Στο Κύμινο: μπαχάρια, μπακίρια, βοτάνια και ντόπια προϊόντα στην γωνία της Ερεσσού και Χαριλάου Τρικούπη

Στο νέο χώρο του “Κύμινου”, του λόκαλ μπαχαράδικου της γειτονιάς, σταματήσαμε για τα μπαχαρικά μας, το τσάι του βουνού, την άγρια ικαριώτικη μέντα και βρήκαμε μικρούς καθημερινούς θησαυρούς για την κουζίνα μας και όχι μόνο.

Συντάκτης: Κλέλια Αρμπηλιά / Eπιμέλεια: George Fiorakis 
Φωτογραφίες: Advart
 

Πώς είναι να μένεις στα Εξάρχεια; Στην ιδιαίτερη γειτονιά μας, στο κέντρο της πόλης, μπορείς να βρεις ό,τι χρειάζεσαι απλώς περιδιαβαίνοντας στους πεζόδρομους και τους κεντρικούς σε μικρά μαγαζιά με τη δική του ταυτότητα. Οι άνθρωποί τους στεγάζουν ζωές και μεράκι σ’ αυτή την ιδιότυπη και σχεδόν συνωμοτική συνύπαρξη κατοίκων και λόκαλ αγοράς στο αστικό χωριό μας. Έτσι λοιπόν και το Κύμινο, το κατάστημα που άνοιξε πριν λίγα χρόνια στη οδό Ζωοδόχου Πηγής και έφερε στα χέρια μας κόσμους μυρωδάτους από μπαχαρικά και καθημερινά βότανα.


Επισκεφθήκαμε ξανά το Κύμινο, το τοπικό βότανο-μπαχαράδικο της γειτονιάς, που πλέον μεταφέρθηκε στο ξύλινο νέο κατάστημα στην γωνιά Χαριλάου Τρικούπη 71 και Ερεσσού, ανακαλύψαμε επιλεγμένα παραδοσιακά προϊόντα, πήραμε τα μάτσα με τα αφεψήματα και τα μυρωδικά μας και μάθαμε τα νέα του Κωνσταντίνου, γέννημα θρέμμα Εξαρχειώτη, που εδώ και πέντε χρόνια μας προμηθεύει με όλα αυτά τα πασπαλίσματα που κάνουν τα ψώνια μας για το σπίτι πιο ευχάριστα και πιο χρωματιστά. Το Κύμινο, μας έλειψε για λίγο, μέχρι να μεταφερθεί τον Νοέμβριο που μας πέρασε στη νέα του διεύθυνση στην διασταύρωση Τρικούπη και Ερεσσού, όμως δεν έκλεισε στα αλήθεια ποτέ. Για τους κατοίκους των Εξαρχείων και πέριξ είναι μια κλασική στάση για να πάρουν τα καλούδια τους μετά την λαϊκή του Σαββάτου και να στηρίξουν όλα αυτά τα μικρά σημεία που συμπληρώνουν το εναλλακτικού τύπου εμπορικό μωσαϊκο της γειτονιάς. Πόσο μάλλον τις μέρες που μας θέλουν να μένουμε όσο πιο εντός είναι εφικτό, σημεία σαν κι αυτό μας λύνουν τα χέρια και δεν χρειάζεται να περάσουμε τα σύνορα των Εξαρχείων.
 
 

Εικόνα


 

Εικόνα

 

Εικόνα

 

Στο Κύμινο, κάτω από τα μπακίρια και τα οικογενειακά κειμήλια, μετράμε με τα μάτια τα αμέτρητα γυάλινα βάζα γεμάτα με διαφορετικά δώρα από την φύση για τον άνθρωπο, υφές και σχήματα από τα μπαχαρικά του κόσμου που κοσμούν τα ξύλινα ράφια του. Στα ειδικά κυλινδρικά βαρέλια φυλάσσονται τα ντόπια όσπρια με το κιλό και στα καλάθια αναθυμίαζουν τα αποξηραμένα: βουνίσια ρίγανη από τα όρη της Εύβοιας και τον Όλυμπο, φλισκούνι και άγρια μέντα από την Ικαριά ποτισμένα με αιγαιοπελαγίτικες ευεργετικές ιδιότητες


*Ήξερες ότι; Η Μέντα (άγρια μέντα ή φλισκούνι), παίρνει το όνομα της από την ερωμένη του θεού του κόσμου των νεκρών Άδη, την νύμφη Μίνθη. Υπάρχουν πολλές εκδοχές του μύθου της με επικρατέστερη ότι η Περσεφόνη, μεταμόρφωσε στο αρωματικό φυτό την όμορφη Μίνθη όταν βίαια την σκότωσε από ζήλια. Στη συνέχεια ο Άδης από λύπηση της χάρισε την ευωδιά της.

 

Εικόνα



 

Εικόνα

 

Εικόνα

 

Τα βότανα, ανέκαθεν ήταν συνδεδεμένα με την ευεξία και την υγεία του ανθρώπου, συγχρόνως αποτελούν την πρώτη ύλη σε πολλά σύγχρονα φαρμακευτικά σκευάσματα, συνεχίζοντας διαμέσου της επιστήμης “έναν κύκλο γνώσης που επαναλαμβάνεται” μιας και, όπως μας λέει ο Κωνσταντίνος, ένα κομμάτι αυτής της γνώσης αποτελούσε εμπειρική και προφορική κληρονομιά που περνούσε από γενιά σε γενιά. Στα καθημερινά μας: για ψυχική ανακούφιση και ξεκούραση το ταπεινό αφέψημα με χαμομηλάκι από τους αγρούς κάνει θαύματα πριν τον ύπνο ή ένας συνδυασμός άφθονης πιπερόριζας, εχινάκειας, κουρκουμά και καυτερών μπαχαρικών σε αφέψημα ή στην τροφή μας θα υπερασπίσει περαιτέρω το σώμα μας. 


*Δεν ξεχνάμε (όπως είχαμε μάθει και στην πρώτη μας επίσκεψη στο Κύμινο) ότι τα βότανα δεν είναι φάρμακα και ούτε πρέπει να αντιμετωπίζονται ως τέτοια. Η ορθολογική χρήση τους, όμως, έπειτα από την έγκριση του γιατρού μας μπορεί να ενισχύσει κάθε τύπο θεραπείας.

Εικόνα


 

Εικόνα

 

Εικόνα


 

Βότανα και φυσικά παράγωγα αρωματίζουν και συγχρόνως αποδίδουν τις θεραπευτικές τους ιδιότητες όταν μπαίνουν μέσα στα φυσικά σαπούνια του Κύμινου. Μάθαμε εδώ, ότι φτιάχνονται σε συνεργασία με μια μικρούλα οικοτεχνία σαπουνιών με πρώτη ύλη το ελαιόλαδο παραγωγής της οικογένειας του Κύμινου, που έρχεται από τα λιόδεντρά της στην αρχαία Ολυμπία (σσ. προσωπική μας αδυναμία το σαπουνι με το μέλι για την εξαιρετική ευωδιά και τις μαλακτικές ιδιότητες του). Αξίζει να αναφερθεί ότι, το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο από την Ολυμπία εδώ μπορεί κανείς να το προμηθευτεί με το κιλό ή τον τενεκέ, όπως παλιά.


*Το Κύμινο προτείνει: Τι είναι ο Ύσσωπος;  ένα βότανο θεραπευτικό, μπορεί να μην είναι ευρέως γνωστό αλλά θεωρείται, όπως μάθαμε εδώ “θαυματουργό”. Το αφέψημα με ύσσωπο αποτελεί πρόληψη αλλά και θεραπευτική ενίσχυση στα προβλήματα του αναπνευστικού και χαλαρώνει το νευρικό σύστημα. Τον ύσσωπο συνοδεύει μια ιστορία χιλιάδων ετών μιας και καλλιεργείται στην Αίγυπτο, την Νότια Ευρώπη και την Παλαιστίνη από τα αρχαία χρόνια, στην εβραϊκή παράδοση ονομάζεται ezob και θεωρείται ιερός, ενώ χρησιμοποιήθηκε από τον Ιπποκράτη και τον Διοσκουρίδη για θεραπείες.  


Εικόνα

 

Εικόνα

 

Εικόνα



 
 
Ανάμεσα στα συσκευασμένα παραδοσιακά προϊόντα που πλαισιώνουν τα φυσικά, εδώ βρήκαμε μία μικρή κάβα από “επίλεκτα κρασάκια” και χειροποίητο λικέρ “καστανέλι”. Ντόπιες ετικέτες με παλαιωμένη ρετσίνα, λευκό, ροζέ και κόκκινο ημίγλυκο σε λογικές τιμές που μας επιτρέπουν άνετα να τα δοκιμάσουμε όλα! Στα ωραία νέα, εκτός από το λικέρ κάστανο με μέλι σχεδιάζεται να έρθουν ντόπια λικεράκια από όλη την επικράτεια σε διάφορες γεύσεις. Ό,τι πρέπει δηλαδή για ανοιξιάτικα απογεύματα στο μπαλκόνι μας. Για τις μαγειρικές μας και το ράφι με τα μπαχαρικά στην κουζίνα μας αλάτι θαλασσινό, φρεσκοτριμένο πιπέρι, πάπρικα, κόλιανδρος και φυσικά κύμινο προτείνονται για εγγυημένη νοστιμιά στα πιάτα μας. Εδώ, επίσης, μπορούμε να ζητήσουμε και πάρουμε επιτόπιες μίξεις μπαχαρικών, ανάλογα με τα υλικά μαγειρικής μας: για κρέας, για ψάρι, για μαγειρευτά!


Στα ανοιξιάτικα Εξάρχεια, με τις βόλτες στο Στρέφη και τα αγριολούλουδα, που φυτρώνουν ακόμα και στις χαραμάδες από το τσιμέντο, δεν χρειάζεται να πας μακριά για να βρεις τα απαραίτητα. Και αν σε φέρνει εδώ μια βόλτα ή είσαι περαστικός, στο Κύμινο, στην Ερεσσού και Τρικούπη 71 θα βρεις υλικά και συστατικά σαν αυτά που θα έφερνες πίσω από τα ταξίδια σου στη φύση.





Συντάκτης: Κλέλια Αρμπηλιά / Eπιμέλεια: George Fiorakis 
Φωτογραφίες: Advart

Information

Κύμινο
Βότανα, μπαχαρικά, όπρια, ζυμαρικά και άλλα πολλά! 
Χαριλάου Τρικούπη 71-73  και Ερεσσού

Facebook

 

Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

Η Μαριαλένα μεγάλωσε στο βιβλιοπωλείο της μητέρας της στο Βαρθολομιό και αποφάσισε να ανοίξει ένα μικρό βιβλιοπωλείο στα Εξάρχεια. Οικείο σαν τα βιβλιοπωλεία γειτονιάς που μας μεγάλωσαν, το Book/owski’s...

Go Out

Μια δραστήρια εξαρχειώτισσα, η Ευαγγελία Σωτηροπούλου, δημιούργησε το πρότζεκτ Oinosporos. Χειροποίητα φυσικά καλλυντικά και προϊόντα, από το λάδι του κουκουτσιού του σταφυλιού, με μια ολιστικά φιλική προς το...

Go Out

Στον πεζόδρομο της Τσαμαδού, η νεαρή και τολμηρή Αναστασία μας βουτάει στη σχεδόν κινηματογραφική αισθητική των 1970ς και 1980ς retro vintage ρούχων του Dark Cherry. Στην καρδιά του vintage, που είναι τα...

Go Out

Πρόσφατα Άρθρα

Newsletter