Τα ρούχα αφηγούνται ιστορίες! Στο Hotsy Totsy της Χριστιάνας στην Ιπποκράτους, για αυθεντικό vintage ντύσιμο και μπόλικη ολντσκουλάδικη διάθεση.

Στο Hotsy Totsy, που έκλεισε πέντε χρόνια στα Εξάρχεια, βρήκαμε ετικέτες “Made in West Germany” και μάθαμε πώς να ξεχωρίζουμε τα καλά second-hand και vintage ρούχα. Ρετρό και περιπετειώδες, όπως το όνομά του, ένα σημείο για να παραμείνεις ο εαυτός σου, με ποιοτικά ρούχα και αξεσουάρ από τα 60ς τα 70ς και 80ς & 90ς και όχι μόνο.

Συντάκτης: Κλέλια Αρμπηλιά / Eπιμέλεια δημοσίευσης & φωτογραφίες: George Fiorakis - advart

 

Τη δεκαετία του 1920 η αργκό των ατίθασων κοριτσιών των roaring twenties, που με τις ανέμελες και ανεξάρτητες συμπεριφορές τους τάραζαν τα νερά, φανταζόμαστε ότι θα περιλάμβανε την ορολογία που ονοματίζει το σημείο της Ιπποκράτους 77 που τα αντίστοιχα κορίτσια -και όχι μόνο- των 2020ς βρίσκουν τα αγαπημένα τους second hand κομμάτια υπό τους ήχους του rockabily radio, το Hotsy Totsy! Στην γειτονιά που το βίνταζ, τα διαλεχτά κομμάτια από ρούχα δεύτερο-χέρι και η σχετική κουλτούρα εδραιώθηκε πρώτα στην Αθήνα, στα Εξάρχεια, ένα κορίτσι της εποχής μας με αγάπη στο αντικείμενο, η Χριστιάνα, έστησε ένα vintage shop με ένα προς ένα διαλεγμένα κομμάτια από άλλες δεκαετίες με σκοπό να μας ντύνει ποιοτικά και όμορφα. 

Δεν είναι τυχαίο είναι που η Χριστιάνα άνοιξε το Hotsy Totsy στην καρδιά της άνοιξης, όταν όλα τα ξεκινήματα ανθίζουν. Μεγαλωμένη μέσα στο ρούχο -με μπαμπά να δουλεύει στα υφάσματα, γιαγιά μοδίστρα και θεία πατρονίστ- ο σπόρος για το ρούχο, το ύφασμα και την αξία του στην καθημερινότητά μας ως μέσο καθημερινής έκφρασης, κουλτούρας και πολιτισμού βρήκε το γόνιμο έδαφος να ριζώσει και να μεγαλώσει στην οδό Ιπποκράτους και στον αριθμό 77. Η καλλιτεχνική φύση της μετράει κάποια χρόνια σπουδών και εμπειρίας στο θέατρο και στην επικοινωνία, περάσματα, όπως πολλά από τα δυνατά παιδιά αυτής της πόλης, από την εστίαση και το άνοιγμα του Hotsy Totsy τον Μάη του 2018. Οι θεατρικές σπουδές ήταν και το έναυσμα για να γνωρίσει το vintage ντύσιμο όντας ακόμα φοιτήτρια αφού μέσα από τα βεστιάρια γνώρισε τα vintage shops της Αθήνας και από τότε “άλλαξα το ντύσιμό μου μια για πάντα”, όπως μας διηγείται. Τα τρία στοιχεία που θα λέγαμε ότι χαρακτηρίζουν τη συνομιλήτριά μας το θέατρο, η αγάπη για το παλιό και το ρετρό αλλά και τα Εξάρχεια, είναι και τα στοιχεία της ιδιοσυγκρασίας του Hotsy Totsy. 

 

Εικόνα
Hotsy Totsy Vintage Athens Ρούχα Ένδυση Second Hand Εξάρχεια

 

Εικόνα
Hotsy Totsy Vintage Athens Ρούχα Ένδυση Second Hand Εξάρχεια

 

Εικόνα
Hotsy Totsy Vintage Athens Ρούχα Ένδυση Second Hand Εξάρχεια

Hotsy Totsy | Ιπποκράτους 77, Facebook - Instagram 

 

Αυτό που κάθε φορά αναζητούμε στις επισκέψεις μας στην καρδιά της Ιπποκράτους, εκτός από το επόμενό μας ρούχο ή αξεσουάρ, είναι αυτές τις οι γνώσεις για τις λεπτομέρειες που χαρακτηρίζουν την κατασκευή των επιλεγμένων ενδυματολογικών θησαυρών του. Το Hotsy δεν είναι απλά ένα vintage shop, όλα τα κομμάτια (ακόμα και τα απλά tshirts) είναι μέρη μιας συλλογής και πολλά από αυτά κρύβουν μυστικά που αξίζει να μάθεις. Αναζητώντας ιστορίες και λεπτομέρειες πίσω από τα όμορφα ρούχα από άλλες εποχές μαθαίνουμε μαζί με τη Χριστιάνα να τις αναγνωρίζουμε. Η κατασκευή λοιπόν ενός ρούχου second hand - vintage κρύβει καμιά φορά εμπειρικές αφηγήσεις. Σε αντίθεση με τα fast-fashion, που έχουν συνηθίσει οι νεότερες γενιές, η επιστήμη του ρούχου που παράχθηκε όταν η ένδυση ακόμα ήταν αειφόρα αποκαλύπτει λεπτομέρειες, που πλέον, όπως μάθαμε, τις βρίσκει κάνεις μόνο σε παραγωγές σχεδιαστών ή οίκων μόδας. “Το σωστό ρούχο φαίνεται από την κρεμάστρα”, μας μαθαίνει η υπεύθυνη. Τα βαριά υφάσματα, το απαραίτητο φοδράρισμα (για να στέκεται καλά και να μην προκαλεί αλλεργίες), οι συχνές ραφές στο χέρι, οι βάτες, τα όμορφα καλής ποιότητας κουμπιά ή τα υφασμάτινα θυλάκια στα μανίκια είναι κάποια από τα στοιχεία που καθιστούν τα ρούχα παλαιότερων εποχών συχνά πολύ πιο ποιοτικά αλλά και συγχρόνως μια τίμια επιλογή, αντίθετη προς την υπερκατανάλωση. Αφηνόμαστε συχνά να ακούμε και μας αρέσουν οι ιστορίες των ανθρώπων που ασχολούνται με το ρετρό, μοιάζουν με σύγχρονοι αρχαιολόγοι που ψάχνουν να βρουν την ιστορία πίσω από τα επιμέρους στοιχεία μιας ανακάλυψης. “Συγκινούμαι πολύ όταν βλέπω ετικέτες ρούχων “made in greece” ή “made in West Germany”. Υπήρχε μια πολύ δυνατή βιομηχανία στην Βόρεια Ελλάδα παλιά που τώρα έχει εκλείψει .. συγκινούμαι επίσης όταν βλέπω ένα χειροποίητο κέντημα σε ένα γιακά που τότε ήταν αυτονόητο ή όταν ένα ρούχο έχει φτιαχτεί από μοδίστρα”, μας λέει η Χριστιάνα και μας συμπαρασέρνει στο μεράκι που είναι η κινητήριος δύναμη για τον δικό της βίντατζ κόσμο.

 

Εικόνα
Hotsy Totsy Vintage Athens Ρούχα Ένδυση Second Hand Εξάρχεια

 

Εικόνα
Hotsy Totsy Vintage Athens Ρούχα Ένδυση Second Hand Εξάρχεια

 

Εικόνα
Hotsy Totsy Vintage Athens Ρούχα Ένδυση Second Hand Εξάρχεια

 

 

Στα φορέματα και τα πουκάμισα το θεατρικό στοιχείο δε λείπει από τα ιδιαίτερα σχέδια, πάτερνς και κοψίματα, όμως στο Hotsy μπορεί να ντυθεί προσιτά και καθημερινά όλος ο κόσμος. Τζινάκια και ντένιμ για κάθε περίσταση, πολλά και ωραία πανωφόρια (τζιν και δερμάτινα τζάκετ, ζακέτες 80ς και 90ς, μοναδικά 60ς -70ς παλτό), φούστες, κιμονό για ιδιαίτερες εμφανίσεις, ζιπ κιλότ και βερμουδάκια, πολλά και διαφορετικά σχέδια σε ζώνες, ωραία φλοράλ καλοκαιρινά ανάλαφρα φορέματα και tshirts, πουκάμισα και τοπ. “Η γκάμα του βίντατζ έχει ασύλληπτη ελευθερία” και αξίζει να αναφερθεί ότι η έμφαση πριν βρεθεί ένα κομμάτι στις κρεμάστρες και τα ράφια του Hotsy Totsy δίνεται όχι τόσο πολύ στη μάρκα αλλά στο ράψιμο και το σχέδιο. Στα πέντε χρόνια του καταστήματος με την tiki & rock n roll αισθητική το κοινό της Αθήνας ξέρει ότι σε αυτήν εδώ τη στάση θα φύγει με κάτι που θα φοράει για καιρό. 

 

Εικόνα
Hotsy Totsy Vintage Athens Ρούχα Ένδυση Second Hand Εξάρχεια

 

Εικόνα
Hotsy Totsy Vintage Athens Ρούχα Ένδυση Second Hand Εξάρχεια

 

Εικόνα
Hotsy Totsy Vintage Athens Ρούχα Ένδυση Second Hand Εξάρχεια

 

Μπορεί τα Εξάρχεια και το αθηναϊκό κέντρο να αλλάζουν αλλά τα μικρά τους σημεία που κερδίζουν την εμπιστοσύνη μας παραμένουν εδώ να συντηρούν την αίσθηση της πραγματικής γειτονιάς. Μπορεί να πετύχεις τη Χριστιάνα σε κάποια εκδήλωση με retro μηχανές στα Μεσόγεια ή στο Frumel της Μαυρομιχάλη αλλά εμείς σου προτείνουμε να μπεις στον κόσμο της και να την αφήσεις να σε κατευθύνει στην εποχή που θέλεις.
 

Συντάκτης: Κλέλια Αρμπηλιά / Eπιμέλεια δημοσίευσης & φωτογραφίες: George Fiorakis - advart

 

 

Information

Hotsy Totsy Athens
Vintage Clothes

Ιπποκράτους 77, Εξάρχεια - Αθήνα
2103605902

Facebook - Instagram 

Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

Η Αργυρώ και η Ευαγγελία Κοκκίνη συνεχίζουν την παράδοση και εξελίσσουν τις υπηρεσίες στον νέο χώρο του στεγνοκαθαριστηρίου Athens Laundry. Βουτάμε στα καθαρά μας ρούχα και την ιστορία ενός επαγγέλματος και...

Go Out

Η Μαριαλένα μεγάλωσε στο βιβλιοπωλείο της μητέρας της στο Βαρθολομιό και αποφάσισε να ανοίξει ένα μικρό βιβλιοπωλείο στα Εξάρχεια. Οικείο σαν τα βιβλιοπωλεία γειτονιάς που μας μεγάλωσαν, το Book/owski’s...

Go Out

Μια δραστήρια εξαρχειώτισσα, η Ευαγγελία Σωτηροπούλου, δημιούργησε το πρότζεκτ Oinosporos. Χειροποίητα φυσικά καλλυντικά και προϊόντα, από το λάδι του κουκουτσιού του σταφυλιού, με μια ολιστικά φιλική προς το...

Go Out

Πρόσφατα Άρθρα

Newsletter