Πλειάδες. Για «μαγική» διακόσμηση, σκοτεινά αξεσουάρ και πραγματικά διαφορετικά αντικείμενα, στην οδό Γραβιάς στα Εξάρχεια.

Τράπουλες Ταρώ, πινάκες Ούιντζα, παγανισμός, fantasy, υπερφυσικό και λαϊκή παράδοση, όλα στο φυσικό κατάστημα και το eshop Πλειάδες. Ένας ‘’μαγικός’’ χώρος τέχνης και διακόσμησης. Μια διαφορετική προσέγγιση για να βρούμε την πιο αποκρυφιστικά ποπ πλευρά μας, μέσα από παραδόσεις αιώνων.

Συντάκτης: Κλέλια Αρμπηλιά / Eπιμέλεια δημοσίευσης & φωτογραφίες: George Fiorakis - advart

 

Είναι γεγονός ότι η μαγεία, η σύνδεση με το υπερφυσικό, τα εργαλεία των “μαγισσών “περασμένων εποχών και όλα αυτά που θεωρούνται καλτ αναβιώνουν μία πρωτόγνωρη αποδοχή στην εποχή μας σε παγκόσμιο επίπεδο. Η ανάγκη του ανθρώπου για να βρει το κάτι παραπάνω γίνεται όλο και πιο φανερή από τη διαρκή αναβίωση των πρακτικών που μας συνδέουν με το υπερφυσικό. Αποκομμένοι από τη φύση, ζώντας στους ταχύτατους ρυθμούς των μεγαλουπόλεων και συγχρόνως με το διαδικτυακό παράθυρο να είναι ανοιχτό σε πολιτισμούς, θρησκείες και παραδόσεις από ολόκληρο τον κόσμο οι άνθρωποι ως παγκόσμια πια κοινωνία αποδεχόμαστε όλο και περισσότερο το διαφορετικό, ανταλλάσουμε συνεχώς ιδέες και πολιτισμικά στοιχεία και προσπαθούμε να βρούμε απαντήσεις και εσωτερική γνώση. 

Η εξερεύνηση του υπερφυσικού και η ανάγκη ανάπτυξης του πνευματικού μας εαυτού σίγουρα δεν είναι κάτι καινούργιο για την ανθρωπότητα. Στις μέρες μας αναβιώνουν και γίνονται όλο και περισσότερο δημοφιλείς για διαφορετικούς λόγους. Άλλωστε ο πειραματισμός, η αλχημεία και το παιχνίδι με τη μη δομημένη γνώση αποτελούν συχνά και ένα μέσο για να επαναπροσδιορίσουμε κάποια πράγματα και να μας κάνουν να σκεφτούμε. Όλο και περισσότερες και περισσότεροι από μας έχουμε βρεθεί να αναζητούμε κάτι, με περιέργεια και χωρίς ταμπού, μπροστά από μια τράπουλα ταρώ ενός φίλου/ης - άλλωστε υπήρξε εργαλείο στα χέρια της ψυχανάλυσης μέσα από τα αρχέτυπα του Καρλ Γιουνγκ - και πόσοι ακόμα δεν αναρωτηθήκαμε για να μάθουμε πώς θα εξελιχθεί ένα θέμα που μας ενδιαφέρει. Η ανάγκη για να γνωρίσουμε το “άγνωστο”, να νικήσουμε τους φόβους μας και κυρίως να αποβάλλουμε το στρες υπάρχει εδώ και αιώνες μέσα από τα μαντζούνια της γιαγιάς μας για το κακό μάτι και τη γλωσσοφαγιά, διατηρώντας τελικά την πολιτισμική μας ταυτότητα από γενιά σε γενιά, έστω και αν δεν τα ακολουθούμε πιστά. 

Βρεθήκαμε λοιπόν στην οδό Γραβιάς στα Εξάρχεια, στις Πλειάδες, και εξερευνήσαμε το υπερφυσικό ανάμεσά σε διακοσμητικά αγάλματα της Εκάτης και του Mπαφομέτ, ωραίες εκδοχές και εκτυπώσεις ταρώ και merchandise πασπαλισμένο με μαγεία και ζωηρή ενέργεια. 

 

Εικόνα
Πλειάδες - Μαγεία - Ταρώ - Διακόσμηση

 

Εικόνα
Πλειάδες - Μαγεία - Ταρώ - Διακόσμηση

 

Εικόνα
Πλειάδες - Μαγεία - Ταρώ - Διακόσμηση

Πλειάδες | Eshop - Facebook - Instagram

 

Ήξερες ότι: Ο αστερισμός των Πλειάδων αποτελείται από επτά αστέρια. Η πρώτη αναφορά σε αυτόν χρονολογείται περίπου το 2350 π.Χ σε κινέζικά χρονικά. Οι πρώτες ευρωπαϊκές αναφορές εντοπίζονται το 1000πΧ σε ένα ποίημα του Ησίοδου, στην Οδύσσεια και την Ιλιάδα του Ομήρου. Το αστρικό σμήνος των Πλειάδων ήταν ορατό στους καθαρούς ουρανούς των αρχαίων και έτσι αποτέλεσε ένα δημοφιλές θέμα μύθων και θρύλων σε κάθε σχεδόν πολιτισμό του πλανήτη, από την αρχαία ελληνική μυθολογία έως τους αυτόχθονες Ινδιάνους.  Στην ελληνική μυθολογία οι Πλειάδες ήταν οι εφτά κόρες του Τιτάνα Ατλάντα και της Ωκεανίδας Πλειόνης, αδελφές των Εσπερίδων και των Υάδων και νύμφες ακόλουθοι της θεάς Άρτεμις, στα νεότερα χρόνια ο αστερισμός ονομάστηκε Πούλια. Οι Πλειάδες είναι ορατές εποχικά και ανοιξιάτικα καθώς εμφανίζονται πιο καθαρά τον Μάιο σηματοδοτώντας την έλευση του καλοκαιριού. Συγχρόνως οι Πλειάδες, όπως μάθαμε, υπήρξε ένας αστερισμός που λατρεύτηκε και χρησιμοποιήθηκε στο κομμάτι του μεταφυσικού, τις συναντάμε σε εικονογραφήσεις, τοιχογραφίες και άλλα. 

Οι Πλειάδες, εκτός από νύμφες και ακόλουθοι της θέας Αρτεμής, είναι πια και το κατάστημα για να εισάγουμε στην καθημερινή μας ζωή λίγο μαγεία και πολύ fantasy διακόσμηση από τον χώρο μας έως και το ντύσιμό μας. Η Ζωή και ο Γιώργος, φίλοι και συνοδοιπόροι στη ζωή και στη μαγεία, αφήσαν την τεχνοκρατική ζωή και άνοιξαν τις Πλειάδες αρχικά σε μία στοά στην οδό Θεμιστοκλέους 4, ενώ πρόσφατα σχετικά μετακόμισαν στο νούμερο 16 στην οδό Γραβιάς και μπήκαν σε μια πιο εξωστρεφή περίοδο. Ο Γιώργος μας μιλάει με αγάπη για την παράδοση της οικογένειάς του από την ‘Ήπειρο και τη χαρισματική γιαγιά του, Μάρθα, που ήταν η θεραπεύτρια, σαμάνα ή αλλιώς η μάγισσα του χωριού! “Η παγανιστική με τη σύγχρονη έννοια της, παράδοση υπάρχει για τέσσερις γενιές στην οικογένεια μας”, μας λέει και συμπληρώνει ότι η φύση, οι δυνάμεις της και η γνώση γύρω από αυτά μεταδόθηκαν από γιαγιά σε εγγονό. Ο Γιώργος είναι και παιδί των Εξαρχείων μιας και από ότι μας διηγείται πέρασε την πρώτη του νιότη παρέα με τους πανκηδες στην Πλατεία. “Τα Εξάρχεια από μόνα τους είναι μυστηριώδη, τα βιώματα και η ενέργεια τους είναι αφυπνιστική”, μας λέει και όσο και ορθολογιστές και να είμαστε δεν μπορούμε παρά να συμφωνήσουμε. Η Ζωή είναι μηχανικός βιοϊατρικής τεχνολογίας και βιβλιοφάγος. Στο κατάστημα η Ζωή, με την γκοθ μουσική παιδεία και αισθητική, μας ξεναγεί στις πληροφορίες που κάθε ένα αντικείμενο κουβαλάει. Στο ράφι με τα διακοσμητικά αγάλματα μας εξηγεί τις ιστορίες αποκρυφισμού και μύθου που τα συνοδεύουν, η Λίλιθ σύμβολο γυναικείας δύναμης, η Εκάτη που σχετίζεται με τα πνεύματα, τα βότανα και τη μαγεία, ο Μπαφομέτ που ήταν σύμβολο για τάγματα ιπποτών αλλά και σύμβολο ελεύθερης σκέψης για σύγχρονους αποκρυφιστές όπως ο Άλιστερ Κρόουλι*. Μας ξεναγεί ανάμεσα σε ρούχα με μαγική και αποκρυφιστική θεματολογία αλλά και πολλά γατιά σε αγάλματα και merch που αναμειγνύονται με πολλές εκδοχές από τράπουλες ταρώ με διαφορετικά artwork και κεριών. Τα χρηστικά αντικείμενα όπως η κούπα για τσάι με μαντικά σύμβολα είναι πραγματικά το τέλειο δώρο για τους πιο αλαφροΐσκιωτους/ες και γκοθιάρηδες φίλους/ες μας. Το απόλυτο σύμβολο, αυτό του πεντάγραμμου εδώ το βρήκαμε και σε μενταγιόν και κοσμήματα για λίγο πιο μυστικιστικές λεπτομέρειες στο στυλ μας. Οι μαγικές σφαίρες και τα γουδιά για να αναμείξουμε βότανα και αλλάξουμε τη ροή της ενέργειας που μας μπλοκάρει μας έκαναν εντύπωση και μας ιντριγκάρουν!

Όταν μιλάμε για την ικανότητα του να διαβάζει κάποιος τα ταρώ, ο Γιώργος μας μιλάει πολύ για τη διορατικότητα των ανθρώπων που ασχολούνται, κυρίως στο να διαβάζουν τους ανθρώπους που έχουν απέναντι τους. Ο ρόλος του είναι συμβουλευτικός και η ενσυναίσθηση σε συνδυασμό με την τέχνη παίζουν σημαντικό ρόλο. 

 

Εικόνα
Πλειάδες - Μαγεία - Ταρώ - Διακόσμηση

 

Εικόνα
Πλειάδες - Μαγεία - Ταρώ - Διακόσμηση

 

Εικόνα
Πλειάδες - Μαγεία - Ταρώ - Διακόσμηση

 

*Για την ιστορία: O Βρετανός Alister Crowley (1875- 1947) είναι αμφιλεγόμενη προσωπικότητα του εικοστού αιώνα, αποτελεί αντικείμενο μελέτης πολλών βιογραφιών και ακαδημαϊκών μελετών στις μέρες μας καθώς υπήρξε αποκρυφιστής, φιλόσοφος, ποιητής και ιδρυτής της θρησκείας του Θελήματος. Θεωρείται ότι έχει επηρεάσει όσο λίγοι τον δυτικό εσωτερισμό, τον σύγχρονο παγανισμό και την αντικούλτουρα των 1960ς, οι φήμες γύρω από την προσωπικότητά του αφορούσαν τη χρήση ναρκωτικών και την αμφιφιλία του αλλά και το έργο του ως κοινωνικός κριτικός. Ο ίδιος ισχυρίστηκε στην αυτοβιογραφία του ότι ήθελε απλά «να φέρει την ανατολίτικη σοφία στην Ευρώπη και να αποκαταστήσει τον παγανισμό σε μια καθαρότερη μορφή». Ο Κρόουλι ταξίδεψε στον κόσμο και το πιο γνωστό έργο του είναι οι μυστικιστικές κάρτες thoth tarot που έφτιαξε με τον Αιγυπτιολόγο F. Harris. 

 

Εικόνα
Πλειάδες - Μαγεία - Ταρώ - Διακόσμηση

 

Εικόνα
Πλειάδες - Μαγεία - Ταρώ - Διακόσμηση

 

Εικόνα
Πλειάδες - Μαγεία - Ταρώ - Διακόσμηση

 

Μια πύλη λοιπόν για να εισαχθούμε σε ένα περιβάλλον μακριά από τον τετράγωνο και απόλυτα ορθολογιστικό κόσμo μας και ένα τρόπος να βρούμε το δικό μας πιο fun τρόπο για την αυτογνωσία. Άλλωστε στα Εξάρχεια οτιδήποτε ιδιαίτερο βρίσκει τον τόπο του να εκφραστεί.
 

Συντάκτης: Κλέλια Αρμπηλιά / Eπιμέλεια δημοσίευσης & φωτογραφίες: George Fiorakis - advart

 

Information

Πλειάδες
Κατάστημα δώρων, διακόσμησης & αξεσουάρ

Γραβιάς 16, Εξάρχεια - Αθήνα
2103809235

Eshop - Facebook - Instagram

Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

124 ταινίες από 42 χώρες, 40 περφόρμανς και 2 εργαστήρια μας περιμένουν για δύο ημέρες του Απριλίου, στο φεστιβάλ που διοργανώνει το Ινστιτούτο Πειραματικών Τεχνών, στο Θέατρο Εμπρός στου Ψυρρή.

think

«Όταν έχεις κουραστεί να κάνεις έρωτα με την ασχήμια, το να πέσεις σ’ έναν πελάτη με φιλντισένιο χαμόγελο που σου λέει πόσο όμορφη είσαι μες στη βροχή και κάτω απ’ το μπαλκόνι σου, κι έχει την πρόνοια να μη...

think

Το εξειδικευμένο κατάστημα ξυλείας, ειδών κιγκαλερίας και χρωματοπωλείο του Σωτήρη και της Νίκης για ό,τι χρειαζόμαστε για το σπίτι, το μπαλκόνι, την αυλή και όλα τα μαστορέματα του σπιτιού μας. Ξυλεία, χρώματα...

think

Πρόσφατα Άρθρα

Newsletter