Comic Review: H Τρελή της Σάκρε-Κερ

Η αυτοβιογραφική ψυχεδελική ιστορία του Jodorowsky σε σχέδιο του Moebius, σε μια ανέλπιστη έκδοση από την Μαμούθκομιξ.

Συντάκτης: Μάκης Κ.   

*υποστηρικτής της στήλης Κόμικς του inExarchiagr, το βιβλιοπωλείο comicstrip
 

Στην τέχνη των κόμικ υπάρχουν αρκετά ιερά τέρατα όμως οι συνεργασίες αυτών των “τεράτων” είναι αρκετά σπάνιες, διότι είναι σπάνιο να εμφανιστούν την ίδια εποχή, σχεδιάζοντας ή γράφοντας σενάρια στο ίδιο ύφος. Στα περισσότερα συνεργατικά κόμικ υπάρχει μόνο ένα αναγνωρίσιμο όνομα από το ευρύ κοινό και κάποιος άλλος λιγότερος γνωστός, εκτός από τις λίγες περιπτώσεις όπου κάποιο έργο θα κάνει διάσημους όλους τους συμμετέχοντες.

Είμαι βέβαιος πως δεν υπάρχουν πολλοί που θα αμφισβητήσουν τη διασημότητα του Jean Giraud (aka Moebius) και του Alejandro Jodorowsky. Ο Moebius είναι ο “Υπέρτατος διαγαλαξιακός Θεός των κόμικς” (για να δανειστώ τα λόγια της Δήμητρας Αδαμοπούλου (Dracula M.G.H., Jemma Press)), ενώ για τον Jodorowsky είναι πραγματικά δύσκολο να διαλέξεις έναν χαρακτηρισμό καθότι ο άνθρωπος έχει καταφέρει να αφήσει τη σφραγίδα του και σε αυτά που έκανε, αλλά και σε αυτά που τελικά δεν έκανε. Σκηνοθέτης, ηθοποιός, μίμος, ψυχοθεραπευτής και ψυχομάγος, ερμηνευτής Ταρώ, σαμάνος και φυσικά μεγαλειώδης σεναριογράφος κόμικς μετά την συνάντησή του με τον Moebius. Λίγο-πολύ, η γνωριμία του Jodorowsky με τον Moebius είναι γνωστή και έχει αποτυπωθεί στο documentary Jodorowsky’s Dune.

Εικόνα


Από την εποχή της φιλόδοξης προετοιμασίας του Dune 

Το δεύτερο αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης ήταν το επιδραστικότατο κόμικ Incal (Μαμούθκομιξ, 1998) που θεωρείται ένα από τα καλύτερα κόμικ που έχουν γραφτεί ποτέ. Στην Ελλάδα ο Jodorowsky έγινε ευρύτερα γνωστός και αγαπητός από τους Μεταβαρόνους από το Εννέα της Ελευθεροτυπίας που δημοσιεύθηκαν και τα 8 συναρπαστικά τεύχη της space opera σε σχέδιο του Juan Giménez (όπου δυστυχώς πέθανε πέρσι από κορονοϊό).

Μιας και αυτή η στήλη παρουσιάζει τις σχετικά νέες κυκλοφορίες, δεν πίστευα ποτέ πως θα έρθει η στιγμή που θα κάνω παρουσίαση σε έργο των Moebius και Jodorowsky μιας και ο Moebius έφυγε από αυτόν τον κόσμο το 2012 και δεν σκέφτηκα πως κάποιος Έλληνας εκδότης θα εκδώσει το μοναδικό ανέκδοτο στα ελληνικά έργο των δύο δημιουργών (το Ινκάλ έχει εκδοθεί και αυτό από την Μαμούθκομιξ, ενώ το χωρίς λόγια Τα Μάτια της Γάτας έχει βγει στη Βαβέλ).

Έτσι λοιπόν, με μεγάλη χαρά θα σας παρουσιάσω την Τρελή της Σάκρε-Κερ (Madwoman of Sacred Heart // La folle du sacre coeur). Η Τρελή της Σάκρε-Κερ είναι ένας συγκεντρωτικός τόμος των τριών άλμπουμ που εκδόθηκαν στα γαλλικά από το 1992 έως το 1998, ενώ όλη η σειρά έχει πάρει το όνομα του πρώτου άλμπουμ.


Εικόνα



 

//Διαβάστε ακόμη: 
Comic Review: Έχε γεια γα**μένε κόσμε 
Comic Review: Song Stories

Η υπόθεση περιστρέφεται εξ ολοκλήρου γύρω από τις περιπέτειες του αξιοσέβαστου μεσήλικα καθηγητή φιλοσοφίας της Σορβόννης, του Αλαίν Μανζέλ με ειδίκευση στον Χάιντεγκερ. Όλα τα μπουρζουά κοινότυπα χαρακτηριστικά του κ. καθηγητή είναι παρόντα. Κάποια στιγμή το διαζύγιό του και τα ένθερμα μαθήματά του θα τον φέρουν πιο κοντά στους φοιτητές του και συγκεκριμένα σε μια όμορφη και μυστηριώδη φοιτήτρια, την Ελισάβετ. Όταν οι φοιτητές αντιλαμβάνονται ότι η φιλοσοφία του κ. καθηγητή μπορεί να είναι και μια μεγάλη μπούρδα, εξεγείρονται. Τότε η σχέση του με την Ελισάβετ τους γίνεται παραπάνω από σεξουαλική, και αποκτά μια ψυχεδελική και πνευματική διάσταση πέρα από κάθε λογική φαντασία (!). Ο Αλαίν γίνεται Ζαχαρίας και μαζί τους μπλέκονται και ο Ιωσήφ (ή Μουχαμάντ) και η Μαρία (ή Ροσαούρα). Τα ονόματα δεν είναι τυχαία αφού οι πρωταγωνιστές πρέπει να επαναλάβουν την αγία γραφή και να γεννήσουν τον Προφήτη Ιωάννη και… τον Ιησού. Όποιοι έχουν διαβάσει άλλα έργα του Jodorowsky ή έχουν δει έστω και φευγαλέα ταινίες του, ξέρουν πως οι προφήτες και οι μεσσίες είναι από τα αγαπημένα θέματά του, τα οποία αποδομούνται αλλά και αυτοαναιρούνται σε κάθε καρέ, με έναν τρόπο όπου σε μια άλλη εποχή θα τον έλεγαν και βλάσφημο. Στην “αγιασμένη” αυτή παρέα, εμφανίζεται συχνά και ο καταπιεσμένος νέος εαυτός του Αλαίν Μανζέλ (ο οποίος αποτελεί και το εξώφυλλο της Ελληνικής έκδοσης) ο οποίος σαν συνείδηση ζει στο μυαλό του κ. καθηγητή για να ζήσει ότι έχει χαθεί από το καταπιεσμένο παρελθόν του και για να πάρει ότι έχει απομείνει από το παρόν, στον τομέα των υλικών απολαύσεων. Η σεξουαλική επαφή είναι απαραίτητη ακόμα και για την μυστικιστική πλευρά της ζωής ενώ τα θαύματα που μπορούν να σε κάνουν πλούσιο είναι και αυτά μια απόδειξη της θεότητας.

Στον πρώτο από τους τρεις τόμους, το σκηνικό είναι το Παρίσι με πολλά υπέροχα καρέ της πόλης, στο δεύτερο γίνεται μεταφορά στην κοσμοπολίτικη ακτή της Ντοβίλ, ενώ στον τρίτο τόμο, το μεγαλύτερο μέρος διαδραματίζεται στην Κολομβία, με τα καρτέλ να παίζουν και αυτά τον “περιούσιο” ρόλο τους.

Εικόνα


 

//Διαβάστε ακόμη:

10 Κόμικ που έχουν πολλά να πουν / Μέρος Α'
10 Κόμικ που έχουν πολλά να πουν / Μέρος Β' 

Είναι δύσκολο να περιγράψεις στην ουσία του συγκεκριμένου κόμικ καθώς έχει τόσα πολλά ανοιχτά μέτωπα και ο κάθε αναγνώστης θα δώσει βάρος στα ζητήματα που θέλει ανάλογα με την κατάστασή του τη στιγμή της ανάγνωσης. Σημασία έχει ότι είναι ένα διασκεδαστικό κόμικ που διαβάζεται ευχάριστα, παρά την θεϊκή και φιλοσοφική θεματολογία και τη πανταχού παρούσα ψυχεδέλεια. Δεν μοιάζει με κανένα άλλο από άποψη σεναρίου εκτός εάν είναι του Jodorowsky, αφού κάποιες από τις ιδέες στο κόμικ έχουν εμφανιστεί και στα άλλα έργα του αφού χαρακτήρας του Αλαίν Μανζέλ περιέχει πολλά αυτοβιογραφικά χαρακτηριστικά του Jodorowsky.

Το σχέδιο του Moebius είναι εξαιρετικό, με την γνώριμη καθαρή γραμμή και αρκετά καρτουνίστικο σε πολλά σημεία, δίνοντας και την απαιτούμενη ανάλαφρη αίσθηση, αλλά και υπέροχα θεϊκά σεξουαλικό στα πολλά γυμνά σημεία. Το τρίτο μέρος του κόμικ, δηλαδή αυτό που αντιστοιχεί στο τρίτο άλμπουμ, έχει αρκετά διαφορετικό στήσιμο από τα πρώτα δύο μέρη. Πολλά και μικρά καρέ γεμίζουν την κάθε σελίδα με αποτέλεσμα το σχέδιο να μην είναι τόσο λεπτομερές και στα ίδια υψηλά επίπεδα με τα προηγούμενα.

Εικόνα


η ελληνική έκδοση ανάμεσα σε 2 εκδόσεις στα αγγλικά

Η έκδοση της Μαμούθ είναι αρκετά λιτή. Δεν έχει κάποια εισαγωγή, ούτε τα εσωτερικά διαχωριστικά φύλλα για να ξεχωρίζουν τα πρωταρχικά άλμπουμ ενώ για κάποιο λόγο δεν αναφέρεται ο μεταφραστής/μεταφράστρια ο/η οποίος/οποία φαίνεται να έχει κάνει καλή δουλειά. Η έκδοση είναι λίγο μικρότερη σε διαστάσεις από τις αγγλικές εκδόσεις, οι οποίες με την σειρά τους είναι αρκετά μικρότερες από τις γαλλικές εκδόσεις, με αποτέλεσμα το τρίτο μέρος με τα μικρά καρέ να μην φαίνεται τόσο καλά. Σημαντική διαφορά σε σχέση με τις εκδόσεις του εξωτερικού είναι και η απουσία χρώματος στην έκδοση της Μαμούθκομιξ. Το χρώμα είναι βασικό στοιχείο στα έργα του Moebius και θα περίμενα η ελληνική έκδοση να έχει χρωματισμό (παρόλο που δεν τον είχε κάνει ο ίδιος o Moebius στις ξένες εκδόσεις). Παρόλα αυτά, μπορούμε να δούμε θετικά την απουσία χρώματος, ως μια ευκαιρία να θαυμάσουμε το σχέδιο και το μελάνωμα του δημιουργού.

 

Εικόνα

Είμαστε τυχεροί που το 2021 έχουμε την ευκαιρία να δούμε και να απολαύσουμε την Τρελή της Σάκρε-Κερ, έργο δύο μεγάλων δημιουργών κόμικ στη γλώσσα μας. 

Η ανάγνωση του αποτελεί μια απολαυστική εμπειρία και μια βουτιά στην παράνοια των δημιουργών του η οποία πλέον μου μοιάζει αρκετά οικεία...

 
*το κόμικ Η Τρελή της Σάκρε-Κερ θα το βρείτε στα ράφια και στην ηλεκτρονική σελίδα του υποστηρικτή της στήλης Κόμικς του inExarchiagr / ComicStrip - βιβλιοπωλείο comics και όχι μόνο

 
//Διαβάστε ακόμη:
Comic Review: Berlin: Πρώτος Θάνατος
Comic Review: Song Stories


Εικόνα
Beatniks Road Bar στα Εξάρχεια: Αυθεντικό, ορθάδικο και ροκενρολ.

Συντάκτης: Μάκης Κ.
Ακολουθήστε το inExarchia στο facebookinstagramtwitteryoutube


Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

124 ταινίες από 42 χώρες, 40 περφόρμανς και 2 εργαστήρια μας περιμένουν για δύο ημέρες του Απριλίου, στο φεστιβάλ που διοργανώνει το Ινστιτούτο Πειραματικών Τεχνών, στο Θέατρο Εμπρός στου Ψυρρή.

think

«Όταν έχεις κουραστεί να κάνεις έρωτα με την ασχήμια, το να πέσεις σ’ έναν πελάτη με φιλντισένιο χαμόγελο που σου λέει πόσο όμορφη είσαι μες στη βροχή και κάτω απ’ το μπαλκόνι σου, κι έχει την πρόνοια να μη...

think

Το εξειδικευμένο κατάστημα ξυλείας, ειδών κιγκαλερίας και χρωματοπωλείο του Σωτήρη και της Νίκης για ό,τι χρειαζόμαστε για το σπίτι, το μπαλκόνι, την αυλή και όλα τα μαστορέματα του σπιτιού μας. Ξυλεία, χρώματα...

think

Newsletter