Από τους καλλιεργητές για τους καλλιεργητές. Στην Ιπποκράτους αποκτάμε όλη τη γνώση για το μεγάλωμα των φυτών εντός και την υδροπονική καλλιέργεια.

Στο Organic Growshop μια ομάδα ανθρώπων και καλλιεργητών, με πολλή εμπειρία και αναγκαία χαλαρότητα, φροντίζει να μας εκπαιδεύσει γύρω από την εσωτερική και υδροπονική καλλιέργεια και να μας συστήσει εύκολους και βατούς τρόπους να πρασινίσουμε τη ζωή μας, όπως εμείς θέλουμε.

Συντάκτης: Κλέλια Αρμπηλιά / Φωτογραφίες: Georgia Maragopoulou - advart / Eπιμέλεια δημοσίευσης: George Fiorakis 

 

Και αν σας λέγαμε ότι μπορείτε να μεγαλώσετε τα φυτά σας ποτίζοντας τα μία φορά το χρόνο; Ή με καθόλου χώμα; Ακούγεται αδύνατον αλλά στο πρώτο μισό των 2020ς, όλο και περισσότερο, η υδροπονία και η εσωτερικού τύπου καλλιέργεια κερδίζει έδαφος, αποδοχή και εφαρμογή στις ζωές μας. Το 2023 η υδροπονία και οι μέθοδοι οργανικής καλλιέργειας έχουν περάσει σε παγκόσμιο επίπεδο μέσα μία διαφορετική προσέγγιση της καλλιέργειας αλλά και εξαιτίας της απενοχοποίησης της κάνναβης (cannabis). Στο όλο και αυξανόμενο αστικό περιβάλλον του συγχρόνου ανθρώπου, η εσωτερική καλλιέργεια κάθε είδους, βρίσκει ανταπόκριση από “plant parents” και ανήσυχα πνεύματα που αναζητούν τους τρόπους να μεγαλώσουν αυτόνομα τα φυτά και τα μποστάνια τους, έχοντας συγχρόνως τον απόλυτο έλεγχο του τι καταναλώνουν. 

Για την ιστορία: Υδροπονική καλλιέργεια, για τα τυπικά, θεωρείται ή ορίζεται η καλλιέργεια φυτών χωρίς χώμα. Η λέξη και ο πρώτος ορισμός της καταγράφεται και επινοείται το 1929 από τον Dr. William Gericke. Πρόκειται για μια μέθοδο στην οποία τα φυτά και οι ρίζες τους μεγαλώνουν μέσα στο νερό, σε υλικά που διαπερνά συνεχώς νερό αφού σε αυτό έχουν προστεθεί τα συστατικά που χρειάζονται για θρέψη. Μπορεί να μοιάζει πολύ μοντέρνο και φουτουριστικό, όμως αξίζει να ξεκινήσουμε με το γεγονός ότι η υδροπονία και η αεροπονία έχουν τις ρίζες τους σε παραδόσεις αιώνων και καταγραφές σε ιστορικούς μύθους και ανθρώπινα επιτεύγματα. Ο ιστορικός μύθος των Κρεμαστών κήπων της Βαβυλώνας, εκτός από τη ρομαντική αφήγηση για το δώρο του βασιλιά Ναβουχοδονόσορ του δεύτερου στη βασίλισσα Αμύιτη, αποτελεί και την πρώτη καταγραφή μισό αιώνα προ Χριστού μιας από τις διάφορες μορφές υδροπονικής καλλιέργειας. Οι πλωτοί κήποι που ανακάλυψε στην Κίνα ο Μάρκο Πόλο αλλά και η καλλιέργεια ρυζιού στην Άπω Ανατολή στηρίζεται και αναπτύχθηκε επίσης σε υδροπονικές καλλιέργειες οι οποίες ανακαλυφθήκαν και εξελίχθηκαν μετά από φυσικά πλημμυρικά φαινόμενα. 

 

Εικόνα
Organic Growshop Καλλιέργεια Εσωτερικού Χώρου Αθήνα Εξάρχεια

 

Εικόνα
Organic Growshop Καλλιέργεια Εσωτερικού Χώρου Αθήνα Εξάρχεια

 

Εικόνα
Organic Growshop Καλλιέργεια Εσωτερικού Χώρου Αθήνα Εξάρχεια

Organic Growshop / Ιπποκράτους 188, Αθήνα - Νεάπολη
Site - Facebook - Instagram

 

Βασικό ρόλο και απαραίτητη διαδικασία για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος παίζουν τα growshops! Τα καταστήματα αυτά που παρέχουν όλα αυτά που χρειάζεται ένας σύγχρονος καλλιεργητής και που γεννήθηκαν, όπως μάθαμε από την πρόσφατη και πολύ διαφωτιστική επίσκεψή μας στο Organic Growshop της Ιπποκράτους, από την ανάγκη των ίδιων των καλλιεργητών -όπως είναι και η ομάδα που το τρέχει- να ανήκουν σε μία κοινότητα αλλά και να βρίσκουν και στη χώρα μας συγκεντρωμένα και σε προσιτό κόστος όλα όσα χρειάζονται. Το Organic Growshop είναι παιδί της κρίσης, το κόνσεπτ ξεκίνησε στη Θεσσαλονίκη το 2012, αναπτύχθηκε και μεγάλωσε από την ανάγκη των λόκαλ καλλιεργητών να υπάρχουν και εδώ ολοκληρωμένα shop αφιερωμένα στην οργανική καλλιέργεια εσωτερικών χώρων, την υδροπονία, την αεροπονία, τα κλειστά συστήματα μεγαλώματος φυτών και οτιδήποτε τα αφορά. “Η μετακίνηση εκτός χώρας και η επιστροφή της γενιάς μας πίσω, σιγά-σιγά, έφερε και φέρνει μια πιο λογική και ανοιχτόμυαλη στάση γύρω από τα growshops”, μας λένε όσο περιπλανιόμαστε στο γεμάτο, τεράστιο και φιλικό κατάστημα Organic Growshop της Ιπποκράτους ανάμεσα σε μια πολύ μεγάλη και αξιοσέβαστη ποικιλία από λιπάσματα, κιτ, δωμάτια καλλιέργειας και πολλά άλλα. Η playlist παίζει trip hop από το Bristol και μαζί μας κυκλοφορεί το μικρό γαλλικό μπουλντόγκ, μασκότ του καταστήματός που ψάχνει να βρει που κρύφτηκε πάλι η Rizla, η πιτσιλωτή γάτα που εμφανίζεται όταν θέλει. Εδώ, ο επίδοξος καλλιεργητής θα ξεκινήσει από το μηδέν και τα παιδιά θα εξατομικεύσουν τις συμβουλές τους πάνω ακριβώς στις ανάγκες του. “Το grow shop είναι βοηθός. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να κάνουμε εφικτό αυτό που αναζητά όποια ή όποιος μας εμπιστευτεί. Έχουμε καταφέρει να έχουμε κερδίσει την εμπιστοσύνη του κόσμου και των συναδέλφων και συνοδοιπόρων μας σε ό,τι αφορά στην ποιότητα, στην ποσότητα και στην ποικιλία που θα βρει εδώ, και μιας και οι περισσότεροι από εμάς είναι γεωπόνοι ή έμπειροι καλλιεργητές, ανοίγουμε τα αυτιά μας στις ανάγκες του κόσμου και ξέρουμε ότι πετύχαμε όταν γυρνάνε σε εμάς”.  

Το Organic Growshop εξειδικεύεται στον φωτισμό, στη δημιουργία καταλλήλου κλίματος για να μεγαλώσουν τα φυτά μας, παρέχει μια τεράστια και πολύ προσιτή ποικιλία από λιπάσματα οργανικά και μη, όλα τα απαραίτητα για να στήσουμε ένα δωμάτιο καλλιέργειας και εύκολα κιτ για να τα έχουμε όλα με μία, εύκολα και βατά. Τα δωμάτια καλλιέργειας είναι ειδικές τέντες (grow tents) που μπορούν να στηθούν οπουδήποτε και με τις σωστές συμβουλές και τον κατάλληλο τεχνητό φωτισμό ανθοφορίας να μεγαλώσουμε τα -κάθε είδους- φυτάκια μας. Εδώ, εννοείται, βρήκαμε λάμπες και υλικά που έχουν την ελάχιστη δυνατή κατανάλωση ρεύματος. Σε ό,τι άφορά στα λιπάσματα η τάση είναι να λιπαίνουμε τα φυτά μας οργανικά. Μπορεί να μην είναι τόσο μεγάλη η απόδοση μιας οργανικής καλλιέργειας αλλά σίγουρα η ποιότητα και το οικολογικό πρόσημό της αξίζουν τον κόπο σύμφωνα με τους ειδικούς. Μας συστήνουν, για παράδειγμα, με τις μυκορίζες ή αλλιώς “μυκόριζους μύκητες”, μικροοργανισμούς δηλαδή που δημιουργούν ένα δίκτυο νημάτων στο έδαφος και μεταφέρουν τα απαραίτητα συστατικά στο φυτό “το να καλλιεργούμε οργανικά βοηθάει το περιβάλλον” μας λένε, ενώ μας περιγράφουν πως στην ουσία η οργανική λίπανση δημιουργεί έναν υγιή κύκλο ζωής στο έδαφος και το φυτό. Σημειωτέων, εδώ η ομάδα μας δίνει και πολύ καλές συμβουλές για φυσικά σπιτικά εντομοκτόνα, οπότε μη ντραπείς να ρωτήσεις. Συνοπτικά στο κατάστημα θα βρεις λάμπες φυτών, λιπάσματα για αεροπονία και υδροπονία, λιπάσματα γενικώς για το χώμα, τέντες και δωμάτια για να καλλιεργήσεις ή να κρύβεται η γάτα σου, εξειδικευμένα λιπάσματα για κάνναβη, φωτισμούς led καλλιέργειας χαμηλής κατανάλωσης και διάφορα φυτά, τιγρέ σποράκια, άλλα σπόρια και διάφορα καλούδια. 

 

Εικόνα
Organic Growshop Καλλιέργεια Εσωτερικού Χώρου Αθήνα Εξάρχεια

 

Εικόνα
Organic Growshop Καλλιέργεια Εσωτερικού Χώρου Αθήνα Εξάρχεια

 

Εικόνα
Organic Growshop Καλλιέργεια Εσωτερικού Χώρου Αθήνα Εξάρχεια

 

Δεν μπορούμε με τίποτα να αντισταθούμε στα terrariums και τις γυάλες με τα φυτά τριγύρω μας. Όνειρο για λάτρεις των φυτών, με φυτάκια μέσα σε γυάλινα βάζα και κουτιά. Συζητώντας για τη μεγάλη τάση προς τα φυτά που αναπτύχθηκε στη διάρκεια της πανδημίας, μιλάμε για το σημαντικό κομμάτι της εξοικείωσης, με την απώλεια που προσφέρει το μεγάλωμα ενός φυτού. Σε ένα terrarium θα μεγαλώνουν τα φυτά της επιλογής μας, όμως κάποια στιγμή θα να ανανεώσουμε την πράσινη παρέα μας.. έτσι με τον λιγότερο δυνατό συναισθηματικό πόνο μαθαίνουμε να συνεχίζουμε. Μας αρέσει το συναίσθημα που βγάζουν τα παιδιά όσο μας μιλάνε για τη δουλειά τους, στην όποια καταλαβαίνουμε ότι επενδύουν πραγματικά και δημιουργούν το δικό τους προσωπικό αφήγημα ζωής. ”Όταν ξεκινήσαμε όπως σε κάθε νέο πρότζεκτ δουλεύαμε πάρα πολύ. Σήμερα καταφέραμε να δουλεύουμε λιγότερο με την ίδια απόδοση. Είναι εφικτό και θα θέλαμε να επικοινωνήσουμε προς τα έξω πως υπάρχουν και άλλοι τρόποι να εργαζόμαστε και κυρίως να ζούμε, για εμάς δεν είναι οδηγός μόνο το κέρδος αλλά μια υγιής συνθήκη και μια ισορροπία”. 

 

Ήξερες ότι; Τα Terarriums αναπτύχθηκαν ως τάση κατά τη Βικτωριανή εποχή. Οφείλουμε την ανάπτυξη τους στον βοτανολόγο Nathaniel Bagshaw Ward, ο οποίος το 1842, ενώ παρατηρούσε έντομα άφησε καταλάθος ένα βάζο χωρίς επίβλεψη, μια φτέρη μεγάλωσε μέσα στο βάζο και η συνέχεια είναι γνωστή. Αρχικά τα terrariums ονομάστηκαν θήκες Ward και χρησίμευσαν για τη μεταφορά φυτών από χώρα σε χώρα αλλά και από τους αποικιοκράτες για να φέρουν στην Ευρώπη μπαχάρια και καφέ. Πρόκειται για ένα πολύ διαδεδομένο στοιχείο εσωτερικής διακόσμησης αλλά και δώρου στην Αγγλία και την Ολλανδία και από ότι φαίνεται όλο και κερδίζει έδαφος στη χώρα μας. Στο Organic Growshop βρήκαμε διαφορετικά μεγέθη και είδη terarrium ανοιχτού και κλειστού τύπου και φυσικά τις σωστές συμβουλές για την ανάπτυξή τους! 

 

Εικόνα
Organic Growshop Καλλιέργεια Εσωτερικού Χώρου Αθήνα Εξάρχεια

 

Εικόνα
Organic Growshop Καλλιέργεια Εσωτερικού Χώρου Αθήνα Εξάρχεια

 

Εικόνα
Organic Growshop Καλλιέργεια Εσωτερικού Χώρου Αθήνα Εξάρχεια

 

Ο έρμπαν κήπος μας από το Organic Growshop μπορεί να συμπληρωθεί με μπονσάι και αερόφυτα, και ποικιλίες φυτών που ενισχύουν το ευ ζην στον χώρο μας. Παίρνοντας το ρόλο λοιπόν του guerilla gardener εδώ μπορούμε να βρούμε τα απαραίτητα για το σπιτικό μας μποστάνι, να τα μεγαλώσουμε με το ελάχιστο και το πιο καθαρό οργανικό τρόπο και να κόβουμε τα φρέσκα φύλλα δυόσμου μας ή να ξεκορφιάζουμε τα τοματίνια και τις φράουλες μας από το δικό μας προσωπικό σπιτικό κήπο παθητικής υδροπονίας, ολόκληρο τον χρόνο! Τα λαχανικά και τα αρωματικά φυτά μεγαλώνουν μέσα σε αυτό το κλειστό σύστημα με ειδικά φώτα που αναπαράγουν ηλιακό φως με ειδικούς ανακλαστήρες. 

“Είμαστε όλοι καλλιέργητες” μας λένε πριν φύγουμε και κατηφορίσουμε από τα πάνω στα κάτω Εξάρχεια. Άλλωστε δεν ήταν τυχαίο που το Organic έστησε εδώ το βασικό του κατάστημα. Η γειτονιά ήταν και είναι πολύ εξοικειωμένη και με τα growshops και με ό,τι αφορά την κάνναβη και τα περιφερειακά της. “Η κάνναβη είναι απλώς ένα ακόμα φυτό και έτσι απλά το αντιμετωπίζουμε”, μας λένε και συμφωνούμε ότι μένουν πράγματα να γίνουν σχετικά με τον διαχωρισμό και την ελευθερία που αφορά την κατανάλωσή της. Η γνώση γύρω από την καλλιέργεια είναι βαθιά ριζωμένη στην ιστορία μας, από τα μποστάνια και την πρωτογενή μεσογειακή παραγωγή έως τα σύγχρονα grow shops. Πριν φυτέψουμε όλοι μαζί κάθε πεζοδρόμιο και πάρκο στις πόλεις μας, περνάμε από το Organic Growshop και γινόμαστε οι επόμενοι εκκολαπτόμενοι αστικοί κηπουροί και καλλιεργητές της κοινότητας που γνωρίσαμε. 

 

Συντάκτης: Κλέλια Αρμπηλιά / Φωτογραφίες: Georgia Maragopoulou - advart / Eπιμέλεια δημοσίευσης: George Fiorakis

 

 

Information

Organic Growshop
Εξοπλισμός και εφόδια για εσωτερικές καλλιέργειες 

Ιπποκράτους 188, Αθήνα - Νεάπολη

2160700825 

Site - Facebook - Instagram

Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

Η Μαριαλένα μεγάλωσε στο βιβλιοπωλείο της μητέρας της στο Βαρθολομιό και αποφάσισε να ανοίξει ένα μικρό βιβλιοπωλείο στα Εξάρχεια. Οικείο σαν τα βιβλιοπωλεία γειτονιάς που μας μεγάλωσαν, το Book/owski’s...

Go Out

Μια δραστήρια εξαρχειώτισσα, η Ευαγγελία Σωτηροπούλου, δημιούργησε το πρότζεκτ Oinosporos. Χειροποίητα φυσικά καλλυντικά και προϊόντα, από το λάδι του κουκουτσιού του σταφυλιού, με μια ολιστικά φιλική προς το...

Go Out

Στον πεζόδρομο της Τσαμαδού, η νεαρή και τολμηρή Αναστασία μας βουτάει στη σχεδόν κινηματογραφική αισθητική των 1970ς και 1980ς retro vintage ρούχων του Dark Cherry. Στην καρδιά του vintage, που είναι τα...

Go Out

Πρόσφατα Άρθρα

Newsletter