"Πόλεμος και Προπαγάνδα": 4 δωρεάν προβολές του Balkan Can Kino στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων

Το Balkan Can Kino Pop Up Film Festival 2022, παρουσιάζει στο ΚΕΤ την ενότητα "Πόλεμος και Προπαγάνδα" που περιλαμβάνει τέσσερα ντοκιμαντέρ διεθνούς και σύγχρονης παραγωγής.

Η ομάδα του φεστιβάλ Balkan Can Kino παρουσιάζει στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων στην Κυψέλη, τέσσερις ταινίες που πραγματεύονται ιστορίες γενοκτονιών, πολέμων, καταπίεσης και προπαγάνδας. Η ενότητα Πόλεμος και Προπαγάνδα (War and Propaganda) περιλαμβάνει ιστορίες που πολλοί θα ήθελαν να "διαγράψουν" από την ανθρώπινη μνήμη.

Πρόγραμμα ταινιών:

Unseen Photos Of Anfal/Αθέατες φωτογραφίες του Anfal
Σκηνοθέτες: Hawraz Muhamed & Nabaz Ahmed | 2019 | Ιράκ | 26’
Η ταινία διηγείται τη ζωή ενός φωτογράφου που έζησε σε περιοχές του Ιρακινού Κουρδιστάν και σε περιοχές όπου συντελούνταν γενοκτονία. Φωτογράφισε τους ανθρώπους των χωριών και των πόλεων εκεί. Μετά από πολύ καιρό, περισσότερο από 25 χρόνια, τα αρνητικά φιλμ πέρασαν από τον ιδιοκτήτη τους σε άλλον. Πρόσφατα, κάποιος από το χωριό Asker βρήκε αυτές τις φωτογραφίες. Άρχισε να αναζητά από χωριό σε χωριό τους συγγενείς αυτών που είχαν σκοτωθεί κατά τη στρατιωτική επιχείρηση Anfal. Κάθε φωτογραφία έχει και μία συγκινητική ιστορία. Για παράδειγμα, ένα ηλικιωμένο ζευγάρι έχασε τα πέντε παιδιά του το 1988 και δεν είχε καμιά φωτογραφία τους. Τριάντα χρόνια μετά, μπορούν να δουν φωτογραφίες των παιδιών τους.

Εικόνα
ΚΕΤ_BCK_Pop_Up_Film_Festival_unseen_fotos_of_anfal_inexarchiagr

Bread and a Blanket/Ψωμί και Κουβέρτα
Σκηνοθέτης: Δημήτρης Γκρίντζος | 2020 | Ελλάδα | 39’
Την Δευτέρα 13 Δεκέμβρη 1943, η μικρή πόλη των Καλαβρύτων πυρπολείται από τον κατοχικό στρατό των Ναζί. Όλοι οι άντρες οδηγούνται με τη βία σ’ έναν κοντινό λόφο και εκτελούνται. Αυτό το έγκλημα πολέμου θα περάσει στην ιστορία, μαζί με τη σφαγή της μεραρχίας Άκουι, ως η μεγαλύτερη σφαγή στην Ελλάδα κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τρεις άντρες που είδαν με τα μάτια τους αυτά τα γεγονότα ως παιδιά, κλειδωμένοι με τους υπόλοιπους αμάχους στο δημοτικό σχολείο Καλαβρύτων, ξαναθυμούνται αυτή την τραυματική εμπειρία.

Εικόνα
ΚΕΤ_BCK_Pop_Up_Film_Festival_Bread_and_a_Blanke_inexarchiagr


Youth/Νιάτα
Σκηνοθέτιδα: Kristin Li | 2018 | Καναδάς | 7’
Η μητέρα της σκηνοθέτιδας βλέπει μία προπαγανδιστική ταινία για την Αυγή και το Κίνημα της Υπαίθρου που έλαβε χώρα το 1970 στην Κίνα : οι αρχές, υπό την διαταγή του Mao Zedong, στέλνουν χιλιάδες εφήβους των πόλεων (συμπεριλαμβανομένης της μητέρας της δημιουργού) να δουλέψουν σε εξαθλιωμένα αγροτικά χωριά.

Εικόνα
ΚΕΤ_BCK_Pop_Up_Film_Festival_Youth_inexarchiagr




Big Lies/Μεγάλα Ψέματα

Σκηνοθέτης: Igor Runov | 2019 | ΗΠΑ | 39’
Η έννοια των "Μεγάλων Ψεμμάτων" επινοήθηκε από τον Αδόλφο Χίτλερ σαν προπαγανδιστικό όπλο στο έργο του "Ο Αγών μου", αλλά χρησιμοποιήθηκε πρώτα από τον Γιόζεφ Στάλιν για να αποκρύψει το ζήτημα της μεγάλης πείνας στη Σοβιετική Ένωση στις αρχές της δεκαετίας του '30. Ο κύριος χαρακτήρας του ντοκιμαντέρ είναι μία Αμερικανίδα συγγραφέας που ερευνά τη Ρωσία εκείνων των χρόνων. Συναντά τους τελευταίους επιζώντες του Holodomor, του Μεγάλου Λιμού της Ουκρανίας (1932-1933). Σύντομα καταλαβαίνει ότι ο πόλεμος των Ρώσων της υπαίθρου που ξεκίνησε από τους Μπολσεβίκους 100 χρόνια πριν, δεν έχει τελειώσει ακόμα. Ανακαλύπτει επίσης πολλά αμφιλεγόμενα γεγονότα σχετικά με τον ρόλο που έπαιξαν τα αμερικανικά media και οι αμερικανικές επιχειρήσεις στις αρχές της δεκαετίας του ‘30 στη Σοβιετική Ρωσία. Τέλος, ερευνά τη σύνδεση εκείνων των γεγονότων με τα σημερινά fake news.

Εικόνα
ΚΕΤ_BCK_Pop_Up_Film_Festival_big-lies_inexarchiagr

*Οι ταινίες προβάλλονται στις ομιλούσες γλώσσες με αγγλικούς υπότιτλους.

//

Που
Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων
Κύπρου 91Α & Σικίνου 35Α, 11364 Κυψέλη, Αθήνα

Πότε
Πέμπτη 21 Απριλίου 2022 | 20:30

Εισιτήρια
Είσοδος ελεύθερη

Κρατήσεις απαραίτητες: 213 00 40 496
Στον χώρο του ΚΕΤ τηρούνται όλα τα υγειονομικά μέτρα που προβλέπονται για τους αμιγείς θεατρικούς χώρους.


//

Το fb κάλεσμα στις προβολές

Εικόνα
ΚΕΤ__BCK_Pop_Up_Film_Festival_inexarchiagr


Εικόνα

 
Ακολουθήστε το inExarchia στο facebookinstagramtwitteryoutube 

Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

124 ταινίες από 42 χώρες, 40 περφόρμανς και 2 εργαστήρια μας περιμένουν για δύο ημέρες του Απριλίου, στο φεστιβάλ που διοργανώνει το Ινστιτούτο Πειραματικών Τεχνών, στο Θέατρο Εμπρός στου Ψυρρή.

think

«Όταν έχεις κουραστεί να κάνεις έρωτα με την ασχήμια, το να πέσεις σ’ έναν πελάτη με φιλντισένιο χαμόγελο που σου λέει πόσο όμορφη είσαι μες στη βροχή και κάτω απ’ το μπαλκόνι σου, κι έχει την πρόνοια να μη...

think

Το εξειδικευμένο κατάστημα ξυλείας, ειδών κιγκαλερίας και χρωματοπωλείο του Σωτήρη και της Νίκης για ό,τι χρειαζόμαστε για το σπίτι, το μπαλκόνι, την αυλή και όλα τα μαστορέματα του σπιτιού μας. Ξυλεία, χρώματα...

think

Newsletter