Το βιολογικό εξαιρετικό παρθένο και βραβευμένο ελαιόλαδο Archetypon, της ελαιοπαραγωγού Ελίνας, και η ιστορία του μεσσηνιακού παραδοσιακού ελαιώνα, στη Νεάπολη.

Στη Ζωοδόχου Πηγής, στη Νεάπολη Εξαρχείων, ανοίγοντας την πόρτα του Archetypon Olive Groves ταξιδέψαμε στους ελαιώνες της Μεσσηνίας και γευτήκαμε την εξαιρετικά υψηλή ποιότητα του ελληνικού ελαιολάδου, με οδηγό στο ταξίδι μας την Καλαματιανή και Εξαρχειώτισσα, αρχιτέκτονα-μηχανικό και ελαιοπαραγωγό, Ελίνα Πούλου.

Συντάκτης: Κλέλια Αρμπηλιά / Φωτογραφίες: Georgia Maragopoulou - advart / Eπιμέλεια δημοσίευσης: Γιώργης Φιοράκης

 

Η πολιτισμική ταυτότητά μας από όποιο σημείο της χώρας και να έχουμε ρίζες είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ελιά και τη ζωογόνο φύση της. Το δέντρο που θρέφει και γιατρεύει σώμα και ψυχή είναι ένα μεσογειακό δώρο που στη χώρα μας είναι αρμονικά πλεγμένο στο γονιδίωμα της ελληνικής φύσης και στη συλλογική μας μνήμη. Πόσοι και πόσοι ποιητές ύμνησαν τη δύναμη της ελιάς, πόσοι και πόσοι ζωγράφοι απεικόνισαν την αιωνιότητά της, πόσες και πόσες γενιές, κυριολεκτικά από τα βάθη των αιώνων συνδέθηκαν με τον ελαιώνα. To ελαιόλαδο αποτελεί ένα από τα κυριότερα στοιχεία της ελληνικής διατροφής, είναι η ιστορία μας, η παράδοση, και ένα μέσο μετάδοσης πολιτισμού εδώ και χιλιετίες. Από τους ξερικούς μικρούς ελαιώνες της  Πελοποννήσου και της Μεσσηνίας, στα Κρητικά όρη και τη νησιωτική γη, στις “βάλτες” της Βόρειας Ελλάδας, στα “λαδώματα” και στα πιο άγρια βράχια του Αιγαίου η ελιά φυτρώνει παντού, και στις αιωνόβιες ρίζες της κυλάνε τα ελιξίρια ζωής που είναι τα παράγωγά της. Είναι γεγονός ότι κατοικώντας στη μεγάλη πόλη πολλές φορές, αποσυνδεόμαστε από τη φύση όλων αυτών που θεωρούμε δεδομένα για την καθημερινότητά μας, το βίωμα όμως της ελιάς και η αυτόματη συναισθηματική μας σύνδεση με τη φύση μπορεί να προκληθεί ξανά και ξανά, όποτε δοκιμάζουμε αγνό παρθένο λαδάκι. Η Ελλάδα είναι η τρίτη παγκοσμίως ελαιοπαραγωγός χώρα αλλά η πρώτη παγκοσμίως παραγωγός χώρα εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου. Όλη αυτή η επιστήμη, η γεύση, ο λαϊκός πολιτισμός και ό,τι χρειάζεται να ξέρουμε για το ελαιόλαδο στη γειτονιά μας βρίσκουν αντιπροσώπευση μέσα από το πρότζεκτ της Καλαματιανής και Εξαρχειώτισσας, πολυμήχανης αρχιτεκτόνισσας και ελαιοπαραγωγού Ελίνας Πούλου υπό το όνομα Archetypon Olive Groves.

 

Εικόνα
Archetypon Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Εξάρχεια Αθήνα

 

Εικόνα
Archetypon Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Εξάρχεια Αθήνα

 

Εικόνα
Archetypon Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Εξάρχεια Αθήνα

Archetypon - Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο
Ζωοδόχου Πηγής 119Α, Νεάπολη - Αθήνα
WebsiteFacebook - Instagram

 

Σπρώξαμε λοιπόν την πόρτα στη Ζωοδόχου Πηγής 119Α και μεταφερθήκαμε στα βάθη του χρόνου που ο παραδοσιακός ελαιώνας καρποφορεί τα δώρα του. Η Ελίνα γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καλαμάτα, έχει ζήσει όμως περισσότερο από το μισό της ζωής της στα Εξάρχεια. Γι’ αυτό και εδώ έστησε τη μικρή μπουτίκ ελαιολάδου για το Archetypon, εγχείρημα που οραματίστηκε και έθεσε σε εφαρμογή το 2020 όταν η τηλεργασία της καραντίνας της έδωσε την ευκαιρία να ξαναβρεθεί στη γη που μεγάλωσε. Η ιδέα προέκυψε όταν κατάλαβε ότι οι παραδοσιακοί ελαιώνες του τόπου της, άρχισαν να μην είναι βιώσιμοι για τους μικρούς παραγωγούς και η παράδοση αιώνων της μεσσηνιακής γης να κινδυνεύει. “Στη Μεσσηνία, εμείς και όλοι οι συντοπίτες μας, ασχέτως της βασικής μας απασχόλησης, είμαστε όλοι ελαιοπαραγωγοί. Με ευλάβεια, φροντίζουμε και μαζεύουμε τις ελιές μας, χωρίς απαραιτήτως να είναι η μοναδική μας εργασία. Ο ελαιώνας, είναι βασικό στοιχείο της κουλτούρας της περιοχής”,  μας λέει η Ελίνα και συγχρόνως μοιράζεται μαζί μας ιστορίες από το μάζεμα και τη “γιορτή” της συγκομιδής της ελιάς, μια γιορτή που συμβαίνει ετησίως σε διαφορά σημεία άλλωστε της χώρας μας. Πάππου προς πάππου λοιπόν, οι προγιαγιάδες,  οι προπαππούδες, οι γονείς και τώρα η γενιά της Ελίνας, μαζεύουν με σεβασμό τις ξερικές ελιές της κορωνέικης ποικιλίας και παράγουν το δικό τους βιολογικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Από το ανέγγιχτο στο χρόνο, πάρα μονάχα από τη φύση, ελαιώνα τους, το λαδάκι μένει στην οικογένεια και γίνεται δώρο για τους κοντινούς. Το 2020 όμως αντί να επιστρέψει στο ελαιοτριβείο ό,τι έμεινε, αυτό το μικρό θησαυρό η αρχιτεκτόνισσα αποφάσισε να τον μετατρέψει σ’ ένα γευστικό έργο τέχνης. Το λάδι ελιάς λοιπόν μπήκε σ’ ένα τενεκεδάκι, όπως είθισται στη χώρα μας, φιλοτεχνήθηκε από τον Λέων Μιχαήλ ζωγράφο εικαστικό και σύντροφό της, και με τη συνεργασία του Bob Studio εγένετο το Archetypon. Μία τυχαία λοιπόν χρονιά και μια τυχαία παραγωγή στάλθηκε σε διεθνείς διαγωνισμούς και έτσι μια ταπεινή μεσσηνιακή παραγωγή κατατάχθηκε αυτόματα στις καλύτερες του κόσμου. “Πιστεύω ότι ο ελληνικός ελαιώνας είναι εν γένει ένα υπερατού για τον τόπο μας. Θα έλεγα ότι η Ελλάδα είναι ένα μικρό ντελικατέσεν του κόσμου, νιώθω πολύ περήφανη για το Archetypon. Άξιζε τον κόπο”.  
 

 

Εικόνα
Archetypon Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Εξάρχεια Αθήνα

 

Εικόνα
Archetypon Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Εξάρχεια Αθήνα

 

Εικόνα
Archetypon Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Εξάρχεια Αθήνα

 

 

Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο του Archetypon, είναι ένα αγνό παραδοσιακό προϊόν περιορισμένης διαθεσιμότητας. Τα μεταλλικά δοχεία που συσκευάζεται είναι αριθμημένα και στολισμένα με τη ζωγραφική αναπαράσταση της συγκομιδής που είναι άμεσα επηρεασμένη από τις αρχαίες σπηλαιογραφίες. Ο τενεκές με λάδι λοιπόν, επαναπροσδιορίζεται και παίρνει τη θέση που του αξίζει, όπως ακριβώς ένα έργο τέχνης. Παράλληλα με το Αrchetypon επιχειρείται η διάσωση του παραδοσιακού ελαιώνα, δίνοντας το παράδειγμα αλλά και με την ενεργή συμμετοχή στο δίκαιο εμπόριο, στην εκπαίδευση των μικρών παραγωγών σε θέματα ορθών πρακτικών αλλά και στις δικαιότερες απολαβές για τον μόχθο και την αξία των προϊόντων τους. Η αειφορία, η διάσωση της φύσης, η εξωστρέφεια και η επίγνωση των υψηλής ποιότητας προϊόντων της ελληνικής φύσης είναι κάποια από τα ζητούμενα και τους στόχους του εγχειρήματος. 

Στην μπουτίκ ελαιολάδου λοιπόν της Ελίνας, εκτός από το ότι θα μπορέσεις να προμηθευτείς το βιολογικό εξαίρετο λάδι του Archetypon, η οικοδέσποινα θα σε μυήσει στα γευστικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του μέσα από μία μικρή τελετή ελαιογευσίας. Στον ουρανίσκο σου θα εκραγούν αρώματα από ελληνική γη και θα καταλάβεις την απαλότητα που ξεχωρίζει τις ιδιότητες του ελαιολάδου. Μάθαμε λοιπόν εδώ ότι το ελαιόλαδο χωρίζεται σε τρεις βασικές κατηγορίες το Εξαιρετικό παρθένο, το Παρθένο και το Απλό. Η διαδικασία παραγωγής, τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά αλλά και φυσικά η οξύτητα είναι τα στοιχεία που πιστοποιούν την κάθε μία. Ένα λάδι για να χαρακτηριστεί εξαιρετικό παρθένο θα πρέπει να μην παρουσιάζει ελαττώματα στον οργανοληπτικό έλεγχο και η οξύτητά του να μην περνά το 0.8, το τενεκεδάκι του Archetypon είναι στο 0,3 μεταξένιο. “Στο χωριό μας κάθε πρωί τρώμε μία κουταλιά από το λάδι αυτό σαν φάρμακο, το μάθαμε από τις γιαγιάδες μας και είναι γεγονός ότι βοηθά στην πρόληψη ασθενειών και στην καλή υγεία”, μας εξιστορεί και σκεφτόμαστε πόσο απλόχερα μας προστατεύει η φύση όταν είμαστε κοντά της. Το λάδι που έρχεται από πρώιμη συγκομιδή, που τηρεί τις σωστές πρακτικές σε όλα τα στάδια της ελαιοποίησης, εξασφαλίζει τη χαμηλή οξύτητα, υψηλές φαινόλες και χαρίζει μακροζωία.

 

Εικόνα
Archetypon Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Εξάρχεια Αθήνα

 

Εικόνα
Archetypon Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Εξάρχεια Αθήνα

 

Εικόνα
Archetypon Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Εξάρχεια Αθήνα

 

Η υπεραιωνόβια ελιά, το δέντρο της ζωής για τη Μεσόγειο που υμνήθηκε όσο κανένα από τους ποιητές και τραγουδήθηκε στις συγκομιδές και στα οικογενειακά τραπέζια. Σύμμαχός μας στην υγεία και το κυριότερο συστατικό της νοστιμιάς αυτού του τόπου. Οι θησαυροί της φύσης είναι στα χέρια μας, στα βουνά στους αμπελώνες και στους ελαιώνες. Όταν λοιπόν ξαναβρείς τον εαυτό σου να περιπλανιέται στις βόλτες στη Νεάπολη Εξαρχείων, πέρνα αν θελεις μία βόλτα από το Archetypon για να κάνεις ένα νοητό ταξίδι στη γη που μεγαλώσαμε. 

 

Συντάκτης: Κλέλια Αρμπηλιά / Φωτογραφίες: Georgia Maragopoulou - advart / Eπιμέλεια δημοσίευσης: Γιώργης Φιοράκης

 

Information

Olive Groves Archetypon
Ζωοδόχου Πηγής 119Α, Νεάπολη - Αθήνα
2117153138

WebsiteFacebook - Instagram

Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

Η Μαριαλένα μεγάλωσε στο βιβλιοπωλείο της μητέρας της στο Βαρθολομιό και αποφάσισε να ανοίξει ένα μικρό βιβλιοπωλείο στα Εξάρχεια. Οικείο σαν τα βιβλιοπωλεία γειτονιάς που μας μεγάλωσαν, το Book/owski’s...

Go Out

Μια δραστήρια εξαρχειώτισσα, η Ευαγγελία Σωτηροπούλου, δημιούργησε το πρότζεκτ Oinosporos. Χειροποίητα φυσικά καλλυντικά και προϊόντα, από το λάδι του κουκουτσιού του σταφυλιού, με μια ολιστικά φιλική προς το...

Go Out

Στον πεζόδρομο της Τσαμαδού, η νεαρή και τολμηρή Αναστασία μας βουτάει στη σχεδόν κινηματογραφική αισθητική των 1970ς και 1980ς retro vintage ρούχων του Dark Cherry. Στην καρδιά του vintage, που είναι τα...

Go Out

Πρόσφατα Άρθρα

Newsletter