Γράφουν

Leonard Cohen: Ο λογοτέχνης και οραματιστής της ροκ μουσικής

Ο Λέοναρντ Κοέν έφυγε από τη ζωή στα 82 του, λίγες μόλις εβδομάδες μετά την κυκλοφορία του άλμπουμ «You Want It Darker» που έμελε να γίνει το τελευταίο του δημιούργημα σε ένα έργο 50 ετών.

Συντάκτης: Διονύσης Ρόκος   

Ο Καναδός τραγουδιστής, στιχουργός και ποιητής γεννήθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου 1934 στο Γουέστμοντ του Κεμπέκ από Εβραίους γονείς. Έχασε τον πατέρα του όταν ήταν 9 ετών κάτι που επηρέασε βαρύτατα την ψυχολογία του. Άρχισε να μαθαίνει κιθάρα και να γράφει τα πρώτα του ποιήματα. Το έργο του περιελάμβανε τραγούδια, ποιήματα και διηγήματα για τη ζωή, τον θάνατο, τον Θεό, τον έρωτα, τη μοναξιά αγγίζοντας συχνά διάφορα κοινωνικοπολιτικά θέματα αλλά και τις ανθρώπινες σχέσεις.

Εμπνεύστηκε από πολλούς καλλιτέχνες όπως ο Ουόλτ Ουίτμαν, ο Χένρι Μίλερ αλλά και ο καθηγητής του Ιρβινγκ Λέιτον. Γνώρισε από μικρός την ποίηση του Φεντερίκο Γκαρσία Λόρκα η οποία επηρέασε βαθύτατα το έργο του. Προς τιμήν του έχει ονομάσει την κόρη του Λόρκα Κόεν και έχει γράψει για αυτόν το «Take this Waltz», το οποίο προλόγισε σε ένα live του με τα παρακάτω λόγια: 

«Πριν από πολύ καιρό σε ένα βιβλιοπωλείο στο Μοντρεάλ  έπεσα πάνω σε ένα βιβλίο ενός μεγάλου ισπανού ποιητή και αυτό το βιβλίο με προσκάλεσε σε ένα σύμπαν με μυρμήγκια και κρυστάλλους, αψίδες, γοβιούς και μηρούς που γλίστρησαν και χάθηκαν σαν κοπάδια  μικροσκοπικών ψαριών. Μπήκα σε αυτόν τον κόσμο και είμαι χαρούμενος που μπορώ να λέω πως δεν έφυγα ποτέ».  


 

 

Εικόνα
Coen


 

Τη δεκαετία του 60 μετακόμισε στο Λονδίνο αγόρασε μια γραφομηχανή και έγραφε ποιήματα κλεισμένος σε παγωμένα δωμάτια. Ο καιρός του Λονδίνου σιγά σιγά άρχισε να τον κουράζει. Κάποια μέρα επισκέφθηκε μια τράπεζα και ρώτησε τον υπάλληλο πως απέκτησε το μαύρισμά του. Αυτός του απάντησε πως μόλις είχε επιστρέψει από την Ελλάδα και ο Κόεν μετά από δύο μέρες έκλεισε εισιτήριο. Αφού έμεινε λίγο καιρό στην Αθήνα, κατέληξε στην Ύδρα. Εκεί νοίκιασε ένα σπίτι αρχικά, έναντι 14 δολαρίων το μήνα και όταν η γιαγιά του πέθανε και του άφησε κάποια περιουσία, ο Κόεν αγόρασε το δικό του σπίτι σε ένα από τα ψηλότερα σημεία του νησιού στο οποίο έμεινε για επτά χρόνια.  

Εδώ γνώρισε την πανέμορφη Μαριάν Ιλεν η οποία έγινε μούσα και γυναίκα του. Μαζί έζησαν δέκα περίπου χρόνια. Για αυτήν έγραψε το “Bird On The Wire” και ένα από τα πιο γνωστά του κομμάτια με τίτλο “So Long Marianne”. Η Ιλέν πέθανε στις 28 Ιουλίου 2016 και ο Κόεν λίγες μόνο ημέρες πριν, όταν έμαθε για την κατάσταση της υγείας της, της είχε στείλει το παρακάτω αποχαιρετιστήριο γράμμα:

«Marianne, έφτασε ο καιρός, μεγαλώσαμε και τα κορμιά μας καταρρέουν, νιώθω ότι θα σε ακολουθήσω πολύ σύντομα. Θέλω να ξέρεις πως είμαι τόσο κοντά πίσω σου, ώστε άμα απλώσεις το χέρι σου, νομίζω πως μπορείς να πιάσεις το δικό μου. Το ξέρεις ότι πάντα σε αγαπούσα για την ομορφιά και την σοφία σου, δεν χρειάζεται να τα επαναλάβω όλα αυτά, τα ξέρεις ήδη. Τώρα απλά θέλω να σου ευχηθώ ένα πολύ καλό ταξίδι. Αντίο παλιά μου φίλη. Ατελείωτη αγάπη, θα σε δω στη διαδρομή».



Εικόνα
Cohen

Στην Ύδρα. Στην παρέα και οι συγγραφείς Charmian Clift και Charles W.Heckstall  
 
-----------

Δείτε ακόμη:  

 
- Μια βόλτα στην τελευταία κατοικία του Έντγκαρ Άλαν Πόε
 

- Searching for Sugarman: Η ιστορία του Sixto Rodriguez

-----------


Εικόνα
Cohen

Στην Ύδρα
 

Εικόνα
Cohen

 
Η Marianne στο οπισθόφυλλο του "Songs from a Room" 
 

Μετά την Ύδρα αποφάσισε να μετακομίσει στις ΗΠΑ και να κυνηγήσει την καριέρα του στο τραγούδι κάνοντας και τις πρώτες του περιοδείες. Τη δεκαετία του ‘70 γνώρισε την Suzanne Elrod με την οποία απέκτησε δύο παιδιά αν και δεν παντρεύτηκαν ποτέ. Έγραψε και ηχογράφησε πολλά τραγούδια ακόμα και για ταινίες αλλάζοντας συνεχώς το ύφος του ενώ περιόδευσε σε ΗΠΑ, Καναδά και Ευρώπη. Στις αρχές της δεκαετίας του ‘80 στάθηκε κοντά στο συνδικάτο ‘Αλληλεγγύη’ κατά τη διάρκεια της κρίσης στην Πολωνία, δίνοντας συναυλίες και διαλέξεις υπέρ των εργατών παρά την επιβολή στρατιωτικού νόμου από το τότε κομμουνιστικό καθεστώς.  


 


Τη δεκαετία του 1990 έγραψε βιβλία, ποιήματα, τραγούδια μέχρι το 1994 όταν και αποφάσισε να γίνει βουδιστής μοναχός και κλείστηκε για 5 χρόνια σε μια σχολή κοντά στο Λος Άντζελες. Το 2004, η κόρη του Κόεν υποπτεύθηκε πως η φίλη και για χρόνια μάνατζέρ του, Kelley Lynch, καταχράστηκε λεφτά από το συνταξιοδοτικό ταμείο του τραγουδιστή.  Όπως αποκαλύφθηκε τελικά όλα αυτά τα χρόνια εισέπραττε κέρδη απο πνευματικά δικαιώματα χωρίς ο Κόεν να το γνωρίζει. Το 2012 η Lynch καταδικάστηκε σε 18 μήνες φυλάκιση. 

Το 2008 ο Κόεν μπήκε στο Rock and Roll Hall of Fame και το 2010 τιμήθηκε με τιμητικό Γκράμι για το σύνολο της προσφοράς του.  



 
λίγοι ξέρουν ότι το κομμάτι μιλά για τη φρίκη του ναζισμού, ένας χορός όχι ως το τέλος της αγάπης, αλλά.. ως το τέλος της ύπαρξης


Εικόνα
Cohen




Μια ακόμη μεγάλη απώλεια το 2016.
Καλό ταξίδι στον μεγάλο άνθρωπο και μουσικό Leonard Cohen. 



 
συντάκτης: Διονύσης Ρόκος 
Ακολουθήστε το inExarchia στο facebookinstagramtwitteryoutube 
 

Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

Σε μια προσπάθεια στήριξης του ελληνικού σινεμά, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου παρουσιάζει μια γιορτή η οποία θα απλωθεί σε ολόκληρη τη χώρα, την Τρίτη 26 Μαρτίου 2024.

think

Athens Cannabis Expo 2024! Το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Μαρτίου πάμε βόλτα στο Ζάππειο και ενημερωνόμαστε για όλες τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της κάνναβης. Μία συνάντηση κοινού και επαγγελματιών...

think

Σκηνοθέτες που έχουν βραβευτεί σε διεθνή φεστιβάλ, καταπιάνονται με καυτά κοινωνικά ζητήματα και με μια φρέσκια ματιά μας συστήνουν το σύγχρονο φινλανδικό κινηματογράφο στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος.

think

Πρόσφατα Άρθρα

Newsletter