Ανακαλύπτουμε τις γεύσεις του κόσμου και της γειτονιάς: Zαχαροπλαστείο Seyidoglu, αυθεντικοί μπακλαβάδες και ανατολίτικα γλυκά, στην πλατεία Κάνιγγος

Στην μικρή πλατεία που σχηματίζει η Γαμβέτα και η Κάνιγγος, λίγο πιο κάτω από τα Εξάρχεια, στο κέντρο της Αθήνας, ανάμεσα στα παλιά αθηναϊκά εστιατόρια βρίσκεται το ζαχαροπλαστείο του Seyidoglu που μας προμηθεύει με αυθεντικούς βουτυρένιους μπακλαβάδες και γεύσεις από την Κωνσταντινούπολη καθημερινά.

Συντάκτης: Κλέλια Αρμπηλιά / Eπιμέλεια: George Fiorakis 
Φωτογραφίες: Advart
 

Ανάμεσα στον πυκνό αστικό ιστό της Αθήνας, οι πεζόδρομοι δημιουργούν μικρές παύσεις από τους πολύβουους δρόμους που περιστοιχίζουν την Ομόνοια, και όσο η πόλη μας γίνεται όλο και πιο πολυπολιτισμική σε αυτά τα κομμάτια του κέντρου εγκαθίστανται και ανθίζουν τοπικά εγχειρήματα με διαφορετικές πολιτισμικές γευστικές ταυτότητες: ένα εξ αυτών το μικρό, αλλά με μεγάλη ιστορία ζαχαροπλαστείο του Seyidoglu (διαβάζεται Σεϊντογλου) που έπιασε το μάτι μας σε μια Σαββατιάτικη βόλτα στο κέντρο, όταν παρατηρήσαμε τον ανάμεικτο κόσμο που έσπευδε να δοκιμάσει και να πάρει μαζί του τα λαχταριστά τουρκικά μπακλαβαδάκια του. Η συνέχεια ήταν αποκαλυπτική όταν μαζί με τα νόστιμα βουτυράτα μπακλαβαδάκια που δοκιμάσαμε ανακαλύψαμε και την ιστορία ενός από τα πιο γνωστά διεθνώς ζαχαροπλαστεία από το 1952 στην γείτονα χώρα, του οποίου η φρέσκια αθηναϊκή άφιξη βρήκε χώρο δίπλα μας, στην μικρή πλατεία εκεί που συναντά η δικη μας οδός Θεμιστοκλέους την Γαμβέτα, την Γλαδστώνος 10 και την οδό Κάνιγγος.

Στα τραπεζάκια, έξω, ανάμεικτα πρόσωπα και πολιτισμοί. Εδώ πίνει αυθεντικό τούρκικο τσάι η τουρκική, η κουρδική και η αραβική κοινότητα, ανάμεικτη με αθηναίους και εξαρχειώτες που περνάνε να πάρουν το γλυκάκι τους. Μια ευχάριστη έκπληξη στο τοπίο της ευρύτερης γειτονιάς μας από αυτές που μας κάνουν να θυμόμαστε γιατί αγαπάμε να ζούμε στο κέντρο.

 

Εικόνα

 

Εικόνα

 

Εικόνα

 

Γνωρίζοντας την ομάδα που εξυπηρετεί στο αθηναϊκό ζαχαροπλαστείο Seyidogou, ανακαλύψαμε χαρούμενα πρόσωπα που έχουν βάλει σκοπό να μας μάθουν και να μας θυμίσουν τις μερακλίδικες γεύσεις της γλυκιάς παράδοσης από την Ανατολία και ένα γευστικό καθημερινό αλισβερίσι μεταξύ Αθήνας και Κωνσταντινούπολης. Η ευγενική Ζιλντάν με την τουρκική καταγωγή ανέλαβε να μας γλυκάνει με πεντανόστιμα γλυκάκια και να μας μεταφράσει την πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία παράδοσης πίσω από τα ζαχαροπλαστεία Seyidoglu. 

Μια γλυκιά ιστορία από την Κωνσταντινούπολη: 
Η ιστορία των ζαχαροπλαστείων Σεϊντογλου ξεκινάει το 1948, όταν ο μάστορας Χαμπές - Habeş Seyidoğlu φτάνει στην Κωνσταντινούπολη και ανοίγει την πρώτη παραγωγική μονάδα παραγωγής μπακλαβά, τέσσερα χρόνια μετά το 1952, στην οδό Χαρικζαντέ στην περιοχή Λαλελί. Τα νέα για την εξαιρετική ποιότητα του μάστορα μαθεύτηκαν γρήγορα στην Πόλη και έτσι οι νόστιμοι μπακλαβάδες του Seyidoglu βρήκαν την θέση τους στα επιδόρπια των μενού των πιο εξέχοντων εστιατορίων της εποχής. Το 1958 ανοίγει το δεύτερο κατάστημα και έως το 1960 η φήμη του μάστορα Χαμπές και των ζαχαροπλαστείων έχει ήδη διαδοθεί ανάμεσα στους Κωνσταντινοπολίτες, οι οποίοι σχημάτισαν ουρές έξω από τα καταστήματα, μια εικόνα που καταγράφηκε και στα δημοσιεύματα της εποχής. Άλλωστε ο Χαμπές Σεϊντόγλου ήταν πρωτοπόρος και παρουσίασε πρώτος το flat kadayıf. Την δεκαετία του 1980 η επιχείρηση συνεχίζει να επεκτείνεται και αυξανοντας τις παραγωγικές της μονάδες πρόσθεσε στην γκάμα των μπακλαβάδων και του κανταϊφιού, την παρασκευή μαρμελάδας και παραδοσιακού λουκουμιού.

Εικόνα


 
Απο τα 90ς και μετά η τρίτη γενιά αναλαμβάνει και συνεχίζει την οικογενειακή παράδοση που άφησε η γλυκιά κληρονομιά του παππού μάστορα Χαμπές και τις τελευταίες δεκαετίες η τεχνική και το μεράκι του εργαστηρίου του Seyidoglu έχει βρει ανταπόκριση σε διάφορα σημεία του κόσμου, όπου ταξιδεύουν καθημερινά τα φρεσκοσυσκευασμένα μπακλαβαδάκια και όχι μόνο. 

 

Εικόνα

 

Εικόνα


Εικόνα


 
 
Η ιδιαίτερη ταμπέλα με την μισή υφήλιο φτιαγμένη από μπακλαβά θα σε βοηθήσει να αναγνωρίσεις το ζαχαροπλαστείο αλλά μαρτυρά και την εξάπλωση των καλοφτιαγμένων γλυκών από την Πόλη στις πόλεις του κόσμου. 
Η ομάδα του Seyidoglu Athens, το οποίο άνοιξε εν μέσω καραντίνας, οι υπεύθυνοι Μωάμετ και ο Χικμέτ, μοιράζουν την ζωή τους μεταξύ Κωνσταντινούπολης και Αθήνας, η Έλλη και η Ζιλντάν είναι τα πρόσωπα που θα μας εξυπηρετήσουν όταν επισκεφτούμε το ζαχαροπλαστείο. Μάθαμε ότι αποφάσισαν να ανοίξουν το παράρτημα της Αθήνας στο σημείο αυτό, μιας και εδώ συναντιούνται άνθρωποι από πολλά διαφορετικά μπακγκράουντ και πολιτισμούς: από την τουρκική, συριακή και αραβική κοινότητα έως εξαρχειώτες και τουρίστες. Μας λένε πως τα γευστικά κοινά σημεία μεταξύ των λαών και των πολιτισμών, όπως για παράδειγμα οι διαφορετικές εκδοχές του μπακλαβά, αποτελούν το κίνητρο για να δοκιμάσουμε όλοι την δοκιμασμένη βερσιόν από τον Seyidoglu. Παράλληλα, και ενόσω μιλάμε μας κερνούν παραδοσιακό μαύρο τσάι στα χαρακτηριστικά ποτηράκια με την ζάχαρη στο πλάι και νόστιμα λουκούμια και για λίγο μεταφερόμαστε νοητά στα νεανικά ταξιδάκια μας στην Σμύρνη, το Αϊβαλί και την Πόλη. Στα ράφια του μικρού ζαχαροπλαστείου με την έθνικ ατμόσφαιρα και την ενδιαφέρουσα ιστορία μπορείς να βρεις τα συσκευασμένα προϊόντα Seyidoglu: ταχίνι, ενδιαφέρουσες γεύσεις σε μαρμελάδες, τσάι μαύρο, καφές, πετιμέζι κ.α   

Εικόνα

 

Εικόνα

 

Εικόνα

 

Ινφο :
Η λέξη μπακλαβάς βγαίνει από τη μογγολική ρίζα baγla- που σημαίνει ‘τυλίγω’ με την Τουρκική κατάληξη -v και από το 2008 κατοχυρώθηκε από την Τουρκία ως προστατευόμενη ονομασία προέλευσης. 

Ο μπακλαβάς είναι ένα γλυκό που δημιουργήθηκε και καταγράφηκε κατά την εποχή της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, η ιστορία και ο μύθος θέλουν να τελειοποιήθηκε μέσα στα παλάτι του Τοπ Καπί. Η βασική διαφορά με την ελληνική εκδοχή του είναι ότι στην Τουρκία φτιάχνεται με βούτυρο ενώ στην χώρα μας με σιρόπι. Τα μπακλαβαδάκια που ετοιμάζονται στα εργαστήρια και τις μονάδες παραγωγής του Seyidoglu και εφοδιάζουν το κατάστημα σχεδόν καθημερινά, μάθαμε ότι ακολουθούν την μυστική συνταγή από το 1952 και ότι φτιάχνονται χωρίς την χρήση μηχανών παρά μόνο από τα χέρια εξειδικευμένων ζαχαροπλάστων. Η ζάχαρη. όπως μας είπαν, που χρησιμοποιείται προέρχεται από βιολογικό παντζάρι(!) Για να φτιαχτεί ένας μπακλαβάς χρειάζεται να ανοιχτούν στο χέρι σαράντα λεπτά φύλλα ζύμης. Εκτός από τα λουκούμια και την ποικιλία στα μπακλαβαδάκια εδώ σερβίρεται για πρωινό και τούρκικος παραδοσιακός καφές της μάρκας Seyidoglu συνοδεία με αλμυρές πίτες ή της πρότασης του καταστήματος για πρωινό με αυγά και φρέσκα λαχανικά. Διακρίνουμε την περηφάνια και την επιμονή της ομάδας στο να αναφέρουμε την σημασία που δίνουν τα ζαχαροπλαστεία Seyidoglu στην ποιότητα των πρώτων υλών των γλυκών. 

Εικόνα


 

Εικόνα

 

Εικόνα



Σε αυτή την επίσκεψη μας προσπαθούμε να μάθουμε όσα περισσότερα μπορούμε από την παράδοση της Τουρκίας: το εκπληκτικό σετάκι σερβιρίσματος τούρκικου καφέ μας τραβάει ιδιαίτερα το ενδιαφέρον και η ομάδα μας μαθαίνει πως να σερβίρουμε τον καφέ, το νερό και το λουκουμάκι στη μέση, ενώ συγχρόνως δοκιμάζουμε τις διάφορες γεύσεις από τα λουκουμάκια που μας προσφέρονται. Μας τραβάει το βλέμμα το χάλκινο μηχάνημα που βράζει το μαύρο τούρκικο τσάι του Seyidoglu στην ιδανική θερμοκρασία πίσω από τις βιτρίνες με τα νόστιμαμπακλαβάδακια. 

Στην αναζήτησή μας στα ιδιαίτερα σημεία της γειτονιάς και του κέντρου που διαφοροποιούν την καθημερινότητα μας, η ανταλλαγή κουλτούρας και η αγάπη που μονιάζει τους ανθρώπους μέσα από την γεύση είναι πάντα συγκινητική. Στην έθνικ βερσιόν της Αθήνας ενός καταξιωμένου τουρκικού ζαχαροπλαστείου καταφέραμε και ταξιδέψαμε για λίγο στην Ανατολή και τον Βόσπορο και φεύγοντας πήραμε και ένα κουτάκι μπακλαβαδάκια για τα φιλαράκια μας στα Εξάρχεια. 




Συντάκτης: Κλέλια Αρμπηλιά / Eπιμέλεια: George Fiorakis 
Φωτογραφίες: Advart

Information

Zαχαροπλαστείο Seyidoglu (Σεϊντογλου)
Γλαδστώνος 10, Πλατεία Κάνιγγος, Αθήνα

Ανοιχτό καθημερινά
7.00πμ - 11.μμ  

Παραγγελίες
6980007255

Facebook / Site


 

Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

Η Μαριαλένα μεγάλωσε στο βιβλιοπωλείο της μητέρας της στο Βαρθολομιό και αποφάσισε να ανοίξει ένα μικρό βιβλιοπωλείο στα Εξάρχεια. Οικείο σαν τα βιβλιοπωλεία γειτονιάς που μας μεγάλωσαν, το Book/owski’s...

Go Out

Μια δραστήρια εξαρχειώτισσα, η Ευαγγελία Σωτηροπούλου, δημιούργησε το πρότζεκτ Oinosporos. Χειροποίητα φυσικά καλλυντικά και προϊόντα, από το λάδι του κουκουτσιού του σταφυλιού, με μια ολιστικά φιλική προς το...

Go Out

Στον πεζόδρομο της Τσαμαδού, η νεαρή και τολμηρή Αναστασία μας βουτάει στη σχεδόν κινηματογραφική αισθητική των 1970ς και 1980ς retro vintage ρούχων του Dark Cherry. Στην καρδιά του vintage, που είναι τα...

Go Out

Πρόσφατα Άρθρα

Newsletter