Μια ματιά στα κόμικ των εκδόσεων Χαραμάδα

Οι εκδόσεις Χαραμάδα, είναι η ευχάριστη έκπληξη στον χώρο των κόμικ.

Συντάκτης: Μάκης Κ.
 

Οι εκδόσεις Χαραμάδα δημιουργήθηκαν στην Πάτρα το 2005 και δραστηριοποιήθηκαν σε εκδόσεις βιβλίων και περιοδικών. Η πρώτη ενασχόλησή τους με τα κόμικ, δεν άργησε να έρθει αν και μάλλον ήταν σε δοκιμαστικό επίπεδο, εκδίδοντας για πρώτη φορά το 2007 το 24σέλιδο Giant-Size Fascists του Κων Χρυσούλη (το οποίο έχει επανεκδοθεί επαυξημένο από την Jemma Press). Η επόμενη έκδοση τους δεν ήταν ακριβώς κόμικ, αλλά μια συλλογή με εικονογραφημένες ιστορίες, μάλλον μεταφυσικού τρόμου και με περιορισμένο κοινό. Είχε τον -όχι και τόσο πιασάρικο- τίτλο Βρώμικη Τρομπέτα και άλλες Οικτρές Ιστορίες, ήταν σε σενάριο και σκίτσο του Κυριακού Μακρή και κυκλοφόρησε στα πλαίσια του Comicdom το 2012. Δεν μπορώ να έχω άποψη για το συγκεκριμένο καθώς δεν το έχω διαβάσει, όμως το σκίτσο του δείχνει αρκετά ενδιαφέρον.


Η πρώτη πραγματικά μεγάλη έκδοση κόμικ των εκδόσεων Χαραμάδα ήρθε κάπου τον Μάιο του 2015 με τη έκδοση της διασκευής σε κόμικ του Δον Κιχώτη του Βρετανού Rob Davis (πρώτη έκδοση στα αγγλικά από την SelfMadeHero, 2013). Όλοι γνωρίζουμε το έργο του Θερβάντες, άλλα πόσοι πραγματικά το έχουμε διαβάσει στο κανονικό βιβλίο; Νομίζω απ’ όλες τις προσεγγίσεις (ταινίες, κινούμενα σχέδια κτλ), η συγκεκριμένη έκδοση είναι η καλύτερη και το κόμικ εξαιρετικό από όλες τις απόψεις. Διασκευή, σχέδιο, χρωματισμός σε μια χορταστική σκληρόδετη έκδοση που αξίζει να αγοραστεί και να διαβαστεί από μικρούς και μεγάλους. Καταφέρνει να περάσει όλα τα μηνύματα του βιβλίου με έναν διασκεδαστικό και σύγχρονο τρόπο αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες που δίνει το μέσο των κόμικ.


Εικόνα
Εκδόσεις - Βιβλία - Κόμικς Χαραμάδα


 

//Διαβάστε ακόμη:
Comic Review: Η Μητρόπολη του Χρυσού
Ο Αλμπέρ Ουντερζό έφυγε, αλλά η γαλατική γιορτή δεν τελείωσε
 

Η συγκεκριμένη έκδοση, όχι μόνο έβαλε την Χαραμάδα στο κάδρο με τις σημαντικές εκδοτικές στο χώρο των κόμικ αλλα σηματοδότησε δυο ακόμα γεγονότα. Την έναρξη της συνεργασίας με τον Rob Davis και την συνεργασία με την μεταφράστρια Μαρία Χρίστου.


Από το 2015 η Χαραμάδα έχει εκδώσει ακόμα 2 έργα του Rob Davis τα οποία διαδραματίζονται στο ίδιο τρελό σύμπαν και σε λίγο καιρό αναμένεται να εκδοθεί και η συνέχεια τους. Αυτά είναι η Ώρα των Μαχαιριών (British Comic Award, Best Book (2015)) και η Κόρη του Ανοιχτηριού (πρώτες εκδόσεις στα αγγλικά 2014 και 2016 από την SelfMadeHero). Σε αυτή την τριλογία, ο Davis χτίζει έναν από τους πιο αλλόκοτους κόσμους που έχουν υπάρξει σε κόμικ. Τυπικά η ιστορία αφορά μια παρέα μαθητών, τον Σκάρπερ, την Βέρα και άλλους, και μας παρουσιάζει ορισμένα κομμάτια της ζωής τους κατά την ενηλικίωση στον τρελό για εμάς κόσμο αλλά στον φυσιολογικό γι’ αυτούς. Χωρίς να κάνω spoiler, ζουν σε σύμπαν που βρέχει μαχαίρια και ο καθένας γνωρίζει από πριν πότε θα… πεθάνει (τα λεγόμενα νεκρόθλια). Η Κόρη του Ανοιχτηριού είναι prequel και έχει άλλο point of view. Όμορφο, εφευρετικό και ταιριαστό σχέδιο, με πολλές λεπτομέρειες, χωρίς όμως να είναι λεπτομερές. Η μετάφραση, της Μαρίας Χρίστου είναι εξαιρετική, παρά τον μεγάλο βαθμό δυσκολίας στα διάφορα λογοπαίγνια. Γενικά, πρόκειται για ένα βαθιά αλληγορικό αλλά και αυτοβιογραφικό έργο που σε κρατάει στο διάβασμά του, αφού καταφέρνει και δεν κουράζει, πράγμα σπάνιο για τα αλληγορικά έργα. 

Το πόσο πιστεύει η Χαραμάδα στις εκδόσεις της και τον Rob Davis, έγινε αντιληπτό σε όλους φέρνοντάς τον στην Ελλάδα για τις παρουσιάσεις των κόμικ του, πράγμα που σπάνια συμβαίνει ακόμα και σε μεγαλύτερες εκδοτικές εταιρίες. 


Εικόνα
Εικόνα
Rob Davis


 
//Διαβάστε ακόμη:
10 Κόμικ που έχουν πολλά να πουν / Μέρος Α'
10 Κόμικ που έχουν πολλά να πουν / Μέρος Β'

 

Ο επόμενος σημαντικός σταθμός της Χαραμάδας ήταν η συνεργασία με τον Σπύρο Δερβενιώτη. Ο Δερβενιώτης, έχοντας περάσει πολλές εκδοτικές κόμικς στην Ελλάδα (Jemma Press, ΚΨΜ, Ελληνικά Γράμματα, Μαμούθ)  μου φαίνεται πως βρήκε την εκδοτική που του ταιριάζει. Το Yesternow αποτελεί ένα από τα καλύτερα εγχώρια κόμικ των τελευταίων ετών, με πρωτότυπο και καλοδουλεμένο σενάριο. Δεν είναι απλά ένας φόρος τιμής στις ταινίες των 80’s αλλά μια ολοκληρωμένη δουλειά στο ύφος και τη νοοτροπία εκείνων των ταινιών, με θεματολογία ποτ πουρί αλλά σε ολοκληρωμένο σύνολο με καυτηριασμό της σημερινής κατάστασης. Blade Runner, Terminator, TRON, ET και άλλες ταινίες κάνουν την εμφάνιση τους. Δεν θα έλεγα ότι αφορά τους νοσταλγούς της εποχής, αλλά σίγουρα θα πρέπει να έχεις μια ιδέα των ταινιών εκείνων, πράγμα όχι ιδιαίτερα δύσκολο. Το σχέδιο προσαρμόζεται έξυπνα στη Noir αισθητική χωρίς όμως να μένει εκεί. Η συνεργασία της Χαραμάδας και του Δερβενιώτη συνέχισε με το Sharknation και το Hasta La Vista Baby τα οποία διαδραματίζονται στο ίδιο σύμπαν του Yesternow, το οποίο οι αναγνώστες έχουν ονομάσει… Derveniverse. Δεν τα έχω διαβάσει ακόμα άρα δεν μπορώ να πω περισσότερα!



Εικόνα
Yesternow




Το Yesternow είχε πηγή έμπνευσης (και λόγο ύπαρξης ίσως) τις υπέροχες κινηματογραφικές ταινίες του 80, και την ίδια περίπου περίοδο κυκλοφόρησε και το Filmish του Edward Ross (πρώτη έκδοση στα αγγλικά από την SelfMadeHero, 2015) παρουσιάζοντας την ιστορία του κινηματογράφου κάτω από διάφορα κοινωνικά πρίσματα. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα δοκίμιο πάνω στον κινηματογράφο σε μορφή κόμικ. Ο συγγραφέας μας ξεναγεί σαν παρουσιαστής/αφηγητής στον χώρο του κινηματογράφου, με μορφή κόμικ, θυμίζοντας τις αντίστοιχες δουλειές του Scott McCloud για τα κόμικ. Σίγουρα είναι μια αξιέπαινη δουλειά και το ίδιο το κόμικ αλλά και η ελληνική του έκδοση. Βοηθάει αρκετά στην κατανόηση ορισμένων πτυχών του κινηματογράφου που πολλές φορές δεν συνειδητοποιούμε όταν βλέπουμε μια ταινία. Παρόλα αυτά, θα έλεγα πως δεν απευθύνεται στο ευρύ κοινό, αν και το ότι είναι σε κόμικ το κάνει ελκυστικό.


Εικόνα
Filmish



 

Μια από τις σημαντικές εκδόσεις της Χαραμάδας είναι το κόμικ Εξάρχεια - Το πικρό νεράντζι του Δημήτρη Μαστώρου και του Nicolas Wouters, που εκδόθηκε αρχικά στα γαλλικα το 2016 από τις εκδόσεις Futuropolis και κυκλοφόρησε στα Ελληνικά στις αρχές του 2018 σε μετάφραση της Μαρίας Χρίστου. Μια ιστορία (καλοκαιρινή ίσως;) με πολλές μικρές παράλληλες ιστορίες που μπορεί και να έχουν συμβεί ή που θα μπορούσαν να συμβούν, στο γνώριμο σκηνικό της περιοχής. Άνθρωποι, ζώα και άλλα δίποδα εμφανίζονται σε πρώτο ή δεύτερο πλάνο αναδεικνύοντας ορισμένα από τα προβλήματα της περιοχής χωρίς να είναι όμως αυτός ο σκοπός του κόμικ. Ο σκοπός του και μάλλον τον πετυχαίνει είναι να κάνει μια βαθιά περιήγηση στην περιοχή, σε αντίθεση με την φυσική περιπλάνηση που μπορεί να κάνουμε οι περισσότεροι μη κάτοικοι της περιοχής. Εικαστικά το κόμικ βγάζει μια αίσθηση ρευστότητας σε άσπρο/γκρι φόντο που είναι ταιριαστό στο σύνολό του και παρουσιάζει το ίδιο (ή και περισσότερο) ενδιαφέρον με την ιστορία. Σε κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστό κόμικ και μια υπέροχη έκδοση που διαβάζεται εύκολα. 

 

Εικόνα
Το πικρό νεράτζι

 

Τον Μάιο του 2019, κάπως απρόσμενα, κυκλοφόρησε το κόμικ Οι ζωές των Σάκο και Βαντσέτι σε σχέδιο και σενάριο του Rick Geary (πρώτη έκδοση στα Αγγλικά από την NBM, 2011). Το κόμικ βασίζεται στην πραγματική ιστορία των Σάκο και Βαντσέτι η οποία και συντάραξε την κοινωνική και πολιτική ζωή των ΗΠΑ αλλά και όλου του κόσμου την δεκαετία του 1920. Το κόμικ αυτό είναι μια καλή ευκαιρία να μπει κάποιος στα γεγονότα και στο κλίμα της εποχής που τελικά οδήγησαν σε αυτή την δικαστική πλάνη καθώς οι περισσότεροι μπορεί να έχουμε ακούσει για αυτή την υπόθεση και για τις αυθαιρεσίες που έγιναν κατά την διάρκεια των διάφορων δικαστηρίων αλλά λίγοι να γνωρίζουν τα γεγονότα. Η ανάγνωσή του δεν αφήνει ερωτήματα και φαίνεται πως ο Geary έχει κάνει σημαντική έρευνα την οποία και καταφέρνει να αποτυπώσει μέσα σε 80 σελίδες. Ο αναγνώστης ίσως κουραστεί με τον μεγάλο αριθμό ονομάτων, αλλά σαν κόμικ δεν έχει περιττά στοιχεία και έτσι διαβάζεται εύκολα. Το σχέδιο αν και δεν παρουσιάζει καμία πρωτοτυπία, είναι καθαρό και καλοδουλεμένο. Η μετάφραση εξαιρετική, και εδώ από την Μαρία Χρίστου.

 

Εικόνα

 

Εικόνα

 

Τι να περιμένουμε από την Χαραμάδα; Είναι από τις εκδοτικές που είμαστε βέβαιοι πως θα μας εκπλήξει ευχάριστα με τις επιλογές της στο μέλλον. Η συνεργασία με σημαντικές εκδοτικές όπως η SelfMadeHero και η NBM και η εξαιρετική μετάφραση αποτελούν σε μεγάλο βαθμό εγγύηση για τις μελλοντικές μεταφρασμένες εκδόσεις. Για την ώρα αυτά που ξέρουμε είναι πως περιμένουμε, όπως είπαμε, το τρίτο μέρος της τριλογίας του Rob Davis (αγγλικός τίτλος: The Book of Forks) και το From Hell του Alan Moore το οποίο ανακοινώθηκε το 2018 και δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμα αλλά το περιμένουν με μεγάλη ανυπομονησία πολλοί αναγνώστες κόμικ στην Ελλάδα (τουλάχιστον όσοι δεν έχουν ξεχάσει αυτή την ανακοίνωση).


 


Εικόνα
Beatniks Road Bar στα Εξάρχεια: Αυθεντικό, ορθάδικο και ροκενρολ.

Συντάκτης: Μάκης Κ.
Ακολουθήστε το inExarchia στο facebookinstagramtwitteryoutube


Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

124 ταινίες από 42 χώρες, 40 περφόρμανς και 2 εργαστήρια μας περιμένουν για δύο ημέρες του Απριλίου, στο φεστιβάλ που διοργανώνει το Ινστιτούτο Πειραματικών Τεχνών, στο Θέατρο Εμπρός στου Ψυρρή.

think

«Όταν έχεις κουραστεί να κάνεις έρωτα με την ασχήμια, το να πέσεις σ’ έναν πελάτη με φιλντισένιο χαμόγελο που σου λέει πόσο όμορφη είσαι μες στη βροχή και κάτω απ’ το μπαλκόνι σου, κι έχει την πρόνοια να μη...

think

Το εξειδικευμένο κατάστημα ξυλείας, ειδών κιγκαλερίας και χρωματοπωλείο του Σωτήρη και της Νίκης για ό,τι χρειαζόμαστε για το σπίτι, το μπαλκόνι, την αυλή και όλα τα μαστορέματα του σπιτιού μας. Ξυλεία, χρώματα...

think

Newsletter