Βραδιές κωμωδίας και καλλιτεχνικά δρώμενα, στο μπαρ Ραραού της Μπενάκη, συνοδεία ποτού και φαγητού. Χειμώνας στο Raraou Cantina!

Χειμωνιάτικες συναντήσεις, με θέα τα δέντρα της Βαλτετσίου. Η ομάδα του Ραραού έχει φροντίσει και φέτος το χειμώνα να παραμείνουμε στη γειτονιά. Βρεθήκαμε ξανά στο καλλιτεχνικό στέκι της Μπενάκη για ζεστά ποτά στη μπάρα, μουσικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις το βράδυ / Για αυτές τις ημέρες: Βραδιά κωμωδίας - Stand up comedy την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου.

Συντάκτης: Κλέλια Αρμπηλιά / Eπιμέλεια & φωτογραφίες: Γιώργος Φιοράκης - Advart
 

Στην Αθήνα του 2022 τα Εξάρχεια παραμένουν μια γειτονιά που βρίθει από δημιουργικότητα. Tα μπαρ γεμίζουν ενέργεια και μουσικές και τα ενδιαφέροντα στέκια είναι πολλά, τα περισσότερα δεμένα με τον χαρακτήρα της περιοχής. Το Ραραού Cantina είναι πλεόν ενα σημείο που ακόμη και αν έχεις λείψεις καιρό από τη γειτονιά όταν καθήσεις εδώ, άμεσα θα επανασυνδεθείς με την πολύβουη Μπενάκη και την Βαλτετσίου. Το καφεστιατόριο στην γωνία της Μπενάκη μας συστήθηκε, πριν τέσσερα χρόνια, από μία πολυσυλλεκτική ομάδα ανθρώπων των τεχνών σαν ένας “σπιτίσιος” χώρος οπου μπορείς να περάσεις τη μέρα σου. Η ανάγκη που εξυπηρετούν τα στέκια, η συνεύρεση, το σημείο που μπορείς να βγεις μόνος/η και αν θες να βρεις ή να κάνεις γνώστους, κάτι που θα μάθεις, μία παράσταση να δεις και να συζητήσεις, μια γεύση να σε γεμίσει ή να σε χαλάρωσει, όλα αυτά, απαντώνται αβίαστα στο Ραραού.  

Στα μπαρ σημασία έχει η συναναστροφή. Συναντιέσαι, πίνεις ποτά και παράλληλα ανταλλάζεις απόψεις και διαμορφώνεις το δικό σου χαρακτήρα. Σε αυτή τη λογική το Raraou έχει εντάξει στο πρόγραμμά του καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, όπως βραδιές κωμωδίας. Το stand up comedy στη χώρα μας έχει εξελιχθεί σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό και, όπως ανέφερε πρόσφατα ο Δημήτρης Μεντζέλος σε εκπομπή του αγαπημένου Ηλία Φουντούλη, οι stand up comedians έχουν "αναλάβει" ένα μεγάλο μέρος της κοινωνικής σάτυρας που παλαιότερα ίσως βρίσκαμε περισσότερο σε άλλα καλλιτεχνικά τοπία όπως αυτό της μουσικής. Ενημερώνουμε λοιπόν, από την αρχή της δημοσίευσης αυτής για την βραδιά κωμωδίας την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου στο Ραραού. Παρουσίαση: Αλέξανδρος Πασπαρδάνης, συμμετοχές Κωνσταντίνα Δαούτη, Μάριος Δημητρόπουλος, Δημήτρης Ιατρόπουλος, Κωσταντής Μπίτσης και guest εμφάνιση της Μελίνας Κόλια.

 

Εικόνα
Ραραού - Raraou - Μπενάκη - Εξάρχεια

 

Εικόνα
Ραραού - Raraou - Μπενάκη - Εξάρχεια

 

Εικόνα
Ραραού - Raraou - Μπενάκη - Εξάρχεια

Raraou Cantina - Μπενάκη 69ΑFacebook - Instagram 
 

Η αισθητική του Ραραού μπλέκει αρμονικά πολύ δημιουργικούς ανθρώπους και καταστάσεις. Στην Ραραού των Εξαρχείων -με την αναφορά στην "μητερα του σκύλου" του Παύλου Ματεση- ένα κομμάτι από τη σάρκα της ανήκει στο παλιό εστιατόριο του Ριφιφί, σε ένα άλλο ανήκει η ομαδα καλλιτεχνών που ντύνει δημιουργικά τα events του και τελικά ψυχή και σώμα ανήκει στα συστατικά του: καλές τέχνες, ωραίες γεύσεις, ζεστοί ανθρώποι, χαλαρό κλίμα και καλλιτεχνικές βραδιές.

Την πρώτη μέρα, λοιπόν, του κρύου πριν λίγες ημέρες συναντήσαμε ξανά την Κατερίνα Παπαναστασάτου, υπεύθυνη επικοινωνίας του Ραραού και μέλος της σταθερής του ομάδας (μαζί με τον Τάσο, τη Σάρα, την Μαρία, τον Θέμη) και μάθαμε τα νέα που μας ετοίμασαν για το χειμώνα. “Ουτως ή άλλως αγαπαμε πολύ το “μέσα” στο Ραραού, τη ζεστασιά του και επιτέλους μετά την πανδημία βρισκόμαστε και ξανανταμώνουμε μαζι” μας λέει η Κατερίνα, ενώ φτάνει ένα ζεστό “παριζιάνικο” πράσινο τσάι με πορτοκάλι και βανίλια στο τραπέζι μας. Πρώτα, πρώτα ακούμε τα ωραία που έρχονται άμεσα από το πολιτιστικό κομμάτι του χώρου. Παρασκευές θα γκρουβάρουμε σε πιο φανκ σόουλ σκοπούς με τα σετ του Mr.Mezz (Δημήτρης Καλέγιος) ενώ τα Σάββατα στα ντεκς του Ραραού θα ακούσουμε την Dj Tjay (Τίνα Τζάθα) στα Jukebox Nights που οι ήχοι της γλιστρούν σε διάφορα είδη μουσικής από τα 80ς τα 90ς και τα 00ς- και οι δύο είναι και αυτοί θαμώνες και φίλοι της ομάδας και κομμάτι της μουσικής ταυτότητας του μαγαζιού από το 2018. Επανέρχονται, κάθε δύο εβδομάδες, οι βραδιές κωμωδίας, που επιμελείται η κωμικός και μέλος της ομάδας Μαρία Κουφομανώλη και έτσι από τα μέσα Δεκεμβρίου θα έχουμε και πάλι την ευκαιρία να συστηθούμε με παλιό και φρέσκο αίμα της λόκαλ stand up κοινότητας. Συγκεκριμένα, όπως είπαμε, η εναρκτήρια παράσταση θα γίνει την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου και θα την παρουσιασει ο Αλέξανδρος Πασπαρδάνης, που είχαμε γνωρίσει και πέρσι όταν μιλήσαμε για τις βραδιές κωμωδίας το inExarchiagr. “Το Ραραού παραμένει ένα venue ανοιχτό σε προτάσεις για καλλιτεχνικά δρώμενα”, μας θυμίζει η Κατερίνα και αναμένουμε τις εκπλήξεις της φετινής σεζόν. 

Εικόνα
Ραραού - Raraou - Μπενάκη - Εξάρχεια

 

Εικόνα
Ραραού - Raraou - Μπενάκη - Εξάρχεια

 

Εικόνα
Ραραού - Raraou - Μπενάκη - Εξάρχεια

 

“Κρατάει χρόνια αυτή η κολώνια” λέει η έκφραση και έτσι νιώθουμε και εμείς με την ομάδα του Ραραού. ‘Oταν τους γνωρίσαμε πρώτη φορά, ο Τάσος Γερακίνης μας είχε πει για το ακόμα τότε νεαρό μαγαζί “Η κουζίνα αφιερώθηκε στο Ριφιφί και στηρίζεται στην φιλοσοφία του.” Φέτος λοιπόν η καρδιά του Ριφιφί θα χτυπήσει και επισήμως ξανά στο μενού μιας και προστέθηκε ένα κομμάτι “Rififi kitchen” και φέρνει στο πιάτο μας μαγειρευτά και πιο παραδοσιάκα πιάτα από το κλασικό εξαρχειώτικο εστιατόριο. Έτσι, αυτό χειμώνα τρώμε κοκκινιστά κεφτεδάκια με χυλοπίτες, μπουκιές από λεμονάτο χοιρινό με πατάτες τηγανητές και μανιτάρια και σούπες ημέρας με εποχικά υλικά όπως αυτή με την γλυκιά φθινοπωρινή κολοκύθα που πασπαλίζεται με κολοκυθόσπορο και στο πλάι έχει αραβικά πιτάκια για να βουτήξεις στο πιάτο σου. Στα ωραία και revival από το Ριφιφί και την παράδοση πιάτα έχει προστεθεί το κανταϊφι τυριών με χαλούμι, παρμεζάνα, έμενταλ και σάλτσα από σύκο και παστουρμαδοπιτάκια από χωριάτικο φύλλο με γραβιέρα, πιπεριά φλωρίνης και πέστο βασιλικού. Τα αγαπημένα μας, όπως οι κοτομπουκιές που έχουν παναριστεί σε κορν φλεικς και μπόλικο τριμμένο κεφαλοτύρι, αλλά και τα χορτοφαγικά μεζέδια παραμένουν (αν δεν εχεις δοκιμάσει τα κολοκύθια με την σάλτσα γιαουρτιού ή τα γεμιστα μανιτάρια με φέτα και σπανάκι και τα κεφτεδάκια από φακές και μανιτάρια- και αυτά από την κουζίνα του Ριφιφί- σπεύσε!) αλλά και τα αργοπορημένα πρωινά (έως τις 16.00) για να συνέλθουμε τις Κυριακές με διαφορετικές βερσιόν αυγών και τηγανήτες και τον fair trade καφέ Puro. 
 
Και ενώ η Αθήνα γίνεται και πιο κρύα με το μακρύ της φθινόπωρο να δίνει τη σκυτάλη σε βαριά παλτά και κουβερτάκια στα πόδια, ζεσταίνομαστε με ένα κοκτέιλ Volver, το ποτήρι μας περιέχει μαύρο ρούμι αποσταγμένο σε βαρέλια bourbon, φρούτα του δάσους και πινελιές από cranberry bitters και κανέλα ή με ένα ζεστό Matador με gin, αλατισμένη καραμέλα και πουρέ από αχλαδι, πιάνουμε σκαμπό στην μπάρα του Ραραού και νομίζουμε ότι βρισκόμαστε σε κάποιο σύμπαν του Αλμοδοβάρ. Χαλαρώνουμε τις αντιστάσεις μας δοκιμάζοντας ένα Dark habbits με premium gin αποσταγμένο με βότανα Citadelle & Jardin D’ ete ψημένο κάστανο και μαύρη σοκολάτα και αράζουμε με φίλους Βαλτετσίου για συζητήσεις με ζεστό ρακόμελο και οινόμελο που φτιάχνονται επιτόπου. 

Εικόνα
Ραραού - Raraou - Μπενάκη - Εξάρχεια

 

Εικόνα
Ραραού - Raraou - Μπενάκη - Εξάρχεια

 

Εικόνα
Ραραού - Raraou - Μπενάκη - Εξάρχεια

 

Τα παιδιά του Ραραού καταλαβαίνουμε ότι δεν κάθονται ποτέ ήσυχα, αφουγκράζονται τις ανάγκες του κόσμου που έχει γίνει κι αυτός κόμματι της καρδιάς του χώρου και ελισσόνται προσφέροντας τη ζέστη που τόσο λείπει στους καλομάθημενους αθηναίους το χειμώνα, με συναντήσεις και μαζέματα. Γύρναμε στην Μπενάκη και Βαλτετσίου ξάνα για ξορκίσουμε το κρύο και τις συννέφιες, για να φτιάξουμε νέες ιστορίες που θα διηγούμαστε στα καλοκαιρινά μας βράδια.

 

Συντάκτης: Κλέλια Αρμπηλιά / Eπιμέλεια & φωτογραφίες: Γιώργος Φιοράκης - Advart

 

Information

Raraou Cantina
Μπαρ - Εστιατόριο - Καφετέρια

Εμμανουήλ Μπενάκη 69Α, 2103300237 

Facebook - Instagram 

 

Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

Η Μαριαλένα μεγάλωσε στο βιβλιοπωλείο της μητέρας της στο Βαρθολομιό και αποφάσισε να ανοίξει ένα μικρό βιβλιοπωλείο στα Εξάρχεια. Οικείο σαν τα βιβλιοπωλεία γειτονιάς που μας μεγάλωσαν, το Book/owski’s...

Go Out

Μια δραστήρια εξαρχειώτισσα, η Ευαγγελία Σωτηροπούλου, δημιούργησε το πρότζεκτ Oinosporos. Χειροποίητα φυσικά καλλυντικά και προϊόντα, από το λάδι του κουκουτσιού του σταφυλιού, με μια ολιστικά φιλική προς το...

Go Out

Στον πεζόδρομο της Τσαμαδού, η νεαρή και τολμηρή Αναστασία μας βουτάει στη σχεδόν κινηματογραφική αισθητική των 1970ς και 1980ς retro vintage ρούχων του Dark Cherry. Στην καρδιά του vintage, που είναι τα...

Go Out

Πρόσφατα Άρθρα

Newsletter