Βήμα στον πολιτισμό #7 / Από την ανεξάρτητη εταιρεία διανομής κινηματογραφικών ταινιών One From The Heart, μας μιλούν η Σοφία Αγγελίδου και ο Λευτέρης Αδαμίδης

“Ο κινηματογράφος είναι μια κατεξοχήν συλλογική εμπειρία και οι στοχευμένες ενέργειες για την ανάπτυξη του κινηματογραφόφιλου κοινού είναι πιο αναγκαίες από ποτέ”. Εκτός από τις κλειστές αίθουσες η τοπική κινηματογραφική παραγωγή και διανομή βρίσκεται αντιμέτωπη με μία πρωτόγνωρη κρίση. Η ομάδα της Onefrom The Heart τοποθετείται.

- Βήμα στον πολιτισμό. Μια σειρά δημοσιεύσεων-τοποθετήσεων. Η ιδέα προέκυψε θέλοντας να ανοίξουμε ένα διάλογο και να δώσουμε διαδικτυακό βήμα και χώρο να τοποθετηθούν οι άνθρωποι που ανήκουν στην ενεργή πολιτισμική παραγωγή της χώρας, σε όλο της το εύρος, σύμφωνα με τη δική τους δράση και βιώματα.  


- Βιβλίο, μουσική, παραστατικές τέχνες, κινηματογράφος, εικαστικά σε αβεβαιότητα. Σε μία εποχή που η τρέχουσα κατάσταση και η διαχείρισή της αποτελούν πληγή και υπαρκτό ζήτημα όρων επιβίωσης για τους πολιτισμικά εργαζόμενους και τους δημιουργούς καλλιτεχνικού έργου, είναι επιτακτική ανάγκη να δούμε που βρισκόμαστε. 

Σε κάθε δημοσίευση θα ανασκάβουμε μαζί με τους καλλιτέχνες και τους πολιτισμικά εργαζόμενους την στοίβα κάτω από το χαλί της τωρινής κατάστασης και θα αναζητούμε λύσεις και δράσεις. 

> Οι αίθουσες έκλεισαν, πολλές παραγωγές πάγωσαν, τα κινηματογραφικά φεστιβάλ αναγκάστηκαν να μεταφερθούν σε διαδικτυακές πλατφόρμες για να εξασφαλίσουν την επιβίωση τους ως θεσμοί. Πώς μπορει να επιβιώσει η τοπική κινηματογραφική βιομηχανία και οι επαγγελματίες που την απαρτίζουν;


> Στη σημερινή μας δημοσίευση: Η Σοφία Αγγελίδου και ο Λευτέρης Αδαμίδης, από το 2011 τρέχουν την εταιρεία διανομής κινηματογραφικών ταινιών One From The Heart, με σκοπό την προώθηση του ανεξάρτητου κινηματογράφου από όλο τον κόσμο στις κινηματογραφικές αίθουσες της χώρας. Παράλληλα, η One From The Heart επιμελείται κινηματογραφικά αφιερώματα και events, σχεδιάζει προγράμματα κινηματογραφικών αιθουσών και στρατηγικές προώθησης ταινιών στα διεθνή φεστιβάλ και τις κινηματογραφικές αγορές.

 

//Διαβάστε ακόμη:

Βήμα στον πολιτισμό #1 / Μας μιλά η Αννίτα Δεκαβάλλα, υπεύθυνη του Θεάτρου Εξαρχείων
 
- Βήμα στον πολιτισμό #2 / Η ανεξάρτητη μπάντα SOCIAL WASTE

- Βήμα στον πολιτισμό #3 / Τοποθετείται ο σκιτσογράφος "The Rabbit Knows" 

- Βήμα στον πολιτισμό #4 / Μας μιλά ο συγγραφέας & ραδιοφωνικός παραγωγός Χάρης Συμβουλίδης   

- Βήμα στον πολιτισμό #5 / Μας μιλά η πρωτοβουλία μουσικών-συλλογικότητα ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΑ

- Βήμα στον πολιτισμό #6 / Η Δέσποινα Παπαδοπούλου από το βιβλιοπωλείο Solaris
 

Η τοποθέτηση της Σοφίας Αγγελίδου και του Λευτέρη Αδαμίδη, από την One from the Heart:

Από ένα κράτος που σε μία τέτοια συνθήκη δεν φαίνεται να έχει ενισχύσει επαρκώς την υγεία και την παιδεία, δεν μπορούμε να έχουμε μεγάλες προσδοκίες για τον πολιτισμό. Στην Ελλάδα ο πολιτισμός δεν αποτελεί προτεραιότητα, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες που έχουν ήδη αναγγείλει γενναία πακέτα υποστήριξης προς τον πολιτιστικό τομέα, συμπεριλαμβάνοντας και τον κινηματογραφικό χώρο, γιατί πιστεύουν ότι αποτελεί πάρα πολύ σημαντικό κομμάτι της καθημερινής ζωής και της καλής ψυχολογίας των πολιτών αλλά και της οικονομικής ανάπτυξης μιας χώρας. Το ίδιο καταδεικνύει και η αύξηση του προϋπολογισμού του προγράμματος Creative Europe της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ανακοινώθηκε πριν λίγες μέρες. 


Όσον αφορά στον τομέα της διανομής ταινιών δεν έχει υπάρξει προς το παρόν καμία ενίσχυση πέραν των 800€ της Άνοιξης για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Το Υπουργείο Πολιτισμού έχει εξαγγείλει κάποια μέτρα ενίσχυσης των κινηματογραφικών αιθουσών αλλά όχι των εταιρειών διανομής. Η πολιτεία επιμένει να συγχέει τις μικρές ανεξάρτητες εταιρείες διανομής ταινιών που φέρνουν στην Ελλάδα ευρωπαϊκές κυρίως ταινίες, αναδεικνύοντας νέες φωνές και ταλέντα από την Ευρώπη και τον κόσμο, με όσες εκπροσωπούν στην Ελλάδα τα μεγάλα αμερικάνικα στούντιο, οπότε θεωρούν ότι δεν έχουμε ανάγκη κάποιας υποστήριξης. 


Αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε πότε θα ανοίξουν ξανά οι κινηματογράφοι, όπως και τα θέατρα, οπότε φυσικά ζούμε σε μεγάλη ανασφάλεια για το παρόν και το μέλλον, μιας και το βασικό μας έσοδο προέρχεται από την έξοδο μιας ταινίας στις κινηματογραφικές αίθουσες. Να σημειώσουμε ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό να μην ανοίξουν οι κινηματογράφοι για να ξανακλείσουν μετά από λίγες εβδομάδες. Έτσι κι αλλιώς θα περάσει ένα διάστημα προσαρμογής ώστε το κοινό να νιώσει ασφαλές να πάει σινεμά με άνεση. Σημαντικό, πάντως, είναι να υπογραμμίσουμε ότι μέχρι σήμερα οι κινηματογράφοι και τα θέατρα δεν έχουν αποτελέσει εστία μετάδοσης του ιού σε κανένα μέρος του κόσμου, παρακολουθώντας διαφορετικές μελέτες που συνεχίζουν να γίνονται μέχρι τώρα.

Όπως εκτίμησε ο διευθυντής του Φεστιβάλ Καννών Τιερί Φρεμό «Οι κινηματογράφοι βιώνουν βαθύτατες αλλαγές, θα πρέπει να αξιοποιήσουμε την κρίση για να προετοιμαστούμε για το μέλλον». Προέβλεψε επίσης ότι τα σινεμά «θα επανέλθουν δριμύτερα». Στην One from the Heart προσπαθούμε, λοιπόν, να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα με λίγο διαφορετικούς όρους απ’ ότι μέχρι σήμερα. Έχουμε κάνει πολύ καλές επιλογές από νέες ταινίες που ήταν στο επίσημο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Καννών που δεν πραγματοποιήθηκε κανονικά αλλά και από το Φεστιβάλ Βενετίας που κατάφερε να φέρει εις πέρας με επιτυχία ένα φεστιβάλ με κοινό στις αίθουσες του και αναμένουμε πότε θα ανοίξουν οι αίθουσες ώστε να τις προγραμματίσουμε το επόμενο διάστημα. 

Ο κινηματογράφος είναι μια κατεξοχήν συλλογική εμπειρία και οι στοχευμένες ενέργειες για την ανάπτυξη του κινηματογραφόφιλου κοινού είναι πιο αναγκαίες από ποτέ. Προς αυτή την κατεύθυνση η One from the Heart  ολοκλήρωσε έναν κύκλο μαθημάτων με αυτή τη θεματική (audience development) κατά τη διάρκεια της πρώτης καραντίνας από τον εξειδικευμένο βρετανικό οργανισμό Independent Cinema Office και ελπίζουμε το επόμενο διάστημα να εφαρμόσουμε όσα μάθαμε μαζί με τις αίθουσες με τις οποίες συνεργαζόμαστε. 

Προς αυτή την κατεύθυνση, τον Μάιο τρέξαμε μια μικρή έρευνα κοινού στο διαδίκτυο με στόχο να ανιχνεύσουμε τις προσδοκίες και τους φόβους των θεατών για την επιστροφή στις αίθουσες. Η ανταπόκριση ήταν μεγάλη από όλη την Ελλάδα. Οι απαντήσεις έδειξαν «σχετική ανησυχία» για την επιστροφή, σίγουρα έβλεπαν πιο θετικά τα θερινά, ενώ απασχολούσε έντονα το θέμα του κλιματισμού στα χειμερινά σινεμά. Το μήνυμα που περιμένουν από τις αίθουσες είναι κυρίως «Το σινεμά μας είναι καθαρό και ασφαλές», άρα προσδοκούν σοβαρότητα, συνέπεια και τήρηση των μέτρων και αυτό έκαναν οι κινηματογράφοι για όσο διάστημα τους επετράπη να λειτουργήσουν.

Η ΕΔΙΚΤΕ (Ένωση Διανομέων Κινηματογράφου Τηλεόρασης Ελλάδος) έχει ζητήσει δέσμη μέτρων (απαλλαγή από την προκαταβολή φόρου και τέλους επιτηδεύματος, μείωση ΦΠΑ στα εισιτήρια, καταπολέμηση πειρατείας, προαγορά εισιτηρίων) ενώ δυστυχώς, όπως είπαμε, η διανομή δεν εντάχθηκε στα μέτρα στήριξης του ΥΠΠΟ. Από τη μεριά μας προτείνουμε για την ενίσχυση των εταιρειών διανομής μια εγχώρια «παραλλαγή» του ευρωπαϊκού προγράμματος MEDIA, δηλαδή με βάση το σύνολο των εισιτηρίων του 2019 κάθε εταιρείας από ευρωπαϊκές και ελληνικές ταινίες να υπάρξει επιδότηση με ένα μικρό ποσό πχ 0,40€ ανά εισιτήριο με υποχρέωση επανεπένδυσης της ενίσχυσης στη διανομή νέων ευρωπαϊκών και ελληνικών ταινιών.


Σοφία Αγγελίδου και Λευτέρης Αδαμίδης, για το Βήμα στον Πολιτισμό. inExarchiagr, Δεκέμβριος 2020.




Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

Το μεσημέρι του Σαββάτου, 20 Απριλίου, επιστρέφουμε στο Solaris για να γνωρίσουμε τον κόσμο του νέου Tomahawk Angel, σε έκδοση μίας από τις μεγαλύτερες ανεξάρτητες εταιρείες κόμικς των ΗΠΑ, της Dark Horse...

think

Μια συζήτηση για την καλλιτεχνική πρωτοβουλία Potential Project και την εικαστική έκθεση “Ενθύμιο” με τους επιμελητές Καρολίνα Αλειφεροπούλου και Δημήτρη Γεωργακόπουλο, στο νεοκλασικό κτήριο της Ανδρέα Μεταξά...

think

Ο Σταύρος Άλλος, μουσικός, τραγουδοποιός, ηχολήπτης και μουσικός παραγωγός, κυκλοφόρησε το πρώτο σόλο εγχείρημά του σε ελληνικό στίχο, με τίτλο “Για την Νόρα” σε βινύλιο, από τη Rudu Records.

think

Newsletter