Στη Ραραού ξέρουν και από κωμωδία! Γνωρίσαμε και μιλήσαμε με τρεις κωμικούς, στο καλλιτεχνικό στέκι της Μπενάκη που μας συστήνει στη λόκαλ κοινότητα του stand up

Συζητάμε με τρεις από τους stand up comedians που θα δούμε στις stand up comedy nights στη Ραραού και ζεσταινόμαστε για την παράσταση της 14ης Φλεβάρη. Σας παρουσιάζουμε λοιπόν την Ήρα Κατσούδα, τον Αλέξανδρο Πασπαρδάνη και τη Μαρία Κουφομανώλη!

Συντάκτης: Κλέλια Α. / επιμέλεια Γιώργης Φιοράκης
 

Το κέντρο των μεγάλων πόλεων ανέκαθεν αποτελεί το ασταμάτητο καζάνι που βράζει και αναδύεται κάθε καλλιτεχνική δράση. Η Αθήνα βουίζει μέσα από τα στέκια της, μιλάει πάνω στους τοίχους της, γνωρίζεται στα τραπέζια και τις μπάρες της και ξορκίζει τις παράξενες μέρες της με γέλιο και αυτοσαρκασμό. Σε αυτά τα κομμάτια που αποτελούν τον παλμό της δημιουργικής πλευράς της πόλης, υπάρχουν χώροι που ξέρεις, αν είσαι από αυτούς που τους αρέσει να τη ζουν, να την ανακαλύπτουν και να περνούν καλά, ότι είναι τα “κουκούλια” στα οποία εκκολάπτεται η φρέσκια πολιτιστική και καλλιτεχνική πλευρά της. 


Η Ραραού, το all day στέκι της οδού Μπενάκη με την τσιγγάνα καρδιά, συνηθίζει να μας κεντρίζει το ενδιαφέρον με τις δημιουργικά ανήσυχες δράσεις και τα events που διοργανώνει και φιλοξενεί. Οι άνθρωποί του, άλλωστε, εξαρχής μας συστήθηκαν ως μια ομάδα που έστησε ένα χώρο που, εκτός από την ιδιαίτερα προσεγμένη κουζίνα και την άρτι διακόσμηση, σκοπός του ήταν να ήταν να δώσει βήμα στους λόκαλ καλλιτέχνες με παραστάσεις και δρώμενα, λειτουργώντας συγχρόνως ως μια ανεξάρτητη, θα τολμήσουμε να πουμε, μικρή καλλιτεχνική σκηνή. Τα Εξάρχεια, ανοιχτόμυαλα και συμπεριληπτικά όπως είναι, φαίνεται ότι έχουν αποτελέσει το ιδανικό πεδίο για να ριζώσει και να καθιερωθεί το εγχείρημα. Στο χώρο του Ραραού έχουμε ήδη λοιπόν ακούσει ωραίες μουσικές και έχουμε παρακολουθήσει ιδιαίτερες και φρέσκες θεατρικές παραστάσεις όπως drag shows, το θεατρικό σήριαλ “O Κόκορας”  και άλλα ωραία. Η ομάδα των κινηματογραφιστων, ηθοποίων και των ανθρώπων των τεχνών που το τρέχει όλο και μεγαλώνει και κάθε μέλος της φαίνεται να βρίσκει εδώ την ευκαιρία να μας συστήσει την τέχνη του. Έτσι η νεαρή κωμικός Μαρία Κουφομανώλη, όπως μαθαίνουμε, ήταν εκτός από φρέσκο μέλος των “νομάδων“ της Ραραού και η “πρίζα” που χρειαζόταν για να ξεκινήσουν στη Βαλτετσίου μία σειρά από βραδιές κωμωδίας με τα όλα τους…ξέρετε μικρόφωνο, κωμικοί, αστεία, κοινό συν ποτό, φαγητό από τη μπάρα και την κουζίνα του Ραραού. Δε μας χάλασε! 


Κάθε δεύτερη Κυριακή συνήθως, οι βραδιές κωμωδίας στο Ραραού φαίνεται να καθιερώνονται. Στα μικρόφωνα γνωστοί ή/και ανερχόμενοι κωμικοί αναλαμβάνουν να μας κάνουν να γελάσουμε δυνατά και να χαμογελάσουμε από καρδιάς. Με αφορμή αισίως την τέταρτη στη σειρά και επόμενη παράσταση που θα παρακολουθήσουμε, αυτή τη φορά θα γίνει Δευτέρα, στην σημαδιακή ημερομηνία της 14ης Φεβρουαρίου, τα είπαμε με την Μαρία Κουφομανώλη -μέλος της ομάδας της Ραραού και διοργανώτρια της σειράς παραστάσεων κωμωδίας, την Ήρα Κατσούδα - κωμικό και τον Αλέξανδρο Πασπαρδάνη - κωμικό, για την κωμωδία γενικά, την κωμωδία στα μπαρ και άλλα. Παίρνουμε μία γεύση και συναντιομαστε την Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου για την συνέχεια στην γωνία της Βαλτετσίου και της Μπενάκη. 


*οι συνεντεύξεις έγιναν με απομαγνητοφώνηση
**μάθετε περισσότερα για τη Raraou, εδώ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Πόσα χρόνια ασχολείσαι με την κωμωδία και το stand up;  Με τι θέματα καταπιάνεσαι; Τι σε τρώει; 


Αλέξανδρός Πασπαρδάνης: Με την κωμωδία ασχολούμαι έξι με επτά χρόνια, καταπιάνομαι κυρίως με το σεξ αλλά το πλασάρω ως “ανθρώπινες σχέσεις”. Προσπαθώ και το ισορροπώ κάπως και με άλλα θέματα για να μην είναι μονόπλευρο και έτσι καταπιάνομαι και με κριτική σε καλλιτεχνικά ζητήματα. Αυτό που με “τσιγκλάει” στην κωμωδία είναι ότι, αφενός, θεωρώ ότι είναι ένας πολύ ωραίος τρόπος έκφρασης και, αφετέρου, έχοντας περάσει από την υποκριτική, κάποια στιγμή κατάλαβα ότι με ενδιέφερε να γράφω ο ίδιος το κείμενό μου -ότι ήταν και το δυνατό μου σημείο- έτσι στράφηκα εκεί. Επιπλέον, πάντα μου άρεσε να βλέπω κωμωδία. Αυτό που με “τρώει”, με την έννοια ότι με δυσκολεύει, είναι η ερώτηση/απαίτηση του κοινού για νέα αστεία. Είναι δύσκολο να επικοινωνήσεις ότι από σελίδες υλικού καταλήγουμε σε 1 μόλις “ωφέλιμο” λεπτό! Επίσης, μέχρι να πάρει μορφή ένα κείμενο, τον περισσότερο χρόνο τον τρως στο παίξιμο. Αποτελεί λοιπόν ένα φόβο μου το εάν στο μέλλον θα είμαι σε θέση να παράγω νέο και αρκετό υλικό. 


Ήρα Κατσούδα: Η γενικότερη ενασχόλησή μου με το χώρο μετράει πάνω από δέκα χρόνια. Πιο συγκεκριμένα με την κωμωδία ασχολούμαι και κάνω μόνο αυτό λίγο λιγότερα χρόνια. Το καλό με το stand up, αυτό που έχω παρατηρήσει, είναι ότι όσο μεγαλώνεις, μεγαλώνει και η κωμωδία σου μαζί σου. Βλέπω κείμενα που έχω γραψει πριν δέκα χρόνια και οριακά ντρέπομαι! Αλλάζεις και σαν άνθρωπος. Άλλωστε στο stand up μιλάς για πράγματα που συνήθως σε απασχολούν και από την οπτική σου, όποτε είναι πολύ καλό που η κωμωδία σου ωριμάζει μαζί σου, είναι παρέα στο μεγάλωμα. Τα θέματα είναι διάφορα, από φουλ βασική σκέψη έως πιο πολιτικά ή observational. Για μένα το χιούμορ είναι μεγάλη φυγή, μέσω του χιούμορ ξεφεύγω και πλέον το κάνω επαγγελματικά, όλα καλά! Αν είναι κάτι που με “τρώει” και με δυσκολεύει είναι οι στιγμές αυτές που μπορεί κάτι να μας έχει συμβεί σε προσωπικό επίπεδο αλλά πρέπει να έχουμε την ικανότητα να διασκεδάσουμε τον κόσμο. 


Μαρία Κουφομανώλη: Είμαι στην κωμωδία τα τελευταία δύο χρόνια, με on off λόγω κόβιντ. Θεωρώ ότι ακόμα βρίσκομαι σ’ ένα στάδιο αναζήτησης σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο και την ταυτότητα των κειμένων μου. Μιλάω κυρίως για το μεγάλωμά μου και τα προσωπικά μου βιώματα και το -αν και πρόσφατο- υλικό βρίσκεται συνεχώς υπό αμφισβήτηση. 


Εικόνα


Μαρία Κουφομανώλη 


Πόσο φίλη των σκοταδιών μας είναι η κωμωδία; Είναι ένα μέσο να ξορκίζουμε τα δύσκολα, να αναμετρηθούμε με τα στραβά και τελικά να τα αποδεχτούμε;


Μαρία Κουφομανώλη: Υπάρχει ένα στερεότυπο, που ακούω συχνά, ότι κάθε κωμικός έχει κατάθλιψη. Εντάξει δεν είμαστε ο Τζόκερ που πήγε να γαζώσει τον κόσμο επειδή δεν έκανε καλό stand up. Η αλήθεια για εμένα είναι ότι η θλίψη, το άγχος και όλα αυτά που μας προβληματίζουν είναι ένα γενικότερο φαινόμενο ενός σύγχρονου τρόπου ζωής, είμαστε πιο επιρρεπείς σε αυτά λόγω συνθηκών. Για μένα είναι κυρίως ένα μέσο έκφρασης, είναι ανάγκη, έχει ένα κοινωνικό ρόλο και μπορεί να καλύπτει και τις δικές μου προσωπικές ανάγκες. Δε μπορώ να δεχτώ ότι θλίψη μπορεί να είναι η μοναδική ανάγκη για να κανεις τέχνη. Μπορείς να είσαι καλός κωμικός χωρίς να έχεις σκοτάδια. Σίγουρα όμως, όπως είπε και η Ήρα, το γέλιο είναι ένας τρόπος διαφυγής, και μιλώντας από την πλευρά του κοινού, η καλύτερη ψυχαγωγία για εμένα προσωπικά είναι το stand up, γιατί φεύγοντας έχω γελάσει και έχω συνδεθεί με τον άνθρωπο στην σκηνή, έχω ανακουφιστεί και σκεφτεί πως.. κοίτα να δεις, δεν συμβαίνει μόνο σε μένα.. Όποτε το γέλιο, έχεις δεν έχεις κατάθλιψη, είναι ανακουφιστικό, είναι λυτρωτικό και σε φέρνει κοντά με τους άλλους ανθρώπους. 


Ήρα Κατσούδα: Η κωμωδία είναι και τραγωδία συγχρόνως. Ποτέ δε ξεκίνησε κάτι καλά, πήγε καλά, τελείωσε καλά και ήταν αστείο. Βγαζουμε κωμωδία από αυτά που δεν πάνε καλά, από ένα περίπτερο στη μέση του δρόμου, μια επίσκεψη στην πολεοδομία ή κάτι πιο προσωπικό όπως μία σχέση που δε πηγε καλα. Πάνω στο κράξιμο, στην πίκρα και την ειρωνεία βγαίνει πολλές φορές και το αστείο. 


Αλέξανδρός Πασπαρδάνης: Η κωμωδία μπορεί να εκφραστεί με διαφορετικούς τρόπους όπως για παράδειγμα είναι η κωμωδία με λογοπαίγνια ή η κωμωδία παρατήρησης. Αν θες να μιλήσεις με ένα πιο αφηγηματικό τρόπο και για να φτιάξεις ένα μπιτ πιο εσωτερικό, ένα τρικ είναι ο αυτοσαρκασμός, αλλά αυτό, αν θες το κάνεις συνέχεια και για να φτιάξεις ένα μπιτ που να είναι βαθιά αυτοσαρκαστικό και να περάσει στο κοινό, θα πρέπει να έχεις περάσει από αυτό που περιγράφεις. Πρέπει να έχεις αισθανθεί για τον εαυτό σου τόσο χάλια που να σε διέσωσε το χιουμοριστικό του πραγματος. Όποτε, ναι, αν και δε μου αρέσουν καθόλου τα στερεότυπα θα έλεγα πως υπάρχει σύνδεση μεταξύ κωμωδίας και σκοταδιών, όχι μόνο στο stand up αλλά γενικά στην τέχνη.


Εικόνα
Ήρα Κατσούδα



Ήρα Κατσούδα 
 

“Σκοτώνει” η πολιτική ορθότητα την κωμωδία; Πώς βρίσκεις ισορροπία;


Ήρα Κατσούδα: Όχι, δεν την σκοτώνει, γιατί έτσι κι αλλιώς δεν θα έλεγες και σαν άνθρωπος εντός ή και εκτός σκηνής κάποια καφρίλα για μία κοινωνική ομάδα. Μπορείς να πεις αυτα που θέλεις χωρίς να κάνεις “punching down”*


Μαρία Κουφομανώλη: Έχω ακούσει κάτι πάρα πολύ καλό, και συμφωνώ, σε σχέση με αυτό που λέει ότι: “αν αμφιβάλλεις ότι αυτό που λες δεν είναι σωστό αλλά μπορεί να είναι σεξιστικό, ρατσιστικό και ούτω καθεξής τότε μη το πεις. Καλύτερα βάλε τον εαυτό σου στο κέντρο της σάτιράς σου, μίλα για σένα και ξανασκέψου το”. 


Ήρα Κατσούδα: Σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχουν κακές λέξεις, παρά μόνο κακές σκέψεις και συμπεριφορές και θα πρέπει να δίνουμε σημασία πάντα στα συμφραζόμενα ενός αστείου.


Αλέξανδρός Πασπαρδάνης: Την έχει αλλάξει τη κωμωδία η πολιτική ορθότητα, θα διαφοροποιηθώ λίγο από το “ούτως ή άλλως δεν είχαμε την ανάγκη να πούμε κάτι άσχημο”. Κατά την άποψη μου ποτέ δεν είσαι από μόνος σου απόλυτα συνειδητοποιημένος. Αν δεν υπηρχε η πολιτική ορθότητα και η δική μου κωμωδία το 2022 πιστεύω θα ήταν διαφορετική και ίσως σεξιστική, με σημερινούς όρους, αν δεν είχα περάσει μία δεκαετία να αφουγκράζομαι τη συζήτηση γύρω από αυτό το ζήτημα. Ακόμα και σήμερα διαβάζω τα παλιά μου κείμενα και τα διορθώνω. Κάτι που μπορεί να ήταν ΟΚ πριν από έξι χρόνια μπορεί να έχει αλλάξει. Όποτε, θα έλεγα ότι δεν σκοτώνει την κωμωδία η πολιτική ορθότητα αλλά την αλλάζει και τελικά ότι κάθε εμπόδιο αναπτύσσει μία τέχνη και συνεπώς σε βγάζει και από τεμπέλικες θεματολογίες που πλέον και αισθητικά δεν αγγίζουν τους δημιουργούς και το κοινό. Από την άλλη θεωρώ ότι μπορεί να υπάρξουν και υπερβολές στην κριτική που μπορεί να ασκήσει κάποιος από την σκοπιά της πολιτικής ορθότητας. Μια εποχή υπήρχε η άποψη ότι στην κωμωδία μπορούσες να πεις τα πάντα. Σήμερα δεν πιστεύω ότι υπάρχει κωμικός που το πιστεύει αυτό. Ωστόσο, πιστεύω και δεν πρέπει να χαθεί ότι το κωμικό είδος λόγου είναι ένα διαφορετικό είδος λόγου από ένα δοκιμιακό ή ένα θεωρητικό για παράδειγμα που βγάζει επίσης γέλιο. 


Μαρία Κουφομανώλη: Καλώς ή κακώς είμαστε μεγαλωμένοι στην ίδια κοινωνία, άρα έχει να κάνει με την πρόθεση και με το πλαίσιο και τον τρόπο που χρησιμοποιεί κανείς στην κωμωδία τις λέξεις. Για εμένα είναι ωραίο να μην αποφεύγεις τα στερεότυπα κλεινοντας τα μάτια αλλά να τα χρησιμοποιείς, να τα αναδεικνύεις και, αν μπορείς τελικά, να τα αποδομείς. 

 

Εικόνα

Αλέξανδρός Πασπαρδάνης 


Συναντιόμαστε στα Εξάρχεια, στη Ραραού. Τι προσφέρουν ανεξάρτητοι χώροι, μικροί, χώροι που σμίγουμε όπως η Ραραού; Έχει σημασία στην ελευθερία έκφρασης και στην σύνδεσή σας με το κοινό ο χώρος;


Μαρία Κουφομανώλη: Η Ραραού είναι ένα μέρος που το συνδιαχειρίζονται άνθρωποι που είναι και οι ίδιοι καλλιτέχνες. Ήδη το γνωρίζαμε σαν χώρο από τις βραδιές και τις παραστάσεις που φιλοξενούσε! Προσωπικά εμένα, η Ραραού μου έχει δώσει ένα βήμα. Δεν συνδιοργανώνουμε μία παράσταση απλά για να γίνει, η αντίληψή μου για την κωμωδία γενικότερα, εδώ, αγκαλιάστηκε. Αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό, γιατί η ομάδα και υποστήριξε και υποστηρίζει την ιδέα με μία συνέπεια και μία φροντίδα και ως προς το κοινό και ως προς τους κωμικούς. Όσο περνάει από το χέρι μου θα ήθελα να συνεχίσει αυτό, να έχει μία ροή, ώστε να συντελούνται οι κατάλληλες συνθήκες που πρέπει να υπάρχουν σε κάθε stand up show. Νομίζω ότι η Ραραού τις προσφέρει, είτε πρόκειται για τα υλικοτεχνικά μέσα, είτε ακόμα και από το ίδιο το κοινό και την ατμόσφαιρα. Όντας μέλος της ομάδας της Ραραού, και κωμικός συγχρόνως, αναγνωρίζω την φροντίδα για ένα καλλιτεχνικό είδος που ανακύπτει με δύσκολους όρους την τελευταία δεκαετία, και γενικότερα την “φροντιστικότητα” ως προς τις τέχνες και την αντίληψη για τις ανάγκες των δράσεων που φιλοξενεί. 


Αλέξανδρός Πασπαρδάνης: Εγώ ως κωμικός θα μπορούσα να αναφερθώ στο τι μου προσφέρουν τέτοιοι χώροι, όπως η Ραραού. Σε σχέση με το πώς είναι να παίζεις σ’ ένα θέατρο, έχουν τα καλά και τα κακά τους. Για παράδειγμα σε μία θεατρική σκηνή δεν υπάρχουν θόρυβοι από την μπάρα και λοιποί περισπασμοί. Από την άλλη σ’ένα μπαρ δημιουργείται μία πολύ πιο ζωντανή κατάσταση,  το κοινο ζεσταίνεται πιο εύκολα και, όταν τελειώσει η παράσταση μπορείς να κάτσεις μετά να τα πιεις και να συγχρωτιστείς και με τους κωμικούς και με το κοινό, να μιλήσετε για τα κείμενα. Ένας κωμικός άλλωστε, στο ξεκίνημα του, την κωμωδία του την χτίζει ξεκινώντας από τα μπαρ. Τα κείμενα μας κόβονται και ράβονται στις παραστάσεις που ξεκινάμε να κάνουμε στα μπαρ και ως χώροι μας είναι απαραίτητοι. 


Ήρα Κατσούδα: Τα μπαρ είναι πιο δύσκολη συνθήκη από το θέατρο, και εδώ βλέπεις πραγματικά αν περνάει ένα αστείο! Στο θέατρο κάποιος έρχεται για σένα, έχει βγάλει εισιτήριο, στα μπαρ μπορεί κάποιος να έχει γενέθλια, να κάνει πρόταση γάμου. Ναι το έχουμε ζήσει και αυτό και δεν πήγε καλά! (γέλια)


Αλέξανδρός Πασπαρδάνης: ή να θελει να δει μπάλα …


Ήρα Κατσούδα: ή  eurovision ..


Αλέξανδρός Πασπαρδάνης: καμία φορά ακόμα νιώθω ένοχος απέναντι στους θαμώνες του μπαρ. Ειδικά αν είσαι ο παρουσιαστής θα πρέπει να σταματήσεις τον κόσμο να κάνει ό,τι κάνει εκείνη την στιγμή και να ακούσει εσένα, και αυτό έχει μια έξτρα δυσκολία.


Μαρία Κουφομανώλη: αυτό είναι ένα φαινόμενο για τους κωμικούς, αλλά στο Ραραού έχουμε φροντίσει να είναι όλοι ενήμεροι και όσοι είναι εδώ να είναι εδώ για την παράσταση, όλα σταματούν μισή ώρα πριν ξεκινήσει…


Ήρα Κατσούδα: …αγγελάκια και μονόκεροι είναι το Ραραού για τις παραστάσεις μας!

Πες μας ένα αστείο που γέλασες τελευταία και που δεν θα το δούμε σε παράσταση.


Μαρία Κουφομανώλη: Καιγομαι με βιντεάκια του Tom Cardy, που κάνει τραγουδάκια για καθημερινές καταστάσεις, όπως το να σου πει ένας σερβιτόρος στην υγειά σου και να του πεις επίσης. 


Αλέξανδρός Πασπαρδάνης: Διάβασα ένα από τα στάτους του Κουτσολέλου που έλεγε “σε έβγαλε το Facebook σε αυτούς που ίσως γνωρίζω αλλά δυστυχώς σε γνωρίζω” στην αρχή γέλασα μετά μου φάνηκε όμως τόσο βαθύ… 


Ήρα Κατσούδα: δε γελάω, είμαι κωμικός, έχω κατάθλιψη (γέλια)

Τι να περιμένουμε να δούμε;  


Μαρία Κουφομανώλη: Πρόκειται για την τέταρτη παράσταση από τις stand up comedy nights στο Ραραού. Στην παράσταση θα δούμε στην παρουσίαση τον Αλέξανδρο Πασπαρδάνη και τα μικρόφωνα θα τα κρατήσουν η Ήρα Κατσούδα, η Κύνθια Βουκουβαλίδου αλλά και ο Άγγελος Κυριακίδης μαζί με έμενα. Με ευκαιρία της ημέρας του Βαλεντίνου προσκαλούμε τους singles, και όχι μόνο, να δουν τη παράσταση και … που ξέρεις… Τέλος, θα ήθελα να προσθέσω εκ μέρους της ομάδας της Ραραού ότι ευχαριστούμε πολύ τους κωμικούς για τη συμμετοχή τους τις παραστάσεις της Raraou. Ενδεικτικά αναφέρομαι στον Πάρη Ρούπο, τον Άγγελο Σπηλιόπουλο, τον Βαγγέλη Μουλαρά, την Ειρήνη Ξυγκάκη, τον Χάρη Νταρζάνο, τον Διογένη Παπαδάκη, τον Κωσταντή Μπίτση, τον Γιάννη Ρούσσο και τον Κωνσταντίνο Μπούρα Μπαϊμάκο (ο οποίος ξεκινάει τη solo του παράσταση στο θέατρο Αλκμήνη με τίτλο "Αυτά από εμένα") .


*punch down: το να χρησιμοποιεί κανείς την εξουσία του σε άτομα που είναι λιγότερο ισχυρά από τον ίδιο.

 

Εικόνα




 
ΙΝΦΟ:

Stand up Comedy στo Raraou 
“Αnti- valentine's -και όχι μόνο- comedy night!” την Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2022 στις 21.00

Είσοδος 5ε | Κρατήσεις θέσεων: 2103300237 | Raraou Cantina


FACEBOOK EVENT


Τσέκαρε ακόμα: 
Την σόλο παράσταση της Ήρας Κατσούδα “Για γυναίκα καλή είναι” στο θέατρο Αλκμήνη στα Πετράλωνα, κάθε Πέμπτη. 

Το κανάλι με τα σκετσάκια Αλέξανδρου Παπασπαρδάνη στο youtube

 

Εικόνα
Beatniks Road Bar στα Εξάρχεια: Αυθεντικό, ορθάδικο και ροκενρολ.

Συντάκτης: Κλέλια Α. 
Ακολουθήστε το inExarchia στο facebookinstagramtwitteryoutube 


Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

Το μεσημέρι του Σαββάτου, 20 Απριλίου, επιστρέφουμε στο Solaris για να γνωρίσουμε τον κόσμο του νέου Tomahawk Angel, σε έκδοση μίας από τις μεγαλύτερες ανεξάρτητες εταιρείες κόμικς των ΗΠΑ, της Dark Horse...

think

Μια συζήτηση για την καλλιτεχνική πρωτοβουλία Potential Project και την εικαστική έκθεση “Ενθύμιο” με τους επιμελητές Καρολίνα Αλειφεροπούλου και Δημήτρη Γεωργακόπουλο, στο νεοκλασικό κτήριο της Ανδρέα Μεταξά...

think

Ο Σταύρος Άλλος, μουσικός, τραγουδοποιός, ηχολήπτης και μουσικός παραγωγός, κυκλοφόρησε το πρώτο σόλο εγχείρημά του σε ελληνικό στίχο, με τίτλο “Για την Νόρα” σε βινύλιο, από τη Rudu Records.

think

Newsletter