Μία ολοήμερη γιορτή της Hip Hop κουλτούρας στην Αθήνα για νέες και νέους όλων των εθνικοτήτων / Street Skills από το HipHop4Hope

Η HipHop4Hope διοργανώνει και μας προσκαλεί στη δράση "Street Skills" στο skatepark Έσπερου, που έχει στόχο να αποτελέσει έμπνευση για τους νέους και να δημιουργήσει την αίσθηση του ανήκειν.

Η HipHop4Hope, μια κολλεκτίβα 20 εραστών της χιπ χοπ από διάφορα μέρη του κόσμου, με την ομάδα της Αθήνας να είναι επτά άτομα, διοργανώνει το Street Skills

Το πρόγραμμα του ημερήσιου φεστιβάλ περιλαμβάνει paste-ups, εργαστήρια, διαγωνισμούς χορού, σκίτσου, tagging και σκέιτ, γκραφίτι και δωρεάν φαγητό και ποτό. Tο ραντεβού είναι στα μέσα Νοέμβρη στο skatepark Έσπερου.
 

Εικόνα
Hiphop4hop athens 1
Εικόνα
Hiphop4hop athens 1

 

Ο Christian Drewicke από την κολεκτίβα HH4H, κοινωνικός επιστήμων και δάσκαλος χορού, μίλησε στο inexarchia και τη Νάνσυ Αγγελοπούλου για την ομάδα και τις δράσεις της.

Ν.Α.: Που και πως γεννήθηκε η ιδέα του HH4F;

C.: Η ιδέα του ιδρύματός μας γεννήθηκε σε ένα κέντρο νεότητας, στο Φράιμπουργκ της Γερμανίας. Στη Γερμανία οι νέοι έχουν το προνόμιο της ελεύθερης πρόσβασης σε αρκετά κέντρα νεότητας όπου κοινωνικοί λειτουργοί τους καθοδηγούν και συμμετέχουν σε διάφορες δραστηριόητες που τους κρατούν μακριά από μπελάδες. Στο κέντρο που δουλεύουμε εμείς, διαπιστώσαμε μεγάλο ενδιαφέρον των παιδιών για τα καθημερινά μαθήματα χορού. Ήταν ένα δυνατό συναίσθημα να γίνεσαι μάρτυρας της θετικής προσωπικής αλλαγής σε πολλά από αυτά τα παιδιά, πολλά από τα οποία προέρχονταν από προβληματικό παρελθόν. Όπως ήταν φυσικό προσπαθήσαμε να αποτελέσουμε πρότυπα για αυτά τα παιδιά και να τα κρατήσουμε στα μαθήματα χορού, μέχρι που κάποια ξεχώρισαν και κέρδισαν αυτοπεποίθηση συμμετέχοντας σε διεθνείς διαγωνισμούς και διδάσκοντας νεότερα παιδία την ομορφιά του χορού.

Ο Stefan Müller, κινηματογραφιστής και ιδρυτής του πρότζεκτ, πέρασε μεγάλο διάστημα στις Φιλιππίνες και έζησε την χορευτική κουλτούρα και το μεγάλο ενδιαφέρον  των παιδιών στους δρόμους για τον χορό και το χιπ χοπ γενικά. Στη Μητροπολιτική περιοχή της Μανίλα, πολλά παιδιά ζουν σε γειτονιές όπου κυριαρχεί βία, ναρκωτικά και συμμορίες. Ένας φίλος του Stefan που διοικεί ένα ίδρυμα αποκατάστασης και επανένταξης για πρώην χρήστες ναρκωτικών σκέφτηκε πως καλλιτεχνικά προγράμματα σχετικά με τη χιπ χοπ κουλτούρα θα μπορούσαν να επιδράσουν θετικά σε αυτά τα παιδιά, ιδιαιτέρως σε περιοχές που δεν λειτουργούν κέντρα νεότητας που θα μπορούσαν να τα βοηθήσουν.

Χρησιμοποιήσαμε λοιπόν το δίκτυο της χιπ χοπ κουλτούρας για να οργανώσουμε χορευτικές και μουσικές δράσεις για αυτά τα παιδιά, στα οποία συστήσαμε τα καλλιτεχνικά στοιχεία της κουλτούρας μας. Καλέσαμε χορευτές της χιπ χοπ να συμμετέχουν στις δράσεις στη Μανίλα και εκατοντάδες εμφανίστηκαν, ακόμα και διάσημα crews όπως οι Philippine Allstars. Οι πρώτη αντίδραση των παιδιών ήταν απίστευτη καθώς γνώρισαν διάσημους χορευτές και έμαθαν από τα είδωλά τους. Η θετική ενέργεια εκείνης της ημέρας κράτησε για βδομάδες. Ελπίζουμε ότι και στα παιδιά είχε μεγάλη επίδραση.
 

Ν.Α.: Τι είδους δράσεις κάνετε στην Αθήνα;

C.: Η ομάδα μας, με ντόπιους και διεθνείς παρέχει συχνά μαθήματα ανοιχτά για όλους σε διάφορα στυλ χορού, σε διάφορα σημεία της πόλης. Επίσης, διοργανώνουμε συχνά συναντήσεις για να δημιουργήσουμε μια γέφυρα ανάμεσα στην τοπική χιπ χοπ σκηνή και τους νέους. Συνεργαζόμαστε με δομές, κέντρα νεότητας, τοπικά χιπ χοπ crews και άλλους ανθρωπιστικούς οργανισμούς. Στα μαθήματα οι εκπαιδευτές στοχεύουν να χτίσουν ξανά αξίες και αρχές και ακολουθούν μια προσέγγιση που ονομάζεται TRICK -Trust, Respect, Independence, Collaboration and Kindness- (εμπιστοσύνη, σεβασμός, ανεξαρτησία, συνεργασία και καλοσύνη). Χτίζουμε μία πλατφόρμα ανταλλαγής μεταξύ της τοπικής χιπ χοπ σκηνής και των συμμετεχόντων. Όλες μας οι δράσεις έχουν στόχο την ενίσχυση μιας καλής ψυχοσωματικής κατάστασης και της προσωπικής ανάπτυξης.

Ν.Α.: Ποια η δική σου εμπειρία, πως άλλαξε τη δική σου ζωή το χιπ χοπ;

C.: Η πρώτη μου ουσιαστική επαφή ήταν στο Street Dance Festival "Summer Dance Forever" στο Άμστερνταμ. Ένα κύμα ενέργειας με διαπέρασε όταν άνοιξα την πόρτα. Παντού άνθρωποι όλων των ηλικιών, εθνικοτήτων, θρησκειών χόρευαν στο ρυθμό των DJ's και επικοινωνούσαν μέσω του χορού μεταξύ τους. Δεν είχα νιώσει ποτέ αυτή τη σύνδεση με τον εαυτό και τους άλλους. Το γεγονός ότι τόσο διαφορετικοί άνθρωποι έρχονται κοντά, άνθρωποι που μοιράζονται την αγάπη για την ίδια κουλτούρα, με ενέπνευσε να θέλω να εκπροσωπήσω αυτή την αξία του αλλησεβασμού. Στην πορεία μου σαν χορευτής της χιπ χοπ έκανα φίλους σε όλο τον κόσμο και μπόρεσα να εκφραστώ ελεύθεραδίνοντας στον εαυτό μου την αξία που έχει. Το χιπ χοπ έχει θεμελιώδεις αρχές, "Ειρήνη, Αγάπη, Ενότητα, Διασκέδαση"- Afrika Bambaataa. Αυτές οι αξίες μπορεί να μοιάζουν απλοϊκές, αλλά όσο έψαχνα πιο βαθιά στην κουλτούρα, την ιστορία και την εξέλιξή της, τόσο πιο πολύ καταλάβαινα ότι αυτές οι αξίες είναι το κλειδί για να δημιουργήσεις μια υγιή ζωή. Το χιπ χοπ είναι το μέρος που νιώθω σπίτι μου και μου δίνει δύναμη να ξεπερνώ τις δυσκολίες.
 

Εικόνα
Hiphop4hop athens 3

Ν.Α.: Μίλησε μας για την εκδήλωση Street Skills.

C.: Το Street Skills που διοργανώνει η HipHop4Hope είναι μία ολοήμερη εκδήλωση-γιορτή της χιπ χοπ κουλτούρας που θέλει να δώσει έμπνευση στα νέα παιδιά. Όλες και όλοι είναι ευπρόσδεκτοι και όλες οι δράσεις είναι δωρεάν. Καλλιτέχνες της χιπ χοπ από την Αθήνα θα μοιραστούν τις γνώσεις τους και τη χαρά τους σε εργαστήρια (Street Dance Styles, Sketching, PAste Up, Parkour) και θα παρουσιάσουν τις τέχνες τους. Γκραφιτάδες θα φτιάξουν έργα σε τοίχους και  αποκορύφωμα της ημέρας θα είναι το Allstyle Crew Battle. Φαγητό θα προσφέρει η Saffron Kitchen και θα είναι δωρεάν για όλους. Ο DJ Denjah D και ο Tsili Smilies θα γκουβάρουν με τις μουσικές τους  will make us groove with their music because this day is about us and the culture.
Οδηγός μας οι αξίες της κουλτούρας μας: Ειρήνη, Αγάπη, Ενότητα, Διασκέδαση και παρουσίαση των στοιχείων της : DJing, MCing, Breaking, Graffiti, Knowledge.
Το Hip Hop σου δίνει δύναμη να είσαι ο εαυτός σου, οπότε έλα όπως είσαι και κάλεσε κα τους φίλους σου και την οικογένειά σου να ζήσετε μαζί την εμπειρία!
 

Εικόνα
Hiphop4hop athens 4

 

Το πρόγραμμα του Street Skills:

13:00 
- Έναρξη με live γκραφίτι

13.30 - 18.00 
- Parkour station από τους Yoga & Sport with refugees
- Sketching station από τους Full Color
- Paste-Up Festival

14.00 - 14.30 
- Hip Hop workshop με τον Ilia Icer

14.45 - 15.15
- Breaking workshop με τον Kool Bill

15.30 - 16.00
- Artistic Talk Pro Heroes 015 - & Paste-Up Workshop

15.30 - 16.00
- Tagging contest από το Full Color Project

16.00 - 16.30
- Hip Hop Workshop με την Myrto

16.30 - 17.00
- Popping Workshop με τον Popping50

17.00 - 17.20 
- Roller-skating showcase

18.00 - 21.30
- All Style Crew Battle
MC: @sifuversus | DJ: @tsilismile | Κριτές: @gianangelos_apostolidis@prekasjr@bgirl_happy@eirinidam

Εικόνα
hh4h athens street art

Περισσότερα στο insta του ΗΗ4Η

Information

Που
Ναυταθλητική Μαρίνα,
Καλλιθέα, 176 74 | Χάρτης, εδώ.

Πότε
Κυριακή 13 Νοεμβρίου, 2022
Από τις 13:00

Ελεύθερη είσοδος

Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

Το μεσημέρι του Σαββάτου, 20 Απριλίου, επιστρέφουμε στο Solaris για να γνωρίσουμε τον κόσμο του νέου Tomahawk Angel, σε έκδοση μίας από τις μεγαλύτερες ανεξάρτητες εταιρείες κόμικς των ΗΠΑ, της Dark Horse...

think

Μια συζήτηση για την καλλιτεχνική πρωτοβουλία Potential Project και την εικαστική έκθεση “Ενθύμιο” με τους επιμελητές Καρολίνα Αλειφεροπούλου και Δημήτρη Γεωργακόπουλο, στο νεοκλασικό κτήριο της Ανδρέα Μεταξά...

think

Ο Σταύρος Άλλος, μουσικός, τραγουδοποιός, ηχολήπτης και μουσικός παραγωγός, κυκλοφόρησε το πρώτο σόλο εγχείρημά του σε ελληνικό στίχο, με τίτλο “Για την Νόρα” σε βινύλιο, από τη Rudu Records.

think

Πρόσφατα Άρθρα

Newsletter