Η μικρούλα πιτσαρία Pizza Dough στο Κουκάκι μας συστήνει τη “φτωχή κουζίνα” του ιταλικού νότου, με αυθεντική ναπολιτάνα πίτσα ψημένη σε πετρόφουρνο

Μυρωδιές από ναπολιτάνικο πετρόφουρνο στο κέντρο της Αθήνας, στο Κουκάκι και στην οδό Δημητρακοπούλου. Ακούμε μουσικές, δαγκώνουμε ένα μεγάλο κομμάτι πίτσα ναπολιτάνα, χαλαρώνουμε το μυαλό μας από τα σημαντικά και ταξιδεύουμε γευστικά στα στενάκια της Νάπολης.

Συντάκτης: Κλέλια Αρμπηλιά / Eπιμέλεια δημοσίευσης & φωτογραφίες: George Fiorakis - advart
 

Ζώντας στις μεγάλες πόλεις έχουμε το πλεονέκτημα να μπορούμε να δοκιμάζουμε τον κόσμο ολόκληρο στις ίδιες μας τις γειτονιές. Οι κοινότητες της πόλης και οι ταξιδιάρηδες κάτοικοί της, μας δίνουν τη δυνατότητα να δοκιμάζουμε κουζίνες και γεύσεις που μόλις πριν μια - δύο γενιές ανήκαν στη σφαίρα του εξωτικού. Έτσι, συχνά μια βόλτα για φαγητό στην Αθήνα μοιάζει με ένα playlist μουσικής που μπορεί να σου αρέσουν πολλά κομμάτια αλλά είναι και αυτά τα λίγα που χτυπούν τον συναισθηματικό σου ρυθμό και τα ακούς ξανά και ξανά. Κάπως έτσι φαίνεται να λειτουργούμε λοιπόν και με τις γεύσεις, τις διαλέγουμε ανάλογα με τη διάθεση και το συναίσθημα της απόλαυσης που μας δημιουργούν. Έρωτες, ταξίδια, φιλίες και αναμνήσεις μπορούν κυριολεκτικά να ξυπνήσουν μόλις σε μία μπουκιά ή ακούγοντας μία μελωδία. Αυτή τη ρομαντική πλευρά των αστικών γεύσεων φαίνεται να τη γνωρίζει πολύ καλά και η ομάδα της Soulfood Thessaloniki, το ασταμάτητο team που ευθύνεται, μεταξύ άλλων, για το πολύ στριτάδικο Tarantino burgers και το Pizza Hood στη Θεσσαλονίκη, το Tarantino Burger Athens φυσικά και κάποιες ωραίες διοργανώσεις σε σχέση με το φαγητό και τη μουσική. Το νέο της εγχείρημα; το Pizza Dough!

 

Εικόνα
Pizza Dough Κουκάκι Πίτσα Δημητρακοπούλου

 

Εικόνα
Pizza Dough Κουκάκι Πίτσα Δημητρακοπούλου

 

Εικόνα
Pizza Dough Κουκάκι Πίτσα Δημητρακοπούλου

Pizza DoughFacebook - Instagram - E-food - Wolt

 

Η Pizza Dough είναι μια μικρή πιτσαρία που θυμίζει αμερικανική ταινία παραδίπλα από το Tarantino της οδού Δημητρακοπούλου. Η ομάδα από ότι φαίνεται τώρα βάλθηκε να μας ταξιδέψει στον ιταλικό νότο μέσα από την αυθεντική πίτσα ναπολιτάνα και την ποστ πανκ έρμπαν αισθητική της. Αν έτυχε ποτέ να βρεθείς στη Νότια Ιταλία, και ιδιαίτερα στη Νάπολη τότε σίγουρα ταυτίστηκες με τους παρόμοιους με τους δικούς μας και λίγο τρελούτσικους ρυθμούς της πόλης. Και αν κάθε πόλη έχει τη φήμη της, τότε η Νάπολη φημίζεται για τα κάστρα της, το νησάκι του Κάπρι, την αλτερνατίβα της και τους ασυνήθιστους οδηγούς της, πιο πολύ όμως από όλα φημίζεται για τη “φτωχή κουζίνα” του ιταλικού νότου που γέννησε την πίτσα της, αυτή που διεθνώς ονομάζουμε Pizza Napolitana!  Η τέχνη του pizzaiuolo αλλά και η παρασκευή της συγκαταλέγονται πλέον στη λίστα άυλης παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και ο τρόπος παρασκευή της είναι μοναδικός και αναλλοίωτος. Για τις φρεσκοψημένες ναπολιτάνικες πίτσες του Pizza Dough μαθαίνουμε, λοιπόν, ότι η ομάδα της Soulfood συνεργάζεται, όπως μας είπε ο Κώστης Καρατζιάς, με “τον αγαπημένο φίλο και pizzaiolo Αθανάσιο Κιοσσέ, έναν άνθρωπο που αγαπά τη Νάπολη και ταξιδεύει στον κόσμο για να παρουσιάσει την αγαπημένη του πίτσα”. 

Πριν φτάσει στα χέρια μας, στα τραπεζάκια της Δημητρακοπούλου, μια στρογγυλή αφράτη πίτσα από το Dough η ζύμη της έχει περάσει σαρανταοκτώ ολόκληρες ώρες ξεκούρασης. Στο Κουκάκι έχουν καταφτάσει κατακόκκινη σάλτσα San Marzano και αλεύρι από την Ιταλία, ιταλική αγελαδινή μοτσαρέλα αλλά και βουβαλίσια μοτσαρέλα από ελληνικές φάρμες (δοκίμασε τη στην Pepperoni και στην αυθεντική μαργαρίτα) και ψήνεται σε ειδικό πετρόφουρνο. Αν πετύχεις όμως κάποιες από τις εμφανίσεις της Pizza Dough σε events (όπως αυτά στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης ή σε λόκαλ microbreweries) τότε μπορείς να δοκιμάσεις τους αγαπημένους σου συνδυασμούς ψημένους, όπως τους θέλει η ιταλική παράδοση, σε ξυλόφουρνο. Εκτός από τη βουβαλίσια ντόπια μοτζαρέλα όλες οι πρώτες ύλες εδώ, όπως μας τόνισε ο Κωστής, βασίζονται κυρίως σε συνεργασίες με ντόπιους μικροπαραγωγούς. Η πιτσαρία είναι πολύ μικρούλα και έτσι όλη η κοινωνικοποίηση γίνεται στα τραπεζάκια και στο πήγαινέ έλα από το διπλανό Tarantino και τους περαστικούς του Κουκακίου. Φυσικά, μπορείς και να χαρείς τις διαφορετικές της γεύσεις και στο σπίτι ή να την πάρεις στο χέρι και να σκαρφαλώσεις, να φτάσει το μάτι μέχρι τη θάλασσα, στον παρακείμενο λόγο του Φιλοπάππου. 

 

Εικόνα
Pizza Dough Κουκάκι Πίτσα Δημητρακοπούλου

 

Εικόνα
Pizza Dough Κουκάκι Πίτσα Δημητρακοπούλου

 

Εικόνα
Pizza Dough Κουκάκι Πίτσα Δημητρακοπούλου

Έχει σίγουρα ιδιαίτερο ενδιαφέρον ότι η σχέση μας με την πίτσα στη χώρα μας είναι σχετικά φρέσκια, αν σκεφτεί κανείς ότι μέχρι τη δεκαετία του 1970 που πρωτοεμφανίστηκε στην Αθήνα ήταν κάτι το μοντέρνο και πρωτότυπο. Έτσι, από την κλασική σπέσιαλ των παιδικών χρόνων των τελευταίων γενεών που με ανυπομονησία περιμέναμε να παραγγείλουν οι γονείς τα Παρασκευοσαββατοκύριακα ή στα γενέθλιά μας, και αφού οι νεότεροι ταξίδεψαν πολύ και επέστρεψαν με γνώσεις και γεύσεις, βρισκόμαστε πια στο σημείο αυτό που η πίτσα περνάει την αναβίωσή της και κρατά, χάρη στη λεπτοδουλειά των ανθρώπων των γεύσεων, γερά την υψηλή της θέση ανάμεσα στα αγαπημένα μας street food. O Κωστής, μας μιλάει για το φαινόμενο, “Μικροί, σχεδόν όλοι περιμέναμε να έρθει η Παρασκευή και πιο συγκεκριμένα το βράδυ εκείνο που θα παραγγέλναμε πίτσα στο σπίτι. νομίζω την αγαπάμε από μικρά παιδιά και σε κάθε μπουκιά μιας έρχεται και κάποια ανάμνηση”. “Ο κόσμος σίγουρα αλλάζει και οι απαιτήσεις μεγαλώνουν. Ταξιδεύουμε πολύ πιο εύκολα από ότι στο παρελθόν και μας δίνεται η δυνατότητα να γνωρίσουμε και να γευτούμε πράγματα που απλά παλιότερα τα ακούγαμε ή τα βλέπαμε σε φωτογραφίες. Δεν είμαστε εδώ για να διδάξουμε αλλά για να χαρίσουμε και να μεταδώσουμε αυτό που γευόμαστε εμείς μέσα από τα ταξίδια μας”. Στα άλλα ωραία που βρήκαμε στο Pizza Dough είναι ότι όσο περιμένεις να ψηθεί η πίτσα σου μπορείς να πιείς ένα κοκτέιλ -με την υπογραφή του Clumsies- και να ‘’κλέψεις’’ μουσικές από αυτές που παίζουν στα ηχεία για να ακούς. 

 

Εικόνα
Pizza Dough Κουκάκι Πίτσα Δημητρακοπούλου

 

Εικόνα
Pizza Dough Κουκάκι Πίτσα Δημητρακοπούλου

 

Εικόνα
Pizza Dough Κουκάκι Πίτσα Δημητρακοπούλου

 

Μοτζαρέλα που λιώνει σε τραγανό στεφάνι με κολοκυθάκι, λάιμ και φρέσκο βασιλικό ή nduja με ρόκα και βασιλικό ή μήπως ταρτούφο με λάδι τρούφας; Αυτά αναρωτιόμαστε φευγαλέα, όταν ηρεμεί το κεφάλι μας από τα σημαντικά και όσο κατηφορίζουμε στις βόλτες μας με τα ποδήλατα ή με τους φίλους/ες τις Κυριακές στο Κουκάκι. Δε χρειάζονται άλλωστε πολλά για να δημιουργήσουμε ωραίες στιγμές. Συναπαντήματα στις γειτονιές, καλές μουσικές, ωραίο φαγητό και ατελείωτες βόλτες.
 

Συντάκτης: Κλέλια Αρμπηλιά / Eπιμέλεια δημοσίευσης: George Fiorakis

 

Information

Pizza Dough
Δημητρακοπούλου 17, Κουκάκι - Αθήνα
210 9224091

Facebook | Instagram | E-food | Wolt

Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

Η Μαριαλένα μεγάλωσε στο βιβλιοπωλείο της μητέρας της στο Βαρθολομιό και αποφάσισε να ανοίξει ένα μικρό βιβλιοπωλείο στα Εξάρχεια. Οικείο σαν τα βιβλιοπωλεία γειτονιάς που μας μεγάλωσαν, το Book/owski’s...

Go Out

Μια δραστήρια εξαρχειώτισσα, η Ευαγγελία Σωτηροπούλου, δημιούργησε το πρότζεκτ Oinosporos. Χειροποίητα φυσικά καλλυντικά και προϊόντα, από το λάδι του κουκουτσιού του σταφυλιού, με μια ολιστικά φιλική προς το...

Go Out

Στον πεζόδρομο της Τσαμαδού, η νεαρή και τολμηρή Αναστασία μας βουτάει στη σχεδόν κινηματογραφική αισθητική των 1970ς και 1980ς retro vintage ρούχων του Dark Cherry. Στην καρδιά του vintage, που είναι τα...

Go Out

Πρόσφατα Άρθρα

Newsletter