Δοκιμάζουμε επιλεγμένα μπυράκια από όλον τον κόσμο και γνωρίζουμε συλλεκτικά αποστάγματα στην Κάβα Πιτταράς στα Εξάρχεια

Ο Κωστής μας συστήνει με σπάνια ποτά και διαφορετικές ζυμώσεις ζύθου ενώ παίζει χιπ χοπ “από τα κάτω”. Μια ωραία βόλτα στην οποία ανακαλύψαμε διαφορετικές και εκλεκτές ετικέτες μπύρας αλλά και συλλεκτικά ποτά και αποστάγματα. Στην πλατεία Εξαρχείων, για τα καθημερινά αλλά και τα ψαγμένα μας στα οινοπνευματώδη, χαλαρά και οικεία.

Πλατεία Εξαρχείων, Σπύρου Τρικούπη, ένα ολντ σκουλ 90ς graffiti με ένα μπουκάλι μπύρας σε προϊδεάζει για το χαλαρό κλίμα της κάβας Πιτταρά. Μπαίνοντας όμως θα καταλάβεις ότι όταν αγαπάς αυτό που κάνεις, μπορείς να το φτάσεις σε ψηλό επίπεδο, κρατώντας την απαραίτητη χαλαρότητα. Κάποιες από τις φορές που θα περάσεις, να προμηθευτείς αυτά που χρειάζεσαι, θα πετύχεις τον Κωστή, παιδί της γειτονιάς και υπεύθυνο του καταστήματος Κάβας Πιτταράς της Πλατείας Εξαρχείων. Ανάμεσα στις αμέτρητες επιλογές μπύρας και ποτών, το πιο πιθανό είναι να σου μιλήσει για τη σπανιότητα των αποσταγμάτων που βρίσκονται εδώ και για την αγάπη του για το αντικείμενο. Στα ηχεία παίζει λόκαλ χιπ χοπ και εμείς μαθαίνουμε την ιστορία της κάβας και τις ιδιαίτερες πτυχές του να επιμελείται κανείς μια συλλογή από οινοπνευματώδη, οίνους και ζύθους στις μέρες μας. 

 

Εικόνα
Κάβα Πιτταράς Εξάρχεια Πλατεία Ποτά Μπύρες

 

Εικόνα
Κάβα Πιτταράς Εξάρχεια Πλατεία Ποτά Μπύρες

 

Εικόνα
Κάβα Πιτταράς Εξάρχεια Σπύρου Τρικούπη

Κάβα Πιτταράς | Facebook - Instagram  

 

Η κάβα Πιτταράς, σταθερή αξία στη γειτονιά των Εξαρχείων από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 προμηθεύει την Αθήνα με οινοπνευματώδη και δε σταμάτα να εξελίσσεται σε ό,τι αφορά την κουλτούρα, τις τάσεις και ό,τι αφορά στη διανομή και προσφορά οινοπνευματώδων, κρασιού και μπύρας από την ντόπια και τη διεθνή παραγωγή. Ο Κωστής και ο Αρτέμης, η δεύτερη γενιά που τρέχει τα καταστήματα είναι νέοι και πολύ μερακλήδες και μέσα από την ενασχόληση με την κάβα στην ουσία ο Κωστής βγάζει το μεράκι του και κάνει αυτό που αγαπά. “Έχουμε κυριολεκτικά μεγαλώσει μέσα στην κάβα και στα Εξάρχεια. Όταν τελειώναμε το σχολείο πηγαίναμε κατευθείαν κάβα.. μας άρεσε! Μόλις ενηλικιωθήκαμε ανοίξαμε το δεύτερο κατάστημα στην Πλατεία Εξαρχείων” μας διηγείται ο πραγματικά έξω καρδιά και φιλικός Κωστής. Η ιστορία της κάβας ξεκινάει αρχικά από ένα μικρό κατάστημα στο Γουδί (βρίσκεται στην οδό Αργυροκάστρου 14), συνεχίζει και καθιερώνεται στην οδό Μεταξά στα Εξάρχεια με χονδρική και λιανική και φτάνει στις αρχές των 2000ς με την κάβα της Πλατείας αλλά και το Ermou Spirits του 2017. Η ομάδα έχει συνεργάτες που μετράνε δεκαετίες στην κάβα όπως ο Βασίλης και τα αδέρφια, όπως μας είπαν, δε σταματάνε να μελετάνε και να στηρίζουν τις νέες συνεργασίες. Έτσι, εδώ θα βρεις εκαντοντάδες διαφορετικές ετικέτες μπίρας και σχεδόν όλες τις μικρές ντόπιες και limited παραγωγές ζύθου. Η μπύρα στην κάβα της πλατείας έχει την τιμητική της, από τις κλασικές μέχρι σπάνιες ζυμώσεις, παλαιωμένες και άλλες μοναδικές κυκλοφορίες. Στην ίδια λογική, η συλλογή από τα οινοπνευματώδη κατατάσσουν την κάβα Πιτταράς σε ένα μάλλον ιδανικό σποτ στην Αθήνα για αυτούς που ασχολούνται με το αντικείμενο. Τα παιδιά βρίσκουν και φέρνουν σπάνια αποστάγματα και όπως χαρακτηριστικά μας αναφέρει ο Κωστής “Καμιά φορά η επένδυση σ’ ένα σπάνιο ποτό μπορεί να είναι καλύτερη και από την αποταμίευση” αποκαλύπτοντάς μας έναν κόσμο που η εξειδίκευση παίζει ζωτικό ρόλο. 

 

Εικόνα
Κάβα Πιτταράς Εξάρχεια Πλατεία Ποτά Μπύρες

 

Εικόνα
Κάβα Πιτταράς Εξάρχεια Πλατεία Ποτά Μπύρες

 

Εικόνα
Κάβα Πιτταράς Εξάρχεια Πλατεία Ποτά Μπύρες

 

 

Για την ιστορία: Ο Ροδ Φίλιπς, στο βιβλίο “Alcohol a history” αναφέρει ότι η σχέση του ανθρώπου με τα οινοπνευματώδη εντοπίζεται βαθιά πίσω στο χρόνο όταν ακόμα και εφτά χιλιάδες χρόνια προ Χριστού οι άνθρωποι κατανάλωναν το είδος αλκοόλ που παράγονταν από φρούτα σε σήψη. Οι αρχαίοι Έλληνες και οι Ρωμαίοι, στο μεσογειακό κλίμα ανέπτυξαν και καθιέρωσαν την παραγωγή κρασιού που μαζί με την μπύρα των Αιγυπτίων και των Μεσοποτάμιων υπήρξαν τα ποτά του αρχαίου κόσμου. Από τον μεσαίωνα και μετά άρχισε σιγά σιγά να γίνεται μέρος της διατροφής μας και να εξελίσσεται ως τέχνη και βιομηχανία φεύγοντας από τις έως τότε συχνές χρήσεις του ως κομμάτι θρησκευτικών τελετών σε διάφορες κουλτούρες και πολιτισμούς. Στις μέρες μας πια, τα οινοπνευματώδη, το κρασί, ο ζύθος και τα εκλεκτά αποστάγματα αποτελούν ένα κομμάτι διατροφικού πολιτισμού που συχνά αντικατοπτρίζει τα πολιτισμικά χαρακτηριστικά της χώρας παραγωγής του. Στη χώρα μας ακόμα αγαπάμε και παράγουμε εκλεκτό κρασί και τα παράγωγά του σταφυλιού με τσίπουρα και ούζα όμως, στην παγκοσμιοποιημένη πια κουλτούρα των ανθρώπων, η γνώση γύρω από τη γεύση και τη σωστή (και πάντα υπεύθυνη) κατανάλωση οινοπνευματωδών αποτελεί μια εξειδίκευση και ένα μεράκι ισότιμο αυτού της γαστρονομίας. 

 

Εικόνα
Κάβα Πιτταράς Εξάρχεια Πλατεία Ποτά Μπύρες

 

Εικόνα
Κάβα Πιτταράς Εξάρχεια Πλατεία Ποτά Μπύρες

 

Εικόνα
Κάβα Πιτταράς Εξάρχεια Πλατεία Ποτά Μπύρες

 

Τριακόσιες περίπου ετικέτες μπίρας κάθε είδους lager, pills, stout, lambic, sour, κόκκινες, μαύρες, φρέσκιες, παλαιωμένες και πολλές limited. Όλη η τοπική παραγωγή μικροζυθοποιίας βρίσκεται εδώ και καθετί ιδιαίτερο που κυκλοφορεί παγώνει στη σωστή θερμοκρασία στα ψυγεία. Από τη Noctua, την Alea, τη Strange Brew έως την Black Hole και πολλές μικροζυθοποιίες από διαφορετικά μέρη της Ελλάδας όλες είναι εδώ συγκεντρωμένες, παρέα με εισαγόμενους ζύθους και μπύρες από το εξωτερικό με εξειδικευμένες ζυμώσεις, παλαιωμένες και σπάνιες. Ο Κωστής και τα παιδιά που δουλεύουν εδώ ξέρουν να σε ξεναγήσουν και να σε κατευθύνουν κατάλληλα. Στα κρασιά η συλλογή δεν πάει πίσω με πάνω από 200 ετικέτες από τους αμπελώνες της Ελλάδας και του εξωτερικού. Κρασιά, οίνοι, αφρώδης, λευκοί, κόκκινοι, ροζέ για όλα τα γούστα και όλα τα πορτοφόλια. Όμως πέρα από τις μπύρες και τα κρασιά, τα ξεχωριστά αποστάγματα κλέβουν την προσοχή μας. Ανάμεσα σε παλαιωμένες ρακές, εκλεκτά τσιπουράκια και ουζάκια σε μεγάλη ποικιλία τα ουίσκι, gin και άλλα, εκτός από τις κλασικές ετικέτες σε σπάνιες κυκλοφορίες. Αριθμημένες φιάλες, σπάνιες και με παλαιότητά, μοναδικά αποστάγματα και φιάλες “επένδυση” για τους μερακλήδες του είδους αποδεικνύουν την άλλη πλευρά που κρύβει η κάβα. 

Δεν είναι τυχαίο που διαχρονικά στη γειτονιά μπορείς να ανακαλύψεις από το πιο σπάνιο και παλιό βιβλίο έως την πιο ιδιαίτερη έκδοση μέχρι το πιο σπάνιο ποτό και την πιο φρέσκια ζύμωση. Ίσως τελικά και για αυτό δεν τη βαριόμαστε ποτέ!

 

Information

Κάβα Πιτταράς Εξάρχεια
Σπύρου Τρικούπη 3-5, Πλατεία Εξαρχείων
Τηλ: 210- 3803801 

Facebook / Instagram 

Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

Η Αργυρώ και η Ευαγγελία Κοκκίνη συνεχίζουν την παράδοση και εξελίσσουν τις υπηρεσίες στον νέο χώρο του στεγνοκαθαριστηρίου Athens Laundry. Βουτάμε στα καθαρά μας ρούχα και την ιστορία ενός επαγγέλματος και...

Go Out

Η Μαριαλένα μεγάλωσε στο βιβλιοπωλείο της μητέρας της στο Βαρθολομιό και αποφάσισε να ανοίξει ένα μικρό βιβλιοπωλείο στα Εξάρχεια. Οικείο σαν τα βιβλιοπωλεία γειτονιάς που μας μεγάλωσαν, το Book/owski’s...

Go Out

Μια δραστήρια εξαρχειώτισσα, η Ευαγγελία Σωτηροπούλου, δημιούργησε το πρότζεκτ Oinosporos. Χειροποίητα φυσικά καλλυντικά και προϊόντα, από το λάδι του κουκουτσιού του σταφυλιού, με μια ολιστικά φιλική προς το...

Go Out

Πρόσφατα Άρθρα

Newsletter