Η Φαντασία σε μεταμεσονύκτια προβολή / Η δημιουργία κινουμένων σχεδίων που έμεινε στην κινηματογραφική ιστορία

80 χρόνια μετά την πρώτη της προβολή, παράλληλα με την παρουσίαση της σε μεταμεσονύκτιες προβολές ανά τον κόσμο, η Φαντασία, επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη, για το κοινό του Midnight Express.

Η πιο πρωτοποριακή δημιουργία κινουμένων σχεδίων στην κινηματογραφική ιστορία, επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη, στο πιο κινηματογραφοφιλικό κοινό της Αθήνας, στο κοινό του Midnight Express.

Την πρώτη προβολή του Φεβρουαρίου για τη κινηματογραφική λέσχη Midnight Express στην Ααβόρα, προλογίζει ο Άκης Καπράνος.

Τρέιλερ


Σημείωμα από τη σελίδα της λέσχης:

"Ο ίδιος ο Disney δεν είχε όριο στις ιδέες του για την ταινία: κάλεσε τον μαέστρο της ορχήστρας της Φιλαδέλφια, Leopold Stokowski, να διευθύνει την ορχήστρα του για τη μουσική του Fantasia. Όλη η μουσική εγγράφηκε σε πολυκάναλο σύστημα, ώστε οι animators να μπορούν να παρέμβουν σε διαφορετικά μέρη της ορχήστρας, αναλόγως του τι ήθελαν να τονίσουν από τη δράση. Για την προβολή, η Disney δημιούργησε το σύστημα Fantasound σε συνεργασία με την RCA, και αποτέλεσε το πρώτο σύστημα surround sound.

Κι όμως, οι ιδέες δεν σταματούσαν εκεί. Ο ίδιος ο Disney σκεφτόταν να κάνει κάποια κομμάτια του Fantasia τρισδιάστατα και να δίνει ειδικά "γυαλιά" με κάθε εισιτήριο, ενώ μια άλλη ιδέα που δεν πραγματοποιήθηκε ήταν να... ψεκάζουν αρώματα στο κοινό, ανάλογα με το "κεφάλαιο" του έργου!

Επίσης, ο Disney ήθελε η ταινία να είναι "wide-screen", δηλαδή όπως οι σημερινές ταινίες και όχι στην αναλογία των παλιών τηλεοράσεων 4:3, κάτι που δεν ήταν εφικτό τότε, λόγω κόστους.

Δυστυχώς για την ταινία, "έπεσε" πάνω στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, αφ' ενός, αλλά και στην εταιρία RKO, η οποία είχε αναλάβει τη διανομή στις δικές της κινηματογραφικές αίθουσες και η οποία κυκλοφόρησε πολλές "κομμένες" εκδοχές του Fantasia, χωρίς τον πολυκάναλο ήχο και με σημαντικά μικρότερη διάρκεια, κάτι που στιγμάτισε το υπερθέαμα που είχε στο μυαλό του ο Walt Disney. Κι όμως, παρά τις δυσκολίες, τις επανεγγραφές -- διότι τα φιλμ του 1940 είχαν μικρή διάρκεια ζωής -- και τα κοψίματα, ακόμη και τις τεχνικές δυσκολίες και τους περιορισμούς, το Fantasia είναι το "έργο ζωής" του Walt Disney, η κορωνίδα του σε μια καριέρα με τόσα επιτεύγματα".

Εικόνα
fantasia_midnight_aavora_inexarchia

 

Μεταμεσονύκτιες προβολές της κινηματογραφικής λέσχης "Midnight Express"

Που
Κινηματογράφος Ααβόρα
Ιπποκράτους 180, Αθήνα
Τηλ:21064623271

Πότε 
1η Φεβρουαρίου, 2020
Σάββατο προς Κυριακή, 00.30 

Ταινία
Fantasia (1940)

Εισιτήρια
5 ευρώ

//


Τι είναι το "Midnight Express";
Από τη σύντομη και νοσταλγική περιγραφή τους: "Μεταμεσονύχτιες προβολές. Μας λείπουν. Επίσης μας λείπει η φθορα του φιλμ και οι υπότιτλοι σε πολυτονικό (παίζουμε και HD, αν κόπια δεν υπάρχει). Κουβέντα στη κουβέντα, ταινία στη ταινία. Και κάθε μήνα, μία προβολή - έστω, ας ειναι αυτό το αρχικό πλάνο. Εδώ κάνουμε κουβέντα. Αν ξέρετε κόσμο που νοσταλγεί τη φάση, ασχέτως με το αν την έχει ζήσει ή όχι, κάντε τον invite. Άντε, να μαζευόμαστε."

*Για να μάθετε ακόμη περισσότερα ακολουθήστε το γκρουπ στο fb

Εικόνα

Ακολουθήστε το inExarchia το facebookinstagramtwitteryoutube

Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

H Aphrodite HGW και ο συνεργάτης της, συνθέτης και μουσικός παραγωγός Sifudindan, παρουσιάζουν το πρώτο ολοκληρωμένο άλμπουμ της, με τίτλο "Ατάλαντη" στο HGW std. Η παρουσίαση του άλμπουμ, θα έχει την μορφή...

local

Η μεγάλη εβδομάδα του βιβλίου από τις Εκδόσεις των Συναδέλφων μας περιμένει στο βιβλιοπωλείο, με μεγάλες προσφορές σε χιλιάδες τίτλους βιβλίων.

local

Το φιλοζωικό μπαζάρ που διοργανώνει η ομάδα "Αδέσποτα Εξάρχεια" στην πλατεία Εξαρχείων, με βίγκαν φαγητά και γλυκά, αλλά και λαμπάδες, ρούχα, τσάντες, χειροποίητα αντικείμενα, κοσμήματα, βιβλία και είδη δώρων...

local

Newsletter