Η γειτόνισσα και ανθοπώλισσα τρίτης γενιάς Πηνελόπη, μας δίνει συμβουλές και τεχνικές για τα φυτά και τα άνθη μας / Ανθοπωλείο Φλωράς στην Αραχώβης

Στην νοτιομεσογειακή μας μητρόπολη, το τεχνητό περιβάλλον της έντονης αστικοποίησης προσπαθούμε να το γιατρέψουμε με διάφορους τρόπους: κοινωνικά φτιάχνοντας πάρκα και φυτεύοντας στο χώμα, καλλιτεχνικά με murals και παρεμβάσεις, αλλά και ο καθένας μας προσωπικά, είτε στον προσωπικό του χώρο, είτε στα αθηναϊκά μπαλκόνια: το σημείο καθημερινής φυγής και χαλάρωσης.

Συντάκτης: Κλέλια Αρμπηλιά / Eπιμέλεια: George Fiorakis 
Φωτογραφίες: Advart

Οι άνθρωποι της πόλης διαπιστώνουμε ότι τρέφουν διπλή αγάπη για τα φυτά και τα λουλούδια και τα εντάσσουν την καθημερινότητα τους, όχι μόνο ως σημείο πρασίνου στα μπαλκόνια τους και μικρά πράσινα σημεία στα σπίτια, αλλά και ως μέσον κοινωνικής έκφρασης που βρίσκει τις ρίζες της σε διάφορες εκφράσεις του ανθρώπινου πολιτισμού.

Αμέτρητες αναφορές στην στενή σχέση των ανθρώπων με τα δέντρα και τα φυτά συναντάμε στην ιστορία και την τέχνη, από την τελετή μύησης των νεαρών μελών της κοινωνίας τα Υακίνθεια στη Σπάρτης, στην αρχαία Ρώμη όπου τα λουλούδια ήταν κοινό χαρακτηριστικό σε τελετές, ως δώρο στους θεούς. Οι κήποι ως σημείο αναψυχής των Ασσυρίων βασιλέων είναι γνωστοί για την ποικιλία των δέντρων και λουλουδιών που φιλοξενούσαν. Οι κήποι της Βαβυλώνας, ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου που κοσμούσαν τα τείχη της πόλης, ήταν δώρο του Ναβουχοδονόσορ Β προς την σύζυγό του Αμυίτιδα που νοσταλγούσε τα δάση της πατρίδας της, σύμφωνα με τον μύθο. Στην Αρχαία Ελλάδα οι μύθοι, η θρησκεία, η ιατρική, οι ταφικές τελετές και άλλες καθημερινές δραστηριότητες ήταν συνυφασμένες με τα λουλούδια, η απεικόνιση τους και η ιερότητα που προσδίδεται στα λουλούδια πέρασε μετέπειτα και στις χριστιανικές πρακτικές και συμβολισμούς. Αιώνιο σύμβολο για την ειρήνη και τη μη βία, τα λουλούδια έντυσαν το κίνημα των χίπις στα 60ς και 70ς, είναι το γαρύφαλλο στα χέρια του Μπελογιάννη και η γλαδιόλα στην τσέπη του Μόρισέϊ, και όλα αυτά που προσφέρθηκαν σε ένστολους σε διαδηλώσεις ανά τον κόσμο και έγιναν ανθοδέσμη στα χέρια του ειρηνιστή διαδηλωτή του Banksy το 2005 στην Παλαιστίνη.

Το ανθοπωλείο της γειτονιάς μας:

Το ανθοπωλείο του Φλωρά στα Εξάρχεια, γεμάτο ζωντανά φυτά και ανθισμένα μυρωδάτα άνθη σε γλάστρες, στο οποίο γνωρίσαμε την τρίτης γενιάς γλυκύτατη ανθοπώλισσα Πηνελόπη και μοιράστηκε μαζί μας όλες τις παρακάτω χρήσιμες συμβουλές, βρίσκεται στην οδό Αραχώβης για πάνω από 45 χρόνια. Ο παππούς της Πηνελόπης ήταν ανθοπώλης στην Κωνσταντινούπολη και όταν ήρθε στην Ελλάδα, διατηρούσε κινητό ανθοπωλείο σε καροτσάκι στην οδο Αραχώβης. Μαζί με τους γονείς της το 1974, άνοιξαν το ανθοπωλείο στο ίδιο σημείο που βρίσκεται ακόμα, η Πηνελόπη από μικρό παιδί μαθήτευσε την τέχνη της ανθοδετικής, των λουλουδιών και του μεγαλώματος των φυτών: “ο παππούς μου ζούσε απέναντι και μεγάλωσα εδώ, έφευγα από το σχολείο και ερχόμουν εδώ να βοηθήσω, το αγαπούσα πάντα το αντικείμενο και από όταν τελείωσα εργάζομαι εδώ”. Η μητέρα της Λούλα ήταν πολύ αγαπημένη στην γειτονιά και η ίδια συνεχίζει με την ίδια πηγαία ευγένεια και λεπτότητα την ιστορία του ανθοπωλείου που είναι βγαλμένο από ταινία του Wes Anderson. Φροντίζει να ενημερώνεται για την ανθοδετική τέχνη με σεμινάρια και μελέτη και επικοινωνεί με τους επίδοξους κηπουρούς της γειτονιάς απλόχερα τις γνώσεις και την όμορφη αισθητική της. Η ομάδα των κοριτσιών που την πλαισιώνει επίσης αγαπά πολύ το αντικείμενο και την ανθρώπινη προσέγγιση που χαρακτηρίζει το Φλωράς τις πέντε σχεδόν δεκαετίες παρουσιας του στην Αθήνα.

 

Εικόνα
Ανθοπωλείο Φλωράς Αραχώβης

 

Εικόνα
Ανθοπωλείο Φλωράς Αραχώβης

 

Εικόνα
Ανθοπωλείο Φλωράς Αραχώβης

 

Τεχνικες διατήρησης λουλουδιών και φυτών για όλους: 

Με ποιους τρόπους, όμως, μπορούμε να διατηρήσουμε σωστά τα λουλούδια μας και τα φυτά που μεγαλώνουμε στον χώρο μας; Σε περίπτωση που θέλουμε να παρατείνουμε την ομορφιά τους στον χώρο μας μερικά χρήσιμα τρικ είναι: 


- το λοξό κόψιμο του κάτω άκρου του κοτσανιού
- η συχνή αλλαγή του νερού
- σε κάποια λουλούδια, όπως για παράδειγμα τα ηλιοτρόπια, μπορούμε να προσθέσουμε στο νερό τους λίγη ζάχαρη 
- στα κομμένα λουλούδια που μυρίζει το νερό τους (όπως πχ στα αμάραντα και στα γαρύφαλλα) μπορούμε να προσθέτουμε ελάχιστες σταγόνες χλωρίνη, για να αποφύγουμε το σάπισμα του μίσχου
- να επιλέγουμε φρέσκα λουλούδια 


Σε ότι αφορά τα φυτά μας, τα σημεία που πρέπει να προσέξουμε, εκτός από το ότι να ζητάμε τις συμβουλές του ανθοπώλη για κάθε ένα ξεχωριστά θα πρέπει να διαλέγουμε το φυτό μας λαμβάνοντας υπόψη το σημείο που θα τοποθετηθεί.


Πιο συγκεκριμένα για τα φυτά εσωτερικού χώρου:

- Τα φυτά χρειάζονται συνήθως καλό φως και όχι ήλιο, ακόμα και το τεχνητό φως είναι πηγή ζωής για τα φυτά μας.
- Μέτριο πότισμα μία με δύο φορές την εβδομάδα.
- Πολλή προσοχή να μην μένει νερό στο πιατάκι του κασπώ, μιας και αυτό προκαλεί τις περισσότερες φορές το σάπισμα της ρίζας. 
- Λίγο λίπασμα την άνοιξη και το φθινώπορο (ανάλογα πάντα με το φυτό)
- Ακολουθούμε την ανθοφορία των φυτών σε σχέση με την λίπανση 
- Όταν αγοράζουμε ανθισμένα φυτά πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη ότι χρειάζονται περισσότερο ήλιο 
- Το χειμώνα δεν τοποθετούμε τα φυτά μας κοντά σε a/c και καλοριφέρ και σε κλιματιζόμενους χώρους ψεκάζουμε τα φύλλα τους με νερό. 

 

Εικόνα
Ανθοπωλείο Φλωράς Αραχώβης



Εικόνα
Ανθοπωλείο Φλωράς Αραχώβης

 

Εικόνα
Ανθοπωλείο Φλωράς Αραχώβης

 
 
Για τα φυτά στο μπαλκόνι ή τους αστικούς κήπους (για τους τυχερούς):

Σε γενικές γραμμές τα φυτά εξωτερικού χώρου χρειάζονται περισσότερο ήλιο και περισσότερο πότισμα. Λαμβάνουμε πάντα υπόψη την τοποθεσία του φυτού και την εποχή του χρόνου. 

- Το καλοκαίρι μπορεί να χρειαστεί να ποτίζουμε και καθημερινά, το χειμώνα ποτίζουμε περίπου μία φορα την εβδομάδα ανάλογα τον καιρό. 
- Όταν τα φυτά βρέχονται φυσικά από τις βροχές δεν τα ποτίζουμε καθόλου μέχρι να ξαναχρειαστεί.
- Πολλή προσοχή θέλει τους πολύ κρύους μήνες που θα πρέπει να σκεπάσουμε τα φυτά μας (φίκους, κάκτους) όταν η θερμοκρασία πέσει στους 5 βαθμούς και κάτω.
- Τα φοινικάκια μας (αρέκες, δράκαινες κλπ) χρειάζονται ψέκασμα στα φύλλα, τους αρέσει.


Μα γιατί πεθαίνουν τα φυτά μας, ενώ όταν τα παίρνουμε είναι υγιή; Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πρόκειται για ζωντανούς οργανισμούς και όχι για διακοσμητικά αντικείμενα, υπάρχουν παράγοντες που σοκάρουν τα φυτά όπως: η αλλαγή τοποθεσίας (συνήθως χρειάζεται περισσότερο φώς), η μεταφύτευση, να έχει ήδη πολύ λίπασμα.


(!) Η σωστή μεταφύτευση: το ίδιο το φυτό μας δείχνει πότε “ασφυκτιά” στην γλάστρα του, πάντα πρέπει να το μεταφυτευουμε σε μια λίγο μεγαλύτερη γλάστρα και όχι απευθείας σε μεγάλη. Η κατάλληλη εποχή για μεταφύτευση είναι η άνοιξη κυρίως για τα εξωτερικού χώρου, και το φθινόπωρο πριν πιάσουν τα κρύα για να προλάβει το φυτό να εναρμονιστεί στο νέο του σπίτι. Στα φυτά εσωτερικού χώρου, η μεταφύτευση τους μπορεί να γίνει όλο το χρόνο χωρίς πρόβλημα. Το χώμα που θα διαλέξουμε παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, θα πρέπει να είναι αποστειρωμένο και καλής ποιότητας, δεν πρέπει να ξεχνάμε να διαβάζουμε τις ιδιότητες του στην συσκευασία.

“Τα φυτά καταλαβαίνουν την αγάπη και την φροντίδα μας και πάνε πιο καλά όταν ενδιαφερόμαστε για αυτά”

 
Ένα σημείο χαλάρωσης και ενίσχυσης της όμορφης πλευράς της ζωής, που θα έρθουμε για τα δεντράκια, τα φυτά και ό,τι χρειαζόμαστε για τα μπαλκόνια και το σπίτι μας αλλά και για να προσφέρουμε -διαιωνίζοντας τις κοινωνικές πρακτικές του είδους μας - προσφέροντας λουλούδια και φυτά. 
 
 

Εικόνα
Ανθοπωλείο Φλωράς Αραχώβης

 

Εικόνα
Ανθοπωλείο Φλωράς Αραχώβης


 

Εικόνα
Ανθοπωλείο Φλωράς Αραχώβης

 
 


Συντάκτης: Κλέλια Αρμπηλιά / Eπιμέλεια: George Fiorakis 
Φωτογραφίες: Advart

Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

Το Theatre of the NO, το πρώτο αγγλόφωνο θέατρο στο κέντρο της Αθήνας, άνοιξε τις πόρτες του με την παράσταση «Περιμένοντας τον Γκοντό» του Samuel Beckett, σε σκηνοθεσία του Νίκου Διονύσιου.

think

Μια επταμελής ομάδα Ελλήνων δημιουργών, όλοι τους από τη γενιά του Φαϊτάκη, συναντιούνται στη Roma Gallery για να τιμήσουν τον πρόωρα χαμένο ζωγράφο.

think

Σαν εργαστήρι δίνει νέα πνοή στα μεταχειρισμένα ρούχα, με τη μέθοδο του upcycling, δηλαδή την ανακατασκευή των ρούχων. Το υλικό δημιουργίας του smock αποτελείται από απλά καθημερινά ρούχα μέχρι και εξαιρετικής...

think

Πρόσφατα Άρθρα

Newsletter