Γράφουν

Μέσα στις αθηναϊκές στοές

"Η αυθάδεια ενός πιτσιρικά που αλήτευε μέσα μου, δεν είχε ακόμα μολυνθεί, ευτυχώς, από την ανάγκη για νόημα στο κάθετι. Είχα όμως πείσει τον εαυτό μου ότι έπρεπε στο τέλος κάθε εβδομάδας να ανακαλύπτω μια νέα αστική όαση."

συντάκτης/φωτογραφίες: Kostis Margiolis


Στις αρχές της εφηβίας, τότε που οι συνήθειες ριζώνουν και γίνονται εμμονές, η περιπλάνηση μέσα στις στοές του κέντρου είχε αρχίσει να γίνεται μια ιεροτελεστία που επαναλαμβανόταν κάθε Σάββατο. Σχεδόν ευλαβικά. Ασφαλώς δεν είχα ακουστά τον Βάλτερ Μπένγιαμιν. Μα ούτε κι έδινα δεκάρα για τη φιλοσοφική σκέψη πάνω σε αυτά τα αρχιτεκτονήματα. Η αυθάδεια ενός πιτσιρικά που αλήτευε μέσα μου, δεν είχε ακόμα μολυνθεί, ευτυχώς, από την ανάγκη για νόημα στο κάθετι. Είχα όμως πείσει τον εαυτό μου ότι έπρεπε στο τέλος κάθε εβδομάδας να ανακαλύπτω μια νέα αστική όαση. Κι αυτό μου ήταν αρκετό. Οι στοές φάνταζαν τόποι φαντασμαγορίας -κι ας αγνοούσα στα 15 μου αυτή τη λέξη. Λοξοδρομούσα από τις κεντρικές οδούς για να βρεθώ σε κάποιο άλλο, άγνωστο σημείο. Και στο ενδιάμεσο, είχα διανύσει ένα τρίτο, ολότελα μυστικό τοπίο.   


Εικόνα
Αθηναϊκές στοές

 

Εικόνα
Αθηναϊκές στοές

 

Αυτή η αφάνεια από τον έξω κόσμο είναι που δίνει στη στοά μια μυστηριακή αύρα. Μπαίνοντας μέσα της, αφήνεις έξω τον καλπασμό της κίνησης των τροχοφόρων, την ορμητικότητα του ρεύματος των βιαστικών και την πολλαπλότητα κάθε είδους ερεθισμάτων. Η ζωή εντός στοάς κυλάει μέσα σε μια, σχεδόν μονομανή, ιδιορρυθμία που δεν ορίζεται από την αγχωτική διορία ενός φωτεινού σηματοδότη. Η στοά είναι ένα οικοσύστημα εντός του αστικού χώρου, αλλά εκτός του αστικού βιορυθμού. 

Αν είχα βάλει το κοντέρ να γράφει, σίγουρα θα μαρτυρούσε πια εκατοντάδες χιλιόμετρα μέσα στις ευθείες και τις τεθλασμένες των αθηναϊκών στοών. Κι αν το΄χα άχτι να μετράω το χρόνο, θα είχα γράψει εκατοντάδες ώρες με τη ματιά άλλοτε λαίμαργη κι άλλοτε απλανή στον «έξω κόσμο» των στοών: σ΄αυτούς που αμφιταλαντεύονται για την πορεία τους και σε εκείνους που χαζεύουν τις πινακίδες με την «εντός στοάς» πραμάτεια, χωρίς όμως να ενδίδουν. Όπως και να΄χει, η θέση του παρατηρητή εντός στοάς είναι προνομιακή. Ένα αναπαυτικό κάθισμα στον εξωστή μπροστά από το σκηνικό της καθημερινότητας.


Εικόνα
Αθηναϊκές στοές

 
 

Εικόνα
Αθηναϊκές στοές


 
Καμιά φορά οι στοές προσφέρονται και για άλλους είδους παρεκκλίσεις. Όσο βαδίζεις μέσα στο δαίδαλο, ανάμεσα σε σκιές από φώτα νέον και σε σιωπές πίσω από μεταλικά ρολά, τόσο αφήνεσαι στα ενδότερα της αστικής πολεοδομίας. Βουτάς με το κεφάλι στον πάτο πολυόροφων, υπερκείμενων μεγάρων. Μέσα σ’αυτό το ασφαλές καβούκι από οπλισμένο σκυρόδεμα, ο πλάνητας των πόλεων βυθίζεται, αθέλητα ή μη, στην ενδοσκοπική παρατήρηση, στην περιπλάνηση εντός του εσωτερικού λαβύρινθου.


Μια βόλτα στα βαθιά των πιο αφώτιστων στοών. 
 

Εικόνα
Αθηναϊκές στοές

 

Εικόνα
Αθηναϊκές στοές

 
 


Συντάκτης/φωτογραφίες: Kostis Margiolis
Ακολουθήστε το inExarchia στο facebookinstagramtwitteryoutube
 

// 


Διαβάστε ακόμη: 

- Η πόλη τις νύχτες
- Σε αυτό το Νέο Κόσμο
Βαλτετσίου 26, σκέψεις στο πόδι
- Ξένος στην Αιόλου 


 

 

Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

Το εξειδικευμένο κατάστημα ξυλείας, ειδών κιγκαλερίας και χρωματοπωλείο του Σωτήρη και της Νίκης για ό,τι χρειαζόμαστε για το σπίτι, το μπαλκόνι, την αυλή και όλα τα μαστορέματα του σπιτιού μας. Ξυλεία, χρώματα...

think

H Πρωτοβουλία Μεταπτυχιακών και Υποψηφίων Διδακτορισσών /ων της Αρχιτεκτονικής του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, μας καλεί να συμμετέχουμε και να στηρίξουμε το μονοήμερο δράσεων, που διοργανώνει στον προαύλιο του...

think

Ένα όνομα, δύο εξειδικευμένα καταστήματα με διαφορετικό χαρακτήρα αλλά κοινό σκοπό να βελτιώσουν τη ζωή των ανθρώπων της πόλης και της γειτονιάς. Στο καινούργιο Growshop του Cannabisos Seeds στο 19 της Ζωοδόχου...

think

Πρόσφατα Άρθρα

Newsletter