Το Full Moon ντύνει τις μουσικές υποκουλτούρες, με αυθεντικά μουσικά ρούχα και merch, εδώ και τρεις δεκαετίες

Δύο συν ένα καταστήματα, σε Εξάρχεια και Αθήνα, για πάνω από τρεις δεκαετίες, αφιερωμένα στην έκφραση, τη μουσική και όλο το φάσμα της underground ποπ κουλτούρας. Ροκ, γκοθ, πανκ και αυθεντικά διαφορετικό ντύσιμο.

Συντάκτης: Κλέλια Αρμπηλιά / Eπιμέλεια δημοσίευσης & Φωτογραφίες: George Fiorakis - Advart  

 

Η μουσική και η μόδα είναι μάλλον οι δύο πιο σημαντικές εκφράσεις της ποπ κουλτούρας. Θα λέγαμε ευρύτερα της κουλτούρας που ξεκινάει από τα κάτω ή από το “περιθώριο”. Και στις δύο περιπτώσεις η αυθεντικότητα, η μοναδικότητα και η προσωπική έκφραση βρίσκουν γόνιμο έδαφος να αναπτυχθούν και να ανθίσουν. Μέσα από το ντύσιμό μας βρίσκουμε έναν τρόπο να επικοινωνήσουμε αυτό που είμαστε και μέσα από τις μουσικές μας να εκφράσουμε το συναίσθημα και τον εαυτό μας. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο που η μόδα και η μουσική, στη σύγχρονη εποχή, υπήρξαν και παραμένουν συγκοινωνούντα δοχεία κουλτούρας και υποκουλτούρας. Ο αδάμαστος πολιτισμός του ροκ εν ρολ, ως μια ομπρέλα μουσικής και τρόπου ζωής, άλλωστε, συνδέεται πάντα με μια επαναστατική και αντισυστημική, κόντρα στο κατεστημένο, ιδεολογία η οποία τελικά είναι και αλληλένδετη με την ενδυματολογική έκφραση του ατόμου. 

Από τα rock ‘n’ roll icons των 1950ς, όπως ο Elvis Presley, η ιστορία της επιρροής της μουσικής στη μόδα δε σταματά να εξελίσσεται. Το ντύσιμο και η εκδήλωση του εαυτού μέσα από αυτό πέρασε μέσα από τα μπλοκ πάρτι και τη γέννηση της ραπ και του χιπ χoπ, παράλληλα στο πανκ τη Vivienne Westwood και τους Sex pistols, στους new romantics, στο goth και το new wave του λονδρέζικου Blitz, στο ατημέλητο grunge των 90s και τις pagan επιρροές του ακραίου metal. H μουσική και η ενδυματολογική έκφραση ορίζεται στον χρόνο μέσα από icons όπως ο Bowie και διαμορφώνει ιδέες αντιλήψεις και τάσεις, διαχρονικά εώς και σήμερα. Στις μέρες μας η μόδα του rock ‘n’ roll είναι πιο συμπεριληπτική από ποτέ και οι αναφορές της πια αντιστοιχούν σε διάφορες πτυχές της μουσικής και ποπ κουλτούρας. Από όταν η ζωή μας πια έγινε ψηφιακή, στην ευρύτερη αισθητική της εναλλακτικής μόδας βρήκαν θέση και ενδυματολογικές επιλογές που αυτή τη φορά δε αναφέρονταν σε κάποιον ροκ σταρ, ένα μουσικό κίνημα ή μια μπάντα αλλά χαρακτήρες από σειρές, ήρωες από κόμικ και ιαπωνικά μάνγκα και τελικά όλα αυτά που σαν ένα μεγάλο ψηφιδωτό ορίζουν τη χαρά του να φοράμε κάτι από αυτά που μας αρέσουν και να νιώθουμε ελεύθεροι να είμαστε όποιοι θέλουμε

 

Εικόνα
Full Moon Μοναστηράκι Ηφαίστου Ρούχα

Full Moon / Ηφαίστου 22, Μοναστηράκι (pop culture, δώρα, ρούχα)
 

Εικόνα
Full Moon Εξάρχεια

Full Moon / Θεμιστοκλέους 42, Εξάρχεια (αξεσουάρ, ρούχα, αντικείμενα από μουσικό merch)
 

Εικόνα
Full Moon Νορμανού

Full Moon / Νορμανού 7, Μοναστηράκι (για πιο ιδιαίτερο ντύσιμο)
ESHOP - FACEBOOK - INSTAGRAM

 

Αν υπάρχει λοιπόν ένα κατάστημα που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ιστορικό σε ό,τι αφορά την ροκ εν ρολ και εναλλακτική μόδα στη χώρα μας, στα Εξάρχεια και την Αθήνα, δεν είναι άλλο από το Full Moon. Όπως πολλά πρωτοπόρα πράγματα, το Full Moon, ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη. Το 1985 και ενώ ακόμα η ελληνική κοινωνία βρισκόταν σε ένα αρκετά συντηρητικό πλαίσιο αποδοχής σε ό,τι αφορούσε την ενδυματολογική έκφραση, τις αντεργκράουντ κουλτούρες και κινήματα της εποχής, ανοίγει στα Εξάρχεια της Θεσσαλονίκης, την πλατεία Ναυαρίνου, το πρώτο κατάστημα αποκλειστικά αφιερωμένο στη μουσική ένδυση υπό το όνομα “Menios”. Ήταν τόση η δίψα του κόσμου τότε για μουσικό merchandise και το διαφορετικό ντύσιμο, που ανέβαιναν οι Αθηναίοι για να ψωνίσουν από τον Μένιο. Η ιδέα που ξεκίνησε αρχικά ως χόμπι, εξελίχθηκε σε ένα κατάστημα σταθμό στο είδος του. Aφουγκραζόμενος τις ανάγκες του κόσμου, ο Πάνος, η δεύτερη γενιά πια στο τιμόνι του Full Moon “κατεβάζει” το 2005 το Menios “λόγω κοινών ιδανικών και ιδιοσυγκρασίας” στην πρωτεύουσα και στα Εξάρχεια, αρχικά στην Εμμανουήλ Μπενάκη και στην πορεία και για τα επόμενα 17 χρόνια έως και σήμερα στην οδό Θεμιστοκλέους, ανάμεσα στα δισκάδικα. Μουσικόφιλοι κάθε είδους απέκτησαν το δικό τους σημείο στο αθηναϊκό κέντρο για να βρουν τα μπλουζάκια από τις αγαπημένες τους μπάντες αλλά και μια πιο ευρεία γκάμα από αυθεντικό merch από punk έως ακραίο metal. Το 2009 ο Menios μετονομάζεται σε Full Moon και ένα υπόγειο στην οδό Νορμανού στο Μοναστηράκι, ανάμεσα στα δισκάδικα και τα παλαιοπωλεία, αφιερώνεται στον εναλλακτικό ρουχισμό, στα ιδιαίτερα κοσμήματα και σε ό,τι μπορεί να αφορά όσους αναζητούν το διαφορετικό. “Θέλαμε να είμαστε, εκτός από τα 'δικά μας' Εξάρχεια, και σε ένα σημείο που μαζεύει διαφορετικά είδη κόσμου. Ανοίξαμε σε υπόγειο από άποψη, μια ζωή αντεργκραούντ, και μια ζωή πανκήδες, μεταλλάδες και περιθωριακοί” μας λέει ο Πάνος, ο άνθρωπος που στη κυριολεξία έχει ζήσει και έχει ντύσει τρείς γενιές θεσσαλονικιώτικης και αθηναϊκής ροκ και υποκουλτούρας. Στα τέλη του 2022 ένα τρίτο κατάστημα Full Moon προστέθηκε σε αυτό των Εξαρχείων και της Νορμάνου, επί της οδού Ηφαίστου 22, στο σημείο που βρισκόταν για όσους θυμούνται το παλιό δισκάδικο 7 plus 7, αφιερωμένο στο band merchandise και στην pop culture. 

 

Εικόνα
Full Moon Ηφαίστου Μοναστηράκι Ρούχα Μουσικά Αντικείμενα Merch

 

Εικόνα
Full Moon Ηφαίστου Μοναστηράκι Merch Ρούχα Αντικείμενα

 

Εικόνα
Full Moon Merch Μουσικά Ρούχα Ένδυση Αντικείμενα Αθήνα

 

 

Στα φυσικά καταστήματα αλλά και στο eshop του Full moon πιο συγκεκριμένα βρίσκουμε: στην Θεμιστοκλέους στα Εξάρχεια αυθεντικά ρούχα, αξεσουάρ και αντικείμενα από μουσικό αυθεντικό licenced merch, ρούχα και μόδα από εναλλακτικά brands όπως οι Hell Bunny, Queen of Darkness, Hyraw, Nemesis Now, Dark side clothing, Burlesqua & Kill Star. Αυθεντικά τίσερτς και φούτερ από μπάντες, μόδα με γκοθάδικη και πάνκικη διάθεση, κοσμήματα από το Alchemy gothic και τσόκερς, κονκάρδες, σκουλαρίκια, διακοσμητικά αλλά και δωράκια όπως μικρά σατανιάρικα λούτρινα ζωάκια, κούπες και λοιπά όχι μόνο από μουσική αλλά και από σινεμά, σειρές, fantasy, κομιξάκια και gaming. To Full moon σε όλα τα χρόνια της παρουσίας του αξίζει να σημειωθεί ότι στηρίζει την λόκαλ σκηνή, με υποστήριξη σε λάιβ και events, και ότι και στα τρία καταστήματα μπορούμε να προμηθευτούμε hard copies εισιτήρια για συναυλίες. Επίσης εδώ μπορούμε να βρούμε αυθεντικά merch από Rotting Christ, Septic Flesh, Pank Romana, Αντίδραση και άλλους φίλους. Αν μας ενδιαφέρει κυρίως το ιδιαίτερο ντύσιμο τότε στη Νορμανού θα βρούμε μια μεγάλη γκάμα από φορέματα, παντελόνια, κοσμηματα, παπούτσια και πολλά άλλα. Στον νέο χώρο επί της Ηφαίστου θα βυθιστούμε σε όλη την πιο εμπορική πλευρά της ποπ κουλτούρας και της εναλλακτικής ψυχαγωγίας με ρούχα και δωράκια. 

 

Εικόνα
Full Moon Merch Μουσικά Ρούχα Ένδυση Αντικείμενα Αθήνα

 

Εικόνα
Full Moon Merch Μουσικά Ρούχα Ένδυση Αντικείμενα Αθήνα

 

Εικόνα
Full Moon Merch Μουσικά Ρούχα Ένδυση Αντικείμενα Αθήνα

 

To 2023, η “ροκιά” η “γκοθιά” και η πιο extreme έκφραση στην εμφάνισή μας δεν σοκάρουν. Οι εποχές από τα 80ς που πρωτοάνοιξε ο “Menios” στη Ναυαρίνου έχουν αλλάξει για τα καλά, το στυλ δεν έχει πια ηλικία και έτσι το Full Moon αποτελεί σταθμό για γονείς και παιδιά που μοιράζονται την αγάπη τους για καλή μουσική και όχι μόνο. Οι νέοι γονείς φοράνε στα πιτσιρίκια τους μπλουζάκια Motorhead και οι ενήλικες παραμένουν τρου σε κάθε ηλικία. Μπορεί η Αθήνα να μην έχει πια “φυλές” όπως στα 90ς αλλά το πολιτιστικό και μουσικό κεφάλαιό μας πάντα βρίσκει διόδους να εκφραστεί μέσα από τα ρούχα και την αισθητική μας προσέγγιση. Συνοδοιπόρος μας στις πρώτες εφηβικές “επαναστάσεις” και στην σημασία του να μένουμε αληθινοί, το Full Moon υποστηρίζει την πλευρά μας αυτή. Στα όμορφα που μας είπε ο Πάνος είναι πως πια η ρέουσα ταυτότητα των νέων, βρίσκει εδώ τρόπους να στολιστεί με τα ιδιαίτερα ρούχα και αξεσουάρ ανεξαρτήτως φύλου. 

 

Εικόνα
Full Moon Merch Μουσικά Ρούχα Ένδυση Αντικείμενα Αθήνα

 

Το Full moon αποτελεί συγχρόνως ένα ορμητήριο για να πάρουμε τα δωράκια μας στην νεόβγαλτη αλτερνατίβα της πόλης, τα πιτσιρίκια μας. Χαιρόμαστε που τα Εξάρχεια αποτελούν διαχρονικά το φυτώριο για ριζώνουν και αναπτυχθούν εγχειρήματα που μας βοηθούν στο να εκφραστούμε, πέρα από την mainstream μόδα.

 

Συντάκτης: Κλέλια Αρμπηλιά / Eπιμέλεια δημοσίευσης & Φωτογραφίες: George Fiorakis - Advart  

 

Information

Full Moon 
Pop culture, δώρα, ρούχα
Ηφαίστου 22, Μοναστηράκι Aθήνα 
 

Full Moon 
Αξεσουάρ, ρούχα, αντικείμενα από μουσικό merch
Θεμιστοκλέους 42, Εξάρχεια
2103821441
 

Full Moon 
Για πιο ιδιαίτερο ντύσιμο
Νορμανού 7, Μοναστηράκι Αθήνα
2117109314 

ESHOP - FACEBOOK - INSTAGRAM

Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

Η Μαριαλένα μεγάλωσε στο βιβλιοπωλείο της μητέρας της στο Βαρθολομιό και αποφάσισε να ανοίξει ένα μικρό βιβλιοπωλείο στα Εξάρχεια. Οικείο σαν τα βιβλιοπωλεία γειτονιάς που μας μεγάλωσαν, το Book/owski’s...

Go Out

Μια δραστήρια εξαρχειώτισσα, η Ευαγγελία Σωτηροπούλου, δημιούργησε το πρότζεκτ Oinosporos. Χειροποίητα φυσικά καλλυντικά και προϊόντα, από το λάδι του κουκουτσιού του σταφυλιού, με μια ολιστικά φιλική προς το...

Go Out

Στον πεζόδρομο της Τσαμαδού, η νεαρή και τολμηρή Αναστασία μας βουτάει στη σχεδόν κινηματογραφική αισθητική των 1970ς και 1980ς retro vintage ρούχων του Dark Cherry. Στην καρδιά του vintage, που είναι τα...

Go Out

Πρόσφατα Άρθρα

Newsletter