Λόφος Στρέφη: Οι κάτοικοι των Εξαρχείων διαδηλώνουν και υπερασπίζονται τον δημόσιο χώρο. Στο πλάι τους συλλογικότητες και αλληλεγγύη από όλη την Αθήνα.

Με συνθήματα υπεράσπισης του δημόσιου χώρου, η ειρηνική διαδήλωση και πορεία προς τον Λόφο του Στρέφη, κατοίκων και συλλογικοτήτων όλων των ηλικιών, βρέθηκε αντιμέτωπη με μια σχεδόν κινηματογραφικού τύπου υπερβολική αστυνόμευση.

Η συνέχεια της δράσης των κατοίκων της περιοχής των Εξαρχείων, απέναντι στην παράδοξη και προβληματική διαδικασία ανάπλασης της περιοχής του δημόσιου χώρου που αφορά στον λόφο του Στρέφη από την ιδιωτική εταιρεία real estate Prodea Investments, μετά από δύο μαζικές συνελεύσεις, έγινε την 1η Φεβρουαρίου έξω από το Δημαρχείο Αθηνών στην Πλατεία Κοτζιά.

Τριακόσιοι περίπου διαδηλωτές, με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, παρά τις απαγορεύσεις για τις συναθροίσεις και τις διαδηλώσεις αλλά και την κακοκαιρία, έδωσαν ένα δυνατό μήνυμα, υπερασπιζόμενοι τον Λόφο του Στρέφη. 

>Μερικά από τα συνθήματα, μεταξύ άλλων, που ακούστηκαν ήταν: “Οι λόφοι και τα πάρκα ανήκουν στον λαό, πάρτε τα λεφτά σας και φύγετε από εδώ” , “Από το Καστέλι ως το λόφο του Στρέφη, με τίποτα δε γίνεται του δήμαρχου το κέφι”, “Ο λόφος του Στρέφη ελευθερος θα μείνει τσιφλίκι, κανενός δε θέλουμε να γίνει”

Μαζί με τους κατοίκους των Εξαρχείων, τη διαδήλωση στήριξαν συλλογικότητες από όλη την Αθήνα, όπως το σωματείο του νοσοκομείου Αγίου Σάββα, η Ανυπότακτη Αθήνα, η Ανατροπή για τις γειτονιές της Αθήνας αλλά και άνθρωποι από τοπικές συλλογικότητες με αντίστοιχα προβληματα (Φιλοπάππου, Ακαδημία Πλάτωνος κ.α), η Ανατρεπτική Συσπείρωση Ηθοποιών, η ανοιχτή συνέλευση Λόφου Στρέφη, δημοτικές παρατάξεις της Αριστεράς και άλλα εργατικά σωματεία. Οι κάτοικοι βρήκαν απέναντι τους, όχι την διαλεκτική του δήμου, αλλά το αστυνομικό κράτος που εγκαθιδρύει η κυβέρνηση. Αστυνομικοί κάθε χρώματος, δυνάμεις των ματ, μία αύρα, αλλά και ένα ελικόπτερο παρατάχθηκαν ανάμεσα στους κατοίκους όλων των ηλικιών, σε παιδιά, σκυλιά και ξυλοπόδαρους και της δημοτικής αρχής που συνεδρίαζε, μετα την απόφαση ανάθεσης χωρίς διαβούλευση, για την ανάπλαση του λόφου, στη μεγάλη κτηματομεσιτική εταιρεία Prodea. 

 

Εικόνα

ευρηματικές αφίσες για την υποστήριξη του Λόφου από την Πρωτοβουλία Κατοίκων Εξαρχείων και το Πάρκο της Ναυαρίνου

Όπως αναφέρουν οι κάτοικοι, ο Λόφος του Στρέφη, ως δημόσιος χώρος και ένας από τους λίγους χώρους αναψυχής και πρασίνου στο κέντρο της Αθήνας, με διαδικασίες, οι οποίες αποκλείουν την κοινότητα, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, “παραδίδεται” στην Prodea από τον δήμο Αθηναίων, παρακάμπτοντας τις τυπικές διαβουλεύσεις αλλά και την γνώμη των ίδιων των κατοίκων των Αθηνών και της περιοχής. Σημειώνουμε ότι η δημοτική αρχή διαχρονικά δεν πράττει τα δέοντα που αναλογούν στον καθαρισμό, συντήρηση και φωτισμό. 

Η συμφωνία του δήμου με την Prodea, αφορά άμεσα, όχι μόνο τους κατοίκους των Εξαρχείων, αλλά και όλους τους Αθηναίους δημότες μιας και δια μέσου της φορολογίας, το κόστος του έργου μετακυλά και περνά στον δήμο. Τα προβληματικά σημεία, όπως αναφέρει η δημοτική σύμβουλος Ντίνα Ρεππα, είναι συνοπτικά: η υπερκοστολόγηση του έργου με την δήθεν χορηγία του ενός εκατομμυρίου ευρώ, οι προκαθορισμένοι πάροχοι των υλικοτεχνικών προμηθειών για την υλοποίηση του έργου, οι ταχύτατες απαιτούμενες διαδικασίες που απαιτούνται από την εταιρεία για την γραφειοκρατική διαχείριση του έργου από την πλευρά της δημοτικής αρχής και αποκλείουν τον ενδελεχή έλεγχο και τις ενστάσεις, η στοχευμένη μη περίληψη του πιο πολυσύχναστου σημείου από το κοινό στο λόφο (γήπεδο μπάσκετ και πέριξ). Επίσης εκκρεμεί το σχέδιο αποκατάστασης και συντήρησης του λόφου από την πολιτεία, για τις βροχοπτώσεις αλλά και τις λοιπές παρεμβάσεις που απαιτούνται για την σωστή παράδοση του στην κοινότητα. 

 

Εικόνα

 

Εικόνα

 

Εικόνα

στιγμιότυπα από την συγκέντρωση 


Ο περιορισμός της ελεύθερης προσβασιμότητας του κοινού, σύμφωνα με το σχεδιασμό, με τοποθέτηση περίφραξης και παρακολούθησης έχει δημιουργήσει ήδη σφοδρές αντιδράσεις από τον κόσμο που παρακολουθεί την υπόθεση. 

Τα Εξάρχεια, “με την πολύχρονη ιστορία συλλογικότητας και υπεράσπισης του πολιτισμού και της μνήμης της περιοχής” όπως εύστοχα αναφέρε η Κατερίνα Μάτσα σε τοποθέτησή της για το ζήτημα, οι κάτοικοι, οι εργαζόμενοι, πολιτικοί σχηματισμοί έχουν ήδη συσπειρωθεί και αντιτίθεται απέναντι σε ένα έργο που επηρεάζει άμεσα την ποιότητα ζωής, όχι μόνο των ιδίων αλλά και όλων των αθηναίων.  Ουδέποτε άλλωστε ερωτήθηκαν ή τέθηκε ζήτημα δημόσιας διαβούλευσης για το ζήτημα από την πλευρά του δήμου, ενώ οι κάτοικοι είναι εκείνοι που προσπαθούν να προστατεύσουν τον Λόφο, εδώ και χρόνια.

Η τοπική κοινότητα με την συγκέντρωση αυτή, καλεί τον Δήμο να αναλάβει τις ευθύνες του, δηλαδή την καθαριότητα του χώρου, τη φροντίδα του πρασίνου την προσβασιμότητα σε όλους/ες, την πυρασφάλεια, τον επαρκή φωτισμό, τα έργα στήριξης των βράχων μέσα από τους δημοτικούς πόρους (όπως αναφέρονται και στην ανακοίνωση στήριξης της Β΄ΕΛΜΕ Αθήνας).

>Το Σάββατο 6 Φεβρουαρίου στις 15.00 στο θεατράκι του Στρέφη θα λάβει χώρα η επόμενη συνέλευση για την υπεράσπιση του Λόφου. (Περισσότερα εδώ).


//Διαβάστε ακόμη
- Τι τρέχει με τον Στρέφη; Σημειώσεις από την πρώτη συνάντηση των κατοίκων και η επίσημη ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας Κατοίκων Εξαρχείων  

- Λόφος Στρέφη: Η απόφαση του δήμου για την ανάθεση της ανάπλασης του Λόφου του Στρέφη σε ιδιωτική εταιρεία βρίσκει απέναντί της την Πρωτοβουλία Κατοίκων Εξαρχείων 


Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

H Aphrodite HGW και ο συνεργάτης της, συνθέτης και μουσικός παραγωγός Sifudindan, παρουσιάζουν το πρώτο ολοκληρωμένο άλμπουμ της, με τίτλο "Ατάλαντη" στο HGW std. Η παρουσίαση του άλμπουμ, θα έχει την μορφή...

local

Η μεγάλη εβδομάδα του βιβλίου από τις Εκδόσεις των Συναδέλφων μας περιμένει στο βιβλιοπωλείο, με μεγάλες προσφορές σε χιλιάδες τίτλους βιβλίων.

local

Το φιλοζωικό μπαζάρ που διοργανώνει η ομάδα "Αδέσποτα Εξάρχεια" στην πλατεία Εξαρχείων, με βίγκαν φαγητά και γλυκά, αλλά και λαμπάδες, ρούχα, τσάντες, χειροποίητα αντικείμενα, κοσμήματα, βιβλία και είδη δώρων...

local

Newsletter