Συντάκτης: Κλέλια Αρμπηλιά / Φωτογραφίες: Georgia Maragopoulou - advart / Eπιμέλεια δημοσίευσης: Γιώργης Φιοράκης
“Έλα τι κάνεις; Πάμε Αχιλλέα για σουβλάκι;” Πόσα και πόσα τηλεφωνήματα μεταξύ φίλων και γειτόνων ξεκινάνε έτσι στα Εξάρχεια. Μια παγωμένη μπύρα και ένα σουβλάκι στον Αχιλλέα - Βεργίνα αποτελεί βίωμα του να μένει ή να βγαίνει κανείς εδώ. Το σήμα κατατεθέν της οδού Βαλτετσίου, πάντα μαζί με την αγαπημένη ταβέρνα Ροζαλία, δε χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Από το 1978 που άνοιξε δε σταματά να μας ταΐζει και να είναι συνδεδεμένο με τη καθημερινή ζωή της ευρύτερης γειτονιάς. To εστιατόριο Βεργίνα, που μετονομάστηκε σε Αχιλλέας Βεργίνα, από το όνομα του Αχιλλέα Σεβαστόπουλου, ξεκίνησε ως το ένα από τα παλαιότερα σημεία εστίασης, ένα από τα πρώτα της Αθήνα που έκανε παράδοση στο σπίτι. Ωστόσο, όταν πρωτοάνοιξε, η σπεσιαλιτέ που είχε ξετρελάνει τους Αθηναίους ήταν το τηγανητό κοτόπουλο - μιλάμε για αληθινά κομμάτια κοτόπουλου παναρισμένα και ελαφρά τηγανισμένα, και τότε το έλεγαν Κρίσπις.
Ήξερες ότι: Η οδός Βαλτετσίου οφείλει το όνομά της στην ιστορική μάχη κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, στο χωριό Βαλτέτσι δυτικά της Τρίπολης.
Το Αχιλλέας - Βεργίνα είναι και παραμένει ένα αθηναϊκό εστιατόριο που μπορεί κανείς να φάει ποιοτικά και οικονομικά, ακόμα και κάθε μέρα: ο εργαζόμενος, ο περαστικός, ο συνταξιούχος, ο φοιτητής, η οικογένεια και βέβαια ο γείτονας. Κρατώντας τα παραδοσιακά πιάτα και εδέσματα σε υψηλή ποιότητα, ανάλογα την εποχή στο μενού προστίθεται κάτι νέο και νόστιμο, όπως οι σούπες τον χειμώνα (“πάρε μια κοτόσουπα από τη Βεργίνα να γιάνεις” λέμε στους φίλους όταν είναι κρυωμένοι). Συγχρόνως στο Αχιλλέας - Βεργίνα δίνεται μεγάλη έμφαση στη χορτοφαγική διατροφή (από την άνοιξη του 2024 περιμένουμε και νέες χορτοφαγικές προτάσεις) που προσφέρει απλόχερα η ελληνική και μεσογειακή κουζίνα με παραδοσιακά πιάτα. Κι ας μη γελιόμαστε, όσα μοντέρνα και πειραγμένα μαγειρεία και μας αρέσει να δοκιμάζουμε πάντα θα επιστρέφουμε στη νόστιμη απλότητα και στις γεύσεις και τα πιάτα που μεγαλώσαμε. Το οινομαγειρείο ή μαγειρειό και το ψητοπωλείο είναι οι προπομποί της σύγχρονης ταβέρνας και του εστιατορίου, το σημείο που όπου και αν βρίσκεσαι “ταΐζει” και ξεκουράζει τη γειτονιά.
Στην υποδοχή και στα τηλέφωνα του Αχιλλέας Βεργίνα βρίσκεται σταθερά και για χρόνια η ευγενική κυρία Καλλιόπη που με υπομονή ακούει τις πεινασμένες παραγγελίες μας ή μας καλησπερίζει όταν περνάμε για ένα καλαμάκι ή τυλιχτό σουβλάκι στο χέρι. Στην κουζίνα της Βεργίνας η αρχιμαγείρισσα κυρία Κατερίνα επιμελείται εδώ και πολλά χρόνια όλα αυτά τα παραδοσιακά πιάτα που μας φιλεύει το μαγειρείο. Η πρώτη ύλη, το καλωσόρισμα και η ατμόσφαιρα είναι κάποια από τα στοιχεία που μας κάνουν να επιστρέφουμε ξανά και ξανά στα τραπεζάκια της Βαλτετσίου. Το νόστιμο ψωμάκι στην αρχή και η επιμέλεια στις προμήθειες, που όπως και στη Ροζαλία, έρχονται από ντόπιες σοδειές και παραγωγούς από όλη την επικράτεια. Ο κύριος Αχιλλέας όπως και οι γιοι του είναι “ταξιδιάρηδες” και, όπως μας είπαν, όπου βρεθούν προσπαθούν να ξετρυπώνουν τους ντόπιους παραγώγους.
Καθημερινά εδώ βρίσκουμε μία πραγματικά μεγάλη ποικιλία από επιλογές, με ή χωρίς κρέας, στα “όπως παλιά” μπεν μαρί της βιτρίνας, όταν περνάμε να διαλέξουμε το φαγητό μας στο δρόμο για το σπίτι μετά τη δουλειά. Οι χορτοφάγοι και οι βίγκαν εδώ μπορούν να τρώνε ωραία, θρεπτικά και οικονομικά. Σε καθημερινή βάση σπανακόρυζο, όσπρια, λαδερά έχουν την τιμητική τους και μας γυρίζουν εύκολα στα φαγητά στο πατρικό μετά το σχολείο. Ο κος Αχιλλέας, έφτιαξε, όπως μας είπε ο γιος Νικόλας, το Αχιλλέας Βεργίνα και τη Ροζαλία με σκοπό να υπάρχει ένα σημείο με φαγητό σπιτικό, σαν των γονιών ή των γιαγιάδων μας. “Πήρε χρόνια αλλά καταφέραμε να φτάσουμε το επίπεδο του οικογενειακού φαγητού πιστεύουμε. Η κοτόσουπα, τα γεμιστά και οι λαχανοντολμάδες είναι τα αγαπημένα του κόσμου και είναι συγκινητικό όταν ακόμα, τόσα χρόνια μετά, δεχόμαστε συγχαρητήρια”, μας λένε. Σκεφτόμαστε πόση γκρίνια κάναμε παιδιά για αυτά που τώρα αναζητούμε σαν διατροφικό θησαυρό στην καθημερινότητά μας, και ευτυχώς υπάρχουν σημεία σαν το Αχιλλέας Βεργίνα για να τα βρούμε.
Ανάμεσα στις επιλογές μας και στα μαγειρευτά θα βρούμε επίσης ένα σωρό σαλάτες για κάθε διατροφική συνήθεια, ομελέτες, ψάρια στο τηγάνι ή στη σχάρα, και σπιτικές χειροποίητες πίτες. Μην ξεχνάμε βέβαια ότι η Βεργίνα είναι και ψητοπωλείο! Αυτό που παραμένει σταθερή αξία, είναι το τίμιο σουβλάκι που πολλοί λόκαλς εμπιστεύονται τυφλά. Πάντα βεβαίως νόστιμα ψητά της ώρας όπως τη χοιρινή μπριζόλα του καλοφαγά, παϊδάκια αρνίσια γάλακτος, κοτόπουλο σχάρας αλλά και επιλογές σούβλας για τους μερακλήδες. Με γύρο χοιρινό ή κοτόπουλο, καλαμάκι χοιρινό ή κοτόπουλο, κεμπαπάκι ή μπιφτέκι αλλά και οικολογικό χωρίς κρέας, το τυλιχτό του Αχιλλέας Βεργίνα είναι μία συνήθεια για τους ντόπιους. Μπορείς να ζητήσεις στο τυλιχτό σου να βάλεις μαρούλι ή όποια σως σου αρέσει, το σίγουρο είναι ότι όπως και να προτιμάς το σουβλάκι σου εδώ θα το φας τίμιο και προσιτό. Στο πλάι, εννοείται, παγωμένη μπύρα και τηγανητές φρέσκες κομμένες στο χέρι. Και αν είσαι σπίτι, έρχεται γρήγορα και ακόμα ζεστό.
Δείτε ακόμη
Είτε για ένα τυλιχτό στο χέρι, είτε για ένα σουβλάκι παρέα με μπυράκι μετά το σινεμά στα καλοκαιρινά μας βράδια στη Ριβιέρα, είτε για το καθημερινό μαγειρευτό μας. Ο Αχιλλέας ή Βεργίνα είναι μέρος της καθημερινότητάς μας. Τα οικεία πρόσωπα, η ποικιλία και η “παλαιού τύπου” φιλόξενια έχουν κερδίσει τους Αθηναίους, μέσα από την απλότητά τους, τον επαγγελματισμό τους και τις νόστιμες γεύσεις.
Συντάκτης: Κλέλια Αρμπηλιά / Φωτογραφίες: Georgia Maragopoulou - advart / Eπιμέλεια δημοσίευσης: Γιώργης Φιοράκης