Επιστρέφουμε στο Miss Neapolis στα σκαλάκια της Βελισσαρίου! Το μικρό εστιατόριο της Νεαπολίτισσας Εφης που ‘’έμπλεξε’’ όμορφα τη μεσογειακή με την ασιατική κουζίνα.

Το τολμηρό εγχείρημα της Νεαπολίτισσας Έφης και της ομάδας της, που έμπλεξε μοναδικά στοιχεία της μεσογειακής γης με την ασιατική κουζίνα, μεγάλωσε. Ήπιαμε ένα ντόπιο ροζέ κρασί με την Έφη και μάθαμε τα νέα του Miss Neapolis στα σκαλάκια της Βελισσαρίου. Η Έφη, ο Σταύρος και η ομάδα αποτελούν το ανθρώπινο μεσογειακό υλικό του μπιστρό που το κάνει να ξεχωρίζει.

Συντάκτης: Κλέλια Αρμπηλιά / Φωτογραφίες: Georgia Maragopoulou - advart / Eπιμέλεια δημοσίευσης: Γιώργης Φιοράκης

 

Στο κέντρο της Αθήνας κάποια σημεία ξεχωρίζουν, ριζώνουν και εξελίσσονται μαζί με την πόλη και τους ανθρώπους της. Τι είναι αυτό που κάνει όμως ένα μικρό εστιατόριο, όπως στην περίπτωση του Miss Neapolis να αποκτήσει τους θαμώνες του; Το μπιστρό που άλλαξε την όψη του πεζοδρόμου, με τα σκαλοπάτια που ενώνει την Ιπποκράτους με τον λόφο του Λυκαβηττού μια και καλή, είναι ανθρωποκεντρικό και ζεστό και δε σταματά να “ακούει” τους επισκέπτες της περιοχής που η πρόσφατη “αστική γεωγραφία” ονομάζει Νεάπολη. Τα στέκια λοιπόν, είναι οι άνθρωποί τους, και η Έφη, το κορίτσι που τόλμησε, τα κατάφερε. Τα μεσογειακά μπάο μπαν, οι χειμωνιάτικες σούπες, τα βότανα από την Ικαρία και τα ζυμαρικά του Miss Neapolis έχουν μπει για τα καλά στον χάρτη με τα νόστιμα της πόλης και η ιστορία συνεχίζεται με ενδιαφέρουσες προσθήκες και εξελίξεις.

Ήξερες ότι; Σύμφωνα με τον μύθο, ο Λυκαβηττός ήταν ένας βράχος που έπεσε από τα χέρια της θεάς Αθηνάς. Ήταν ο βράχος που προστάτευε την Ακρόπολη. Το όνομα του σύμφωνα με τον Ησύχιο Αλεξανδρεύς, λεξικογράφο του 5ου αιώνα π.Χ, προέρχεται από την έκφραση “λυκοβατίας δρυμός”, στο λόφο τότε κατοικούσαν και έκαναν τις φωλιές τους σε πολλά σημεία λύκοι. Μια άλλη εκδοχή, την οποία εύκολα μπορούμε να καταλάβουμε, αν βρεθήκαμε ποτέ κάποιο ηλιοβασίλεμα ή κάποιο τρελό ξημέρωμα, είναι ότι ο βράχος του Λυκαβηττού είναι ο βράχος πάνω στον οποίο “βαίνει” και “άττει”, ορμά δηλαδή το φως (λυκ στα αρχαία). 

 

Εικόνα
Miss Neapolis Εστιατόριο Νεάπολη Εξάρχεια Αθήνα

 

Εικόνα
Miss Neapolis Εστιατόριο Νεάπολη Εξάρχεια Αθήνα

 

Εικόνα
Miss Neapolis Εστιατόριο Νεάπολη Εξάρχεια Αθήνα

Εστιατόριο Miss Neapolis - Ιπποκράτους 156 & Βελισσαρίου, Νεάπολη
Facebook / Instagram 

 

Το Miss Neapolis, άνοιξε μέσα στις αντίξοες συνθήκες της πανδημίας, και όπως μας λέει με συγκίνηση “και ευγνωμοσύνη” η Έφη, ο άνθρωπος πίσω από το χώρο, “η γειτονιά ήταν αυτή που με την απεριόριστη στήριξή της το αγκάλιασε”. Οι συνθήκες πια είναι διαφορετικές, η Νεάπολη βίωσε μια διαφορετική αναγέννηση τα τελευταία χρόνια αλλά “ευτυχώς ακόμα” κρατάει την ταυτότητά της αλώβητη, όπως μας λέει η Έφη. Όπως θυμηθήκαμε και από την πρώτη μας γνωριμία ο άνθρωπος πίσω από το Miss Neapolis είναι ένα κορίτσι που μεγάλωσε μέσα στο οικογενειακό μαγειρείο και πλάι στην Κωνσταντινοπολίτισσα γιαγιά της, στην πλατεία Αργεντινής. Η αγάπη της για την περιοχή είναι αυθεντική, μας μιλά πάντα για τα όμορφα της γειτονιάς, τη δροσιά που κατεβαίνει από το Λυκαβηττό, την αρχιτεκτονική της παλιάς Αθήνας, τους γείτονες που περνούν καθημερινά για φαγητό σε πακέτο και λένε τα νέα τους, ανατροφοδοτώντας την κοινωνική πλευρά της εστίασης. Όλα αυτά λοιπόν συνδυαστικά φτιάχνουν την προσωπικότητα της Miss Neapolis, της νοερής θηλυκής οντότητας που αντιπροσωπεύει το όνομα, μια ευθεία αναφορά στη σύγχρονη Αθηναία σε ένα γεωγραφικό σημείο που η ιστορία και ο μύθος το συνδέει με την προστάτιδα της πόλης.

Λίγο πριν την αλλαγή της εποχής και πριν την ανοιξιάτική σεζόν, μαθαίνουμε όλα τα καινούργια που θα έρθουν στη Βελισσαρίου. Το Miss Neapolis είναι ένα εστιατόριο που αλλάζει με τις εποχές τόσο στα φρέσκα εποχιακά υλικά που εμπλουτίζουν το μενού που σταθερά σχεδιάζει η Έφη με τον Ικαριώτη Σεφ Σταύρο Καλογερή όσο και στο κομμάτι της ατμόσφαιρας που όλο και με κάτι νέο ανανεώνεται. 

 

Εικόνα
Miss Neapolis Εστιατόριο Νεάπολη Εξάρχεια Αθήνα

 

Εικόνα
Miss Neapolis Εστιατόριο Νεάπολη Εξάρχεια Αθήνα

 

Εικόνα
Miss Neapolis Εστιατόριο Νεάπολη Εξάρχεια Αθήνα

 

 

Τα φρέσκα, συχνά βιολογικά, λαχανικά, υλικά από την ελληνική παράδοση, και οι συνεργασίες με μικρούς παραγωγούς είναι οι αδιάλλακτες βάσεις που μένουν σταθερές στη δημιουργία των γεύσεων και του μενού. Πέρα από τα λαχταριστά Bao Buns, που αργομαγειρεμένα υλικά σταθερά γεμίζουν ασιατικά αφράτα ατμιστά ψωμάκια σε διαφορετικές εκδοχές, οι σούπες ημέρας συνεχίζουν να “ζεσταίνουν το χειμώνα”, ενώ χαζεύουμε την κίνηση στην Ιπποκράτους με ένα καλό ντόπιο κρασί και ωραία μουσική. Κουνουπίδι με αρώματα και κόκκινο πιπέρι, μανιταρόσουπα με λευκή τρούφα, κολοκύθα με τζίντζερ. Το καλοκαιράκι στα τραπεζάκια έξω οι σούπες είναι δροσερές και τις τρώμε μαζί με τις πλούσιες φρέσκιες σαλάτες όλες τις ώρες της ημέρας. Οι σαλάτες εδώ στέκονται άνετα σαν ένα πλήρες γεύμα, ανάμεσά τους ξεχωρίζουμε σταθερά την κινόα με το λάιμ και γλυκοπατάτα, τη μεσογειακή, την “πειραγμένη” caesars με γαρίδες ή την πολύ ντόπια ενεργειακή “βόμβα” με καταπράσινα φύλλα σπανάκι, κολοκυθόσπορο, ελαιόλαδο και μανούρι. Όμως το Miss Neapolis συνεχώς εξελίσσεται και απαντά σε όλα τα θέλω των ανθρώπων που το προτιμούν και έχουν βρει το δικό τους απάγκιο στον φιλόξενο χώρο του. Έτσι το μενού έχει εμπλουτιστεί με νέα πιάτα στα, πολύ αγαπημένα του κόσμου, φρέσκα ζυμαρικά και στο εστιατορικό πια μενού, θα βρεις φρέσκο λαβράκι, ένα αργά μελωμένο κοκκινιστό μοσχαράκι πάνω σε χειροποίητο πουρέ γλυκοπατάτας,  χοιρινά φιλετάκια με σινάπι (την πρώτη ύλη της μουστάρδας), “τσαλακωμένες πατάτες” με διαφορετικά τόπινγκς με κρέας ή γαρίδες. Τέλος τα φτιαγμένα στο χέρι νιόκι με την καρύδα δε χρειάζεται να είσαι χορτοφάγος για να τα παραγγείλεις ξανά και ξανά.

 

Εικόνα
Miss Neapolis Εστιατόριο Νεάπολη Εξάρχεια Αθήνα

 

Εικόνα
Miss Neapolis Εστιατόριο Νεάπολη Εξάρχεια Αθήνα

 

Εικόνα
Miss Neapolis Εστιατόριο Νεάπολη Εξάρχεια Αθήνα

 

Σε αυτά που περιμένουμε για τη φρέσκια και ανανεωμένη Μiss Neapolis, είναι η νέα λίστα κρασιών με ετικέτες αποκλειστικά από ντόπιες μικρές παραγωγές, στον νέο πάγκο επί της Ιπποκράτους και το ανανεωμένο μενού που είναι στα σκαριά με επιλογές για να μετατραπούν τα σκαλάκια της Βελισσαρίου σε μία νέα ευδιάθετη επιλογή, για μετά τη δουλειά, ραντεβουδάκια και παρεϊστικα “νεάκια”. Η Έφη μας εξομολογήθηκε ότι οι ενδιάμεσες εποχές του χρόνου στην Αθήνα είναι οι αγαπημένες της, και όπως μας είπε, στα τρίτα γενέθλιά του εστιατορίου τον Ιούνιο, όλα θα είναι ανανεωμένα σαν την φρεσκάδα του Λυκαβηττού και επιπλέον θα μπορούμε να απολαύσουμε και χειροποίητα παγωτά. 

Η Miss Neapolis, ομολογουμένως, δεν κάθεται ήσυχη και αφουγκράζεται τον κόσμο της. Η Έφη, ο Σταύρος, η ομάδα, συνεχίζουν, ανανεώνονται και αποτελούν το ανθρώπινο μεσογειακό υλικό του μπιστρό που από ότι φαίνεται ήρθε για να μείνει. 
 

Συντάκτης: Κλέλια Αρμπηλιά / Φωτογραφίες: Georgia Maragopoulou - advart / Eπιμέλεια δημοσίευσης: Γιώργης Φιοράκης

 

Information

Miss Neapolis 
Εστιατόριο - Μπιστρό

Ανοιχτά καθημερινά από τις 11.50πμ

Τηλέφωνο για κρατήσεις
2106467780

Facebook | Wolt | E-Food

Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

Η Μαριαλένα μεγάλωσε στο βιβλιοπωλείο της μητέρας της στο Βαρθολομιό και αποφάσισε να ανοίξει ένα μικρό βιβλιοπωλείο στα Εξάρχεια. Οικείο σαν τα βιβλιοπωλεία γειτονιάς που μας μεγάλωσαν, το Book/owski’s...

Go Out

Μια δραστήρια εξαρχειώτισσα, η Ευαγγελία Σωτηροπούλου, δημιούργησε το πρότζεκτ Oinosporos. Χειροποίητα φυσικά καλλυντικά και προϊόντα, από το λάδι του κουκουτσιού του σταφυλιού, με μια ολιστικά φιλική προς το...

Go Out

Στον πεζόδρομο της Τσαμαδού, η νεαρή και τολμηρή Αναστασία μας βουτάει στη σχεδόν κινηματογραφική αισθητική των 1970ς και 1980ς retro vintage ρούχων του Dark Cherry. Στην καρδιά του vintage, που είναι τα...

Go Out

Πρόσφατα Άρθρα

Newsletter