Βήμα στον πολιτισμό #5 / Μας μιλά η πρωτοβουλία μουσικών-συλλογικότητα ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΑ

“Σαν άτομα και μουσικοί, καλούμαστε λοιπόν να (συν)υπάρξουμε και να συνεχίσουμε να δημιουργούμε σε συνθήκες εγκλεισμού και με τρόπους που δεν βάζουν σε κίνδυνο συνανθρώπους μας.” Η μουσική συλλογικότητα ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΑ, για το βήμα στον πολιτισμό.

- Βήμα στον πολιτισμό. Μια σειρά δημοσιεύσεων-τοποθετήσεων. Η ιδέα προέκυψε θέλοντας να ανοίξουμε ένα διάλογο και να δώσουμε διαδικτυακό βήμα και χώρο να τοποθετηθούν οι άνθρωποι που ανήκουν στην ενεργή πολιτισμική παραγωγή της χώρας, σε όλο της το εύρος, σύμφωνα με τη δική τους δράση και βιώματα.  


- Βιβλίο, μουσική, παραστατικές τέχνες, κινηματογράφος, εικαστικά σε αβεβαιότητα. Σε μία εποχή που η τρέχουσα κατάσταση και η διαχείρισή της αποτελούν πληγή και υπαρκτό ζήτημα όρων επιβίωσης για τους πολιτισμικά εργαζόμενους και τους δημιουργούς καλλιτεχνικού έργου, είναι επιτακτική ανάγκη να δούμε που βρισκόμαστε. 

Σε κάθε δημοσίευση θα ανασκάβουμε μαζί με τους καλλιτέχνες και τους πολιτισμικά εργαζόμενους την στοίβα κάτω από το χαλί της τωρινής κατάστασης και θα αναζητούμε λύσεις και δράσεις. 

> Τα Αντισώματα είναι συλλογικότητα που δημιουργήθηκε το 2014, από μια πρωτοβουλία μουσικών της εγχώριας σκηνής και μεμονομένων αλληλέγγυων ατόμων, ανάμεσά τους μέλη των Deus Ex Machina, Last Drive, Υπόγεια Ρεύματα, Mr.Highway Band, Coyote's Arrow, Panx Romana κ.α. Οι δράσεις της συλλογικότητας ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΑ σκοπό έχουν να συμβάλουν, όσο είναι δυνατόν, στην ενίσχυση ευπαθών ομάδων, που πλήττονται άμεσα από την δύσκολη κατάσταση που βιώνουμε σαν κοινωνία και σαν άτομα. Στόχος της είναι μέσα από δράσεις και πρωτοβουλίες η ενίσχυση των δεσμών αλληλεγγύης, ανθρωπιάς και αξιοπρέπειας.

 

//Διαβάστε ακόμη:

Βήμα στον πολιτισμό #1 / Μας μιλά η Αννίτα Δεκαβάλλα, υπεύθυνη του Θεάτρου Εξαρχείων
 
- Βήμα στον πολιτισμό #2 / Η ανεξάρτητη μπάντα SOCIAL WASTE

- Βήμα στον πολιτισμό #3 / Τοποθετείται ο σκιτσογράφος "The Rabbit Knows" 

- Βήμα στον πολιτισμό #4 / Μας μιλά ο συγγραφέας & ραδιοφωνικός παραγωγός Χάρης Συμβουλίδης   


Τοποθετούνται τα Αντισώματα:

“H δική μας πραγματικότητα δεν διαφέρει από αυτή που βιώνουν χιλιάδες εργαζόμενοι στον χώρο της μουσικής και του πολιτισμού γενικότερα. Μέσα σε λίγους μήνες η οικονομική εξαθλίωση τους χτύπησε την πόρτα και αυτό συνοδεύτηκε από τη άγρια απαξίωση του ρόλου τους από την εξουσία. Αυτό που τους κρατούσε στη ζωή κυριολεκτικά και μεταφορικά, οι ζωντανές εμφανίσεις και παραστάσεις, οι γιορτές της ανθρώπινης ένωσης που εκεί αναπνέει η τέχνη, είναι μια ανάμνηση και αυτή τη στιγμή κανείς δεν μπορεί με σιγουριά πότε θα ξαναγίνουν. 

Σαν άτομα και μουσικοί, καλούμαστε λοιπόν να (συν)υπάρξουμε και να συνεχίσουμε να δημιουργούμε σε συνθήκες εγκλεισμού και με τρόπους που δεν βάζουν σε κίνδυνο συνανθρώπους μας. Προσπαθούμε να μην αφήσουμε τους δεσμούς μας να εξασθενήσουν, διατηρούμε την επαφή μας και κρατάμε ζωντανές τις κοινότητές μας, έχοντας στο νου μας ότι όλο αυτό θα περάσει και ότι η μουσική, η τέχνη, η ανθρώπινη έκφραση δεν έπαψαν ούτε θα πάψουν ποτέ να προσφέρουν παρηγοριά, δύναμη και ομορφιά. Στρέφουμε το βλέμμα μας με ευγνωμοσύνη στους εργαζόμενους της δημόσιας υγείας που δίνουν την πιο σκληρή μάχη με ανεπαρκή μέσα. Στεκόμαστε απέναντι στις σκοτεινές θεωρίες συνομωσίας που αποπροσανατολίζουν και υπονομεύουν την προσπάθεια που κάνουμε ο καθένας και όλοι μαζί να μείνουμε σωματικά και ψυχικά υγιείς και όρθιοι. 


Σαν συλλογικότητα (Αντισώματα), δεν αποστρέφουμε το βλέμμα από αυτούς που πλήττονται πιο βάναυσα, προσπαθούμε να ευαισθητοποιούμαστε και ευαισθητοποιούμε, να ερχόμαστε σε επαφή με ανθρώπους που προσφέρουν στην πρώτη γραμμή της αλληλεγγύης και να στηρίζουμε το έργο τους. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η προσπάθειά μας «Μια αγκαλιά για τη Λέσβο»- «A Hug for Lesvos», το νησί που το 2015 υπήρξε παγκόσμιο παράδειγμα αλληλεγγύης – κανείς δεν μπορεί και δεν πρέπει να ξεχάσει τις γιαγιάδες να στοργίζουν μωρά παιδιά και τους ψαράδες να σώζουν ανθρώπους από τα κύματα. 


Ενώσαμε λοιπόν τις ιδέες και τις δυνάμεις μας με τη σύμπραξη εναλλακτικών μουσικών φεστιβάλ για τη δημιουργία μιας ταινίας στην οποία συμμετέχουν μουσικοί από όλο τον κόσμο και έχει το όνομα «Μια Αγκαλιά για την Λέσβο»* - «A Hug for Lesvos» - μια αγκαλιά για τους ξεριζωμένους που πολεμάνε τον χειμώνα στα αντίσκηνα του Καρά Τεπέ και τους Μυτιληνιούς με καρδιά που δεν θέλουν ο τόπος τους να γίνει από φάρος αλληλεγγύης μια δυστοπία ξενοφοβίας και μίσους. Η σκέψη μας είναι ότι η αγκαλιά που δίνει ο καθένας στον άλλον σε τέτοιες εποχές χωράει όλο τον κόσμο. 


Η ταινία είναι συγχρόνως μια έκκληση για οικονομική ενίσχυση της πρωτοβουλίας «Κίνηση Πολιτών – Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο», που προσφέρει πολύτιμο έργο αλληλεγγύης στην πρώτη γραμμή. Σε καιρούς που όλοι ανεξαιρέτως βαλλόμαστε από τους ίδιους φόβους και εχθρούς, η «Αγκαλιά για την Λέσβο» - «A Hug for Lesvos» ενώνει τις φωνές αγαπημένων καλλιτεχνών, δεν ξεχνάει τους συνανθρώπους μας που υποφέρουν μέσα στο κρύο και αυτούς που μάχονται για να τους ανακουφίσουν και σηκώνει κεφάλι ελπίζοντας να εμπνεύσει ανθρωπιά, αλληλεγγύη, ενότητα και αγάπη.”


Αντισώματα Μουσική συλλογικότητα, για το Βήμα στον Πολιτισμό. inExarchiagr, Δεκέμβριος 2020.


*Για το “Μία Αγκαλιά για την Λέσβο” βοηθούν: Αντισώματα, Συνύπαρξη για την Επικοινωνία στο Αιγαίο (Λέσβος), Cretan Gunners Fest (Χανιά), Φεστιβάλ Βρύσης Τυρνάβου, Immigraniada Fest (Αθήνα), Let it Beer Fest (Χαλκίδα), Los Almyros Fest (Αλμυρός Μαγνησίας), Music Highway Fest (Λακωνία), Street Mode Fest (Θεσσαλονίκη), Under the Sun Fest (Κορινθία), Σχολικό Street Art Fest (Αθήνα) & αλληλέγγυοι.



Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

Το μεσημέρι του Σαββάτου, 20 Απριλίου, επιστρέφουμε στο Solaris για να γνωρίσουμε τον κόσμο του νέου Tomahawk Angel, σε έκδοση μίας από τις μεγαλύτερες ανεξάρτητες εταιρείες κόμικς των ΗΠΑ, της Dark Horse...

think

Μια συζήτηση για την καλλιτεχνική πρωτοβουλία Potential Project και την εικαστική έκθεση “Ενθύμιο” με τους επιμελητές Καρολίνα Αλειφεροπούλου και Δημήτρη Γεωργακόπουλο, στο νεοκλασικό κτήριο της Ανδρέα Μεταξά...

think

Ο Σταύρος Άλλος, μουσικός, τραγουδοποιός, ηχολήπτης και μουσικός παραγωγός, κυκλοφόρησε το πρώτο σόλο εγχείρημά του σε ελληνικό στίχο, με τίτλο “Για την Νόρα” σε βινύλιο, από τη Rudu Records.

think

Newsletter