Από τις μικρού στις μεγάλου μήκους ταινίες. Ταξίδι μετ' επιστροφής / Νέος κύκλος διαδικτυακών προβολών από το Ινστιτούτο Θερβάντες

Νέος διαδικτυακός κινηματογραφικός κύκλος με τίτλο "Από τις μικρού στις μεγάλου μήκους ταινίες. Ταξίδι μετ' επιστροφής", στο κανάλι vimeo του Ινστιτούτου Θερβάντες.

Το Ινστιτούτο Θερβάντες, με τη βοήθεια του πρωτοπόρου στη διάδοση ταινιών μικρού μήκους φεστιβάλ Alcine (Alcalá de Henares), παρουσιάζει στο κανάλι του Vimeo ένα διαδικτυακό αφιέρωμα σε τέσσερις κινηματογραφιστές.

Μία ταινία μικρού μήκους και μία μεγάλου μήκους από τους Marina Seresesky, Neus Ballús, Zoe Berriatúa και Guillem Morales, χαρακτηριστικές της κινηματογραφικής τους πορείας, επιλέγονται με στόχο να εμβαθύνουμε στα σύμπαντά τους, μέσα από τις δημιουργίες τους και στις δύο μορφές.

Η σχέση μεταξύ της παραγωγής ταινιών μικρού και μεγάλου μήκους γινόταν συνήθως αντιληπτή μόνο υπό την έννοια ότι η ταινία μικρού μήκους χρησιμοποιούνταν ως ένα πρώτο βήμα προς την παραγωγή ταινιών μεγάλου μήκους. Τα τελευταία χρόνια όμως η ιδέα αυτή έχει ανατραπεί με την επιστροφή σε αυτή την κινηματογραφική φόρμα (των ταινιών μικρού μήκους) από καθιερωμένους κινηματογραφιστές που τη βλέπουν ως ιδανικό μέσο για την αφήγηση διαφορετικών ειδών ιστοριών.

 

Οι ταινίες που θα προβληθούν:

Marina Seresesky

Ο γάμος
La boda | 2012 | 12'

Υπόθεση: Η Μίρτα είναι Κουβανή και ζει στη Μαδρίτη. Όπως πολλοί μετανάστες, εργάζεται ως καθαρίστρια. Σήμερα στις έξι το απόγευμα η κόρη της παντρεύεται, αλλά τίποτα δεν της βγαίνει καλά και το να φτάσει τελικά στο γάμο της κόρης της γίνεται πιο δύσκολο απ' ό,τι φαίνεται.

Η ανοιχτή πόρτα
La puerta abierta | 2016| 89'

Υπόθεση: Η Ρόζα είναι πόρνη. Κληρονόμησε το επάγγελμα από την Αντωνία, τη μητέρα της, η οποία τώρα νομίζει ότι είναι η Σάρα Μοντιέλ και μετατρέπει την καθημερινότητά της σε κόλαση. Η Ρόζα δεν ξέρει πώς να είναι ευτυχισμένη. Δεν μπορεί. Όμως η απροσδόκητη άφιξη ενός νέου μέλους στην ιδιαίτερη (και παράλογη) οικογένειά της θα της δώσει μια μοναδική ευκαιρία για να το πετύχει.

Εικόνα
Cervantes Online Screenings

 

Neus Ballús

Κατάδυση
Immersió| 2009 | 25'

Υπόθεση: Η συναρπαστική ζωή των υδρόβιων όντων που βουτούν τακτικά στα ζεστά νερά μιας πισίνας της γειτονιάς. Άνθρωποι όλων των ηλικιών και όλων των υποβάθρων κάνουν ό,τι μπορούν για να ευδοκιμήσουν σε ένα περιβάλλον που δεν είναι το δικό τους. Η ταινία, γυρισμένη εξ' ολοκλήρου υποβρυχίως, είναι μια κυριολεκτική βύθιση στο περιβάλλον απ' όπου ξεκίνησε η ζωή: μια κατάβαση στα συναισθηματικά βάθη του ατόμου.

Το ταξίδι της Μάρτα
El viaje de la Marta | 2019 |83'

Υπόθεση: Η Μάρτα, ένα 17χρονο κορίτσι, πηγαίνει διακοπές σε ένα θέρετρο στην Αφρική με τον πατέρα και τον μικρότερο αδελφό της. Η Μάρτα βαριέται και προτιμά να περνάει περισσότερο χρόνο με τους νέους που εργάζονται στο ξενοδοχείο παρά με τη δική της οικογένεια. Αυτές οι νέες φιλίες θα επιβαρύνουν τη σχέση της με τον πατέρα της και θα αναγκάσουν τα μέλη της οικογένειας να συζητήσουν και να προσπαθήσουν να κατανοήσουν ο ένας τον άλλον. 

Εικόνα
Cervantes Online Screening

 

Zoe Berriatúa

Επίλογος
Epílogo | 2008 | 7'
Υπόθεση: Η σχέση ενός ζευγαριού όπως εξιστορείται μέσα από τις αναμνήσεις τους, με τη μορφή αναδρομής.

Οι ήρωες του κακού
Los héroes del mal | 2015 | 95'

Υπόθεση: Ο Esteban, η Sarita και ο Aritz συνευρίσκονται λόγω ενός κοινού παρονομαστή και για τους τρεις: είναι νέοι και περιθωριοποιημένοι. Σύντομα δημιουργείται μια φιλία μεταξύ τους, περιτριγυρισμένη από βία, αλκοόλ και ναρκωτικά. Αυτό το σπιράλ κάνει τους τρεις τους να σκέφτονται τη ζωή τους ως εκδίκηση προς όλους όσους τους ταπείνωσαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Όμως τα όρια της βίας ξεπερνιούνται από τον Aritz, γεγονός που θα κάνει τον Esteban και τη Sarita να αναρωτηθούν τι τους συμβαίνει... μέχρι του σημείου να ωθηθούν τελικά όλοι πέρα από αυτά τα όρια.

Εικόνα
Cervantes Online Screening Los Heroes

 

Guillem Morales

Upside Down
Upside Down | 2002 | 14'

Υπόθεση: Ένα αυτοκίνητο αναποδογυρίζει στο χιόνι. Μια γυναίκα παγιδευμένη. Ένας άνδρας από έξω προσπαθεί να την φτάσει.

Ο αμφίβολος κάτοικος
El habitante incierto | 2005 | 90'

​​​​​​​Υπόθεση: Ο Félix είναι ένας αρχιτέκτονας του οποίου η συναισθηματική σταθερότητα καταρρέει όταν η φίλη του, η Vera, αρνείται να συνεχίσει να ζει μαζί του. Ένα βράδυ δέχεται την επίσκεψη ενός αγνώστου που του ζητά να χρησιμοποιήσει το τηλέφωνό του. Ο Φέλιξ τον αφήνει να μπει μέσα και, σε μια στιγμή απροσεξίας, ο άνδρας φαίνεται να εξαφανίζεται μέσα στο σπίτι του χωρίς ίχνος. Από τότε, μια σειρά από ανησυχητικά γεγονότα τον οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο εισβολέας έχει εγκατασταθεί στο ίδιο του το σπίτι και απειλεί τη ζωή του. Ο Φέλιξ αρχίζει έτσι μια διεστραμμένη σχέση με τον χώρο γύρω του.

Εικόνα
Cervantes Online Films

 

*To fb κάλεσμα στις προβολές

Information

Που
Διαδικτυακά στο κανάλι Vimeo του Ινστιτούτου Θερβάντες.
Όλες οι ταινίες θα είναι διαθέσιμες στο Vimeo del Instituto Cervantes για 48 ώρες, από τις 21.00 ώρα Ελλάδος της ημέρας που αναφέρεται στο πρόγραμμα.
Βρείτε τις ταινίες και τα λινκ προβολών, εδώ.

Πότε
Από Τρίτη 1 έως Κυριακή 27 Νοεμβρίου, 2022

Δωρεάν

Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

Μια επταμελής ομάδα Ελλήνων δημιουργών, όλοι τους από τη γενιά του Φαϊτάκη, συναντιούνται στη Roma Gallery για να τιμήσουν τον πρόωρα χαμένο ζωγράφο.

think

Σαν εργαστήρι δίνει νέα πνοή στα μεταχειρισμένα ρούχα, με τη μέθοδο του upcycling, δηλαδή την ανακατασκευή των ρούχων. Το υλικό δημιουργίας του smock αποτελείται από απλά καθημερινά ρούχα μέχρι και εξαιρετικής...

think

Το φεστιβάλ Καραγκιόζης Γιούργια μας περιμένει για άλλη μια χρονιά στο Κύτταρο, σε ένα διήμερο με μουσικά σχήματα που αγαπάμε. Στη σκηνή ανεβαίνουν η Ιουλία Καραπατάκη, οι Babo koro, η μπάντα του Δημήτρη...

think

Newsletter