Στο Melli Yoga Shala στη Μπενάκη αθλούμαστε και νικάμε τους φόβους μας. Μάθαμε τα πάντα για τα εναέρια ακροβατικά μαθήματα και τις τεχνικές τους!

Στον αέρα ή στη γη, ισορροπούμε σώμα και νου στη σάλα των Εξαρχείων με σωστές τεχνικές και ασφάλεια. Στο αγαπημένο μας στούντιο γιόγκα, εκτός από πιλάτες, γιόγκα, pole dancing θα βρεις επίσης μαθήματα για Aerial Yoga, Aerial Hoop, Flexibility & Ηandstands.

Συντάκτης: Κλέλια Αρμπηλιά / Eπιμέλεια δημοσίευσης - Φωτογραφίες: George Fiorakis - Advart  
 

Είναι καιρός που η άσκηση σε εσωτερικούς χώρους έχει βγει από το στενό πλαίσιο ενός γυμναστηρίου. Νέοι, ενδιαφέροντες τρόποι να ασκηθούμε και να αποκτήσουμε δύναμη και υγεία προστίθενται στα σημεία εκγύμνασης της πόλης, με κύριο στοιχείο τους τη δυνατότητα να περνάμε καλά και να αθλούμαστε την ίδια στιγμή. Από τις αστικές ποδηλατάδες και τα ρόλερ έως τα εναέρια αθλήματα, η απομυθοποίηση της δυσκολίας αλλά και ένα στοιχείο ανέμελης παιδικότητας μετατρέπει τη σωματική μας άσκηση σε μία διασκεδαστική πρόκληση. 

Επιστρέψαμε στο Melli Yoga Shala και αυτή τη φορά μάθαμε για τα πολύ ενδιαφέροντα μαθήματα εναέριων και ακροβατικών. To Melli Yoga Shala είναι ο σύγχρονος χώρος εκγύμνασης της Mέλλως, που εδώ και τέσσερα χρόνια βρίσκεται ψηλά στην Μπενάκη, απέναντι από τις αστικές πρασινάδες του Λόφου του Στρέφη. Και ενώ το συνθετικό “shala” στα σανσκριτικά σημαίνει το “σπίτι της γιόγκα”, το Melli Yoga στεγάζει διαφορετικά είδη άσκησης: yoga, pole dancing, pilates, aerial. H εμπνεύστρια του χώρου, όπως είχαμε μάθει στην πρώτη μας γνωριμία, όταν γνωρίσαμε τη Μέλλω είναι απόφοιτος νοσηλευτικής με σπουδές στον χορό και εξειδίκευση στα ιδιαίτερα αθλήματα και τους πρωτότυπους τύπους εκγύμνασης που προσφέρονται εδώ.

 

Εικόνα
Melli Yoga Shala - Aerial yoga - Ακροβατικά - Αθήνα - Γιόγκα

 

Εικόνα
Melli Yoga Shala - Aerial yoga - Ακροβατικά - Αθήνα - Γιόγκα

 

Εικόνα
Melli Yoga Shala - Aerial yoga - Ακροβατικά - Αθήνα - Γιόγκα

Melli Yoga Shala - Εμμανουήλ Μπενάκη & Πετσόβου 12 / Facebook | Instagram

 

Φέτος λοιπόν μιλήσαμε για τα μαθήματα του αέρα και της γης, τα οφέλη που μας προσφέρουν και τους τρόπους με τους οποίους και εμείς μπορούμε να αθληθούμε, ανεξάρτητα από τη φυσική μας κατάσταση, στη γειτονιά μας, τα Εξάρχεια. Τρεις τρόποι άσκησης που ενσωματώνουν ακροβατικά: γιόγκα, στεφάνι, κατακόρυφο αποδεικνύουν ότι δεν είναι ακατόρθωτο να γίνουμε και εμείς ακροβάτες, με την απαραίτητη ασφάλεια και εμπιστοσύνη. Ξεκινώντας από την aerial yoga, τον συνδυασμό δηλαδή ασκήσεων από τις πρακτικές της γιόγκα, του πιλάτες και των ακροβατικών με τη βοήθεια της αιώρας, ανακαλύπτουμε την ιστορία της αλλά και τα οφέλη που αυτή προσφέρει αν την επιλέξουμε ως μέθοδο άσκησης και εκγύμνασης. Η aerial yoga βρίσκει τις ρίζες της, όχι μόνο στις πνευματικές παραδόσεις της Ινδίας αλλά στη Νέα Υόρκη των αρχών της δεκαετίας του 1990 όταν ο χορογράφος του Broadway Christopher Harrison εισήγαγε στις προπονήσεις των αθλητών γυμναστικής που αποχώρησαν από τον πρωταθλητισμό και τους αγώνες την εναέρια άσκηση.  Από το 2006, ο υβριδικός αυτός τύπος της γιόγκα αναπτύχθηκε και αποδίδεται στη Michelle Dortignac χορεύτρια και ακροβάτρια του τσίρκου. Η Dortignac συν-ιδρύτρια του Suspended Cirque στη Νέα Υόρκη, στην ουσία εισήγαγε την προπόνησή της στη γιόγκα στις προπονήσεις των ακροβατικών και μία νέα πρακτική γεννήθηκε. “Η aerial yoga έχει πολλαπλά οφέλη, δεν έχει ηλικία, δε χρειάζεται εμπειρία και δεν παίζουν ρόλο το βάρος και το πόσο γυμνασμένοι είμαστε. Το ειδικό πανί σε σχήμα αιώρας στηρίζει το βάρος μας και μας επιτρέπει να κάνουμε ευκολότερα ασκήσεις που μας δυσκολεύουν στο έδαφος. Επιπλέον, από την εμπειρία μου μπορώ να σας πω ότι είναι μια ωραία μέθοδος, πέρα από την άσκηση, να ξεπεράσουμε σιγά σιγά οποιαδήποτε φοβία έχουμε σε σχέση με το ύψος και όχι μόνο. Με την εναέρια γιόγκα θα γυμνάσουμε όλο μας το σώμα, θα αποκτήσουμε δύναμη και ευλυγισία αλλά και ενθουσιασμό για κάθε ακροβατικό που πετυχαίνουμε. Παράλληλα σε κάθε πρακτική θα μειώσουμε το στρες, θα κάνουμε ένα βήμα για να χάσουμε βάρος αν το θέλουμε και θα “λύσουμε” το σώμα μας εύκολα με τη βοήθεια του πανιού. Τα πανιά και πολλά από τα props στο Melli Yoga Shalla παρεμπιπτόντως είναι από το Πετραλωνίτικο Salachi.

 

Εικόνα
Melli Yoga Shala - Aerial yoga - Ακροβατικά - Αθήνα - Γιόγκα

 

Εικόνα
Melli Yoga Shala - Aerial yoga - Ακροβατικά - Αθήνα - Γιόγκα

 

Εικόνα
Melli Yoga Shala - Aerial yoga - Ακροβατικά - Αθήνα - Γιόγκα

 

//Διαβάστε ακόμη: Το Melli Yoga Shala στα Εξάρχεια προσφέρει επίσης μαθήματα yoga, pilates και πρακτικές με πανιά. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

 

Aerial Hoop ή απλώς ακροβατικό στεφάνι, από το τσίρκο στην καθημερινότητά μας! Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαβάζουμε, κάπου στα μέσα της δεκαετίας του 2000 το στεφάνι ή aerial hoop εμφανίστηκε στις παραστάσεις από Το Τσίρκο του ήλιου (Cirque du Soleil), όμως το αιωρούμενο στεφάνι καταγράφεται για πρώτη φορά σε μία διαφήμιση του 1893 στη Νέα Υόρκη, από τις παραστάσεις ενός περφόρμερ με το όνομα Caedo. Το hoop (αλλιώς cerceaux ή lyra) μοιάζει με χούλα χουπ όμως είναι κατασκευασμένο από αλουμίνιο ή χάλυβα. Στο Melli Yoga Shala η πρακτική με στεφάνι συνδυάζει χορό με ακροβατικές ασκήσεις. Το hoop είναι περιστρεφόμενο για τις πιο χορευτικές ασκήσεις και στατικό για τις πιο δυναμικές. “Αυτό που κάνουμε με τη μέθοδο του aerial hoop είναι να σωματοποιήσουμε τη ροή της κίνησης”. Άλλωστε η χορεύτρια, καταρχάς, Μέλλω εντάσσει σε όλες τις πρακτικές της Shala ροή και χορευτικότητα. ‘Ετσι οι εναέριες ασκήσεις αποκτούν μια αίσθηση πιο θεατρική και φυσικά γίνονται διασκέδαση. “Το στεφάνι σπάει το ταμπού γύρω από τα ακροβατικά. Όταν κάνεις hoop ενισχύεται η αυτοπεποίθηση, το θάρρος και η εμπιστοσύνη στον εαυτό μας. Μην ξεχνάμε ότι πέρα από το ζέσταμα βρισκόμαστε συνεχώς στον αέρα!”, μας μεταφέρει. Στα αθλήματα που εμπεριέχουν τα ακροβατικά αξίζει να αναφερθεί ότι φυσικά δεν υπάρχει φύλλο και ηλικία, έτσι, στα τμήματα εδώ θα συναντήσεις ανάμεικτες παρέες επίδοξων ακροβατών.

Πριν μιλήσουμε για τις στηρίξεις (Handstands) και το Flexibility μιλάμε για το ωραίο παρεΐστικο κλίμα αλλά και το πολύ σημαντικό κομμάτι της μουσικής ενώ αθλούμαστε “ εδώ μπορεί να ακούσεις από Peter Murphy και Depeche Mode έως πιο dance κομμάτια!”. Η επιστροφή στις αίθουσες εκγύμνασης και στην κοινωνική μας ζωή μετά την πανδημία εδώ είναι ομαλή, με ολιγομελή τμήματα, πολύ φιλική διάθεση και καλές μουσικές! Σχεδόν σαν έξοδος! 

 

Εικόνα
Melli Yoga Shala - Aerial yoga - Ακροβατικά - Αθήνα - Γιόγκα

 

Εικόνα
Melli Yoga Shala - Aerial yoga - Ακροβατικά - Αθήνα - Γιόγκα

 

Εικόνα
Melli Yoga Shala - Aerial yoga - Ακροβατικά - Αθήνα - Γιόγκα

 

Με το ωραίο μουσικό χαλί να παίζει η Μέλλω μας εξηγεί τι σημαίνει “μάθημα ευλυγισίας”. Το Flexibility δανείζεται με πιο στατικό ρυθμό τις ασκήσεις από τη γιόγκα και ο σκοπός της πρακτικής είναι η μείωση του πόνου στις αρθρώσεις και να “ανοίξει” ή αλλιώς να “μαλακώσει” το σώμα. Γιατί όμως πρέπει να επιδιώκουμε την ευλυγισία; Η ευλυγισία αποκτάται μέσω της άσκησης και αφορά στην κίνηση των αρθρώσεων, όσο πιο ευλύγιστοι είμαστε τόσο λιγότερο πόνο νιώθουμε. Το συνδυαστικό μάθημα ευλυγισίας και στηρίξεων σκοπό έχει να βελτιώσει την κινητικότητα στις αρθρώσεις μας αλλά και την μυική ενδυνάμωση. Δεν έχει ηλικία και πρόκειται για ένα μάθημα που προτείνεται για τη μείωση και την αποφυγή του πόνου και των τραυματισμών και σε μεγαλύτερες ηλικίες. Αν μας ενδιαφέρουν τα ακροβατικά και τα εναέρια μπορούμε συνδυαστικά να προσθέσουμε ένα μάθημα ευλυγισίας για να έχουμε μία πιο ολοκληρωμένη πρακτική. Στηρίξεις ονομάζονται οι ασκήσεις που αναφέρονται στις κατακόρυφους (που άλλωστε υπάρχουν και στις πρακτικές της γιόγκα), στηρίξεις του σώματος στα χέρια και το κεφάλι. “Οι ανεστραμμένες θέσεις του σώματος είτε στην aerial yoga είτε μεμονωμένα, εκτός από τη δεδομένη παιδικότητα και τη διασκεδαστική τους πλευρά, έχουν πολλαπλά οφέλη για το σώμα, ενισχύουν την άμυνα μας απέναντι σε ισχαιμικά επεισόδια, βελτιώνουν την πέψη, βελτιώνουν τη συγκέντρωση και την ισορροπία και φυσικά μας ηρεμούν και μας απασφαλίζουν θετικά συναισθήματα”.

 

Εικόνα
Melli Yoga Shala - Aerial yoga - Ακροβατικά - Αθήνα - Γιόγκα

 

Εικόνα
Melli Yoga Shala - Aerial yoga - Ακροβατικά - Αθήνα - Γιόγκα

 

Εικόνα
Melli Yoga Shala - Aerial yoga - Ακροβατικά - Αθήνα - Γιόγκα

 

Από τις τέχνες και τον εξωτισμό των τσίρκων του περασμένου αιώνα, ο χορός τα ακροβατικά, ο συνδυασμός πρακτικών και πολιτισμών με σκοπό την ευελιξία, την άσκηση και τελικά την καλύτερη σχέση μας με το σώμα και το πνεύμα μας συστήνεται με τους νέους τρόπους εκγύμνασης. Η ευγενής καθημερινή πρόκληση της επίτευξης και της νίκης απέναντι σε φόβους που μας έχουν αποσυνδέσει από την αρχέγονη φύση μας μέσα από τα εναέρια αθλήματα βρίσκει διέξοδο έκφρασης. Όποιο και να επιλέξουμε, γνωρίζουμε καλά ότι μόνο καλό θα μας κάνει και σίγουρα το παιδί μέσα μας θα ξεπηδήσει σε κάθε μας προπόνηση. Η Μέλλω, έχει σκοπό να μας κάνει να αγαπάμε το σώμα μας πρωτίστως με σκοπό την υγεία, θέλει να νικήσουμε τους φόβους μας και φροντίζει να μας δίνει τα εργαλεία για αυτό. Αν θες για λίγο να ταυτιστείς με τη Μαριόν στα Φτερά του Έρωτα του Βέντερς και συγχρόνως να γυμναστείς, τότε, τα εναέρια είναι αυτό που ψάχνεις. Αν απλώς ψάχνεις το κατάλληλο μέρος στη γειτονιά να δοκιμάσεις διαφορετικές τεχνικής εκγύμνασης και ενδυνάμωσης αλλά και να νιώσεις άνετα, το ίδιο! Τα λέμε λοιπόν στη Shala για κάθε περίπτωση! 
 

Συντάκτης: Κλέλια Αρμπηλιά / Eπιμέλεια δημοσίευσης - Φωτογραφίες: George Fiorakis - Advart

Information

Melli Yoga Shala
Εμμανουήλ Μπενάκη & Πετσόβου 12, Εξάρχεια - Λόφος Στρέφη
6983284877

Facebook | Instagram

Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

Η Αργυρώ και η Ευαγγελία Κοκκίνη συνεχίζουν την παράδοση και εξελίσσουν τις υπηρεσίες στον νέο χώρο του στεγνοκαθαριστηρίου Athens Laundry. Βουτάμε στα καθαρά μας ρούχα και την ιστορία ενός επαγγέλματος και...

Go Out

Η Μαριαλένα μεγάλωσε στο βιβλιοπωλείο της μητέρας της στο Βαρθολομιό και αποφάσισε να ανοίξει ένα μικρό βιβλιοπωλείο στα Εξάρχεια. Οικείο σαν τα βιβλιοπωλεία γειτονιάς που μας μεγάλωσαν, το Book/owski’s...

Go Out

Μια δραστήρια εξαρχειώτισσα, η Ευαγγελία Σωτηροπούλου, δημιούργησε το πρότζεκτ Oinosporos. Χειροποίητα φυσικά καλλυντικά και προϊόντα, από το λάδι του κουκουτσιού του σταφυλιού, με μια ολιστικά φιλική προς το...

Go Out

Πρόσφατα Άρθρα

Newsletter