο και τον γνώριμό μας από τη φρέσκια “Παπαρούνα” της Ζωοδόχου Πηγής, Μπάμπη Ζιντίλη. 

 

Εικόνα
Το Μπαρ Μαυρομιχάλη Αθήνα Cocktails Ποτά

 

Εικόνα
Το Μπαρ Μαυρομιχάλη Αθήνα Cocktails Ποτά

 

Εικόνα
Το Μπαρ Μαυρομιχάλη Αθήνα Cocktails Ποτά

 

Η αφοσίωση και ο σεβασμός στο αντικείμενο αλλά και τους ανθρώπους είναι αυτά που κάνουν τα σημεία εστίασης φιλόξενα και ανθεκτικά στις μόδες και στον χρόνο. Το πολυγυρισμένο λοιπόν Three Dots and a Dash εγκαταστάθηκε για τα καλά στο σπίτι του “Το Μπαρ” στην οδό Μαυρομιχάλη, με στόχο να γίνει ένα στέκι που θα αντέξει στο χρόνο, χωρίς να όμως να σταματάει να κινείται.
 

Συντάκτης: Κλέλια Αρμπηλιά / Eπιμέλεια δημοσίευσης: Γιώργης Φιοράκης

 

Information

Το Μπαρ
Μαυρομιχάλη 111, Εξάρχεια - Αθήνα
2103600222 

Facebook - Instagram 

Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

Η Μαριαλένα μεγάλωσε στο βιβλιοπωλείο της μητέρας της στο Βαρθολομιό και αποφάσισε να ανοίξει ένα μικρό βιβλιοπωλείο στα Εξάρχεια. Οικείο σαν τα βιβλιοπωλεία γειτονιάς που μας μεγάλωσαν, το Book/owski’s...

Go Out

Μια δραστήρια εξαρχειώτισσα, η Ευαγγελία Σωτηροπούλου, δημιούργησε το πρότζεκτ Oinosporos. Χειροποίητα φυσικά καλλυντικά και προϊόντα, από το λάδι του κουκουτσιού του σταφυλιού, με μια ολιστικά φιλική προς το...

Go Out

Στον πεζόδρομο της Τσαμαδού, η νεαρή και τολμηρή Αναστασία μας βουτάει στη σχεδόν κινηματογραφική αισθητική των 1970ς και 1980ς retro vintage ρούχων του Dark Cherry. Στην καρδιά του vintage, που είναι τα...

Go Out

Πρόσφατα Άρθρα

Newsletter