Ρακούν. Tο μουσικό μεζεδοκαφενείο, εκεί που τελειώνουν τα Εξάρχεια και η Νεάπολη και ξεκινάει το Γκύζη για κοπάνες, συναντήσεις, τζαμαρίσματα και γλέντια.

Στο Ρακούν, το καφενείο που κοντεύει να κλείσει αισίως τα δέκα, στα τραπεζάκια του ενωνόνται οι ηλικίες, οι γειτονιές και οι μουσικές. Τέρμα Ασκληπιού και Αλεξάνδρας, από νωρίς το πρωί έως αργά!

Συντάκτης: Κλέλια Αρμπηλιά / Eπιμέλεια - Φωτογραφίες: George Fiorakis - Advart

Μπορεί η Ασκληπιού να είναι γνωστή πλέον για τα μπαράκια που ξενυχτάνε οι Αθηναίοι στην πάνω γειτονιά των Εξαρχείων, όμως στο τέλος της οδού που διασχίζει τις γειτονιές και μας ενώνει με το Γκύζη, τον Λυκαβηττό και το κέντρο, το μαυροκόκκινο Ρακούν μαζεύει κάθε λογής παρεάκι που ξέρει να περνάει καλά.

Ήταν Παρασκευή και 13 του 2013 όταν ο Χρήστος, ο Ζαφείρης και ο Στάθης που μεγαλώσανε μαζί στα Εξάρχεια και το Γκύζη, ξεκίνησαν το Ρακούν. Το στήσανε λίγο έξω από τη βαβουρίτσα της γειτονιάς, στην Ασκληπιού στο νούμερο 158 στη Νεάπολη, εκεί που μέχρι πρότινος υπήρχε ο Ζώταλης -το κατάστημα ήταν πάντα σημείο συνάντησης και τσιμπήματος για εξήντα ολόκληρα χρόνια, όπως μας είπαν-. Συγχρόνως, η Ασκληπίου ήταν για την παρέα αγαπημένη και γνώριμη και με έναν άλλο τρόπο μίας και εδώ πήγανε σχολείο .. ε και μετά…αλάνευαν στην Grotta όπως έπρεπε! Ο Χρήστος όταν μεγάλωσε έγινε επαγγελματίας μάγειρας και συνέχισε ν’ ακούει πάντα τις ωραίες μουσικές του. Αφού μετρούσε ήδη μπόλικα χρόνια εμπειρίας στην εστιάση, μαζί με τον αδερφό και τον κολλητό του αντίστοιχα, ανοίξαν το μεζεδοκαφενείο που για καιρό συζητούσαν με στόχο να είναι ένας χώρος για όλους, με τίμιο και καλό φαγητό. Και από ότι φαίνεται το πέτυχαν. Η δεκαετία κύλησε με νόστιμους μεζέδες και ωραίες μαγειρικές αλλά και επιλεγμένες ζωντανές μουσικές τα βράδια, καφέδια πρωινά, νεαρόκοσμο αλλά και λόκαλς μεγαλύτερης ηλικίας το μεσημέρι που δεν αλλάξαν ποτέ τις συνήθειές τους από τα χρόνια του Ζώταλη. Το Ρακούν είναι κάπως ροκενρόλ σε ατμόσφαιρα και συχρόνως οικείο, η ομάδα σταθερή: ο Γιώργος και ο Σταύρος οι άλλοι δύο μάγειρες μαζί με τον Χρήστο, η Βερόνικα και η Πέπη στην εξυπηρέτηση ξεκινούν την ολοήμερη λειτουργία του από το πρωί έως τα καθημερινά σχεδόν λάιβ και ταϊζουν και ποτίζουν αθηναίους, περαστικούς και όλο τον καλό τον κόσμο.

 

Εικόνα
Ρακούν Μεζεδοκαφενείο - Μεζεδοπωλείο Νεάπολη
Εικόνα
Ρακούν Μεζεδοκαφενείο - Μεζεδοπωλείο Νεάπολη
Εικόνα
Ρακούν Μεζεδοκαφενείο - Μεζεδοπωλείο Νεάπολη

 

Το Ρακούν αυτοχαρακτηρίζεται ως "απλά μεζεδοκαφενείο", όμως προσφέρει φαγητό κανονικότατα και μπαμπάτσικες μερίδες. Η κουζίνα του προσανατολίζεται στην κρητική παράδοση “με έναν δικό του τρόπο”, ο Χρήστος και η ομάδα, όπως μας είπε, ψάχνουν προσωπικά τις πρώτες ύλες και συχρόνως κάθε πιάτο δοκιμάζεται από τους ίδιους “και εμείς εδώ τρώμε, πρώτα από τον κόσμο μας το δοκιμάζουμε και το χαιρόμαστε οι ίδιοι το φαγητό”. Εν τω μεταξύ, όσο μιλάμε, είναι ακόμα πρωί και μπαινοβγαίνουν οι πρώτοι θαμώνες που χαιρετιούνται με τον Χρήστο εγκάρδια ενώ παίζει turquoise days - grey skies και πολύ γουστάρουμε. Εκτός από το φαγητό, εδώ έχει καφεδάκι και πρωινάκι (ομελέτα, τοστάκι, αραβικές, κουλούρι, κλαμπ και κρουασάν βουτύρου όλα φρέσκα). Αλλά, αναμφίβολα αυτό που καθιερωσε το Ρακούν της Ασκληπίου είναι τα event και το φαγητό του, το οποίο μπορεί κανείς να απολαύσει από τη μία το μεσημέρι και μετά. Στα πιάτα που αποφασίζουμε να τσιμπήσουμε επιλέγουμε ένα περιποίημένο δροσερό ντάκο, μια στραπατσάδα ή καγιανά (όπως το λέει ο καθείς στον τόπο του το νόστιμο πιάτο με τα αυγά, τη φρέσκια τομάτα τυρί και τα μυστικά του μάγειρα), μιας και είναι νωρίς μια ωραία σφακιανή πίτα με τυρί και μέλι είναι ό,τι πρέπει! (ε ναι και ρακόμελο, τι;). Κρατήθηκαμε αλλά ανυπομονούμε να γυρίσουμε για τα σιουφιχτά με καπνιστή μπριζόλα και τους κοκκινιστούς κεφτέδες με τη φέτα. Τα κρασάκια, η ρακή και το τσίπουρο, στο μεζεδοπωλείο της Ασκληπιού, έρχονται στα ποτήρια μας από εκλεκτούς παραγωγούς ανά την Ελλάδα. Α, να μην ξεχάσουμε ότι τα περισσότερα από τα πιάτα μετατρέπονται σε χορτοφαγικά επιτόπου αρκεί να το ζητήσουμε, και ότι εδώ ερχόμαστε άνετα και με τους τετράποδους κολλητούς μας! Είπαμε, το Ρακούν είναι για όλες και όλους! Και οι τιμές, τίμιες και εξαρχειώτικες από επιλογή. Τέλος, αν θες απλώς ένα ποτάκι και μουσική, υπάρχει μπάρα με κλασικά ποτά και κοκτέιλ. 

Εικόνα
Ρακούν Μεζεδοκαφενείο - Μεζεδοπωλείο Νεάπολη
Εικόνα
Ρακούν Μεζεδοκαφενείο - Μεζεδοπωλείο Νεάπολη
Εικόνα
Ρακούν Μεζεδοκαφενείο - Μεζεδοπωλείο Νεάπολη

 

Από τα καθημέρινα λάιβ του Ρακούν, τα οποία συμβαίνουν πέντε(!) φορές την εβδομάδα έχουν περάσει από την Πωλίνα έως τον Δημήτρη Πουλικάκο και τον Σπυρόπουλο ή τους Φυστικί Σαλόνι (για να προπονούμαστε για τα νησιά) έως πανκ ροκ μπάντες και αυθόρμητα γλεντάκια. Νομίζω σας καλύψαμε, απλά τσεκάρετε το πρόγραμμα στην σελίδα για να προλαβαίνετε να κλείσετε θέση γιατί, προφανώς, είναι πάντα τίγκα. Η κατεύθυνση βέβαια στις μουσικές του Ρακούν είναι προς το ρεμπέτικο και το ακουστικό, και τα λαιβάκια δεν σταματούν. Τα παιδιά της ομάδας όταν δεν βρίσκονται εδώ θα τα βρεις στη γειτονιά στο Jimmy’s το αγαπητό ή στους Πέντε δρόμους ή το Box της Κωλέττη στους φίλους τους. 

Εικόνα

 

Στο Ρακούν βρήκαμε ανθρώπους που ξέρουν από την καλή ζώη που κρύβεται στα στέκια και στα παρεάκια της Αθήνας. Στην πόλη μας και τις γειτονιές μας μπορεί να συμβαίνουν διάφορα και παράξενα αλλά η ιδιοσυγκρασία μας παραμένει “έξω καρδιά” και νεανική. Στο τέρμα της Ασκληπιού, εκεί που το μεγάλο γλυκό ασπρόμαυρο ρακούν ξεχωρίζει, ανάμεσα στο αστικό τοπίο που την ενώνει με την Αλεξάνδρας, περνάμε όμορφα όποια ώρα και αν μας βγάλει ο δρόμος. Το Ρακούν στέκει μόνο του στην είσοδο της γειτονιάς που δεν εφησυχάζει, εκτός “πιάτσας” και είναι ένα στέκι που ανακαλύπτουν και κολλάνε οι “μυημένοι”. Τώρα ξέρεις!

Συντάκτης: Κλέλια Αρμπηλιά / Eπιμέλεια: George Fiorakis 
Φωτογραφίες: Advart

Information

Ρακούν 
Μεζεδοπωλείο - Μεζεδοκαφενείο - Ταβέρνα
Ασκληπιού 158, Αθήνα - Νεάπολη
21 0641 0057
 
Facebook page | instagram

 

Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

Η Αργυρώ και η Ευαγγελία Κοκκίνη συνεχίζουν την παράδοση και εξελίσσουν τις υπηρεσίες στον νέο χώρο του στεγνοκαθαριστηρίου Athens Laundry. Βουτάμε στα καθαρά μας ρούχα και την ιστορία ενός επαγγέλματος και...

Go Out

Η Μαριαλένα μεγάλωσε στο βιβλιοπωλείο της μητέρας της στο Βαρθολομιό και αποφάσισε να ανοίξει ένα μικρό βιβλιοπωλείο στα Εξάρχεια. Οικείο σαν τα βιβλιοπωλεία γειτονιάς που μας μεγάλωσαν, το Book/owski’s...

Go Out

Μια δραστήρια εξαρχειώτισσα, η Ευαγγελία Σωτηροπούλου, δημιούργησε το πρότζεκτ Oinosporos. Χειροποίητα φυσικά καλλυντικά και προϊόντα, από το λάδι του κουκουτσιού του σταφυλιού, με μια ολιστικά φιλική προς το...

Go Out

Πρόσφατα Άρθρα

Newsletter