Revolt. 23 χρόνια εφόδια για την τέχνη του δρόμου και όχι μόνο, στο Μοναστηράκι.

Sprays για grafitti, street art, μαρκαδόροι, ακρυλικά και είδη DIY. Η αθηναϊκή κοινότητα της τέχνης του δρόμου συναντά την πιο guerilla πλευρά μας, χρωματίζοντας το γκρίζο της πόλης με αφετηρία το υπόγειο στην οδό Αγίου Φιλίππου 4 στο κέντρο της Αθήνας.

Συντάκτης: Κλέλια Αρμπηλιά / Eπιμέλεια δημοσίευσης - Φωτογραφίες: George Fiorakis - Advart  
 

Η Αθήνα μιλάει μέσα από τους τοίχους της. Οι διαφορετικές εκφράσεις της τέχνης του δρόμου, της αυθόρμητης και εφήμερης τέχνης που γεμίζει διαχρονικά τον δημόσιο χώρο χρώμα και τροφή για σκέψη με αμέτρητα γραφίτι, έργα και murals αποτελούν πια ένα από τα κύρια πολιτισμικά χαρακτηριστικά της πόλης. Η κρίση, το μεγάλωμα από τα αρχικά βήματα της κοινότητας στα 90ς που γεννήθηκε μέσα από τις ρίμες και τα βαψίματα της ελληνικής χιπ χοπ σκηνής, η ριζοσπαστική σκέψη και η εξέλιξη μιας αντεργκράουντ σκηνής που έγινε καλλιτεχνικό κίνημα είναι μερικές από τις αναφορές που αναγνωρίζει κανείς στο πεδίο που η Αθήνα αποτελεί διεθνώς πια κέντρο για τη street art. Γνωρίσαμε τους ανθρώπους που τρέχουν το Revolt, το εξειδικευμένο -και διαχρονικό πλέον- κατάστημα αφιερωμένο στην streetart και τις τέχνες, με σπρέι και υλικά για βαψίματα και εφαρμογές χρώματος.
 

Ήταν στις αρχές του 2000 όταν ο Νίκος Αϊβαλής αφουγκραζόμενος το ελληνικό αντεργκράουντ κοινό που έβραζε και μεγάλωνε από τα 1990ς, κατάφερε να βρει τους τρόπους ώστε να προμηθεύσει τις νέες και τους νέους επίδοξους καλλιτέχνες με αυτά που χρειάζονται για να χρωματίσουν και να εκφραστούν. Φαν της τέχνης του δρόμου και πρωτοπόρος για την εποχή του, 23 χρόνια μετά μας συστήνει, μαζί με τον Γιώργο που βρίσκεται καθημερινά στην εξυπηρέτηση εδώ και 3 χρόνια, το Revolt μέσα από την παραδοχή ότι “η τέχνη του δρόμου στην Αθήνα και στην Ελλάδα πλέον αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτισμικής κληρονομιάς μας”. Το Revoltshop είναι το παλαιότερο color store αφιερωμένο στα spray και τα supplies για το γκράφιτι και την street art κοινότητα στην Αθήνα. Όταν το 2000 πρώτο-άνοιξε στην οδό Κυνέτου σκοπός του ήταν να δώσει στους νέους της εποχής όλα όσα χρειάζονταν στις πιο ριζοσπαστικές και extreme εκφράσεις τους. Αρχικά, εκτός από σπρέι και υλικά, στο Revolt υπήρχαν πολλά διαφορετικά πράγματα να βρεις από τη street κουλτούρα της εποχής από skateboards, merch, ρούχα και άλλα. Στην πορεία η εξέλιξη ήρθε από τη μεγάλη αποδοχή και την ανάγκη για ένα shop αποκλειστικά στοχευμένο στις ανάγκες του των ανθρώπων που εκφράζονταν με σπρέι και όχι μόνο. “Κάθε εποχή είχε το δικό της χρώμα. Η αποδοχή ήρθε σταδιακά, κατά την άποψή μου, όταν και το ίδιο το γκράφιτι έφυγε από το ‘απλά λερώνω’ και πήγε στο ‘εκφράζομαι". Συζητάμε για τη μεγάλη αλλαγή των τελευταίων δεκαετιών στην Αθήνα. “Από τα βαγόνια του Ησαπ φτάσαμε στις αναθέσεις, στα murals και παράλληλα στη διεθνή αναγνώριση της σκηνής. Όλο αυτό φυσικά συνέβη χάρη στην ελευθερία και το ακατέργαστο πεδίο έκφρασης που υπήρξε η πόλη. Και σε ένα βαθμό ακόμα είναι”. Για τη συζήτηση που έχει ανοίξει περί αξιολόγησης  των mural και των γκραφίτι ο Νίκος μας λέει ότι “όταν μιλάμε για τέχνη σίγουρα δεν μπορεί να υπάρξει αντικειμενικός χαρακτηρισμός αισθητικής και ποιότητας μεταξύ των έργων, καθώς η τέχνη σημαίνει ποικιλία στην έκφραση”.

 

Εικόνα
Revolt Κατάστημα Μοναστηράκι Γκραφίτι Spray

 

Εικόνα
Revolt Κατάστημα Μοναστηράκι Γκραφίτι Spray

  

Εικόνα
Revolt Κατάστημα Μοναστηράκι Γκραφίτι Spray

Revolt | revolt.gr - facebook - instagram 

 

Η νοοτροπία γύρω από τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε πια το γκράφιτι έχει αλλάξει. Ο Γιώργος μας αναφέρει ότι πολλοί γονείς πια αναζητούν σημεία ώστε να μπορέσουν οι επίδοξοι νέοι writers να εκφραστούν. Όμως και οι δύο συμφωνούν ότι υπάρχει έλλειψη αδειοδοτημένων χώρων για βάψιμο στις γειτονιές, η οποία τελικά οδηγεί στον κορεσμό από tags και κακής ποιότητας γρήγορα γκράφιτι στην πόλη. Οι καλλιτέχνες που πλέον στολίζουν την πόλη μας με murals και όχι μόνο, ξεκίνησαν από το tagging για να γίνουν γνωστοί και όπως συμπληρώνει ο Γιώργος. “Αν δεν υπήρχε αυτή η αυθεντική  σκηνή των 1990ς με το χιπ χοπ κίνημα δε θα μιλούσαμε τώρα για την άνθιση του street art στην Αθήνα. Θα μέναμε μάλλον ακόμα σε μία γκρι πόλη”. Συγχρόνως, όπως ξέρουμε, πολλοί καλλιτέχνες που θα μπορούσαν να φτιάξουν μια διαφορετική όψη της πόλης, απορροφήθηκαν σε άλλους τρόπους εφαρμοσμένης ζωγραφικής όπως το tattoo. Οι νέες γενιές, άλλωστε όπως μαθαίνουμε, έχουν φύγει από τη νοοτροπία του μονοχρωματικού tagging και κατευθύνονται σε διαφορετικούς τρόπους έκφρασης.

 

Εικόνα
Revolt Κατάστημα Μοναστηράκι Γκραφίτι Spray

 

Εικόνα
Revolt Κατάστημα Μοναστηράκι Γκραφίτι Spray

effect & technical sprays για εξειδικευμένες ανάγκες και απαιτητικά έργα
 

Εικόνα
Revolt Κατάστημα Μοναστηράκι Γκραφίτι Spray

πραγματικό old-school

 

Από τους δρόμους, στους καμβάδες, στη σκηνογραφία και στις diy κατασκευές: Και ενώ η πρώτη σκέψη που μας έρχεται στο μυαλό για τα σπρέι χρωμάτων είναι φυσικά το γκράφιτι, τα σπρέι μπορεί να έχουν, και έχουν πρωτίστως μια πιο άρτι πλευρά. Κατασκευασμένα με υψηλές ποιότητες και προδιαγραφές καλυπτικότητας (σσ.να ναι καλά οι τοίχοι!) και με πολλές δυνατότητες στο πάχος του χρώματος (κάθε καπάκι που αλλάζεις σ’ ένα μπουκάλι μπορεί να απλώσει με διαφορετικούς τρόπους το χρώμα σου). Tα σπρέι στην κυριολεξία αποτελούν ένα υλικό μπορεί να χρωματίσει όλες τις επιφάνειες. Η διαδικασία για να βάψουμε κάτι άψογα, σύμφωνα με τα παιδιά του καταστήματος Revolt, είναι η ολντ σκουλ τεχνική αστάρι - σπρέι - βερνίκι (εννοείται τα βρήκαμε όλα εδώ). Ένα πολύ ωραίο παράδειγμα για να κατανοήσουμε τις εφαρμογές του είναι οι αερογραφίες και οι τσαχπινιές που υπάρχουν σε αμάξια και μηχανάκια. Σε ό,τι αφορά στη χρήση τους σε ανάγκες σκηνικών ανακαλύψαμε ότι εδώ υπάρχουν εξειδικευμένα τεχνικά spray που μιμούνται διαφορετικές επιφάνειες όπως το μάρμαρο, ο γρανίτης, οι πατίνες, αλλά και γκλίτερ και φλούο που προτιμούνται σε διακοσμήσεις. Αν θέλεις κάτι να αλλάξεις στο χώρο σου και ψάχνεις τον τρόπο τότε σίγουρα στο υπόγειο του Revolt ή το eshop θα εκπλαγείς με τις δυνατότητες που δίνει αυτό το “λαϊκό” και προσιτό μέσο. Στα spray που ξεχωρίσαμε είναι η σειρές ΜΤΝ 94 με πολύ ωραία ματ χρώματα αλλά και η ακρυλική Gold της Montana, που θεωρείται το τέλειο εργαλείο για τους καλλιτέχνες και τους δημιουργικούς εργαζόμενους. Το ειδικά ανεπτυγμένο σύστημα χαμηλής πίεσης στα συγκεκριμένα spray εγγυάται μέγιστη ακρίβεια κάλυψης.

 

Εικόνα
Revolt Κατάστημα Μοναστηράκι Γκραφίτι Spray

ρούχα και αξεσουάρ 
 

Εικόνα
Revolt Κατάστημα Μοναστηράκι Γκραφίτι Spray

τα πάντα για τα Spray, το Streetart και το Graffiti

Εικόνα
Revolt Κατάστημα Μοναστηράκι Γκραφίτι Spray

βιβλία και συλλεκτικά αντικείμενα
 

Στο κατάστημα του Revolt πιο συγκεκριμένα βρήκαμε: color sprays: σπρέι υψηλής ποιότητας σε άπειρα χρώματα, τεχνικά, υφής και πολλά άλλα, markers (μαρκαδόρους) των εταιρειών Montana-cans, Montana-colors, Loop, NBQ, Flame. Επίσης, προσέχοντας για το οικολογικό μας αποτύπωμα, εδώ έχουμε τη δυνατότητα να ξαναγεμίσουμε τους μαρκαδόρους μας ή να καθαρίσουμε με ειδικό spray τις βαλβίδες των χρωμάτων ώστε να ξαναχρησιμοποιηθούν! Επίσης πολλά από τα σπρέι είναι πια waterbased και πιο φιλικά στο περιβάλλον και τα παιδιά το ψάχνουν πολύ! 

Αν νιώθεις την ακατανίκητη επιθυμία να εκφραστείς με χρώμα, αν θες να σχεδιάσεις και να πειραματιστείς με υλικά και αν ψάχνεις ένα σημείο που μπορείς να ρωτήσεις και να εμπιστευτείς για να προμηθευτείς ό,τι χρειάζεσαι σχετικά με το graffiti και το diy, το Revolt παραμένει  διαχρονικά δίπλα σου. Στην πόλη που ποτέ δεν εφησυχάζει, όσο και να αλλάζει, οι τοίχοι της θα μιλάνε και οι άνθρωποί της θα ψάχνουν τους διαφορετικούς αυτούς τρόπους να επικοινωνούν την αλήθεια της.
 

Συντάκτης: Κλέλια Αρμπηλιά / Eπιμέλεια δημοσίευσης - Φωτογραφίες: Γιώργος Φιοράκης - Advart 

Information

Revolt
Αγίου Φιλίππου 4, Μοναστηράκι - Αθήνα
2103246993 

Eshop revolt.gr 
facebook - instagram 

Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

Η Αργυρώ και η Ευαγγελία Κοκκίνη συνεχίζουν την παράδοση και εξελίσσουν τις υπηρεσίες στον νέο χώρο του στεγνοκαθαριστηρίου Athens Laundry. Βουτάμε στα καθαρά μας ρούχα και την ιστορία ενός επαγγέλματος και...

Go Out

Η Μαριαλένα μεγάλωσε στο βιβλιοπωλείο της μητέρας της στο Βαρθολομιό και αποφάσισε να ανοίξει ένα μικρό βιβλιοπωλείο στα Εξάρχεια. Οικείο σαν τα βιβλιοπωλεία γειτονιάς που μας μεγάλωσαν, το Book/owski’s...

Go Out

Μια δραστήρια εξαρχειώτισσα, η Ευαγγελία Σωτηροπούλου, δημιούργησε το πρότζεκτ Oinosporos. Χειροποίητα φυσικά καλλυντικά και προϊόντα, από το λάδι του κουκουτσιού του σταφυλιού, με μια ολιστικά φιλική προς το...

Go Out

Πρόσφατα Άρθρα

Newsletter