Συντάκτης: Κλέλια Α. / Eπιμέλεια: George Fiorakis
Φωτογραφίες: Advart
Η Ραραού είναι η ριζοσπαστική ηρωίδα στο μυθιστόρημα του Παύλου Μάτεσι “Η καρδιά του σκύλου”, η εξαρχειώτισσα Ραραού ειναι η ηρωίδα που γεννήθηκε από σώμα του Ριφιφί και από το φθινόπωρο του 2018 ξεδιπλώνει τις ιστορίες της σ’ αυτούς που την επισκέπτονται και δοκιμάζουν τις νέες γεύσεις της: αγνές, αλμυρές και γλυκές από το πρωινό φως μέχρι τα ζεστά εξαρχειώτικα βράδια παρέα με underground μουσικές jazz, soul, ethnic kai funk.
Η ομάδα που τρέχει το Ραραού (RARAOU CANTINA): ο Τάσος, η Σάρα, η Κατερίνα, ο Πανάγος, o Denis, ο Θέμης, ο Πάνος και οι συνεργάτες τους, άνθρωποι των τεχνών, κινηματογραφιστές, μουσικοί, συγγραφείς, ηθοποιοί κινούνται κάτω από μια ενιαία αισθητική κουλτούρα. Μιλώντας με τον Τάσο μας είπε ότι το μαγαζί στήθηκε αυθόρμητα ως αποτέλεσμα μιας ανανέωσης του δωδεκάχρονου εστιατορίου Ριφιφί, η οποία ξεκίνησε από την ανάγκη των ανθρώπων του να επικοινωνήσουν κάτι νέο με τον κόσμο του, και εξελίχθηκε στη γέννηση ενός νέου χώρου που ανταποκρίνεται στο τρόπο ζωής του αθηναίου, τις συνήθειες του και τη ζεστασιά του.
“Η κουζίνα αφιερώθηκε στο Ριφιφί και στηρίζεται στην φιλοσοφία του. Το Ριφιφί έτσι συνεχίζει να ζει μέσα στο Ραραού σαν μια μεταμόσχευση, όπως όταν η καρδιά ενός ανθρώπου χτυπάει στο σώμα ενός άλλου”, μας λέει ο Τάσος από το Ραραού.
Αυτή άλλωστε η ζεστασιά των ανθρώπων, όπως μάθαμε ενώ πίναμε καφέ, είναι που έφερε τη Σάρα στην Αθήνα μετά από το Βερολίνο, την Βαρκελώνη, την Μασσαλία και την Κωνσταντινούπολη, συγγραφέα, μίση γερμανίδα μισή Ιρανή, που όταν δεν γράφει στην Βυρητό, ξετρυπώνει στα παζάρια της πόλης μας τα επόμενα σερβίτσια του μαγαζιού, διαλέγει υφάσματα και τα μετατρέπει σε ταπετσαρίες ή προσκαλεί φίλους της food writers να επιμεληθούν τα πιάτα του value for money πλούσιου μενού του Ραραού. Η διακόσμηση είναι μια εικόνα από θεατρικό καραβάνι, γεμάτη από τα χρώματα και το πνεύμα που την εμπνέει όσο ανακαλύπτει τα Εξάρχεια, την -αντίθετα από ότι περίμενε όπως μας είπε- ειρηνική και αλληλέγγυα κοινότητα στο κέντρο της μεγαλούπολης, αυτή των τεχνών, της ελευθερίας και της αποδοχής.
Κολλήσαμε με τις επαναλαμβανόμενες λεπτομέρειες του χώρου που μαρτυρούν κάτι από τις ζωές των ανθρώπων του: το ελάφι, η καμήλα, το παγώνι, το ζωγραφιστό κορίτσι που πλέκει της σκηνογράφου Ζωής Αρβανίτη, θα τις ανακαλύπτεις όσο θα διαβάζεις ένα βιβλίο παρέα μ' ένα ζεστό καφέ Νovanta sei και θα τρως το πρωινάκι σου με γκρανόλα μια καθημερινή ή καγιανά ζακυνθινό για να συνέλθεις από το ξενύχτι μια Κυριακή - ο καφές είναι διαλεγμένος από τροπικές περιοχές ανά τον κόσμό, ψήνεται στην Ελλάδα και κόβεται επί τόπου όταν τον παραγγέλνεις, ακολουθώντας την πολιτική του μαγαζιού για τις πρώτες ύλες του και τα φρέσκα ντόπια υλικά. Θα χαζέψεις με ένα ποτήρι αφέψημα και το λάπτοπ σου τα γκραφίτι της Μπενάκη από τα παράθυρα και τους περαστικούς που διασχίζουν το χωριό των Εξαρχείων κάτω από τα δέντρα του πεζόδρομου της Βαλτετσίου.
Στη περατζάδα του πολυσύχναστου δρόμου παίξαμε με τις γατούλες της γειτονιάς και αράξαμε στα ρετρό vintage τραπεζάκια ανάμεσα στις πρασινάδες για μεσημεριανό και ρακάκια. Δοκιμάσαμε τις απίθανες παπαρδέλες με πέστο παντζαριού και το μπιφτέκι σολωμού , μπρουσκέτες με σαρδέλες που μύρισαν νησάκι Νοτίου Αιγαίου και το πιο ελαφρύ προφιτερόλ με λιωμένη αληθινή σοκολάτα. Τα πιάτα δε σταμάτησαν να έρχονται και να μας εκπλήσσουν με το τρόπο που ενσωματώνουν τα μεσογειακά ελληνικά υλικά σε νέους συνδυασμούς γεύσεων. Στο Ραραού όμως πρώτη φορά είναι αλήθεια βρεθήκαμε ένα χειμωνιάτικο βράδυ στη μεγάλη μπάρα του για μπύρες και κοκτέιλ, όταν τα φώτα χαμηλώνουν και η ατμόσφαιρα απευθύνεται στους ευφορικούς καταραμένους ρομαντικούς του κέντρου.
Το ανήσυχο πνεύμα του χώρου εμπλουτίζεται με επιλεγμένα μουσικά και θεατρικά events και προσεχώς με την φιλοξενία εκθέσεων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών. Ένας χώρος καλλιτεχνικά ανοιχτός που εκφράζει το κοινό όραμα για έναν “σπιτίσιο” πολιτιστικό χώρο που μπορείς να περάσεις ολοκληρη τη μέρα σου.
Άθενζ ιζ δε νιού άθενζ και αυτή ακριβώς είναι η ανάμνηση σου από το Ραραού που χτυπάει μια καρδιά εξαρχειώτικη και νομαδική.
ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube
Συντάκτης: Κλέλια Α. / Eπιμέλεια: George Fiorakis
Φωτογραφίες: Advart