Η "Λάμψη" του Κιούμπρικ μέσα από "Το αλλόκοτο και το απόκοσμο" του Φίσερ στο σινέ Παναθήναια

Με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του Μαρκ Φίσερ "Το αλλόκοτο και το απόκοσμο" τον περασμένο Απρίλιο, οι εκδόσεις Αντίποδες μας προσκαλούν σε μια προβολή της "Λάμψης".

 

Οι εκδόσεις Αντίποδες παρουσιάζουν τη Λάμψη (The Shining) του Στάνλεϊ Κιούμπρικ του 1980, με αφορμή το βιβλίο "Το αλλόκοτο και το απόκοσμο" του Μαρκ Φίσερ, στον θερινό κινηματογράφο Παναθήναια. Την προβολή θα προλογίσει ο μεταφραστής του βιβλίου, Αλέξανδρος Παπαγεωργίου.

 

"Home is where the haunt is"

 

Ο ήχος της απουσίας, τα φαντάσματα του πραγματικού, το στοίχειωμα των σπιτιών (και των ανθρώπων) - να μόνο μερικά από τα πολλά πράγματα που βρήκε ο συγγραφέας, πολιτικός φιλόσοφος, πολιτισμικός κριτικός και μπλόγκερ Μαρκ Φίσερ (1968-2017), στην Λάμψη και τα οποία τον ακολούθησαν για ολη την υπόλοιπη ζωή και διανοητική του διαδρομή.

Η ταινία του Στάνλεϊ Κιούμπρικ υπήρξε κομβική για την εξέλιξη της σκέψης του Φίσερ, αφού αποτελεί μια από τις αφετηρίες για την ενασχόλησή του με την έννοια του hauntology (στοιχειολογία), ενώ η ανάλυσή του για το φιλμ μέσα από το φροϋδικό unheimlich (ανοίκειο) λειτούργησε ως προπομπός των επεξεργασιών του για το αλλόκοτο και το απόκοσμο.

 

Εικόνα
The Shining 2023 Kubrick Εκδόσεις Αντίποδες Σινέ Παναθήναια

 

Οι Αντίποδες
Εξέδωσαν τα πρώτα τους βιβλία τον Δεκέμβριο του 2014, με τη φιλοδοξία να συνδυάσουν στον κατάλογό τους νέες φωνές της ελληνικής λογοτεχνίας, σύγχρονες τάσεις της ξένης πεζογραφίας, καθώς και κείμενα θεωρίας και κριτικής, δίνοντας έμφαση στην αισθητική του βιβλίου και στην ποιότητα της μετάφρασης. Μέχρι σήμερα έχουν εκδώσει περισσότερα από ογδόντα βιβλία.
 

Το αλλόκοτο και το απόκοσμο
του Μαρκ Φίσερ | Μετάφραση: Αλέξανδρος Παπαγεωργίου
"Ο κόσμος μας είναι παράξενος και ανοίκειος, αλλόκοτος και απόκοσμος, μια προσομοίωση: ένα τοπίο που έχει ερημώσει από το ανθρώπινο. Είναι πιο εύκολο να φανταστούμε το τέλος αυτού του κόσμου παρά το τέλος του καπιταλισμού. Αρνούμενος καταστατικά το διαχωρισμό ανάμεσα σε υψηλή και χαμηλή κουλτούρα, ο Φίσερ αναζητά μια διέξοδο στις ταινίες του Λυντς, του Ταρκόφσκι, του Κιούμπρικ, του Νόλαν και του Χίτσκοκ, στη μουσική των The Fall και του Brian Eno, στη λογοτεχνία του Λάβκραφτ, του Γουέλς, του Φίλιπ Ντικ και της Άτγουντ, στις αλλόκοτες και απόκοσμες εικόνες του κόσμου και του ανθρώπου στην τέχνη, προσπαθώντας να εξηγήσει γιατί μας γοητεύει τόσο ό,τι παραμονεύει πέρα από τα όρια της κοινής λογικής".

Εικόνα
Το αλλόκοτο και το απόκοσμο Μαρκ Φίσερ Εκδόσεις Αντίποδες

Το fb κάλεσμα στην προβολή

 

Information

Που
Σινέ Παναθήναια

Μαυρομιχάλη 165, Αθήνα 114 72
Τηλ: 210 642 5714

Πότε
Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου, 2023
Στις 20.30

Εισιτήρια
6 ευρώ
Τηλ. κρατήσεων:
6946914465 (11:00 με 15:00)
2106425714 (19:00 με 22:00)

Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

Ο πολιτιστικός Χώρος 2510, διοργανώνει το 4ο Πασχαλινό Μπαζάρ στην γειτονιά των Εξάρχειων. Έως και 40 χειροτέχνες, σχεδιαστές κοσμημάτων και εκθέτες συμμετέχουν προβάλλοντας τη δουλειά τους.

local

H Aphrodite HGW και ο συνεργάτης της, συνθέτης και μουσικός παραγωγός Sifudindan, παρουσιάζουν το πρώτο ολοκληρωμένο άλμπουμ της, με τίτλο "Ατάλαντη" στο HGW std. Η παρουσίαση του άλμπουμ, θα έχει την μορφή...

local

Η μεγάλη εβδομάδα του βιβλίου από τις Εκδόσεις των Συναδέλφων μας περιμένει στο βιβλιοπωλείο, με μεγάλες προσφορές σε χιλιάδες τίτλους βιβλίων.

local

Newsletter