Συλλογικότητες των Εξαρχείων ξαναστήνουν την παιδική χαρά, στον αγώνα τους για την υπεράσπιση της πλατείας Εξαρχείων

H Πρωτοβουλία κατοίκων Εξαρχείων, η συνέλευση 'Όχι μετρό στην πλατεία Εξαρχείων', η Ανοιχτή Συνέλευση για τον Λόφο του Στρέφη και άλλες συλλογικότητες συνεχίζουν τις κοινωνικές δράσεις στην ανήσυχη γειτονιά του κέντρου.

Συλλογικότητες, κάτοικοι και φίλοι της γειτονιάς επαγρυπνούν και δεν σταματούν τις δράσεις για τα κοινωνικά θέματα που αφορούν την γειτονιά και τους μόνιμους κατοίκους της. H διαρκής ενημέρωση σχετικά με το δικαίωμα των πολιτών της Αθήνας στην ελεύθερη χρήση των δημοσίων χώρων πρασίνου και η υπενθύμιση της σημαντικότητας συμμετοχής των κατοίκων σε θέματα που αφορούν τον δημόσιο χώρο είναι μόνο κάποιες από τις κινήσεις τους.

Στις τελευταίες δράσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, μέσα από τις συναντήσεις των συλλογικοτήτων, είναι οι εργασίες που τρέχουν για τη δημιουργία και ανακατασκευή της παιδικής χαράς στην πλατεία Εξαρχείων. Όπως ενημερωνόμαστε, βαψίματα, κατασκευές και νέα παιχνίδια έχουν ήδη βρει θέση σε έναν από τους ελάχιστους ελεύθερους χώρους της περιοχής, την πλατεία.


Μέσα από αυτές τις κοινωνικές δράσεις, οι συλλογικότητες των Εξαρχείων επιδιώκουν τη συνοχή και τη στήριξη των κατοίκων απέναντι στην πολύχρονη αλλαγή της όψης της ιστορικής πλατείας με την έλευση των εργασιών του μετρό αλλά και την διάσωση του μικρού πνεύμονα πρασίνου της, που μαζί με το Πάρκο Ναυαρίνου και τον επίσης σε “διαδικασία ανάπλασης” Λόφο του Στρέφη, αποτελούν τους λιγοστούς ελεύθερους και πράσινους χώρους της γειτονιάς. 

 

Εικόνα

 

Εικόνα

 

Η διάσωση των 70 δέντρων της πλατείας, του πολιτιστικού και ανθρώπινου χαρακτήρα της αποτελούν την βάση αυτών των διεκδικήσεων. H Πρωτοβουλία κατοίκων Εξαρχείων, η συνέλευση 'Όχι μετρό στην πλατεία Εξαρχείων', η Ανοιχτή Συνέλευση για τον Λόφο του Στρέφη μας καλούν να βάλουμε “ένα χεράκι” και να δούμε την πλατεία να παραμένει ζωντανή αλλά και να παραμείνουμε οι ίδιοι ενέργοι στα ζητήματα που αφορούν την γειτονιά μας και την διαρκή αλλαγή που υφίσταται το αθηναϊκό κέντρο. 

 
"Τα πρώτα παιχνίδια μπήκαν στην πλατεία Εξαρχείων και η παιδική χαρά που δημιουργείται σιγά σιγά σας περιμένει! Να σημειωθεί ότι είναι η δεύτερη παιδική χαρά των Εξαρχείων, η πρώτη βρίσκεται στο πάρκο Ναυαρίνου, κι αυτή φτιαγμένη από κατοίκους και φίλους. Ο δήμος μας έχει παρατήσει γενικότερα (ευτυχώς υπάρχει και η αυτοοργάνωση) και τελευταία με τη συμφωνία με την Αττικό Μετρό θέλει να εξαφανίσει και τη μοναδική πλατεία της ευρύτερης περιοχής. Σε πείσμα των καιρών, η πλατεία Εξαρχείων με την ιστορία της, τους ανθρώπους της και τους αγώνες της θα συνεχίσει να υπάρχει!" Συνέλευση 'Όχι μετρό στην πλατεία Εξαρχείων'


Η Πλατεία Εξαρχείων για τους ανθρώπους της περιοχής δεν ορίζεται μόνο ως ένα σημείο αστικής ανάπαυλας, με τραπεζάκια και σκιά από τα δέντρα, αλλά ως ένα διαχρονικό σημείο ανοιχτού διαλόγου και ανταλλαγής ιδεών. Στην ήδη.. μπουχτισμένη από γκρι και τσιμέντο μεγάλη πόλη των Αθηνών, οι γειτονιές και οι γείτονες έχουν αποδείξει, ειδικά στα Εξάρχεια, ότι δεν το βάζουν κάτω σε ό,τι αφορά την διεκδίκηση της προστασίας του ελεύθερου δημόσιου χώρου. 
 
 

Εικόνα



 

Εικόνα

 
 
Τα πρώτα παιχνίδια μπήκαν στην πλατεία Εξαρχείων και η παιδική χαρά που δημιουργείται σιγά σιγά μας περιμένει. Να σημειωθεί ότι είναι η δεύτερη παιδική χαρά των Εξαρχείων, η πρώτη βρίσκεται στο πάρκο Ναυαρίνου, κι αυτή φτιαγμένη από κατοίκους και φίλους της γειτονιάς μας.

Πέρα από τη πρωτοβουλία της κατασκευής της παιδικής χαράς, στις δράσεις που λαμβάνουν χώρα στο πλαίσιο ενημέρωσης και αλληλεγγύης γύρω από τα ζητήματα της γειτονιάς, πραγματοποιήθηκε πρόσφατα και η πρώτη από μία σειρά προβολών από το ''θερινό σινεμά της της Ανοιχτής Συνέλευσης για το Λόφο Στρέφη'' στα σκαλάκια του Αστέρα.

 
Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να διαβάσετε τα παρακάτω άρθράκια ενημέρωσης της σελίδας μας. Μπορείτε όμως πρώτα να δείτε το βιντεάκι από τη καρναβαλική πορεία και το γλέντι στη πλατεία Εξαρχείων που έγινε πριν λίγο καιρό! 


 

//Διαβάστε ακόμη:  

- Αυτοοργανωμένο Καρναβάλι Εξαρχείων: Οι συλλογικότητες των Εξαρχείων δεν σταματούν να υπερασπίζονται τον δημόσιο χώρο

Κάτοικοι και συλλογικότητες παίρνουν θέση απέναντι στα σχέδια για τον Λόφο του Στρέφη και το Μετρό στην Πλατεία

Μετρό στην Πλατεία Εξαρχείων: κάτοικοι και συλλογικότητες της περιοχής έχουν διαφορετική άποψη

Βρεθήκαμε στην συμβολική περικύκλωση του Λόφου του Στρέφη και μιλήσαμε με τους κατοίκους

- Τι τρέχει με τον Στρέφη; Σημειώσεις από την πρώτη συνάντηση των κατοίκων και η επίσημη ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας Κατοίκων Εξαρχείων  

- Λόφος Στρέφη: Η απόφαση του δήμου για την ανάθεση της ανάπλασης του Λόφου του Στρέφη σε ιδιωτική εταιρεία βρίσκει απέναντί της την Πρωτοβουλία Κατοίκων Εξαρχείων

Λόφος Στρέφη: Οι κάτοικοι των Εξαρχείων διαδηλώνουν και υπερασπίζονται τον δημόσιο χώρο


Εικόνα

 
Ακολουθήστε το inExarchia στο facebookinstagramtwitteryoutube

Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

Ο πολιτιστικός Χώρος 2510, διοργανώνει το 4ο Πασχαλινό Μπαζάρ στην γειτονιά των Εξάρχειων. Έως και 40 χειροτέχνες, σχεδιαστές κοσμημάτων και εκθέτες συμμετέχουν προβάλλοντας τη δουλειά τους.

local

H Aphrodite HGW και ο συνεργάτης της, συνθέτης και μουσικός παραγωγός Sifudindan, παρουσιάζουν το πρώτο ολοκληρωμένο άλμπουμ της, με τίτλο "Ατάλαντη" στο HGW std. Η παρουσίαση του άλμπουμ, θα έχει την μορφή...

local

Η μεγάλη εβδομάδα του βιβλίου από τις Εκδόσεις των Συναδέλφων μας περιμένει στο βιβλιοπωλείο, με μεγάλες προσφορές σε χιλιάδες τίτλους βιβλίων.

local

Newsletter