Main Nav

Ένα Εξαρχειώτικο Graphic Novel - κόμικ Εξάρχεια

Σχόλια: 0
George Fiorakis - 21/09/2016

Ενημέρωση: Το βιβλίο κυκλοφόρησε και στα Ελληνικά! Δείτε παρακάτω πώς μπορείτε να το αποκτήσετε // Μιλήσαμε με το Δημήτρη Μαστώρο που σχεδίασε ένα πολυσέλιδο κόμικ για τα Εξάρχεια. Ένα γαλλικό βιβλίο 200 σελίδων, που αποτυπώνει την καθημερινότητα της γειτονιάς μας, από τις ημέρες που τα πάρκινγκ γίνονται πάρκα, μέχρι εκείνες με τα εκρηκτικά Σαββατόβραδα.

Ένα Εξαρχειώτικο Graphic Novel στο Βέλγιο

συνέντευξη & φωτογραφίες: George Fiorakis , Philip Gavrilakis, Θανάσης Ισιδώρου


Ο Δημήτρης γεννήθηκε και ζει στις Βρυξέλλες. Στην Ελλάδα έζησε για λίγα, εφηβικά χρόνια, μέχρι να ξαναφύγει για Βρυξέλλες, όπου αποφοίτησε από τη Σχολή Καλών Τεχνών. Η σχέση του με τα Εξάρχεια ήταν πάντα πιο προσωπική, αφού η μητέρα του μένει στη γειτονιά. Καιρό τώρα είχαμε μοιραστεί κανά-δυο εικόνες, σχέδια από το βιβλίο-κόμικ του που ήταν στα σκαριά! Το βιβλίο εκδώθηκε αυτές τι ημέρες στο Βέλγιο (και Δεκέμβριο 2017 στην Ελλάδα) και ο Δημήτρης επέστρεψε στα Εξάρχεια, όπου και συναντηθήκαμε στο καφενείο απέναντι από το πάρκο.

Σε εμάς συστήθηκε με τη δουλειά του, το κόμικ του, το οποίο δούλευε τα τελευταία 3 χρόνια. Το ξεφυλλίσαμε και βλέπαμε την καθημερινότητα της γειτονιάς στις σελίδες του με αυθεντικό τρόπο και καλοσχεδιασμένες πινελίες! Το βιβλίο προσπαθεί, και από ότι φαίνεται τα καταφέρνει, να αφηγηθεί την πραγματικότητα της γειτονιάς, πέρα από υπερβολές και ταμπέλες, στη γαλλική γλώσσα. Μέσα από αυτό βλέπει κανείς την μαχητική παράδοση της γειτονιάς, τις πρωτοβουλίες που ξεφυτρώνουν η μια μετά την άλλη και τη διαφορετικότητα του τρόπου ζωής. Η αφήγησή του δεν αποτελεί μια στεγνή παράθεση των πραγμάτων, αλλά μια "εξήγηση"  που προκύπτει μέσα από τα μάτια των πρωταγωνιστών και τις εμπειρίες τους. Παράλληλα πραγματεύεται και τις δυσκολίες ενός τέτοιου εγχειρήματος και τα όρια που θέτει ο κάθε άνθρωπος στη συνεισφορά του. Μας μιλά για τη ζωή στα Εξάρχεια, τα καφενεία, το πάρκο, τις τοιχογραφίες και ό,τι συμβαίνει σε αυτούς τους δρόμους. Ελπίδα, θυμός αλλά και πόνος, πόνος που ζει μια ταραγμένη κοινωνία.

Το inExarchia βρίσκεται στους υποστηρικτές του βιβλίου, στις πίσω σελίδες, καθώς ο Δημήτρης εμπνεύστηκε για τα σχέδιά του και από μερικές φωτογραφίες της ομάδας μας από τις βόλτες μας στην γειτονιά. Τον ευχαριστούμε πολύ!    


Update: 
Το βιβλίο, αυτές τις ημέρες, κυκλοφόρησε και στα Ελληνικά!  
Πώς θα αποκτήσετε το δικό σας αντίτυπο:

- μπορείτε να το βρείτε στο φιλικό Apples to Zebras ονλάιν πατώντας εδώ ή  με τηλεφωνική παραγγελία 2103634512 (12.00-20.00) //
 μπορείτε επίσης να στείλετε fb message κατευθείαν στο inExarchia για πληροφορίες

*Αποστολή σε όλη την Ελλάδα και εξωτερικό. Με δυνατότητα παραλαβής χωρίς έξοδα αποστολής, για όσους βρίσκονται στην Αθήνα, μέσω τηλεφωνικής παραγγελίας.
 

κόμικ Εξάρχεια  
κόμικ Εξάρχεια  

Η συζήτηση μας με τον Δημήτρη Μαστώρο: 

Μίλησε μας λίγο για την ιστορία που διαδραματίζεται στο βιβλίο. 

Η ιστορία διαδραματίζεται ένα καλοκαίρι. Ο κεντρικός ήρωας είναι ο Νίκος, Έλληνας που ζει στο εξωτερικό, έχει φύγει και επιστρέφει μετά απο καιρό για διακοπές. Αρχικά ο στόχος του ήταν να περάσει πεταχτά, πριν το νησί για τις κλασικές ελληνικές διακοπές. Όταν όμως επισκέπτεται το καφενείο του θείου και της θείας του αποφασίζει να μείνει για να βοηθήσει τους δικούς του σε κάποια θέματα που αντιμετωπίζουν. Συναντά στο πάρκο ένα παιδικό του φίλο που βοηθάει στις συλλογικές εργασίες και η ιστορία μετά εξελλίσεται, με τον ήρωα να προσπαθεί να βρει ξανά τα βήματα του και να ξαναμπεί στη φάση της γειτονιάς. Το κάθε κεφάλαιο οδηγεί σε άλλους χαρακτήρες γύρω από τον ήρωα. 
 

Πως ξεκίνησε η ιδέα για το κόμικ και πως εξελίχθηκε σε ένα πολυσέλιδο βιβλίο για τα Εξάρχεια; 

Αρχικά ήταν το θέμα της πτυχιακής μου στις Βρυξέλλες αλλά τελικά εξελίχθηκε σε βιβλίο. Είχα δει τελευταία διάφορα για τα Εξάρχεια -ντοκιμαντέρ, αφιερώματα και αλλά- αλλά πάντα ήταν μονόπλευρα. Ήθελα να δείξω κάτι πιο προσωπικό, μια ρουτίνα, την πραγματική εικόνα της καθημερινότητας της γειτονιάς, όπως κάνετε και εσείς  με ένα true τρόπο από τη σελίδα σας, όπου εμπνεύστηκα και κάποια από τα σχέδια, από δικές σας φωτογραφίες.   


κόμικ Εξάρχεια    

-----------

Δείτε ακόμη: 

- Διηγήματα "9 ώρες στα Εξάρχεια" -συλλογικό έργο από 9 διαφορετικούς ανθρώπους με κοινό παρονομαστή, τον τόπο, τα Εξάρχεια

Οι φανταστικοί κόσμοι της Ευγενίας Λώλη. Συνέντευξη & 18 εξαιρετικά κολάζ.

-----------


κόμικ Εξάρχεια  

Σε ευχαριστούμε! Και που αποσκοπεί η ιστορία, τι μηνύματα θέλεις να περάσεις με αυτό ή τι να αφηγηθείς ακριβώς; Βλέπουμε το Πάρκο της Ναυαρίνου έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. 

Ήθελα να δείξω την Εξάρχεια σαν γειτονιά, αυτό που είναι. Την καθημερινότητα της γειτονιάς και ό,τι που προκύπτει μέσα από αυτή. ‘Ένα από αυτά είναι το ‘’να θέλεις να βοηθήσεις’’. Όπως λέμε στα γαλλικά ‘’engagement’’, το οποίο μπορώ να πω ότι είναι το και βασικό θέμα του βιβλίου.

Βέβαια αυτό δεν είναι εύκολο ή απλό. Θέλαμε να δείξουμε και τη δυσκολία του να ενταχθείς πραγματικά σε έναν κοινωνικό αγώνα, σε ένα κομμάτι του. Στο βιβλίο υπάρχουν όλες οι πλευρές και καταλαβαίνεις τις διαφορετικές απόψεις από διαφορετικούς πυρήνες που δεν τα βρίσκουν εύκολα μεταξύ τους. Δεν αρκεί η καλή θέληση, είναι δύσκολο να καταλάβεις κάτι που δεν σου ανήκει ακριβώς, αλλά ανήκει σε όλους. Αυτό είναι το πιο λεπτό θέμα που θίγουμε. 

«Τώρα που η θάλασσα έγινε γιαούρτι, δεν έχουμε κουτάλι»

Αν και είναι η κατάλληλη στιγμή, δεν υπάρχουν τα μέσα ας πούμε. Αυτό με βασάνιζε και ήθελα να βγει μέσα από το βιβλίο. Αλλά τελικά με προσπάθεια γίνεται, όπως στο πάρκο και γι’αυτό έχει τόσο σημαντική θέση μέσα στο βιβλίο. Από το πάρκο, για παράδειγμα, φαίνεται ότι για να γίνει κάτι καλό δεν είναι εύκολο, πρέπει να ασχοληθείς για να το διατηρήσεις. Ευχαριστώ με την ευκαιρία και τα παιδιά από το πάρκο για τις συνεντεύξεις και την Δάφνη που με βοήθησε.

//

#break με δύο από τους χαρακτήρες του βιβλίου

Σκύλος
Χαρακτήρας που κόβει βόλτες και συνδέει διάφορα διαφορετικά γκρουπάκια. Σαν την ψυχή της γειτονιάς που ενώνει τις διαφορετικές απόψεις. Εμπνευσμένος από τον Λουκάνικο. Βλέπει τα πάντα σε όλο το βιβλίο και το τελευταίο κεφάλαιο η ιστορία εξελλίσεται μέσα απο τα μάτια του.

Νίκος
Ο πρωταγωνιστής. Θέλει αλλά δεν μπορεί. Αρχικά δεν έχει βρει τα κλειδιά της γειτονιάς και μετέπειτα αρχίζει να βλέπει τα πράγματα διαφορετικά. Δείχνει την αναδιαμόφωση του χαρακτήρα του μετά την παραμονή του στα Εξάρχεια. Τριγυρνά στην πλατεία, στον Στρέφη, αναπολεί παιδικές αναμνήσεις.

// κόμικ Εξάρχεια

κόμικ Εξάρχεια   

Σε τι βοήθησε η συνεργασία σου με τον Βέλγο σεναριογράφο;  

Βοήθησε πολύ γιατί αν και μένω εξωτερικό χρειαζόνταν η «ξένη» ματιά για την περιοχή, από κάποιον που δεν την γνωρίζει, γιατί προορίζεται για γαλλόφωνο κοινό...Βασικά και για το γαλλόφωνο. Πώς είναι να σκας Εξάρχεια, τι βλέπεις στην αρχή και τι θα γίνει αν κάτσεις παραπάνω. Το βιβλίο αρχικά ήταν μικρές ιστορίες και μετά, με την συνεργασία έγινε βιβλίο, βοήθησε δηλαδή και στο δέσιμο της ιστορίας . Σε πολλά σημεία δεν τα βρίσκαμε, αλλά όταν βρισκόμασταν σε κάτι κοινό και αυθεντικό τότε προχωρούσαμε. 
 

Που σου αρέσει να σχεδιάζεις;
Ή καλύτερα, που έρχεται η έμπνευση, εδώ ή στο Βέλγιο;

Εδώ τα ζω αλλά το έξω δίνει μια σχετική ηρεμία για να σχεδιάσω. Να εξηγήσεις τι βρίσκεται πέρα από αυτά που είδα. Μέσα στην Αθήνα το ζω. Στο Βέλγιο αποκτώ τη συναισθηματική απόσταση που χρειάζεται, το σκέφτομαι, το συζητάω με τον εαυτό μου και τους συνεργάτες μου και βγαίνει.  
 

κόμικ Εξάρχεια

 
------

Ακολουθήστε το inExarchia |  facebook - instagram - twitter - youtube

------  

 
κόμικ Εξάρχεια  
κόμικ Εξάρχεια
 

Πόσο πιο εύκολο ή .. ανώδυνο θεωρείς ότι είναι να εκδώσεις ενα βιβλιο στο Βέλγιο σε σχέση με εδώ;

Πολύ πιο εύκολο και γίνεται με σοβαρότητα. Στην Γαλλία ούτοσιάλως έχει απήχηση το κόμικ και το γουστάρουνε. Επίσης ο συγκεκριμένος εκδοτικός οίκος ασχολειται με κομικ τέτοιας φάσης που παρουσιάζουν κοινωνικά προβλήματα, έχουν εναλλακτικά θέματα, ρεπορτάζ κομικ και τα λοιπά. Όταν πρότεινα αυτό το πρότζεκτ τους άρεσε, βοήθησαν με πολλούς τρόπους αλλά και χρηματικά. Το δούλεψα τρία χρόνια έχοντας φουλ ελευθερία και χωρίς να επέμβουν πουθενά. Μετά την έκδοση που θα γίνει αυτές τις ημέρες θα μπορείς να το βρεις σε ολη τη Γαλλία και Βέλγιο. Συγκρίνοντας με έναν φίλο που έβγαλε εδώ μια δουλειά.. τι να πω..  απλά κλασικά ο εκδοτης έλεγε ‘ τώρα τώρα το βγάζουμε’...για καιρό. 
 

Η γραμματοσειρα στο κόμικ σου, δική σου;
Γιατί ο τίτλος είναι στα Ελληνικά
;

Ναι, είναι στο χέρι. Τα καρέ αρχικά δεν ήταν με μπάμπλς , έγιναν στο φοτοσοπ. Όλοι οι ήχοι που ‘’ακούγονται στο βιβλίο’’ είναι στα ελληνικά (γάβγισμα σκύλου, φωνές κ.α) όπως και ο τίτλος. Αυτό είχε ένα σχετικό ρίσκο αλλά το γουστάραμε. Ήταν ιδεα του γραφίστα που διάβασε το βιβλίο και το πρότεινε. Ο υπότιτλος όμως είναι στα γαλλικά .«Το Πικρό Νεράτζι». Υπάρχουν πολλές αναφορές για τις νερατζιές της Αθήνας και τη μυρωδιά τους. Ένα νεράτζι σαν μπαλάκι του σκύλου, κάποιος που δοκιμάζει νεράτζι επειδή δεν ξέρει ότι είναι πικρό και άλλα. Μια μικρή παράλληλη ιστορία.   
 

Μας έψησες! Θα βγει στα Ελληνικά;  

UPDATE: Το βιβλίο μόλις κυκλοφόρησε και στα Ελληνικά, θα το βρείτε εδώ.

Βγαίνει σε Γαλλία και Βέλγιο αυτές τις ημέρες και έχουμε στα σχέδια μας να μεταφραστεί σύντομα για να έρθει και Ελλάδα! Θα σας έχω ενήμερους! 


Ερώτηση τελευταία! Αγαπημένο καρέ από το βιβλίο; 

Αγαπημένο καρέ είναι το πάρκινγκ στην Μεταξά, (το ασπρόμαυρο παραπάνω) γιατί είναι πολύ χαρακτηριστικό. Δείχνει μια απότομη ζέστη, μέσα στον ίσκιο, έχει την ατμόσφαιρα που θέλω. Μου αρέσουν τα σιωπγλά καρέ που δείχνουν το χρόνο απλά να περνάει.  

 

Σε ευχαριστούμε πολύ και καλά ταξίδια να έχει το βιβλίο σου! 

  

κόμικ Εξάρχεια  
// 

Το βιβλίο κυκλοφόρησε και στα Ελληνικά! 
 

Μπορείτε να το αποκτήσετε από το φιλικό Apples to Zebras ονλάιν, πατώντας εδώ ή να καλέσετε στο 2103634512 (12.00-20.00) για να το παραγγείλετε τηλεφωνικά. Δυνατότητα παραλαβής χωρίς έξοδα αποστολής, για όσους βρίσκονται στην Αθήνα.

 

Beatniks Road Bar στα Εξάρχεια: Αυθεντικό, ορθάδικο και ροκενρολ.


 
το κρου: George Fiorakis , Philip Gavrilakis, Θανάσης Ισιδώρου
Ακολουθήστε το inExarchia στο facebookinstagramtwitteryoutube 

 

Σχόλια

Σχολιάστε

Εισέλθετε στο σύστημα για να υποβάλετε σχόλια