Βήμα στον πολιτισμό #6 / Η Δέσποινα Παπαδοπούλου από το βιβλιοπωλείο Solaris

“Σε καταστάσεις φόβου επιβίωσης και αγωνίας τα χαμηλότερα επίπεδα της συνείδησης καλύπτουν και μολύνουν τα ψηλότερα, αυτά της συμπόνοιας, της αλληλεγγύης, της αγάπης, της σοφίας. Ο πολιτισμός, η τέχνη είναι το αντίδοτο.” Μας μιλά η Δέσποινα Παπαδοπούλου, δηιουργός και υπεύθυνη του βιβλιοπωλείου κόμικς και φαντασίας Solaris.

- Βήμα στον πολιτισμό. Μια σειρά δημοσιεύσεων-τοποθετήσεων. Η ιδέα προέκυψε θέλοντας να ανοίξουμε ένα διάλογο και να δώσουμε διαδικτυακό βήμα και χώρο να τοποθετηθούν οι άνθρωποι που ανήκουν στην ενεργή πολιτισμική παραγωγή της χώρας, σε όλο της το εύρος, σύμφωνα με τη δική τους δράση και βιώματα.  


- Βιβλίο, μουσική, παραστατικές τέχνες, κινηματογράφος, εικαστικά σε αβεβαιότητα. Σε μία εποχή που η τρέχουσα κατάσταση και η διαχείρισή της αποτελούν πληγή και υπαρκτό ζήτημα όρων επιβίωσης για τους πολιτισμικά εργαζόμενους και τους δημιουργούς καλλιτεχνικού έργου, είναι επιτακτική ανάγκη να δούμε που βρισκόμαστε. 

Σε κάθε δημοσίευση θα ανασκάβουμε μαζί με τους καλλιτέχνες και τους πολιτισμικά εργαζόμενους την στοίβα κάτω από το χαλί της τωρινής κατάστασης και θα αναζητούμε λύσεις και δράσεις. 

> Στη σημερινή μας δημοσίευση: η Δέσποινα Παπαδοπούλου εργάζεται στον τομέα του βιβλίου και της ένατης τέχνης για πάνω από 35 χρόνια. Η Δέσποινα ξεκίνησε σαν υπάλληλος στο βιβλιοπωλείο της Βαβέλ, συνέχισε σαν συνέταιρος στο βιβλιοπωλείο Παρά Πέντε και το 1989 δημιούργησε και το βιβλιοπωλείο κόμικς και βιβλίων επιστημονικής φαντασίας Solaris που βρίσκεται στα Εξάρχεια, στην οδό Μπόταση, καλύπτοντας το κενό της εγχώριας αγοράς για το ξενόγλωσσο κόμικς.

 

//Διαβάστε ακόμη:

Βήμα στον πολιτισμό #1 / Μας μιλά η Αννίτα Δεκαβάλλα, υπεύθυνη του Θεάτρου Εξαρχείων
 
- Βήμα στον πολιτισμό #2 / Η ανεξάρτητη μπάντα SOCIAL WASTE

- Βήμα στον πολιτισμό #3 / Τοποθετείται ο σκιτσογράφος "The Rabbit Knows" 

- Βήμα στον πολιτισμό #4 / Μας μιλά ο συγγραφέας & ραδιοφωνικός παραγωγός Χάρης Συμβουλίδης   

- Βήμα στον πολιτισμό #5 / Μας μιλά η πρωτοβουλία μουσικών-συλλογικότητα ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΑ 
 

Η τοποθέτηση της Δέσποινας Παπαδοπούλου:

“Παρακολουθώ τη σκέψη μου. Είμαι στο βιβλιοπωλείο με κατεβασμένα ρολά και αναρωτιέμαι αν θα καταφέρουμε να υπερβούμε τις συνθήκες σαν κλάδος. Μοιάζει με καράβι που πέφτει από τη μια καταιγίδα στην άλλη. Και αναρωτιέμαι μετά, αν η ύπαρξη μας και μόνο, βοηθάει κάποιους. Μετά, η σκέψη μου πάει στους καλλιτέχνες. Πάσης φύσεως καλλιτέχνες. Ζωγράφους, χορευτές, ηθοποιούς, τραγουδιστές, σκηνοθέτες, υπηρέτες του πολιτισμού. Είναι αυτοί που έχουν επηρεαστεί ακόμα περισσότερο από την παγκόσμια στάση έναντι σε αυτό που ζούμε, στην πανδημία όπως την ονομάζουν. Τώρα που τα πράγματα δυσκολεύουν και μαυρίζουν, χρειαζόμαστε κάτι να τρέφει την ψυχή γιατί το μυαλό χειραγωγείται ανά δευτερόλεπτο. Τον πολιτισμό, την τέχνη την χρειαζόμαστε ακόμη περισσότερο τώρα, γιατί μας βοηθάει να διευρύνουμε τη συνείδηση μας. Να την βγάλουμε από τα όρια και τα καλούπια. Να βγούμε από το κουτί και να αντικρίσουμε μια αχτίδα φωτός. Αυτό ακριβώς καταφέρνει η τέχνη. Και μέσα στην τέχνη συμπεριλαμβάνω και την ανάγνωση ενός βιβλίου, ενός κόμικς. Όλα τα δημιουργήματα που φωτίζουν την ψυχή, είναι για μένα Τέχνη.


Σε καταστάσεις φόβου επιβίωσης και αγωνίας τα χαμηλότερα επίπεδα της συνείδησης καλύπτουν και μολύνουν τα ψηλότερα, αυτά της συμπόνοιας, της αλληλεγγύης, της αγάπης, της σοφίας. Ο πολιτισμός, η τέχνη είναι το αντίδοτο. 

Χρειάζεται λοιπόν με κάθε τρόπο να επαναφέρουμε σαν αναγκαίο μέτρο ασφάλειας την τέχνη. 

Η τέχνη είναι αυτή που θα μας βοηθήσει να μην κολλήσουμε από τον ιό της ανθρωποφαγίας, του πολέμου, του τρόμου, της ψυχαναγκαστικής υποταγής.

Είναι επείγουσα ανάγκη λοιπόν να επαναφέρουμε όλες εκείνες τις εκφράσεις του πνεύματος και της τέχνης στη ζωή μας και άμεσα.

Δεν έχω να προτείνω κάτι μαζικό , αλλά είμαι σίγουρη ότι η στάση και η προσφορά κάποιων μεμονωμένων ανθρώπων, όπως και στο παρελθόν, θα φωτίσει και θα μετακινήσει τους σωρούς από τη μιζέρια και θα εμπνεύσει κι άλλους να ανοίξουν και να βγουν από το κουτί.”


Δέσποινα Παπαδοπούλου από το Solaris, για το Βήμα στον Πολιτισμό. inExarchiagr, Δεκέμβριος 2020.




Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

Το μεσημέρι του Σαββάτου, 20 Απριλίου, επιστρέφουμε στο Solaris για να γνωρίσουμε τον κόσμο του νέου Tomahawk Angel, σε έκδοση μίας από τις μεγαλύτερες ανεξάρτητες εταιρείες κόμικς των ΗΠΑ, της Dark Horse...

think

Μια συζήτηση για την καλλιτεχνική πρωτοβουλία Potential Project και την εικαστική έκθεση “Ενθύμιο” με τους επιμελητές Καρολίνα Αλειφεροπούλου και Δημήτρη Γεωργακόπουλο, στο νεοκλασικό κτήριο της Ανδρέα Μεταξά...

think

Ο Σταύρος Άλλος, μουσικός, τραγουδοποιός, ηχολήπτης και μουσικός παραγωγός, κυκλοφόρησε το πρώτο σόλο εγχείρημά του σε ελληνικό στίχο, με τίτλο “Για την Νόρα” σε βινύλιο, από τη Rudu Records.

think

Newsletter