Καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και προβολές στο ιστορικό κινηματοθέατρο "Ίρις" / Ίριδα Visions - μέρες πολιτισμού Πανεπιστημιακής Λέσχης Ε.Κ.Π.Α.

Ο Κινηματογραφικός, ο Φωτογραφικός και ο Θεατρικός Τομέας του Πολιτιστικού Ομίλου Φοιτητών Πανεπιστημίου Αθηνών συνδιοργανώνουν μια σειρά εκδηλώσεων που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, προβολές αναγνωρισμένων ταινιών, φωτογραφικές εκθέσεις, masterclasses και μουσικά events.

Τρεις μήνες με καλλιτεχνικές εκδηλώσεις σε χώρους της Πανεπιστημιακής Λέσχης του Ε.Κ.Π.Α., που θα έχουν ελεύθερη είσοδο, συνδιοργανώνουν οι τομείς του Πολιτιστικού Ομίλου Φοιτητών Πανεπιστημίου Αθηνών (Π.Ο.Φ.Π.Α.).

Στόχος είναι το Ίριδα Visions, όπως ονομάζεται το φεστιβάλ, να εμπλουτίζεται κατά την ακαδημαϊκή χρονιά με καινούριες εκδηλώσεις και να παραμείνει ο χώρος της Ίριδας, ως σημείο αναφοράς τόσο για την φοιτητική κοινότητα όσο και για το φιλότεχνο κοινό της Αθήνας.

Θα πραγματοποιηθούν προβολές αναγνωρισμένων ταινιών, παρουσία των δημιουργών τους. Ενδεικτικά αναφέρουμε τους Γιάννη Οικονομίδη, Ζακλίν Λέντζου, Γιώργο Γούση, Πάολα Ρεβενιώτη, Μενέλαο Καραμαγγιώλη και Αλέξη Αλεξίου. Παράλληλα θα πραγματοποιηθούν φωτογραφικές εκθέσεις, μουσικά events, masterclasses καλλιτεχνών και τεχνικών του κινηματογράφου, όπως και παρουσιάσεις του έργου γνωστών φωτογράφων.

Όλες οι εκδηλώσεις θα λάβουν χώρα στις εγκαταστάσεις της Πανεπιστημιακής Λέσχης του Ε.Κ.Π.Α., στο κτήριο της Ιπποκράτους 15, στο ισόγειο του οποίου βρίσκεται και το ιστορικό κινηματοθέατρο "Ίρις", και το κτήριο "Κωστής Παλαμάς" στη γωνία των οδών Ακαδημίας και Μασσαλίας. Όλοι οι καλλιτέχνες συμμετέχουν αφιλοκερδώς. 

Ο Π.Ο.Φ.Π.Α., όπως υπάρχει σήμερα, ιδρύεται στα μέσα της δεκαετίας του ‘80 με τρεις Τομείς: τον Θεατρικό, τον Κινηματογραφικό και τον Χορευτικό, με τον τέταρτο, τον Φωτογραφικό, να προστίθεται λίγο αργότερα. Η λειτουργία του στηρίζεται στην αφιλοκερδή και εθελοντική προσφορά των μελών του, παλαιών και νέων. Με τη σταθερή του δράση όλα αυτά τα χρόνια, έχει συμβάλλει στη δημιουργία μιας πολυπληθούς κοινότητας, που κάνει αισθητή την παρουσία της σε όλα τα καλλιτεχνικά γεγονότα της πόλης.

Εικόνα
Έκθεση Φωτογραφικού
Εικόνα
Irida Visions

photo by Magda Mitsia 
 

"Αφορμή για τη διεξαγωγή του φεστιβάλ υπήρξε, αρχικά, η επαναφορά του προγράμματος του Ομίλου σε πλαίσιο κανονικότητας, ύστερα από δύο χρόνια πανδημίας. Ένας ακόμα λόγος, αφορά στην ψήφιση του νέου νόμου-πλαισίου για την Παιδεία. Συγκεκριμένα, το άρθρο 296 καταργεί τις Πανεπιστημιακές Λέσχες ως Νομικά Πρόσωπα και η Φοιτητική Μέριμνα θα περάσει έτσι στα κεντρικά πανεπιστημιακά ιδρύματα. Αυτό θα έχει ως άμεσο αποτέλεσμα οτιδήποτε δεν κρίνεται χρήσιμο για τη βασική λειτουργία του πανεπιστημίου, όπως ο πολιτισμός, να μπει σε δεύτερη μοίρα.

Με την πραγματοποίηση των δραστηριοτήτων του IΡΙΔΑ VISIONS και τη συνέχιση των δραστηριοτήτων του, όπως κάθε χρόνο, ο Πολιτιστικός Όμιλος Φοιτητών Πανεπιστημίου Αθηνών δηλώνει ξεκάθαρα πως η Πανεπιστημιακή Λέσχη θα συνεχίσει και στο μέλλον να αποτελεί χώρο συνάντησης των φοιτητών, γνώσης και δημιουργίας.", αναφέρει η Πανεπιστημιακή Λέσχη Ε.Κ.Π.Α.
 

Οι εκδηλώσεις του ΙΡΙΔΑ VISIONS θα ξεκινήσουν το Σάββατο 12 Νοεμβρίου και θα συνεχιστούν μέχρι και τον Ιανουάριο του 2023, σε χώρους της Πανεπιστημιακής Λέσχης της Αθήνας. Θα πραγματοποιηθούν προβολές αναγνωρισμένων ταινιών, παρουσία των δημιουργών τους. Παράλληλα θα πραγματοποιηθούν φωτογραφικές εκθέσεις, μουσικά events, masterclasses καλλιτεχνών και τεχνικών του κινηματογράφου, όπως και παρουσιάσεις του έργου γνωστών φωτογράφων. Στόχος των διοργανωτών είναι το ΙΡΙΔΑ VISIONS να εμπλουτίζεται κατά την ακαδημαϊκή χρονιά με καινούριες εκδηλώσεις και να παραμείνει η Ίριδα σημείο αναφοράς τόσο για την φοιτητική κοινότητα όσο και για το φιλότεχνο κοινό της Αθήνας.
 

Μέρος του προγράμματος του φεστιβάλ
 

Προβολές & Εργαστήρια

Σάββατο 12 Νοεμβρίου | Ο Βασιλιάς (2002) 
Νίκος Γραμματικός, 21:00, στην Ίριδα
Επετειακή προβολή σε φιλμ 35mm, συ συνεργασία με το Midnight Express

Εικόνα
Ο Βασιλιάς

Υπόθεση:
Ο Βαγγέλης μόλις αποφυλακίζεται, φεύγει από την Αθήνα και επιστρέφει στο χωριό του στην Πελοπόννησο. Ωστόσο, οι συγχωριανοί του τον αντιμετωπίζουν με καχυποψία και επιθετικότητα. 

Σκηνοθεσία: Νίκος Γραμματικός Πρωταγωνιστούν: Βαγγέλης Μουρίκης, Μαριλίτα Λαμπροπούλου, Μηνάς Χατζησάββας, Γιάννης Ζουγανέλης 

 

Κυριακή 13 Νοεμβρίου | Σελήνη 66 Ερωτήσεις  (2020) 
Ζακλίν Λέντζου, 21:00, στην Ίριδα

Υπόθεση:
Μετά από χρόνια απόστασης, η Άρτεμις επιστρέφει αναγκαστικά στην Αθήνα λόγω της εύθραυστης κατάστασης της υγείας του πατέρα της. Με την ανακάλυψη ενός μεγάλου μυστικού του, η Άρτεμις γνωρίζει τον πατέρα της για πρώτη φορά. Τον καταλαβαίνει με τρόπο που τόσα χρόνια αδυνατούσε. Tον αγαπάει πραγματικά, για πρώτη φορά.

Σκηνοθεσία: Ζακλίν Λέντζου
Πρωταγωνιστούν: Σοφία Κόκκαλη, Λάζαρος Γεωργακόπουλος, Μαρία Ζορμπά, Νικήτας Τσακίρογλου

 

Σάββατο 19 Νοεμβρίου | Μαχαιροβγάλτης (2010)
Γιάννης Οικονομίδης, 21:00, στην Ίριδα

Υπόθεση:
Ο Νίκος περνάει τεμπέλικα τις μέρες του στην επαρχία χωρίς παρόν και χωρίς μέλλον. Μετά το θάνατο του πατέρα του, ο θείος του τον παροτρύνει να εγκαταλείψει το χωριό και να πάει στην Αθήνα. Του προσφέρει διαμονή, διατροφή και μια εύκολη δουλειά. Ο Νίκος δέχεται για να βρεθεί άξαφνα μπλεγμένος σε μια παράξενη κατ' οίκον εργασία. 

Σκηνοθεσία: Γιάννης Οικονομίδης
Πρωταγωνιστούν: Στάθης Σταμουλακάτος, Βαγγέλης Μουρίκης, Μαρία Καλλιμάνη, Γιάννης Βουλγαράκης, Κώστας Ξυκομηνός, Ερρίκος Λίτσης

 

Κυριακή 20 Νοεμβρίου | Workshop Φωτογραφίας
Με τον Enri Canaj, 17:00, στην Ίριδα

 

Κυριακή 20 Νοεμβρίου | ROM (1989)
Μενέλαος Καραμαγγιώλης, 21:00, στην Ίριδα

Η ταινία χρησιμοποιεί για πρώτη φορά τον ορισμό ROM και επιχειρεί να δώσει το στίγμα του λαού αυτού στην ευρωπαϊκή ήπειρο και κυρίως στην Ελλάδα ακολουθώντας τέσσερις διαφορετικές κατευθύνσεις, που εκφράζονται στα πρόσωπα των τεσσάρων αφηγητών: του δάσκαλου, του φωτογράφου, της γριάς τσιγγάνας Ταμάρα και της νεαρής Αϊμά.

Σκηνοθεσία/ σενάριο: Μενέλαος Καραμαγγιώλης
Αφηγητές: Ηλέκτρα Αλεξανδροπούλου, Γιώργος Κώνστας, Μενέλαος Καραμαγγιώλης, Μαρίκα Τζιραλίδου

 

Σάββατο 26 Νοεμβρίου | Καλιαρντά (2021)
Πάολα Ρεβενιώτη, 21:00, στην Ίριδα

Εικόνα
Καλιαρντά

Η Πάολα Ρεβενιώτη και η κινηματογραφική ομάδα της Paola Team Documentaries στο πρώτο τους ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους "Καλιαρντά", παρουσιάζουν τη μυστική διάλεκτο των ομοφυλόφιλων στην Ελλάδα, που χρησιμοποιήθηκε εκτενώς από την δεκαετία του '‘40 μέχρι και την μεταπολίτευση, στις αρχές του '70. 

Σκηνοθεσία: Πάολα Ρεβενιώτη
Σενάριο: Δημήτρης Πολέμης

 

Κυριακή 27 Νοεμβρίου | The Winter Campaigns (2019)
Rafa Ramirez, 17:00, στην Ίριδα

O Ραμίρεζ στο ντεμπούτο του παρουσιάζει μία πραγματικότητα αλλά και ένα σύμπαν φαντασίας, εξερευνώντας μέσα όπως οι εικόνες, τα κείμενα και οι ήχοι.

 

Κυριακή 27 Νοεμβρίου | Ιστορία 52 (2007)
Αλέξης Αλεξίου, 21:00, στην Ίριδα

Ο Ιάσωνας γνωρίζει την Πηνελόπη στο σπίτι του, σε ένα δείπνο με κοινούς φίλους. Βγαίνουν, γνωρίζονται και κάποια στιγμή η Πηνελόπη μετακομίζει σπίτι του. Μαζί της μπορεί να μοιραστεί τα πάντα. Ακόμα κι εκείνο το παιδικό παιχνίδι να καθοδηγεί τα όνειρά του. Όλα μοιάζουν υπερβολικά τέλεια για να είναι αληθινά. Μέχρι που ένα πρωινό, ο Ιάσωνας ξυπνά και η Πηνελόπη έχει εξαφανιστεί. 

Σκηνοθεσία: Αλέξης Αλεξίου
Πρωταγωνιστούν: Γιώργος Κακανάκης, Σεραφίτα Γρηγοριάδου, Δάφνη Λαμπρογιάννη, Αργύρης Θανασούλας, Γιασεμή Κηλαηδόνη, Ορφέας Ζαφειρόπουλος

 

Σάββατο 3 Δεκεμβρίου | Από την άκρη της πόλης (1998)
Κωνσταντίνος Γιάνναρης, 21:00, στην Ίριδα 

Εικόνα
Από την Άκρη της πόλης

Μια παρέα νεαρών Ρωσοπόντιων που ζει στο Μενίδι κάνει κλοπές για να επιζήσει, πηγαίνει σε οίκους ανοχής και κάνει βόλτες στο κέντρο της Αθήνας. Η καθημερινότητα τους είναι σκληρή, καθώς έχουν συγκρούσεις με την οικογένειά τους, πέφτουν θύματα οικονομικής και σεξουαλικής εκμετάλλευσης και εμπλέκονται σε περιστατικά βίας. Όλοι τους προσπαθούν να ενσωματωθούν σε μια ρατσιστική κοινωνία που τους θεωρεί ξένους, αλλά και να μη χάσουν την ταυτότητά τους.

Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Γιάνναρης
Πρωταγωνιστούν: Στάθης Παπαδόπουλος, Κώστας Κοτσιανίδης, Παναγιώτης Χαρτοματσίδης, Δημήτρης Παπουλίδης, Θεοδώρα Τζήμου, Ανέστης Πολυχρονίδης, Νίκος Καμόντος, Στέλιος Τσεμπογλίδης, Γιώργος Μαυρίδης, Παναγιώτα Βλαχοσωτήρου, Σύλβια Βενιζελέα, Αιμίλιος Χειλάκης, Βάσιας Ελευθεριάδης, Εύρη Σωφρονιάδου, Γιάννης Κοντραφούρης, Τάσος Νούσιας, Ελένη Φίλιππα, Κώστας Γώγος, Αργύρης Ξάφης

 

Κυριακή 4 Δεκεμβρίου | Pabellón de Melancólicos
Rafa Ramirez, 17:00, στην Ίριδα
Ένα masterclass πάνω σε εναλλακτικές μεθόδους προσέγγισης του σεναρίου από την πλευρά του κινηματογραφιστή.

 

Κυριακή 4 Δεκεμβρίου | Ο γιός της Σοφίας (2017)
Ελίνα Ψύκου, 21:00, στην Ίριδα

Εικόνα
Ο γιος της Σοφίας

Το καλοκαίρι του 2004, ο εντεκάχρονος Μίσα φτάνει από τη Ρωσία στην Ελλάδα, στην Αθήνα των Ολυμπιακών Αγώνων, για να ζήσει με τη μητέρα του, Σοφία, έπειτα από ένα μεγάλο διάστημα αποχωρισμού. Αυτό που δεν ξέρει είναι ότι στην Αθήνα τον περιμένει ένας νέος πατέρας.

Σκηνοθεσία: Ελίνα Ψύκου
Πρωταγωνιστούν: Βάλερι Τσεπλάνοβα, Βίκτορ Κόμουτ, Αρετή Σεϊνταρίδου, Θανάσης Παπαγεωργίου, Αρτέμιος Χάβαλιτς, Υβόννη Μαλτέζου, Μαρία Φιλίνη, Μαρίνος Βεσλεμές, Χρήστος Στέργιογλου

 

Κυριακή 11 Δεκεμβρίου | Λάμπουν στο σκοτάδι (2012)
Παναγιώτης Ευαγγελίδης, 21:00, στην Ίριδα

Ο Μάικλ κι ο Τζιμ, δύο μεσήλικες γκέι φίλοι και πρώην εραστές, απένταροι και φορείς του ιού του AIDS, ξαναβρίσκονται ύστερα από είκοσι χρόνια και αποφασίζουν να ενώσουν τις ζωές τους. Φτάνουν στη Νέα Ορλεάνη αμέσως μετά τον τυφώνα Κατρίνα και προσπαθούν να επιβιώσουν φτιάχνοντας και πουλώντας κουκλάκια. 

Εικόνα
Ίριδα Visions

 

Ο Π.Ο.Φ.Π.Α.
Ιδρύθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 80’ με τρεις Τομείς: τον Θεατρικό, τον Κινηματογραφικό και τον Χορευτικό, με τον τέταρτο, τον Φωτογραφικό, να προστίθεται λίγο αργότερα. Η λειτουργία του στηρίζεται στην αφιλοκερδή και εθελοντική προσφορά των μελών του, παλαιών και νέων, ενώ η οργάνωση και συνέχισή του στον χρόνο, εξασφαλίζονται από τις προσπάθειες, τον προσωπικό χρόνο και το μεράκι των φοιτητών.

Ο Θεατρικός Τομέας, με δύο θεατρικές ομάδες, ανεβάζει κάθε χρόνο θεατρικές παραστάσεις ανοιχτές στο κοινό, με ελεύθερη είσοδο.

Ο Κινηματογραφικός Τομέας έχει ένα καθημερινό πρόγραμμα σεμιναρίων – προβολών εκπαιδευτικού χαρακτήρα και υποστηρίζει την παραγωγή ταινιών και την συμμετοχή τους σε εγχώρια και διεθνή φεστιβάλ. 

Ο Φωτογραφικός Τομέας παρέχει καθημερινά θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα φωτογραφίας και διοργανώνει την ετήσια έκθεση φωτογραφίας των μελών του.

Ο Χορευτικός Τομέας παραδίδει μαθήματα παραδοσιακών χορών και στο τέλος κάθε Ακαδημαϊκής χρονιάς οργανώνει κεντρική χορευτική παράσταση ενώ συμμετέχει και σε εκδηλώσεις άλλων φορέων σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.

 

Remote video URL

 

Για δεκαετίες η Λέσχη του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών υπήρξε κύριος φορέας Φοιτητικής Μέριμνας για το Πανεπιστήμιο. Με την πάροδο των ετών, τμήματα των υπηρεσιών που στέγαζε, όπως αυτό του κέντρου εκμάθησης ξένων γλωσσών, αποσπάστηκαν από την ευθύνη της Λέσχης και ακολούθησε η πτώση ποιότητας των παροχών τους, ως αποτέλεσμα της υποχρηματοδότησής τους. Αντίστοιχη είναι και η εμπειρία με τα ιατρεία που διατηρεί η Λέσχη, τα οποία πλέον αρκούνται στις βασικές ειδικότητες ιατρών. Στην παραπάνω λογική, η απόσπαση από τη Λέσχη της ευθύνης των ποικίλων υπηρεσιών της Φοιτητικής Μέριμνας οδηγεί στη μείωση της χρηματοδότησής τους και στην αναπόφευκτη υποβάθμισή τους.

Τα κτήρια της Λέσχης δεν αποτελούν πλέον  ιδιοκτησία της, αλλά παραχωρούνται σε αυτήν για χρήση, από το Ε.Κ.Π.Α., με στόχο τη Φοιτητική Μέριμνα. Στο παρελθόν, η Λέσχη χρησιμοποιούσε και το ιστορικό κτίριο του Πανεπιστημίου Αθηνών στην οδό Θόλου 5, στην περιοχή της Πλάκας. Σήμερα, το κτίριο εκμισθώνεται για εκδηλώσεις και η χρήση του για φοιτητικές δραστηριότητες γίνεται κατόπιν κράτησης και έναντι αντιτίμου από την Λέσχη ή το Πανεπιστήμιο. Αντίστοιχη είναι η διαχείριση του χώρου εκδηλώσεων του Πανεπιστημίου επί της Ακαδημίας. Εύκολα γίνεται κατανοητό πως η κατάργηση της Λέσχης του Ε.Κ.Π.Α. μπορεί να οδηγήσει τα ιστορικά της κτίρια, συνδεδεμένα άρρηκτα για περισσότερα από 100 χρόνια με την φοιτητική καθημερινότητα, σε παρόμοια διαχείριση, αντίθετη με την ιδέα ενός Πανεπιστημίου που είναι χώρος ελεύθερης συμμετοχής, διακίνησης ιδεών, συνεπώς και πολιτισμού.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί, ότι το καλοκαίρι που μας πέρασε, η διοίκηση του Πανεπιστημίου αποφάσισε, χωρίς να ενημερωθεί ο Π.Ο.Φ.Π.Α., να παραχωρήσει χώρους του κτηρίου της Ιπποκράτους 15 στο Παιδαγωγικό Τμήμα, για να χρησιμοποιηθούν ως αίθουσες διδασκαλίας. Το κινηματοθέατρο της  Ίριδας, το οποίο για χρόνια είχε αφεθεί στην φροντίδα των φοιτητών, καθώς κάθε πρόταση από πλευράς του Πανεπιστημίου για σοβαρές επισκευές συνοδευόταν και από απαράδεκτες προτάσεις για αλλαγή χρήσης της αίθουσας, γέμισε σκαλωσιές και συνεργεία. Οι προσεκτικές εργασίες που είχαν πραγματοποιηθεί το προηγούμενο καλοκαίρι, μετά το πέρας των γυρισμάτων της ταινίας Εγκλήματα του Μέλλοντος του David Cronenberg, συνεχίστηκαν με μοναδικό στόχο την γρήγορη παράδοση μιας ευπαρουσίαστης αίθουσας για τις ανάγκες του Παιδαγωγικού. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να πραγματοποιηθούν πρόχειρες παρεμβάσεις και ένα σωρό παραφωνίες, καθώς απουσίαζε η επίβλεψη ειδικών ή ανθρώπων που γνωρίζουν την ιστορία του χώρου. 

 

Information

Που
Κινηματοθέατρο Ίριδα
Ακαδημίας 55 & Ιπποκράτους 15, Αθήνα 106 79
Κτήριο "Κωστής Παλαμάς"
Ακαδημίας 48, Αθήνα 106 79

Πότε
Σάββατο 12 Νοεμβρίου έως τον Ιανουάριο του 2023

Ελεύθερη είσοδος
Η έναρξη της διαδικασίας έκδοσης δωρεάν εισιτηρίου ξεκινά 4 ημέρες πριν την προβολή ή το εργαστήριο.   
 

*Όλες οι προβολές και εκδηλώσεις θα ανακοινώνονται στο site του φεστιβάλ, το www.iridavisions.gr.Το κοινό θα έχει τη δυνατότητα προκράτησης θέσης μέσω της έκδοσης μηδενικού εισιτηρίου από το site. Η δυνατότητα κράτησης εισιτηρίων θα ξεκινά τέσσερις ημέρες πριν την αντίστοιχη εκδήλωση. Η κράτηση της θέσης θα ισχύει μέχρι και 15 λεπτά πριν την έναρξη κάθε εκδήλωσης και στη συνέχεια το κοινό θα εισέρχεται κατά σειρά προσέλευσης μέχρι την πλήρωση των θέσεων.

Σε σχέση με τη διαδικασία πρόσβασης στο χώρο ατόμων με κινητικές βλάβες, αναλυτικές πληροφορίες και φωτογραφίες θα υπάρχουν στο σχετικό τμήμα του site.

 

Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

Μια επταμελής ομάδα Ελλήνων δημιουργών, όλοι τους από τη γενιά του Φαϊτάκη, συναντιούνται στη Roma Gallery για να τιμήσουν τον πρόωρα χαμένο ζωγράφο.

think

Σαν εργαστήρι δίνει νέα πνοή στα μεταχειρισμένα ρούχα, με τη μέθοδο του upcycling, δηλαδή την ανακατασκευή των ρούχων. Το υλικό δημιουργίας του smock αποτελείται από απλά καθημερινά ρούχα μέχρι και εξαιρετικής...

think

Το φεστιβάλ Καραγκιόζης Γιούργια μας περιμένει για άλλη μια χρονιά στο Κύτταρο, σε ένα διήμερο με μουσικά σχήματα που αγαπάμε. Στη σκηνή ανεβαίνουν η Ιουλία Καραπατάκη, οι Babo koro, η μπάντα του Δημήτρη...

think

Newsletter