Παρουσίαση του βιβλίου "Λατινική Αυτοκρατορία" -από τις Εκδόσεις Εξάρχεια

Οι εκδόσεις Εξάρχεια μας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του Αλέξανδρου Κοζέβ ''Λατινική Αυτοκρατορία. Σχεδίασμα ενός δόγματος για τη γαλλική πολιτική 1945."

Ο φιλόσοφος Αλ.Κοζέβ έγραψε αυτό το υπόμνημα για τη γαλλική πολιτική το 1945. Ωστόσο, η έκδοση αυτού του κειμένου έρχεται σε μια στιγμή κατά την οποία οι πολιτικές εξελίξεις στο μεταπολεμικό ευρωπαϊκό οικοδόμημα όχι απλώς επιβεβαιώνουν την ανάλυση του Κοζέβ, μα και φανερώνουν ιστορικές τάσεις οι οποίες κάθε άλλο παρά έχουν ξεπεραστεί. 

Οι Εκδόσεις Εξάρχεια μας προσκαλούν στο Polis Art Cafe, στην στοά βιβλίου στην Πεσμαζόγλου, όπου και θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου Λατινική Αυτοκρατορία, του Αλέξανδρου Κοζέβ. Την Τρίτη 16 Μαΐου, στις 20.00.
 
Για το βιβλίο θα μιλήσουν:
Ιφιγένεια Καμτσίδου (Αν. Καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου)
Γιώργος Μερτίκας (συγγραφέας-μεταφραστής)
Γιώργος Λιερός (συγγραφέας)

*διαβάστε μια ανάλυση/σχολιασμό του βιβλίου από τον Γιώργο Λιερό, εδώ


Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:

Ο Αλέξανδρος Κοζέβ συνέλαβε το πρόταγμα της Λατινικής Αυτοκρατορίας και κατέστρωσε το σχέδιο για την πραγμάτωσή της αμέσως μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, το 1945. Η κεντρική ιδέα αυτού του προτάγματος συμπυκνώνεται στο παρακάτω απόσπασμα: «Η εποχή κατά την οποία η ανθρωπότητα στο σύνολό της θα αποτελεί μια πολιτική οντότητα βρίσκεται ακόμα στη σφαίρα του απώτερου μέλλοντος. Η περίοδος των εθνικών πολιτικών οντοτήτων έχει κλείσει τον κύκλο της. Η εποχή ανήκει στις αυτοκρατορίες, δηλαδή σε υπερεθνικές πολιτικές ενώσεις, αποτελούμενες όμως από έθνη συγγενή μεταξύ τους».

Με το σχέδιο της Λατινικής Αυτοκρατορίας ο Κοζέβ δεν εγκαταλείπει την επαναστατική ορμή που απελευθερώθηκε με τη Γαλλική Επανάσταση, αλλά έρχεται ν'αντιμετωπίσει ό, τι της αντιστέκεται μεταπολεμικά. Η διάγνωσή του για την εποχή είναι η αντιπαλότητα δύο διαφορετικών αυτοκρατορικών υποδειγμάτων: του κρατικού καπιταλισμού της σοβιετικής αυτοκρατορίας και του ιδιωτικού καπιταλισμού της αγγλο- (αμερικανικής) αυτοκρατορίας. Οι δύο αυτές αυτοκρατορίες ανταγωνίζονται για να κατισχύσουν πλανητικά τα υποδείγματά τους.

Ο Κοζέβ παρέδωσε το σχέδιο για τη γαλλική πολιτική, το πρόταγμά του για τη μεταπολεμική Ευρώπη, σε μια μικρή ομάδα πολιτικών. Έπαιξε σημαντικό ρόλο στον σχεδιασμό της γαλλο-γερμανικής πολιτικής, ενώ οι προβλέψεις του για τις μεταπολεμικές εξελίξεις στην Ευρώπη επαληθεύτηκαν στα μείζονα.


Λίγα λόγια για τον Αλέξανδρο Κοζέβ

Ο Alexandre Kojève γεννήθηκε στη Μόσχα το 1902. Ήταν ρωσικής καταγωγής και το πραγματικό του όνομα ήταν Αλέξανδρος Κοσέβνικοφ. Περάτωσε τις φιλοσοφικές του σπουδές κοντά στον Karl Jaspers στη Χαϊδελβέργη, εκπονώντας μια διατριβή σχετικά με τον Vladimir Soloviev, και από το 1933 δίδαξε στο Παρίσι. Τα μαθήματά του για τον Hegel επηρέασαν σημαντικούς μεταγενέστερους στοχαστές, όπως ο Jacques Lacan, Raymond Aron, Louis Althousser, Jean Paul Sartre, André Breton, Maurice Merleau-Ponty, Georges Bataille κ.ά. Μεταπολεμικά αποτραβήχτηκε από τη φιλοσοφική σκηνή και εργάστηκε στον OECD. Πέθανε στο Παρίσι το 1968.


To αφισάκι 

Εικόνα
Λατινική Αυτοκρατορία

//

ινφο
Polis Art Cafe
Αίθριο Στοάς Βιβλίου
Πεσμαζόγλου 5 & Πανεπιστημίου

Τρίτη 16 Μαΐου στις 20.00 

 

Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

Πενήντα τέσσερις γυναίκες tattoo artists, συμμετέχουν στην έκθεση που θα φιλοξενηθεί στον καινούργιο χώρο τέχνης HeartbeatInk Gallery, στο κέντρο της Αθήνας.

think

Η παράσταση "Προσοχή: Εκτελούνται Έργα" σε σύλληψη και σκηνοθεσία της Νοεμή Βασιλειάδου, μετά από μια δυναμική εκκίνηση στη Θεσσαλονίκη, έρχεται στο Θέατρο Εμπρός, επαναφέροντας στο προσκήνιο το πλέον καίριο...

think

Το Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων, στην οδό Κύπρου στην Κυψέλη, φιλοξενεί στο ξεκίνημα τις νέας χρονιάς, μουσικές παραστάσεις, spoken word με ανοιχτό μικρόφωνο και περφόρμανς.

think

Πρόσφατα Άρθρα

Newsletter