Λόφος Στρέφη: Η απόφαση του δήμου για την ανάθεση της ανάπλασης του Λόφου του Στρέφη σε ιδιωτική εταιρεία βρίσκει απέναντί της την Πρωτοβουλία Κατοίκων Εξαρχείων

Η Πρωτοβουλία Κατοίκων Εξαρχείων με γρήγορα αντανακλαστικά αντιδρά και ανησυχεί σχετικά με το μέλλον του πνεύμονα πρασίνου της περιοχής. Οι αντιδράσεις των κατοίκων αλλά και της αντιπολίτευσης είναι έντονες.

 
Η είδηση αφορά την ανάθεση ανάπλασης του Λόφου του Στρέφη από ιδιωτική εταιρεία και προκαλεί αντιδράσεις. 

Σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα η περιοχή του Λόφου του Στρέφη, έκτασης 40.5 στρεμμάτων, ύστερα από την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου εντάσσεται στο πρόγραμμα “Υιοθέτησε την πόλη σου” το οποίο αφορά αναπλάσεις δημόσιων χώρων με την σύμπραξη ιδιωτών και Δήμου. 

Όπως διαβάζουμε αναλυτικά στο ρεπορτάζ του thepressproject.gr τα ερωτήματα που εγείρονται σχετικά με το ζήτημα έρχονται από το γεγονός ότι η ανάδοχος εταιρεία κατέχει πολλά ακίνητα στην περιοχή τα οποία εκμεταλλεύεται, όπως αναφέρει η τοποθέτηση της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής στην Αθήνα, ως ακίνητα προς βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Τα μελανά σημεία, ως προς την θέση του δήμου στα διάφορα ζητήματα της συμφωνίας, είναι αρκετά. Ανάμεσά τους και θέματα που αφορούν άμεσα τους κατοίκους και εγείρουν έντονους προβληματισμούς. Κάποι από αυτά είναι ο σχεδιασμός φύλαξης και αστυνόμευσης της περιοχής κατά την διάρκεια του έργου με την τοποθέτηση συγχρόνως κλειστού κυκλώματος καμερών, όπως και η απόφαση εξαίρεσης από το έργο του κομματιού αυτού που αφορά τους πολίτες, το γηπεδάκι του μπάσκετ, η περιμετρική πεζοδρόμηση και το αναψυκτήριο. Τα σημεία αυτα που έχουν δηλαδή την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα. 

Το ζήτημα ενεργοποίησε τα γρήγορα αντανακλαστικά των συλλογικοτήτων της περιοχής.


Διαβάζουμε από την σελίδα της Πρωτοβουλίας Κατοίκων Εξαρχείων:

“Τον λόφο του Στρέφη υιοθετεί εταιρεία real estate με την άδεια της πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου. Με πρόσχημα την εγκατάλειψη του λόφου, ο Δήμος ονομάζει δωρεά το "ζεστό εκατομμυριάκι", όπως ειπώθηκε από δημοτικό σύμβουλο στη συνεδρίασης της προηγούμενης Δευτέρας, που ορίζει όχι μόνο το σχέδιο, αλλά ακόμα και τους προμηθευτές! Τον Στρέφη εγκατέλειψαν οι δημοτικές αρχές και όχι οι κάτοικοι. Θα τους αφήσουμε ανεξέλεγκτους;

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε το θέμα όπως αποφασίστηκε στο δημοτικό συμβούλιο την 18η Γενάρη, καθώς και να παρακολουθήσετε τη συνεδρίαση (ξεκινά από 4.54.08). Τις επόμενες μέρες ως Πρωτοβουλία Κατοίκων Εξαρχείων θα δημοσιοποιήσουμε ανακοίνωση με στόχο την πληροφόρηση όλων και τη θέση μας.”

Είναι γεγονός ότι υπάρχει προβληματική διαχείριση από πλευράς πολιτείας, σχετικά με το Λόφο του Στρέφη, εδώ και πολλά χρόνια. Οι κάτοικοι, οι όποιοι εδώ και χρόνια* φροντίζουν και αγωνίζονται για την διατήρηση και προσβασιμότητα σε έναν από τους ελάχιστους πνεύμονες πρασίνου της περιοχής, φαίνεται ότι βρίσκονται απέναντι σε μία πρωτόγνωρη επέλαση ιδιωτικών συμφερόντων στο δημόσιο χώρο. 


*"Εξαρχειώτες και Φίλοι για το Λόφο του Στρεφη" το 2014 ήταν μία πρωτοβουλία για την αυτόνομη φροντίδα του λόφου κατόπιν της εμφανούς εγκατάλειψης της πολιτείας. 

 

Εικόνα

 

Μερικά ιστορικά στοιχεία για τον Λόφο του Στρέφη:

- Το όνομα του προέρχεται από τον Πλάτωνα Στρέφη, τον ιδιοκτήτη του λατομείου πηλου το οποίο λειτουργούσε έως το 1884
Δενδροφυτεύτηκε το 1914 όταν πέρασε στα χέρια του δημοσίου, υπό το υπόμνημα του Κωνσταντίνου Κοντόπουλου για την διάσωση των υψωμάτων των Αθηνών. 

- Η πρώτη διαδήλωση υπέρ του λόφου από τους κατοικους της περιοχής έγινε ενάντια στους κληρονόμους του Στρέφη το 1926.
Πέρασε στην δικαιοδοσία του δήμου Αθηναίων το 1938 
Αναπλάστηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1980 ως χώρος αναψυχής τότε κατασκευάστηκαν το γήπεδο μπάσκετ, το θεατράκι, κούνιες, πεζόδρομοι κλπ.

- Από την τελευταία ανάπλαση έως και σήμερα η κύρια φροντίδα του λόφου προέρχεται από τους κατοίκους και τις τοπικές πρωτοβουλίες.

Ο δημόσιος χώρος αφορά όλους, η αναβάθμιση του λόφου αποτελεί αδιαμφισβήτητα ένα ζητούμενο, εδώ και χρόνια, από τους κατοίκους προς την πολιτεία. H μη περίληψη της κοινότητας στην λήψη των αποφάσεων που την αφορούν άμεσα και υπό συνθήκες μας βρίσκει προβληματισμένους και ενεργούς. 

 

Εικόνα

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebookinstagramtwitteryoutube

Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

Ο πολιτιστικός Χώρος 2510, διοργανώνει το 4ο Πασχαλινό Μπαζάρ στην γειτονιά των Εξάρχειων. Έως και 40 χειροτέχνες, σχεδιαστές κοσμημάτων και εκθέτες συμμετέχουν προβάλλοντας τη δουλειά τους.

local

H Aphrodite HGW και ο συνεργάτης της, συνθέτης και μουσικός παραγωγός Sifudindan, παρουσιάζουν το πρώτο ολοκληρωμένο άλμπουμ της, με τίτλο "Ατάλαντη" στο HGW std. Η παρουσίαση του άλμπουμ, θα έχει την μορφή...

local

Η μεγάλη εβδομάδα του βιβλίου από τις Εκδόσεις των Συναδέλφων μας περιμένει στο βιβλιοπωλείο, με μεγάλες προσφορές σε χιλιάδες τίτλους βιβλίων.

local

Newsletter