Comic Review: Song Stories

Όταν η μουσική συνάντησε τα κόμικ.

Συντάκτης: Μάκης Κ.   

*υποστηρικτής της στήλης Κόμικς του inExarchiagr, το βιβλιοπωλείο comicstrip
 

Τα κόμικ και η μουσική είναι δύο εντελώς διαφορετικές τέχνες. Η μία έχει ως μέσο την εικόνα και τον γραπτό λόγο, ενώ η άλλη έχει ως μέσο τον ήχο και τον προφορικό λόγο. Ίσως επειδή είναι τόσο διαφορετικές μπορούν άνετα η μια να χρησιμοποιεί την άλλη ως μέρος της θεματολογίας της. Πολλά κόμικ έχουν ως κύριο θέμα τους μουσικές κουλτούρες (Hard Rock, Μεταλλάδες, Ο Κήπος του Προφήτη, Ρεμπέτικο), συγκροτήματα ή τραγουδιστές (Tales of the Smiths, Ζαμπέτας) ή απλά βασίζονται σε τραγούδια, όπως το φανζίν COMIXTAPE του Κωνσταντίνου Σκλαβενίτη.

Από την άλλη, τα τραγούδια με κύριο θέμα τους τα κόμικς είναι αρκετά (Comic Strip από Gainsbourg και Bardot, Spiderman από Ramones, Ghost Rider από Suicide, Flash από Queen) αν και όχι τόσα πολλά όσο θα περίμενε κανείς, όμως οι αναφορές σε χαρακτήρες κόμικ είναι συχνό φαινόμενο και στην Ελλάδα (από τους θρυλικούς δίσκους του Χάρρυ Κλυνν έως τα Ημισκούμπρια) αλλά και στο εξωτερικό σε όλα τα μουσικά είδη και ρεύματα.

Ακόμα, μια μεγάλη “συνεισφορά” των κόμικ στην μουσική είναι πολλά εξωφυλλα και αφίσες συναυλιών που έχουν κόμικ σκίτσα και έχουν δημιουργηθεί από γνωστούς κομίστες. Στην Ελλάδα αυτό είναι γνωστό φαινόμενο από παλιά, ήδη από το 1972 με τον Βύρωνα Απτόσογλου (Ζωντανοί Στο Κύτταρο) αλλά και πρόσφατα με δουλειές όπως της Aniro (Vodka Juniors), του Παντούλα (Prince Obi), του Tasmar (Panx Romana) και πολλών άλλων. Μάλιστα, τον Μάιο που μας πέρασε, στο Jazz Festival της Σύρου διοργανώθηκε η έκθεση Η Τζαζ σε Σκίτσο και Κόμικς με την συμμετοχή αρκετών γνωστών αλλά και νέων δημιουργών.

Στα πλαίσια ενός άλλου φεστιβάλ, του Festival Street Mode, αυτή η άτυπη συνεργασία μεταξύ των τεχνών πάει ένα βήμα παραπέρα. Η Ένατη Διάσταση δημιούργησε το Song Stories, ένα κόμικ που αφηγείται με κόμικ τους τρόπους που διάφοροι καλλιτέχνες εμπνεύστηκαν κάποια συγκεκριμένα τραγούδια τους. Στην πράξη λοιπόν έχουμε ένα κόμικ που αφορά την έμπνευση, κοινό παρονομαστή σε όλες τις τέχνες.

Έξι εξασέλιδες ιστορίες, για έξι τραγούδια από έξι διαφορετικούς δημιουργούς κόμικ, σε σενάριο του Jacek H. Maniakowski, στα πλαίσια της ιντερνετικής ραδιοφωνικής εκπομπής του οποίου έγιναν οι συνεντεύξεις με τους καλλιτέχνες απ’ όπου αντλήθηκαν οι πληροφορίες για τη γένεση των τραγουδιών. Ο σταθμός του Jacek είναι ο R1 Vibes, άλλα κάθε Τετάρτη (όπως μας αναφέρει μέσα στο κόμικ) είναι μαζί με τον Νίκο Δαλαμπύρα (συνεκδότη της Ένατης Διάστασης), στον ραδιοφωνικό σταθμό FM 1055 Rock στη Θεσσαλονίκη.

Εικόνα

Η πρώτη ιστορία, αφορά στη μπαλάντα του Παύλου Παυλίδη Σαν Νερό που Κυλάει από το ιστορικό άλμπουμ Ξεσσαλονίκη των Ξύλινων Σπαθιών. Το σχέδιο είναι της Έφης Θεοδωροπούλου (The 3isters, Ένατη Διάσταση), η οποία βασίστηκε στο γεγονός της διαμονής του Παυλίδη στην περιοχή όπου έζησε τα τελευταία του χρόνια ο Βαν Γκογκ, δανείστηκε την τεχνοτροπία και την παλέτα του, δημιουργώντας ένα υπέροχο αποτέλεσμα από μια μάλλον κοινότυπη ιστοριούλα έμπνευσης!

Εικόνα

Η δεύτερη ιστορία αφορά το τραγούδι, Non Serviam, των Rotting Christ. Ένα τραγούδι γνωστό στους μεταλάδες από μια σπουδαία ελληνική μπάντα, που μέχρι και εγώ ξέρω. Η δημιουργία της ιστορίας, αφέθηκε στον ειδικό Άρη Λάμπο (Μεταλλάδες, Jemma Press) μεταφέροντάς μας στιγμές της μπάντας μαζί με σημαντικές αποφάσεις των μελών της.

Εικόνα


//Διαβάστε ακόμη: Comic Review: Έχε γεια γα**μένε κόσμε / Εναλλαγή κεφαλαίων γεμάτων αγάπη και αμφιβολία

Η τρίτη ιστορία, από τον Κλήμη (Ιστορίες για Αχρείους), για τους πρωτοπόρους του Ελληνικού Stoner, τους Nightstalker και συγκεκριμένα για το Just a Burn. Ίσως η καλύτερη ιστοριούλα της συλλογής. Η έμπνευση μάλλον βρίσκεται στην καταστροφή, που ευτυχώς δεν ήρθε.

Εικόνα

Η τέταρτη ιστορία, για το τραγούδι Σουρεάλ, από τον 12ο Πίθηκο, δημιουργία του Γιώργου Καμπάδαη (Ο κήπος, Ένατη Διάσταση) ξεκινάει από την ανάγκη του Τσινίδη να γράψει ένα τραγούδι έχοντας ως βάση samples από το μάλλον υποτιμημενο Invitation to the blues του Tom Waits. Τελικά το τραγούδι βγαίνει μέσα από μια σουρεάλ περιπλάνηση σε ύπνο και ξύπνιο. Το σχέδιο όταν το είδα μου ξένισε και δεν μου άρεσε καθώς δεν έβλεπα και κάποια εικαστική σχέση και με το τραγούδι αλλά, μετά από μια δεύτερη ανάγνωση μου άρεσε περισσότερο.

Εικόνα

Η πέμπτη ιστορία, για το τραγούδι Δίπλα Μαξιλάρι από τους Στίχοιμα, που δεν τους ήξερα. Μια όμορφη δημιουργία της Σοφίας Σπυρλιάδου (Frogs and Dogs, Jemma Press) για ένα τραγούδι που αφορά την κακοποίηση των γυναικών. Ίσως η πιο αδιάφορη ιστοριούλα από σεναριακή πλευρά.

Εικόνα


 
//Διαβάστε ακόμη:
10 Κόμικ που έχουν πολλά να πουν / Μέρος Α'
10 Κόμικ που έχουν πολλά να πουν / Μέρος Β'
 

Η έκτη ιστορία, του Νικόλα Στεφαδούρου (Αλεξάνδρεια, Webcomics), για το τραγούδι Τα Μέγαρα των Social Waste, η περισσότερο διασκεδαστική απ’ όλες. Κουβέντα στο βανάκι της περιοδείας για το ρεμπέτικο, το hip hop και το μέλλον της μουσικής των Social Waste.

Σε κάθε ιστορία περιλαμβάνεται ένα μικρό βιογραφικό του τραγουδιστή/καλλιτέχνη, στοιχεία σχετικά με το τραγούδι, οι στίχοι του και το βιογραφικό του κομίστα. Προσωπικά θα ήθελα περισσότερο κόμικ και λιγότερα βιογραφικά! Κερασάκι στην τούρτα είναι η διασκεδαστική ιστοριούλα σχετικά με τη δημιουργία της έκδοσης, από τον Σταύρο Κιουτσιούκη (Νικολέτ, Jemma Press) που δεν ξέρω όμως πόση σχέση έχει με την πραγματικότητα! Το εξώφυλλο είναι του Marcos Cabrera.

Δεν είναι ένα κόμικ που θα σου αλλάξει την ζωή, όμως σίγουρα θα περάσεις καλά διαβάζοντάς το και ακούγοντας και τα σχετικά τραγούδια.


Εικόνα


 

 
*το Song Stories θα το βρείτε στα ράφια και στην ηλεκτρονική σελίδα του υποστηρικτή της στήλης Κόμικς του inExarchiagr / ComicStrip - βιβλιοπωλείο comics και όχι μόνο



Εικόνα
Beatniks Road Bar στα Εξάρχεια: Αυθεντικό, ορθάδικο και ροκενρολ.

Συντάκτης: Μάκης Κ.
Ακολουθήστε το inExarchia στο facebookinstagramtwitteryoutube


Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

124 ταινίες από 42 χώρες, 40 περφόρμανς και 2 εργαστήρια μας περιμένουν για δύο ημέρες του Απριλίου, στο φεστιβάλ που διοργανώνει το Ινστιτούτο Πειραματικών Τεχνών, στο Θέατρο Εμπρός στου Ψυρρή.

think

«Όταν έχεις κουραστεί να κάνεις έρωτα με την ασχήμια, το να πέσεις σ’ έναν πελάτη με φιλντισένιο χαμόγελο που σου λέει πόσο όμορφη είσαι μες στη βροχή και κάτω απ’ το μπαλκόνι σου, κι έχει την πρόνοια να μη...

think

Το εξειδικευμένο κατάστημα ξυλείας, ειδών κιγκαλερίας και χρωματοπωλείο του Σωτήρη και της Νίκης για ό,τι χρειαζόμαστε για το σπίτι, το μπαλκόνι, την αυλή και όλα τα μαστορέματα του σπιτιού μας. Ξυλεία, χρώματα...

think

Newsletter