Αυτοοργανωμένο Καρναβάλι Εξαρχείων: Οι συλλογικότητες των Εξαρχείων δεν σταματούν να υπερασπίζονται τον δημόσιο χώρο

Το Σαββατο 26 Φεβρουαρίου η Ανοιχτή Συνέλευση Υπεράσπισης Λόφου Στρέφη, το Αυτοδιαχειριζόμενο πάρκο Ναυαρίνου και η συνέλευση «Όχι Μετρό στην πλατεία Εξαρχείων» διοργανώνουν το αυτοοργανωμένο καρναβάλι Εξαρχείων και μας καλούν “να βρεθούμε ξανά κοντά ενάντια σε ό,τι μας κρατά μακριά”.

Ένα χρόνο μετά τη συμβολική περικύκλωση του Λόφου του Στρέφη -η οποία διοργανώθηκε πέρσι από την Ανοιχτή Συνέλευση Υπεράσπισης Λόφου Στρέφη στην οποία έδωσαν το παρόν αθηναίες και αθηναίοι, άνθρωποι της γειτονιάς, συλλογικότητες, ποδηλάτες και φυσικά τα πιτσιρίκια των Εξαρχείων- συλλογικότητες των Εξαρχείων ενώνουν τις φωνές τους. Η Ανοιχτή Συνέλευση Υπεράσπισης Λόφου Στρέφη, μαζί με το Αυτοδιαχειριζόμενο Πάρκο Ναυαρίνου και την Ανοιχτή Συνέλευση “Όχι μετρό στην Πλατεία Εξαρχείων”, διοργανώνουν το Αυτοοργανωμένο Καρναβάλι Εξαρχείων. Στις δράσεις συμμετέχει και η πάντα δράστηρια Συλλογική κουζίνα El Chef


H επαγρύπνηση σχετικά με το δικαίωμα των κατοίκων της Αθήνας στην ελεύθερη χρήση των δημοσίων χώρων πρασίνου, και η υπενθύμιση της σημαντικότητας στη συμμετοχικότητα στην λήψη αποφάσεων που αφορούν τον δημόσιο χώρο, είναι ζητήματα που αφορούν άμεσα τους κατοίκους αλλά και τους φίλους της γειτονιάς. Μία σειρά από παρεμβάσεις της πολιτείας στους ελεύθερους δημόσιους χώρους της Αθήνας έχει πυροδοτήσει αντιδράσεις στις γειτονιές της. Ο Λόφος Φιλοπάππου, ο Λόφος Στρέφη, τα Προσφυγικά, η Ακαδημία Πλάτωνος και άλλα δημόσια πάρκα ή χώροι βρίσκονται εντός των σχεδίων της πολιτείας για “ανάπλαση”, με διαδικασίες που δεν λαμβάνουν υπόψη τους κατοίκους, το περιβάλλον και εν τέλει την διατήρηση της φυσικής και πολιτισμικής κληρονομιάς που οι δημόσιοι χώροι και το δημόσιο πράσινο προσφέρουν στον αστικό ιστό. Οι γειτονιές αναπτύσουν λαϊκές συνελεύσεις και δράσεις, με σκοπό την υπεράσπιση της ελεύθερης χρήσης του δημόσιου χώρου αλλά και την "ανάπλαση" των σχεδίων της πολιτείας προσθέτωντας στην εξίσωση την αγάπη των κατοίκων για την πόλη τους. 


Στα Εξάρχεια η κοινωνική αλληλεγγύη και η κοινωνική δράση είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον ιστορικό χαρακτήρα της γειτονιάς και των ανθρώπων της. Τα ζητήματα που αφορούν άμεσα την αλλαγή του χαρακτήρα της περιοχής μέσω του ταχύτατου εξευγενισμού του αθηναϊκού κέντρου αλλά και την τουριστικοποίησή της εκφράζονται από την εναντίωση του κόσμου της στα σχέδια για την “ανάπλαση” του Λόφου του Στρέφη αλλά και την τοποθέτηση του σταθμού μετρό εντός της ιστορικής πλατείας της. 


Οι κάτοικοι, οι συλλογικότητες και φίλοι της περιοχής που δεν σταματούν να εφησυχάζουν και να επαγρυπνούν για αυτά τα ζητήματα και με υλικά την αλληλεγγύη και τη καλή διάθεση, αυτό το Σάββατο 26 Φεβρουαρίου, διοργανώνουν στα πλαίσια των δράσεων τους το Αυτοοργανωμένο Καρναβάλι Εξαρχείων. Μία ευκαιρία για να βρεθούμε, να ενημερωθούμε, να έρθουμε πάλι κοντά και να στηρίξουμε τις δράσεις που σκοπό έχουν η πόλη να ανήκει στους ανθρώπους της


Εικόνα



 

Παρακάτω θα βρείτε το κάλεσμα και το ημερήσιο πρόγραμμα του Αυτοοργανωμένου Καρναβαλιού.
 Διοργάνωση: Ανοιχτή Συνέλευση Υπεράσπισης Λόφου Στρέφη | Αυτοδιαχειριζόμενο πάρκο Ναυαρίνου | Ανοιχτή Συνέλευση «Όχι Μετρό στην πλατεία Εξαρχείων»

Τι σημαίνει το Αυτοοργανωμένο Καρναβάλο για την Ανοιχτή Συνέλευση για την Υπεράσπιση του Λόφου Στρέφη

Το καρναβάλι είναι σύμβολο της φαντασίας και της ουτοπίας, της ελεύθερης σκέψης και της ανυπακοής. Μια γιορτή της μεταμφίεσης και της γελοιοποίησης που αντλεί τη διαχρονική δυναμική της απ’ τη λαογραφία και το παραμύθι. Το καρναβάλι ως γιορτή δεν έχει καμία σχέση με το Πάσχα, το κάψιμο του Ιούδα και τη χριστιανική παράδοση, η οποία το πολέμησε με κάθε μέσο.


Το καρναβάλι -με κορυφαία στιγμή το κάψιμο του βασιλιά καρνάβαλου- είναι μια γιορτή ενάντια στην Εξουσία. Ενάντια σε οτιδήποτε περιορίζει και καταπιέζει τα ένστικτα, τις ηδονές και τις ορμές του ανθρώπου, ό,τι ακριβώς προσπαθεί να καταστείλει η πολιτική εξουσία και η χριστιανική ηθική. Μια γιορτή που χλευάζει τα σύμβολά τους, είτε είναι άυλα και απρόσωπα, είτε υλικά και απολύτως προσωποποιημένα.


Σας καλούμε στο αυτοοργανωμένο καρναβάλι Εξαρχείων 2022. Ελάτε να παίξουμε το παιχνίδι της φαντασίας, απείθαρχα, σαν ονειροπόλημα. Κόντρα σε ό,τι μας απομάκρυνε και μας αποξένωσε. Γι’ αυτό σας καλούμε στη γιορτή μας, για να κρατήσουμε τα Εξάρχεια αυτό που πρωτίστως είναι, μια μεγάλη Γειτονιά.


Να συναντηθούμε στο δημόσιο χώρο, στους δρόμους, στην πλατεία, στο πάρκο και στο λόφο. Αυτοοργανωμένα και αντιεμπορευματικά. Ενάντια στον εξευγενισμό και την τουριστικοποίηση των Εξαρχείων, ενάντια στην αστυνομοκρατία και στην εμπορευματοποίηση κάθε πτυχής της ζωής. Ενάντια σε ό,τι μας κρατά μακριά, να βρεθούμε ξανά κοντά!


Έρωτας ή τίποτα!

 

Εικόνα

 


Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων:

ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΕΞΑΡΧΕΙΩΝ

ΣΑΒΒΑΤΟ 26 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

Λόφος Στρέφη (θεατράκι)

14.00 Κυνήγι κρυμμένου θησαυρού
14.00 Το ραδιόφωνο των παιδιών κι ο κοκκινολαίμης
15.00 Παιχνίδι σκοποβολής
16.00 Παιχνίδι κινησιολογίας

Κατά τη διάρκεια θα υπάρχει συλλογική vegan κουζίνα και facepainting


Πάρκο Ναυαρίνου

14:00 Παιχνίδια με υφάσματα, κατασκευή χελιδονοφωλιών, εργαστήρια και κουκλοθέατρο
15:30 Παιχνίδια με το Στέφανο Γανωτή
16:00 Τσίρκο με τους Bale Seaclown Sailing Circus
17:00 Μουσική πορεία προς την πλατεία

Κατά τη διάρκεια θα υπάρχουν κεράσματα και γλυκά


Πλατεία Εξαρχείων

17.30 Συγκρότημα Çuka και ξυλοπόδαροι
19.00 Κεντρική καρναβαλική πορεία
21.00 Κάψιμο βασιλιά καρνάβαλου

Θα ακολουθήσει γλέντι με μουσικούς στους δρόμους και συλλογική vegan κουζίνα από El Chef.

Τα λέμε στον Λόφο! 


//


Διαβάστε ακόμη:   
 
- Κάτοικοι και συλλογικότητες παίρνουν θέση απέναντι στα σχέδια για τον Λόφο του Στρέφη και το Μετρό στην Πλατεία 

- Μετρό στην Πλατεία Εξαρχείων: κάτοικοι και συλλογικότητες της περιοχής έχουν διαφορετική άποψη 

-Βρεθήκαμε στην συμβολική περικύκλωση του Λόφου του Στρέφη και μιλήσαμε με τους κατοίκους


- Τι τρέχει με τον Στρέφη; Σημειώσεις από την πρώτη συνάντηση των κατοίκων και η επίσημη ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας Κατοίκων Εξαρχείων  


Λόφος Στρέφη: Η απόφαση του δήμου για την ανάθεση της ανάπλασης του Λόφου του Στρέφη σε ιδιωτική εταιρεία βρίσκει απέναντί της την Πρωτοβουλία Κατοίκων Εξαρχείων


- Λόφος Στρέφη: Οι κάτοικοι των Εξαρχείων διαδηλώνουν και υπερασπίζονται τον δημόσιο χώρο



Εικόνα


Ακολουθήστε το inExarchia στο facebookinstagramtwitteryoutube



Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

Ο πολιτιστικός Χώρος 2510, διοργανώνει το 4ο Πασχαλινό Μπαζάρ στην γειτονιά των Εξάρχειων. Έως και 40 χειροτέχνες, σχεδιαστές κοσμημάτων και εκθέτες συμμετέχουν προβάλλοντας τη δουλειά τους.

local

H Aphrodite HGW και ο συνεργάτης της, συνθέτης και μουσικός παραγωγός Sifudindan, παρουσιάζουν το πρώτο ολοκληρωμένο άλμπουμ της, με τίτλο "Ατάλαντη" στο HGW std. Η παρουσίαση του άλμπουμ, θα έχει την μορφή...

local

Η μεγάλη εβδομάδα του βιβλίου από τις Εκδόσεις των Συναδέλφων μας περιμένει στο βιβλιοπωλείο, με μεγάλες προσφορές σε χιλιάδες τίτλους βιβλίων.

local

Newsletter