Στο A mano στα Εξάρχεια μία καλοτεχνίτισσα συνεχίζει την παράδοση του εργόχειρου με μικτές τεχνικές. Σύγχρονα κοσμήματα στο χέρι, εμπνευσμένα από τη λαϊκή παράδοση.

Από τα κεντήματα και τα σεμέν της γιαγιάς έως την ιρλανδική δαντέλα, η τεχνική πλεξίματος με βελονάκι παραμένει μια διαχρονική και μη βιομηχανοποιημένη τέχνη. Στο A mano στη Σόλωνος, στο κέντρο της Αθήνας, η Αγγελική κατασκευάζει χειροποίητα κοσμήματα δημιουργημένα με πολύ μεράκι και αγάπη για τις παραδοσιακές τεχνικές.

Συντάκτης: Κλέλια Αρμπηλιά / Eπιμέλεια δημοσίευσης & Φωτογραφίες: George Fiorakis - Advart  

 

Στις βόλτες μας στη γειτονιά, αν υπάρχει κάτι που πάντα μας κεντρίζει την προσοχή είναι αυτά τα μικρά ιδιαίτερα καταστήματα που φιλοξενούν τα όνειρα, τις ζωές και την τέχνη των ανθρώπων τους. Στην είσοδο των Εξαρχείων, στη φασαριόζα Σόλωνος, εκεί δίπλα στο Σκακιστικό Καφενείο Πανελλήνιον, μια άλλη παράδοση, αυτή του εργόχειρου βρήκε σπίτι στη γειτονιά των τεχνών και των τεχνιτών. Άλλωστε, εδώ παραδοσιακά βρίσκει κανείς ανάμεσα στις μπάρες και στα σημεία συνάντησης, βιβλιοδετεία, ραφτάδικα, τσαγκάρικα και επαγγέλματα που παραμένουν ζωντανά. Πώς δένουν όλα αυτά με ένα κατάστημα αφιερωμένο στο κόσμημα και στο χειροποίητο; Διαμέσου της ενσωμάτωσης μίας από τις πιο παλιές τεχνικές πλεξίματος: το βελονάκι (ή όπως διεθνώς ονομάζεται: crochet) στο νέο κατάστημα με χειροποίητα κοσμήματα και αξεσουάρ A mano

Το πλέξιμο με βελονάκι είναι μία διαφορετική τεχνική χειροτεχνίας από το πλέξιμο με βελόνες. Γίνεται “βελονιά - βελονιά” με τη χρήση μιας ειδικής βελόνας με γαντζάκι (στα γαλλικά crochet σημαίνει αγκίστρι). Η ιστορία του φαίνεται να ξεκινά να καταγράφεται, όπως διαβάζουμε, το 1823 όταν πρωτοεμφανίζονται οδηγίες πλεξίματος με βελονάκι στο δανέζικο περιοδικό “Πηνελόπη”. Στη θολή από ιστορικές και αρχαιολογικές καταγραφές ιστορία του, το βελονάκι και η τεχνική του φαίνεται να βρίσκουν αναφορές στις τεχνικές ύφανσης και πλεκτικής της μέσης Ανατολής και τελικά να γίνεται ευρύτερα γνωστό από τη Βασίλισσα Βικτωρία. Παρόλο που πέρασαν πολλά χρόνια που το πλέξιμο με βελονάκι δεν ήταν και πολύ δημοφιλές, το διαδίκτυο και η μεγάλη αναβίωση του diy, όπως και του χειροποίητου το κατατάσσουν σ ’ένα από τα αγαπημένα χόμπι παγκοσμίως. Οι ποικιλίες των ειδών πλεξίματος δεν αφορούν μόνο τη λεπτοδουλειά που απαιτούσε μία ιρλανδική δαντέλα (ο πρόδρομος των γνωστών σεμέν) αλλά πλέον πρόκειται για μία εφαρμοσμένη μέθοδο πλεξίματος σε καθημερινά αντικείμενα και σε μοναδικές καλλιτεχνικές εφαρμογές. Άλλωστε στον παγκοσμιοποιημένο κόσμο μας δεν έχουν απομείνει και πολλά πράγματα που δεν κατάφερε ο άνθρωπος να εκβιομηχανοποιήσει και το βελονάκι είναι ένα από αυτά! Πρόκειται δηλαδή για ένα εργόχειρο, μία χειροτεχνία που ακόμα και αν τη συναντήσει κανείς σε fast fashion η παραγωγή του έχει γίνει στο χέρι. 

 

Εικόνα
A mano Χειροποίητο Κόσμημα Βελονάκι Σόλωνος Αθήνα

 

Εικόνα
A mano Χειροποίητο Κόσμημα Βελονάκι Σόλωνος Αθήνα

 

Εικόνα
A mano Χειροποίητο Κόσμημα Βελονάκι Σόλωνος Αθήνα

A mano / Σόλωνος 102 - Facebook - Instagram 

 

Αυτή είναι μία από τις ενδιαφέρουσες πληροφορίες που μάθαμε γνωρίζοντας την Αγγελική, τη νεαρή καλλιτέχνιδα που από τον Σεπτέμβριο του 2022 αποφάσισε να ανοίξει τον δικό της χώρο στα Εξάρχεια επί της Σόλωνος και Μαυρομιχάλη, κόντρα στους δύσκολους καιρούς, αφιερωμένο στην τεχνική του crochet και στην ενσωμάτωσή του σε κοσμήματα και στα όμορφα χειροποίητα που κατασκευάζει με μικτές τεχνικές. Απόφοιτη της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών μας συστήθηκε ως λάτρης των γατιών αλλά και του “μαγικού”, κατά κάποιο τρόπο τρόπου, πλεξίματος με το βελονάκι που μπορεί να πάρει τόσες μορφές “απλώς με τα χέρια και ένα νήμα”! Ο χώρος του A Mano είναι απίθανο να μη σου τραβήξει την προσοχή ανάμεσα στα διαφορετικά κτίρια και τις επαγγελματικές χρήσεις των καταστημάτων της Σόλωνος, είναι πολύ προσωπικός και φτιαγμένος στο χέρι. Upcycled έπιπλα, ράφια από μεταποιημένες παλέτες, λεπτομέρειες και αντικείμενα που έχει ξαναδώσει ζωή η Αγγελική με τα χέρια της από παλαιοπωλεία ή ακόμα και από πράγματα που βρήκε παρατημένα στην άκρη του δρόμου. Όλα μαζί δένουν αρμονικά με την καλλιτεχνική κατεύθυνσή της. Ξαναδίνει ζωή στην παράδοση και στη μνήμη που το εργόχειρο κουβαλά για κάθε έναν από εμάς. Η έμπνευση και για εκείνη ήταν η γιαγιά της και δεδομένου ότι όλη της τη ζωή εκφράζεται με τα χέρια της, άφησε τα πινέλα και τα μολύβια και έπιασε το βελονάκι! Η σχέση της με τα Εξάρχεια, όπως μας λέει, είναι βιωματική, κάποια στιγμή έγινε κάτοικος και αυτή όπως και εμείς “ένιωσε ότι δε θα μπορούσε να ζήσει κάπου αλλού στην Αθήνα”. Η απομόνωση της καραντίνας τη βρήκε να πλέκει και να μαθαίνει τα μυστικά του crochet, βγάζοντας την από το κομμάτι της εικαστικής εκπαίδευσης για παιδιά που παραμένει μία από τις επαγγελματικές ιδιότητές της. Το Α Mano ήταν το αποτέλεσμα αυτής της γόνιμης δημιουργικά περιόδου και το προσωπικό της στοίχημα με το να δοκιμάσει να ζήσει και να προσφέρει με την τέχνη της. 

 

Εικόνα
A mano Χειροποίητο Κόσμημα Βελονάκι Σόλωνος Αθήνα

 

Εικόνα
A mano Σόλωνος

 

Εικόνα
A mano Χειροποίητο Κόσμημα Βελονάκι Σόλωνος Αθήνα

 

Τα υλικά που μπλέκονται στη δουλειά της Αγγελικής είναι το ξύλο (ζωγραφιστά ή χαρακτικά), το μέταλλο, ο πηλός και φυσικά οι διαφορετικές υφές, τεχνικές και πλέξεις με το βελονάκι. Φτιάχνει, εκτός από τα κοσμήματα, μεγάλα πλεκτά κασκόλ, σάλι, κορδέλες και αξεσουάρ για τα μαλλιά και ό,τι την εμπνεύσει να πλέξει! Το κόσμημα αποτελεί προτεραιότητα με τα πιο εντυπωσιακά κομμάτια να κλείνουν μέσα σε υγρό γυαλί μικροσκοπικά πλεκτά με παραδοσιακά μοτίβα από σεμέν που απομονώνει μέσα από τη λαϊκή παράδοση και τον πολιτισμό μας. “Τα χειροποίητα” μας λέει “έχουν ψυχή!”  Και απ’ ότι φαίνεται δε συμφωνούμε μόνο εμείς με αυτό. Κόσμος από διαφορετικές ηλικίες και εθνικότητες που περνάει από εδώ βρίσκει ένα κομμάτι μνήμης και αναμνήσεων στα αντικείμενα που μπορεί να πάρει μαζί του, να φορέσει, να στολιστεί, να διακοσμήσει. Αν έχεις στο μυαλό σου μία κατασκευή από βελονάκι μπορείς να επικοινωνήσεις με το A Mano και να αποκτήσεις το δικό σου εργόχειρο ή χειροποίητο. Από τα μικρά κοσμήματα έως κασκόλ και αξεσουάρ είναι όλα μοναδικά! Μια άλλη λεπτομέρεια είναι πώς όλα μεταποιούνται στα μέτρα που τα θέλουμε! Μέσα από τις σελίδες του A Mano μπορείς να καπαρώσεις, να εμπνευστείς το δικό σου ή να μετατρέψεις όπως θες το δικό σου πλεχτό ή με βάση το πλεχτό, αντικείμενο. 

 

Εικόνα
A mano Χειροποίητο Κόσμημα Βελονάκι Σόλωνος Αθήνα

 

Εικόνα
A mano Χειροποίητο Κόσμημα Βελονάκι Σόλωνος Αθήνα

 

Εικόνα
A mano Χειροποίητο Κόσμημα Βελονάκι Σόλωνος Αθήνα

 

Είναι γεγονός ότι όλο και περισσότεροι νέοι καλλιτέχνες και άνθρωποι αναζητούν την έκφραση μέσα από το χειροποίητο. Από το πλέξιμο έως την κεραμική, οι άνθρωποι ξαναβρίσκουν το κέντρο τους και τη βαθιά συγκέντρωση που προσφέρεται μέσα από τις παραδοσιακές τέχνες και τεχνικές, σαν μια πνευματική γιόγκα που μας αποκόβει για λίγο από τις ασταμάτητες δονήσεις και τους θορύβους της εποχής. Η τάση για το χειροποίητο, σε όρους αισθητικής πλέον, είναι εντελώς διαφορετική από αυτήν των μαμάδων μας, η ταχύτητα και η υπερκατανάλωση μας έκανα να συνειδητοποιήσουμε την πολιτισμική αλλά και βαθιά συναισθηματική σχέση του ανθρώπου με αυτό.  

Στα χειροποίητα κοσμήματα και τεχνήματα της Αγγελικής βρήκαμε πολύ μεράκι και μια ρετρό αίσθηση οικειότητας. Ακολούθησε και εσύ το νήμα που κυνηγά η μαυρόγατα στο λόγκο του Α Μano και σίγουρα θα ανακαλύψεις κάτι να φοράς με μνήμη και ψυχή.
 

Συντάκτης: Κλέλια Αρμπηλιά / Eπιμέλεια δημοσίευσης & Φωτογραφίες: Γιώργος Φιοράκης - Advart  

Information

A mano 
Χειροποήτα κοσμήματα με βελονάκι 

Σόλωνος 102 - Εξάρχεια - Αθήνα
2130465997

Facebook - Instagram 

Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

Η Μαριαλένα μεγάλωσε στο βιβλιοπωλείο της μητέρας της στο Βαρθολομιό και αποφάσισε να ανοίξει ένα μικρό βιβλιοπωλείο στα Εξάρχεια. Οικείο σαν τα βιβλιοπωλεία γειτονιάς που μας μεγάλωσαν, το Book/owski’s...

Go Out

Μια δραστήρια εξαρχειώτισσα, η Ευαγγελία Σωτηροπούλου, δημιούργησε το πρότζεκτ Oinosporos. Χειροποίητα φυσικά καλλυντικά και προϊόντα, από το λάδι του κουκουτσιού του σταφυλιού, με μια ολιστικά φιλική προς το...

Go Out

Στον πεζόδρομο της Τσαμαδού, η νεαρή και τολμηρή Αναστασία μας βουτάει στη σχεδόν κινηματογραφική αισθητική των 1970ς και 1980ς retro vintage ρούχων του Dark Cherry. Στην καρδιά του vintage, που είναι τα...

Go Out

Πρόσφατα Άρθρα

Newsletter